mwars Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Cześć. Złożyłem sobie dwie receptury, jeśli znajdziecie troszkę czasu to proszę o opinie. Marcowe słody Pilzneński 4,5 kg Monachijski 1,0 kg Carahell 0,7 kg chmiele Spalt Spalter-granulat 30g Halletrau Tradition-granulat 30g dodatki Płatki owsiane błyskawiczne 400 g Mech irlandzki 50 g drożdże Saflager W 34/70 zacieranie 63°C - 20 minut 71°C - 40 minut refermentacja cukier 120g/20L Pils słody Pilzneński 5,5 kg Carahell 0,3 kg chmiele Spalt Spalter-granulat 30g Halletrau Tradition-granulat 30g dodatki Płatki owsiane błyskawiczne 400 g Mech irlandzki 50 g drożdże Saflager W 34/70 zacieranie 50°C - 15 minut 64°C - 30 minut 71°C - 30 minut refermentacja cukier 120g/20L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Jak na mój gust to w Marcowym za dużo Carahella, zmniejszyłbym do 0,2-0,3 kg, w Pils w ogóle wywaliłbym Carahell, ewentualnie zmniejsz do 0,1-0,2 kg. Płatki do obu styli niepotrzebne. No i mech to raczej 5g a nie 50g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Do pilsa carahell? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlodyP Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 A ja proponuje w Marcowym odjąć z pilsa 0,5 i te 0,5 dodać monachijskiego i tylko na tych 2 słodach a co do pilsa to jak kolega wyżej mówił dodaj 0,2 będziesz miał ok. 3%zasypu i wywal te dodatki, bynajmniej płatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 ......będziesz miał ok. 3%zasypu i wywal te dodatki, bynajmniej płatki Szanowny Kolego. http://niekalecz.blo...zynajmniej.html http://sjp.pl/bynajmniej Ostatecznie http://nonsensopedia...wiki/Bynajmniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Owsiane marcowe?? Te 400 g płatków zmieni Ci piwo w owsianke, powaznie, daj spokój. Zgadzam się z kolegami, również jeśli chodzi o karmelowe. Do marcowego możesz dać trochę karmelowych, albo i wcale, ale 300 g to max. Co do pilsa - spróbuj zrobić "niemieckiego", skoro już masz takie chmiele, w ogóle bez karmelowych, i zacieraj wytrawnie. Mchu nigdy w życiu nie dawałem, i nie widzę takiej potrzeby, zwłaszcza w lagerach. 34/70 po odpowiednio długim czasie dadzą Ci mocno klarowne piwo, bez dodatkowych zabiegów. W prawdzie u mnie za mocno się nie "zlepiły" więc trzeba oczywiście uważać przy nalewaniu, to nie nottinghamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Jeśli chodzi o marcowe to wg mnie daj 40% monacha i 60% pilzneńskiego. Możesz dorzucić 0,2 Carahella. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mwars Opublikowano 19 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Ok poniżej poprawione receptury. Jeśli macie jeszcze jakieś spostrzeżenia .... Marcowe słody pilzneński 4,0 kg Monachijski 1,5 kg Carahell 0,2 kg chmiele Spalt Spalter-granulat 30g Halletrau Tradition-granulat 30g dodatki brak drożdże Saflager W 34/70 zacieranie 63°C - 20 minut 71°C - 40 minut refermentacja cukier 120g/20L Pils słody Pilzneński 5,0 kg Monachijski 0,5 kg chmiele Spalt Spalter-granulat 30g Halletrau Tradition-granulat 30g dodatki brak drożdże Saflager W 34/70 Zacieranie: 50°C - 15 minut 63°C - 40 minut 71°C - 20 minut refermentacja cukier 120g/20L I jeszcze pytanko: Jaka jest różnica między słodami Weyermann a Strzegom - rozumiem że to są producenci ale czy warto kupować Weyrmann-a czy może ze Strzegomia i dlaczego akurat ten. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 (edytowane) Ja nie widzę różnic pomiędzy podstawowymi słodami tych słodowni ( nie mówię o różnych specjalnych , bo Strzegom nie wszystko ma ) , więc kupuję tańsze, Edytowane 19 Września 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 5 gr mchu to sobie wrzuć do każdego na ostatnie 15minut, zawsze to odrobina klarowności będzie. Mój dostawca ma słody Soufflet i Strzegom, czasami potrzebny jest np wędzony to u kogoś innego kupuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Który słód daje marcowemu jego barwę? Dla mnie wykładnią jest Marcowe Kormorana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 W Kormoranie używają własnego słodu lekko palonego, kiedyś kupowali z Fortuny. Odpowiednikiem byłby ciemny karmelowy ze Strzegomia. marcin_l85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się