GBLS Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Ja również uwadniam. Ostatnio zrobiłem na nich American Bittera. Wyszedł bardzo zacny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 uwadniam, nie sądzę żeby to mogło drożdżom zaszkodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Robił ktoś może na tych drożdżach American Wheat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Takiego typowego, zgodnego z BJCP nie robiłem, ale robiłem coś podobnego tylko z 15°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Nie liczę że się zmieszczę w ramkach BJCP Jak wrażenia z Twojej 'AW' na nich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Dokładnie tak samo jak w normalnych 'ejlach'. Piwo dość wytrawne, chmiel dobrze wyeksponowany. Myślę że można ich użyć w standardowym AW, ale unikałbym kombinacji niskie blg + M44 + wytrawne zacieranie, bo może być trochę za mało ciała w takim piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi666 Opublikowano 4 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 U mnie uwodnione wystartowały po ponad 2 dniach w 13,5° Blg w 19°C. Gęstwa poszła do 16,4° Blg, ruszyły po kilku godzinach, a po 2 dniach w 17-18°C wyszły przez rurkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 U mnie też wyszły z wiadra. Fermentacja około 20 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 (edytowane) U mnie wyszły po 3 dniach. 18°C otoczenia. Czapa po fermentacji została podobnie jak w US -05. Edytowane 16 Listopada 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiepuR Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 U mnie fermentują w Aipa 16blg w 17°C od 8.11, czapa pojawiła się 10.11 i końca fermentacji nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech.B Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 U mnie widoczny start fermentacji po 10h od zadania. Podczas filtracji zawsze, w połowie, odbieram 250ml brzeczki, którą gotuję przez kilka minut. Po tym roztwór do słoika i po kilku minutach wkładam do garnka z zimną woda. Kiedy ciecz ma około 18-19°C dodaje drożdży. Wstrząsam słoikiem co 20 min w celu napowietrzenia brzeczki. Po 2 godzinach (wszystko odstane) zauważyłem pęcherzyki gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 hmm... a to nie jest tak, że cała zabawa z rehydratacją jest o to żeby drożdże uwodnić zanim będą miały kontakt z brzeczką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Dziwi mnie to co o starcie jest napisane. U mnie start był po mniej wiecej 4-6h. Zadalem świeżą gestwe a piwo miało 12.8 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 9 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2014 Strasznie mnie drażnią te drożdże. 30h od zadania i nic, jak na złość tym razem fermentacja w nieprzezroczystym i nieszczelnym wiadrze. No nic. Przeniosłem do cieplejszego. Zobaczymy, co będzie po powrocie z pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Pale ale 12,2blg. m44 uwodnione w szklance wody, temperatura 18C, ruszyły po jakichś 12H Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Właśnie mija 43h od zadania uwodnionych M-44 do American Wheat 14Blg. Nadal brak oznak fermentacji, choć widać w fermentorze, że drożdże się namnożyły. Przeniosłem z 16 stopni do 23, zanim przeczytałem ten temat Także potwierdzam długi rozruch i znoszę znowu do piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 M44 po dwoch dniach fermentacji wybraly sie na spacer Temperatura otoczenia 16, fermentacji 18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 I kontynuujac doswiadczenia z M44. Faktycznie fermentacja trwa bardzo długo. Na chwilę obecną leci 10 dzień i jeszcze trwa. US 05 zwykle z taką dwunastką rozprawiały się w 5-7 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Zrobiłem drugą warkę na nich i z gęstwy ruszyły po 6-10 godzinach, także dużo dużo szybciej. Po tygodniu Owsianego Stouta zjadły z 15,6 do 5, także w miarę. Dzisiaj (po 11 dniach) będę zlewał na cichą, więc uzupełnie dane ile odfermentowało. Chciałbym na nich zrobić RiSa, ale nie mogę doczytać się jaką tolerancję na alkohol mają te drożdże? Edytowane 29 Stycznia 2015 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Nie wiem czy dobre drożdże do RISa, moje doświadczenie z nimi podpowiada mi, że mocno eksponują chmiel, a chyba w RISie chodzi jednak o to, żeby była solidna podbudowa słodowa solidnie wyeksponowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Start po rehadrytyzacji po 36h. Do RISa to może notthinghamy? Edytowane 30 Stycznia 2015 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Mi one dały lekkie fenole/pieprz/goździk - to było piwo wędzone i nawet zagadalo razem ale w risie było by dziwnie. Ps. Temperatura otoczenia poniżej optymalnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Mega szybki start, bulkadełko już zasuwa w najlepsze, a zadawałem koło 15, tyle, że gęstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lobomann Opublikowano 7 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 (edytowane) M44 Black IPA 15o BLG - Długi start 28h, potem szybka burzliwa i po 5 dniach 2o BLG. Zlewam na cichą. Edytowane 7 Marca 2015 przez Lobomann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) Bardziej stresujących drożdży nie miałem. S-04 i US-05 startowały po kilku godzinach. Dzisiaj po powrocie ze szkoły zajrzałem przez minimalnie uchylone wieko, i stał się cud - tworzy się piana. Rurka wolno bo wolno, ale zaczyna bulgotać. Zastartowały po 70 godzinach. Mam nadzieję że piwo wyjdzie i nic nie załapało przez ten czas, bo w innym wypadku tej firmie podziękuję. Jednak jeśli efekty będą niezłe, jestem skłonny ich używać. Edytowane 10 Marca 2015 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się