Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Planuję uwarzyć jakieś ciekawe, lekkie piwo i ułożyła mi się taka recepturka: Skład: słód pilzneński - 3 kg słód carahell – 1 kg przeniczny ciemny – 1 kg chmiel Saaz (Żatecki) szyszki – 60 g (lub Tettnanger granulat) chmiel Magnum szyszka – 15g drożdże Safale US-05 – fermentacja ok. 15-17 st.C Curacao – 20 g Starta skórka pomarańczy – nie wiem jeszcze ile Zacieranie: 64°C - 20 minut 72°C - 45 minut Plan chmielenia: na 0 min. 30 g Saaz na 30 min 30 g Saaz na 55 min 15 g Magnum Przyprawy: na ok. 5-10 minut W planie ma to być lekkie, przyjemne piwo z odświeżającym aromatem cytrusowym, z niewielką zawartością alkoholu, lekko słodowe, przyjemny aromat chmielu i goryczka na poziomie ok. 20-22IBU (nie wiem czy nie za dużo). Z podanych składników chcę zrobić warkę 28-30l o BLG ok 9-10, myślicie, że to ma ręce i nogi? Edytowane 11 Września 2013 przez Drzewo Jeżozwierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Za dużo carahella, zejdź z nim do jakichś 400-500g max, bo będzie za słodkie (nie "słodowe", tylko "słodkie", jak lizaki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 i US-05 w 15C to chyba nie dadzą rady za bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Dadzą radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 i US-05 w 15C to chyba nie dadzą rady za bardzo Dadzą radę, ale trzeba się przygotować na dosyć powolny start i dłuższą fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Z Carehellem to chyba rzeczywiście troche przesadziłem , zmniejszyłem więc do 400g a czy coś zamiast tego dorzucić, więcej pilsa?. US-05 teoretycznie pracują od ok 15st, ale mogę też w 17-18, to nie jest problem (fermentor w lodówce ze sterowaniem) chodzi mi o to, by nie było w smaku żadnych nut alkoholowych. Edytowane 11 Września 2013 przez Drzewo Jeżozwierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 US-05 teoretycznie pracują od ok 15st Według materiałów Fermentisa 12-25°C, optymalnie 15-22°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 US-05 teoretycznie pracują od ok 15st Według materiałów Fermentisa 12-25°C, optymalnie 15-22°C. Czyli będzie dobrze, ważne, żeby Kobieta byłą zachwycona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) BTW może jak chcesz coś cytrusowego dla Kobiety to zrób nisko chmielonego na goryczkę PA z amerykańskimi chmielami niż kombinować z pomarańczą? Nachmielisz na zimno i będzie większy cytrusowy efekt edit: i przy 22IBU i 9°Blg to balans będzie raczej w stronę goryczki niż słodu Edytowane 11 Września 2013 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Cytrusowość z chmielu i ze skórki cytrusów jest zupełnie inna , pochodzi od różnych olejków. Ja bym zestawił jedno z drugim, ale skórkę z pomarańczy gotował max 5-10min, nawet 7, limonen szybko ulatuje z parą wodną. 22 IBU powinny ładnie ułożyć się w 10blg, do mojego FAH użyłem 50g Pacific Jade, a rozcienczyłem (przypadkiem do 10,5blg) i goryczka była bardzo przyjemna, a z tego co zauważyłem, coraz cześciej pojawiają się kobiety, które lubią odczuwać lekką goryczkę w piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Znam i kobiety co się smakują w IIPA 22 IBU i 10°Blg to będzie piwo z dobrym balansem ale raczej nie w stronę słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 No, ale większość kobiet jakie znam to woli raczej mocniejsze, słodkie piwa. Największy hicior to słodkie kawowe stouty. Jak bym chciał swojej dogodzić to bym 14°Blg sweet stoutu nawarzył. (Nie koniecznie wersja z laktozą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) No, ale większość kobiet jakie znam to woli raczej mocniejsze, słodkie piwa. Potwierdzam, 10°Blg to będzie piwo raczej wodniste, to trzeba po prostu lubić Ja bym zrobił American Pale Ale 12-13°Blg, 20-30 IBU i sporo chmielu na zimno. Edytowane 12 Września 2013 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Rzuciłem pomarańczy na 10 minut świeżo startej godzinę moczonej w wodzie i aromat za bardzo się ulotnił podczas gotowania. Dziś nie wrzuciłbym wcześniej niż na 5 minut. Zrobiłem piwo 11°Blg dla kobiet o podobnym zasypie, dałem citrę na 15', 10', 1' i pomarańczkę na 10' ale wyszło mi za dużo goryczki. Dziś planuję podobną warkę ale w stronę poprawy chcę zrobić 14, chmielenie na aromat 10', 5', 1' cascade w połączeniu z lubelskim (mniej goryczki), na zimno amarillo. Takie piwko pod moją kobietę - uwielbia zapach chmielu, nie lubi goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 12 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 (edytowane) No więc każda kobieta jest inna, mało tego nawet jedna kobieta potrafi być inna kilka razy :-). Sam pomysł tego piwa powstał jakiś miesiąc-dwa temu i jak ostatnio mojej pięknej Pani opowiedziałem mniej więcej jak to ma smakować, to zostałem "zmuszony" do uwarzenia a jako, żem nieopierzony jeszcze w tych klimatach postanowiłem jeszcze się doradzić i naprawdę dziękuję Wam za pomoc . Ostatecznie postawiłem na taki skład słód pilzneński - 3 kg słód carahell – 400g przeniczny ciemny – 1 kg chmiel Citra - zamówiłem granulat 30g, Alfa do przeliczenia tak by wyszło zaplanowane IBU chmiel Magnum szyszka – 15g drożdże Safale US-05 – fermentacja ok. 15-17 st.C Curacao – 20 g na 5-6 min Starta skórka pomarańczy – myślę, że ok. 30-50g na jakieś 5 minut (czy może po wyłączeniu grzania wraz z ostatnią partią chmielu? a poza tym, to przecież będę jeszcze warzył i Ale i Stołty, nawet RISa mam w planach, ale muszę najpierw gar przerobić trochę i system filtracji usprawnić i ogólnie przygotować się do tego, tak więc na początek lekki Jazzozwierz, potem cała reszta, której zechcemy spróbować Edytowane 12 Września 2013 przez Drzewo Jeżozwierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Curacao – 20 g na Pamiętaj, że curacao też wnosi goryczkę. Może poszukaj skórki z pomarańczy słodkiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się