Serpiente Opublikowano 2 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 (edytowane) Wczoraj poszedł pierwszy starter na mieszadło. Na pierwszy rzut poszły drożdżaki WLP644. Mieszadło sprawia się w miarę dobrze, choć będę musiał chyba wymienić magnesy bo rdzeń nie chciał się zacząć obracać tylko podskakiwał tak jakby go odrzucało od dna. Po chwili dopiero załapał i zaczął wirować. Albo źle ustawiłem magnesy albo dałem za słabe. Tak czy inaczej dam mocniejsze jak skończę tą karuzelę. Edytowane 2 Lipca 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 11 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 (edytowane) Warka no. 33 APA - 100% Bret Brux Trois "Stranger In A Strange Land" Warzone 11.07.2015Zakładane - 12l , 12,5 blg , 32 IBU, 5,9 % ABVZasyp: - Monachijski Strzegom - 1,2 kg- Pale Ale Soufflet - 1,1 kg - Pszeniczny - 1 kg Dodatki:- gips - 5 g od początku zacierania - kwas mlekowy - 2,5 ml od początku zacierania - cukier 0,3 kg Zacieranie:- 60`- 67 °C Chmielenie: 25 g - Iunga - 60 min 20 g - Simcoe - 5 min 25 g - Columbus - hopstand 30 min 25 g - Citra - hopstand 30 min 10 g - Pacific Jade - hopstand 30 min 18 g - Columbus - 4 dni na zimno 25 g - Citra - 4 dni na zimno 25 g - Simcoe - 4 dni na zimno Drożdże:White Labs Brett Brux Trois - starter 500 ml, zadane w temp 17°C w dniu 11.07.2015 i pozostawione w temp. 19°C w dniu 11.07.2015Po wysłodzeniu otrzymałem 15 l Po gotowaniu, dekantacji i dolaniu wody uzyskałem 15 l i 12,5 blg FFT zszedł do 1,5 blg 01.10.2015 - przelane na cichą06.10.2015 - rozlane z syropem z cukru 75 g. Zakładane nagazowanie 2,2 v/ v. Wyszło 27 x 0,5 l i 1x 0,33l. Zeszło do 0,5 blg co daje mu 6,2 % alkKomentarz: https://youtu.be/w5MjJ7ytGHI Fermentacja ruszyła prawie natychmiast i na drugi dzień widoczna piękna czapa. FFT też ładnie pracuje. Niby normalne drożdże mają być a taki ładny obrazek zastałem po otwarciu dekla Pachnie bardzo cytrusowo. Edytowane 6 Października 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 12 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2015 (edytowane) Po wielu "bojach" z przenoszeniem gara do wanny, przyszedł czas na usprawnienie w browarze. Padło na przerubkę gara i wykonanie chłodnicy przeciwbieżnej. Gar już przeszedł test na wczorajszej warce. Brzeczka leciała idealnie klarowna po gotowaniu co oznacza że pomysł był OK. Co za ulga gdy odkręcasz kranik zamiast pieprzyć się z wężykiem zasysaniem go Niewątpliwa zaleta też, to wyeleiminowanie kolejnego potencjalnego źródła zakażenia. Gar przykryty, więc muszki france nie wlecą, no i odchodzi kontakt paszczy z wężykiem Największa frajda to fakt, że wszystko wykonane własnymi "ręcami" i działa... Do wczorajszej warki nie zdążyłem dokończyć chłodnicy więc jeszcze raz (ostatni mam nadzeiję) targałem gardo wanny. W najbliższy wieczór dokończę lutowanie miedzi i chłodnica będzie czekała na nastęną warkę i "chrzest bojowy" Puki co wrzucam parę fotek z garem. Edytowane 12 Lipca 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Dziś w butelki poszła warka 32 ale nie cała. Do części zadam Oud Bruin Blend i Aronię. Zabutelkowana została też warka 31. Zeszła do 0 i chyba można już było butelkować. Próbka dosyć wytrawna, kwaśna i winna. Zobaczymy jak się ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Mógłbyś napisać w skrócie jak wykonałeś ten filtrator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) Wyciąłem ze złożonej siatki 250 mikronów taki kształt jak widać mniej więcej. Brzegi zaginałem do środka ok. 0,5 cm i nawiercałem, skęcałem mikrośrubkami. Do środka powędrował krótki sraczwężyk, z którego usunąłem gumę. Pozostawiłem tylko ok 10 cm gumy od nakrętki. Ścisnąłem opaską i gotowe. Co do rozwiązania z wężykiem to nie jestem do końca przekonany czy jest to optymalne rozwiązanie ponieważ pod koniec zlewania leciało bardzo powowli, ale piwo chłodzone było w wannie i wszystko osiadło na dno zanim zacząłem filtrować. Teraz pretestuję to rozwiązanie z chłodnicą przeciwbieżną i zobaczę jak się sprawi. Jutro planuję warkę to opiszę efekt. Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez Serpiente Olo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 A do wysładzania też to może stosowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) A do wysładzania też to może stosowałeś? Nie. Zacieram i wysładzam w lodówce turystycznej z filtratorem rurkowym. Tu możesz zobaczyć lodówkę. Po pierwszym zacieraniu wypieprzyłem niby odpowietrznik. Filtrator spełnia swoją rolę bez zarzutu. Nawet żyto bez problemu przerabiałem Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Mam taki sam filtrator, tzn materiał ten sam, kształt nieco inny, bo filtracja/wysładzanie u mnie w fermentorze. Myślałem, że może sprawdza się to też przy wysładzaniu jakoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Myśę, że zapchałaby się siatka szybko. Za drobne oczka są, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) 34 - " Blood Red Diamond " - warzone 03.08.2015 Belgian Speciality AleZakładane - 15l , 14 blg , 34 IBU, 5,9% ABV , 27,5 EBCZasyp:- Pilsner Soufflet - 2,2 kg - Monachijski - 0,40 kg - Special B Castlemalting - 0,10 kg - Caramel Czerwony Strzegom - 0,15 kg - Carafa II - 6 g Dodatki: - gips piwowarski do zacierania - 1 tsp- Płatki błyskawiczne orkiszowe - 0,4 kg - cukier 0,5 kg - suszone liśccie limonki - 30g - 10 min - mech irlandzki - 1 tsp - 10 min Zacieranie:- 90`- 67 °C Chmielenie: 30 g - Perle - 60 min 15 g - Iunga - 5 minDrożdże:Gozdawa BFSAY II pokolenie , zadane w temp 23°C w dniu 03.08.2015 i przeniesione w temp20°C w dniu 03.08.2015Po wysłodzeniu otrzymałem 20 l Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 15 l , 14 blg FFT zszedł do 0,5 blg 29.08.2015 - przelane na cichą14.09.2015 - rozlane z syropem z cukru 94g Zakładane nagazowanie 2,4 v/ v. Wyszło 30 x 0,5 l Zeszło do 0,5 blg co daje mu 7% alkKomentarz: https://youtu.be/vfCGJXzFofM Drożdże podjęły natychmiast pracę. Rano fermentor był już mocno spuchnięty. Rozszczelniłem wieko i zostawiam w spokoju. Edytowane 14 Września 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Sorry za spam w temacie Olo poszukaj bazooka screen, ludzie niby tego używają do filtracji i wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) 35 - " Deep " - warzone 03.08.2015 Sour Belgian Brown Zakładane - 12 l , 13 blg , 19 IBU, 5,5% ABV, 29,5 EBCZasyp:- Pilsner Soufflet - 2,4 kg - Monachijski - 0,40 kg - Special B Castlemalting - 0,10 kg - Caramel Czerwony Strzegom - 0,15 kg - Carafa II - 6 g Dodatki: - gips piwowarski do zacierania - 3g- Płatki błyskawiczne orkiszowe - 0,4 kg - mech irlandzki - 3g - 10 min Zacieranie:- 90`- 67 °C Chmielenie: 32 g -Hallertauer - 30 min Drożdże:Wyeast 3209 Oud Bruin Blend , zadane w temp 25°C w dniu 03.08.2015 i przeniesione w temp 22°C w dniu 03.08.2015Po wysłodzeniu otrzymałem 15 l Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 12 l , 13 blg 01.10.2015 - przelane na cichą19.12.2015 - rozlane z syropem z cukru 85g. Zakładane nagazowanie 2,6 v/ v. Wyszło 21 x 0,33 i 9 x 0,5 Zeszło do 0 blg co