Skocz do zawartości

Gdzie zrobić badanie wody


coder

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

W każdym sanepidzie zrobisz badanie wody. Jednak myślę iż nie jest to konieczne, każde wodociągi w większym mieście kontrolują na bieżąco skład chemiczny i mikrobiologiczny wody pitnej.

Można ten skład znaleźć na ich stronie np http://www.wodociagi.pl/?do=display&id=33

zobacz w swym mieście lub zadzwoń do wodociągów

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coder, a dzwoniłeś do laboratorium wodociągów? Jeśli wodę bierzesz od nich, to możesz się wykłócić o wyniki. Zgodnie z ustawą dostawca wody ma obowiązek informowania o jakości wody.

Jeśli szukasz laboratorium, to zapytaj w Sanepidzie, zadzwoń do IBPRS oraz tu http://www.silliker.com/poland/html/labservices/chemistry.php

 

Znalezienie wykonawcy usługi to nie problem, pozostaje kwestia ceny...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coder, a dzwoniłeś do laboratorium wodociągów? Jeśli wodę bierzesz od nich, to możesz się wykłócić o wyniki. Zgodnie z ustawą dostawca wody ma obowiązek informowania o jakości wody.

Jeśli szukasz laboratorium, to zapytaj w Sanepidzie, zadzwoń do IBPRS oraz tu http://www.silliker.com/poland/html/labservices/chemistry.php

 

Znalezienie wykonawcy usługi to nie problem, pozostaje kwestia ceny...

mam raport z wodociągów, ale jest podobny do tego powyżej, jedyna użyteczna informacja to twardość - oni chyba mają swoje normy, zupełnie nie przystające do naszych potrzeb.

 

Właśnie dlatego szukam laboratorium które rutynowo robi badania wody, żeby mnie cena nie powaliła

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewforum.php?f=9&sid=51336cfefcfe0f41fcc067acb104c1f2

Tuatj możesz znaleść sposoby jak pomierzyć niektóre parametry. Moim zdaniem jest to bardzo duża kopalnia wiedzy, ale jeszcze nie na moim poziomie piwowarstwa. Póki co modyfikuje wode jedynie do pale ale dodając łyżeczke gipsu, a to z powodu doświadczeń znajomych z SCB, którzy warzą na widzie z Edinburgh`a od lat i sugerują użycia właśnie gipsu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każda państwowa uczelnia z profilem chemicznym,biologicznym itp zrobi dla Was odpłatnie badania wody.Jakie chcecie i w którą stronę chcecie. Większość uczelnianych zakładów i katedr ma w swojej ofercie (z reguły na stronach www) komercyjne usługi dla przemysłu i przedsiębiorstw.

Edytowane przez BaronVonZuk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dosłałem odpowiedż z mojego sanepidu. Robią badania, a jakże, ale:

Koszt wykonania analizy wynosi odpowiednio dla parametrów:

 

Ca - 17 zł, Mg - 65 zł, Na - 47 zł, Cl - 15 zł, SO4 - 60 zł, HCO3 - 16 zł.

Podane ceny są cenami netto.

Koszty związne z pracą próbobiory i transportem próby wody do laboratorium wynoszą 92,11 zł brutto.

 

Ponad 200 zł :) Chyba za tyle mogę sobie założyć instalację RO.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wodę można samemu pobrać, tylko trzeba wziąć sterylną butelkę z Sanepidu i potem postępować wg instrukcji. Ale to i tak marne pocieszenie. A ja to jeszcze mam dwie studnie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O parametrach wody na danym terenie można dowiedzieć się za przysłowiowe dziękuje od akwarystów. Parametry wody na swoim terenie poznałem przeglądając forum akwarystyczne, rozmawiałem również z akwarystami - o wodzie wiedzą oni nawet więcej, niż potrzebuje piwowar.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dosłałem odpowiedż z mojego sanepidu. Robią badania, a jakże, ale:

Koszt wykonania analizy wynosi odpowiednio dla parametrów:

 

Ca - 17 zł, Mg - 65 zł, Na - 47 zł, Cl - 15 zł, SO4 - 60 zł, HCO3 - 16 zł.

