Skocz do zawartości

Pils & Marcowe


mwars

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Złożyłem sobie dwie receptury, jeśli znajdziecie troszkę czasu to proszę o opinie.

 

 

Marcowe

 

słody

Pilzneński 4,5 kg

Monachijski 1,0 kg

Carahell 0,7 kg

 

chmiele

Spalt Spalter-granulat 30g

Halletrau Tradition-granulat 30g

 

dodatki

Płatki owsiane błyskawiczne 400 g

Mech irlandzki 50 g

 

drożdże

Saflager W 34/70

 

zacieranie

63°C - 20 minut

71°C - 40 minut

 

refermentacja

cukier 120g/20L

 

 

 

Pils

 

słody

Pilzneński 5,5 kg

Carahell 0,3 kg

 

chmiele

Spalt Spalter-granulat 30g

Halletrau Tradition-granulat 30g

 

dodatki

Płatki owsiane błyskawiczne 400 g

Mech irlandzki 50 g

 

drożdże

Saflager W 34/70

 

zacieranie

50°C - 15 minut

64°C - 30 minut

71°C - 30 minut

 

refermentacja

cukier 120g/20L

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak na mój gust to w Marcowym za dużo Carahella, zmniejszyłbym do 0,2-0,3 kg, w Pils w ogóle wywaliłbym Carahell, ewentualnie zmniejsz do 0,1-0,2 kg. Płatki do obu styli niepotrzebne. No i mech to raczej 5g a nie 50g ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja proponuje w Marcowym odjąć z pilsa 0,5 i te 0,5 dodać monachijskiego i tylko na tych 2 słodach a co do pilsa to jak kolega wyżej mówił dodaj 0,2 będziesz miał ok. 3%zasypu i wywal te dodatki, bynajmniej płatki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Owsiane marcowe??

Te 400 g płatków zmieni Ci piwo w owsianke, powaznie, daj spokój.

Zgadzam się z kolegami, również jeśli chodzi o karmelowe. Do marcowego możesz dać trochę karmelowych, albo i wcale, ale 300 g to max.

Co do pilsa - spróbuj zrobić "niemieckiego", skoro już masz takie chmiele, w ogóle bez karmelowych, i zacieraj wytrawnie.

Mchu nigdy w życiu nie dawałem, i nie widzę takiej potrzeby, zwłaszcza w lagerach. 34/70 po odpowiednio długim czasie dadzą Ci mocno klarowne piwo, bez dodatkowych zabiegów. W prawdzie u mnie za mocno się nie "zlepiły" więc trzeba oczywiście uważać przy nalewaniu, to nie nottinghamy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok poniżej poprawione receptury.

Jeśli macie jeszcze jakieś spostrzeżenia ....

 

 

Marcowe

 

słody

pilzneński 4,0 kg

Monachijski 1,5 kg

Carahell 0,2 kg

 

chmiele

Spalt Spalter-granulat 30g

Halletrau Tradition-granulat 30g

 

dodatki

brak

 

drożdże

Saflager W 34/70

 

zacieranie

63°C - 20 minut

71°C - 40 minut

 

refermentacja

cukier 120g/20L

 

 

 

Pils

 

słody

Pilzneński 5,0 kg

Monachijski 0,5 kg

 

 

chmiele

Spalt Spalter-granulat 30g

Halletrau Tradition-granulat 30g

 

dodatki

brak

 

drożdże

Saflager W 34/70

 

Zacieranie:

50°C - 15 minut

63°C - 40 minut

71°C - 20 minut

 

refermentacja

cukier 120g/20L

 

 

I jeszcze pytanko: Jaka jest różnica między słodami Weyermann a Strzegom - rozumiem że to są producenci ale czy warto kupować Weyrmann-a czy może ze Strzegomia i dlaczego akurat ten.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie widzę różnic pomiędzy podstawowymi słodami tych słodowni ( nie mówię o różnych specjalnych , bo Strzegom nie wszystko ma ) , więc kupuję tańsze,

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.