daje mu 6,7% alkKomentarz: https://youtu.be/16Vm9yb3hZ8 Fermentacja na drugi dzień rano w pełni. Dzikusy zadałem późnym wieczorem, mimo to nie czekały tylko zaczęły szaleć. Temperatura fermentacji 26-27°C 23.10.2015 - dodane wiśnie mrożone. Edytowane 19 Grudnia 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Czy "dzikusy nagazowują" piwo tak jak normalne drożdżaki? Zaskoczyło mnie tempo w jakim butelka testowa napęczniała. Dziś już jest dosyć twarda. Trzymałem w temperaturze pokojowej. Reszta poszła do piwnicy to tam mają chłodniej więc może tak tam nie wyjadają cukrów jak tutaj. Pierwsze doświadczenia i pierwsze obawy ( o granaty)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Oczywiście, że nagazują. Choć raczej idzie im to dość wolno. Wolniej niż normalnym drożdżakom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Oczywiście, że nagazują. Choć raczej idzie im to dość wolno. Wolniej niż normalnym drożdżakom. no i właśnie stąd mój niepokój bo nagazowanie idzie jak na normalnych drożdżakach a wyczytałem że powinno wolniej. Coż, trzeba będzie obserwoawać i ew upuszczać gaz albo całość w kibel ostatecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Chyba niepotrzebnie panikowałem. Testowa butelka faktycznie była nabrzmiała ale nie tak jak mi się wydawało Po odkręceniu zakrętki lekkie psyknięcie. Nalewane piwo leciutko się spieniło. Wyczuwalne bardzo delikatne wysycenie. Dosyć wyraźna kwaśność ale bez przesady. Wyraźnie czuć że piwo potrzebuje czasu na ułożenieaby inne smaki i aromaty dały znać o sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 przy wierceniu gara nie odprysła ci emalia?? Jak zabezpieczyłeś miejsca w których mogła wejść korozja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) przy wierceniu gara nie odprysła ci emalia?? Jak zabezpieczyłeś miejsca w których mogła wejść korozja? Nie odprysła. Starałem się w miarę delikatnie wiercić. Od środka poszła uszczelka, taka do gorącej wody w instalacji ogrzewania i na to podkładka stal nierdzewna która to docisnęła do gara po skręceniu całości Edytowane 12 Sierpnia 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 też bym sobie taki kran zapodał bo z tym wężykiem to też jaja są nieraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Bardzo dobre rozwiązanie, a zwłaszcza w połączeniu z chłodnicą przeciwbieżną. Nie musisz zbędnie do gara zaglądać i niepotrzebnie grzebać. Odkręcasz zawór i samo się robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 ja niestety mam za ciepłą wodę do chłodnicy przeciwbierznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 To ja mam komfort taki że nawet w te upały temperaturę wody mam ok 16-17 °C więc chłodnica daje radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 (edytowane) Dziś otworzyłem jedną z ostatnich butelek warki XVI Specjalnie zostawiłem dwie butelki żeby zobaczyć jak się ułoży po dłuższym czasie. Efekt bardzo dobry. Piwo niesamowicie gładkie. Aromaty winne pomieszane z cytrusami. Wyczuwalna charakterystyczna belgijska nuta. Aromaty wskazują na słodkość piwa a tak naprawdę finisz jest wytrawny. Piana gęsta, średnio i drobnopęcherzykowa na 3 palce pozostaje do końca. Piwo przyjemnie i delikatnie rozgrzewa choć alkohol wogóle nie wyczuwalny. Obowiązkowo do powtórki bez zmian. Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Prawie roczne , fajna sprawa bo blg normalne. Dodam, że mam dwa 19blg RISy już prawie dwu roczne ale chyba jeszcze poczekam z otwarciem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się