Podane ceny są cenami netto.

Koszty związne z pracą próbobiory i transportem próby wody do laboratorium wynoszą 92,11 zł brutto.

 

Ponad 200 zł :) Chyba za tyle mogę sobie założyć instalację RO.

SH*T!

 

no to też sobie badania nie zrobię :-( chyba muszę uruchomić kontakty akwarystyczne mojej żony ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sądzę, że w Sanepidzie to będzie relatywnie drogo, w końcu z czegoś muszą utrzymywać tę bandę pudernic :P

coder, zadzwoń do SGGW, Katedra Chemii, Zakład Chemii Ogólnej: http://www.sggw.pl/pl/node/2312. Jeśli wytłumaczysz o co Ci chodzi, powinni pomóc. Z resztą tam pracuje Czes.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na forum akwa takie linki znalazlem:

 

http://www.mpwik.com.pl/1/2871.html

http://www.mpwik.com.pl/1/2847.html

 

niestety wiele to nam nie da :-(

Niezłe te raporty, są siarczany, chlorki, twardość ogólna. W moim podają tylko chlorki i twardość, w zasadzie jakbym znał jeszcze siarczany, to już bym sobie poradził.

 

Alkaliczność pomierzyłem testem akwaryjnym do badania twardości węglanowej. Wyszło 6 stopni niemieckich, 1 stopnień niemiecki = 17,86 jako CaCO3, tak się przynajmniej przelicza twardość zwykłą, mam nadzieję, ze alkaliczność tak samo.

Znaczyło by to, że alkaliczność mam 107 jako CaCO3; co się przelicza razy 61/50 = 130 ppm HCO3; wysoka alkaliczność woda dobra do brązowych i ciemnych.

http://www.howtobrew.com/section3/chapter15-1.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na forum akwa takie linki znalazlem:

 

http://www.mpwik.com.pl/1/2871.html

http://www.mpwik.com.pl/1/2847.html

 

niestety wiele to nam nie da :-(

Niezłe te raporty' date=' są siarczany, chlorki, twardość ogólna. W moim podają tylko chlorki i twardość, w zasadzie jakbym znał jeszcze siarczany, to już bym sobie poradził.

 

Alkaliczność pomierzyłem testem akwaryjnym do badania twardości węglanowej. Wyszło 6 stopni niemieckich, 1 stopnień niemiecki = 17,86 jako CaCO3, tak się przynajmniej przelicza twardość zwykłą, mam nadzieję, ze alkaliczność tak samo.

Znaczyło by to, że alkaliczność mam 107 jako CaCO3; co się przelicza razy 61/50 = 130 ppm HCO3; wysoka alkaliczność woda dobra do brązowych i ciemnych.

http://www.howtobrew.com/section3/chapter15-1.html[/quote']

tylko w tych raportach ja widzę tylko wartości MAX a nie ma średnich i nie wiem do końca jak to interpretować...

 

i czy z twardości ogólnej jako CaCO3 można wyliczyć alkaliczności jako CaCO3 (a może to to samo???)

 

i czy naprawdę nie muszę znać zawartości Ca i Mg? np. na tym nomografie z How To Brew jest to konieczne: http://www.howtobrew.com/images/f80.gif (chyba ze mogę jako Effective HArdnes przyjąc moją twardość ogólną jako CaCO3?)

Edytowane przez yemu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tylko w tych raportach ja widzę tylko wartości MAX a nie ma średnich i nie wiem do końca jak to

chyba woda w Wisełce nie zmienia się tak bardzo w czasie...

 

i czy z twardości ogólnej jako CaCO3 można wyliczyć alkaliczności jako CaCO3 (a może to to samo???)

Nie, to są rózne rzeczy, tylko jednostka jest ta sama. Chociaż, chyba alkaliczność powinna zawsze być niższa niż twardość.

 

i czy naprawdę nie muszę znać zawartości Ca i Mg?

możesz to sobie z grubsza wyliczyć wzorem

 

(Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Total Hardness as CaCO3

 

zakładając, że Mg jest 3-4 razy mniej niz Ca. Takie rozeznanie wystarczy żeby mieć pojęcie o swojej wodzie; jedyne mocne wymaganie to Ca > 50 ppm

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tylko w tych raportach ja widzę tylko wartości MAX a nie ma średnich i nie wiem do końca jak to

chyba woda w Wisełce nie zmienia się tak bardzo w czasie...

 

i czy z twardości ogólnej jako CaCO3 można wyliczyć alkaliczności jako CaCO3 (a może to to samo???)

Nie, to są rózne rzeczy, tylko jednostka jest ta sama. Chociaż, chyba alkaliczność powinna zawsze być niższa niż twardość.

 

i czy naprawdę nie muszę znać zawartości Ca i Mg?

możesz to sobie z grubsza wyliczyć wzorem

 

(Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Total Hardness as CaCO3

 

zakładając, że Mg jest 3-4 razy mniej niz Ca. Takie rozeznanie wystarczy żeby mieć pojęcie o swojej wodzie; jedyne mocne wymaganie to Ca > 50 ppm

dzieki za odpowiedzi, jeszcze nadal z tego malo kumam.

 

http://www.mpwik.com.pl/1/2847.html - tutaj jest twardość wody, jedna ze skal to mg Ca+2/l. czy mozna to uznac za rownowazne Ca ppm ze wzoru Palmera, który podawałeś?

 

poza tym na liście są chlorki, siarczany czyli jak rozumiem Cl-1 i SO4-2? (sorki za pisownie, chyba nie da się tu wstawiać indeksów).

 

jeśli tak to byłbym w domu, bo jak mówisz alkaliczność jako CaCO3 można zmierzyć paskiem a potem przeliczyć na HCO3. Mg miałbym z całkowitej twardości jako CaCO3 i Ca2+. Brakowałoby jedynie Na+1

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.mpwik.com.pl/1/2847.html - tutaj jest twardość wody, jedna ze skal to mg Ca+2/l. czy mozna to uznac za rownowazne Ca ppm ze wzoru Palmera, który podawałeś?

Tak, podali zawartość Ca, ładnie z ich strony.

Co do jednostek Mg/L to 0.001 g do 1 kg czyli 1 do 1000000, czyli ppm

 

poza tym na liście są chlorki, siarczany czyli jak rozumiem Cl-1 i SO4-2?

Tak, siarczany na pewno, chlorki chyba też, choć może chodzi o ten chlor który rozpuszczają w wodzie?

 

SO4 144 ppm

Cl 22 ppm

 

byłaby duża przewaga siarczanów, będzie bardzo podkreślać chmiel

 

 

jeśli tak to byłbym w domu, bo jak mówisz alkaliczność jako CaCO3 można zmierzyć paskiem a

potem przeliczyć na HCO3. Mg miałbym z całkowitej twardości jako CaCO3 i Ca2+. Brakowałoby jedynie Na+1

Tak i Tak (ale nie paskiem, ja mam taki płynny test KH). Sód to rybka, prawie nic nie znaczy w browarzeniu.

 

Ca jest w normie, więc ważne są jeszcze stosunek SO4 do Cl - w zalezności od tego co przeważa, woda będzie podkreślac chmiel albo słód, i ilość HCO3 - im więcej, tym ciemniejsze piwa trzeba robić.

 

Tak sobie kombinuję (pytanie do chemików) - skoro mamy ilość kationów (Ca Mg Na), i dwóch z trzech anionów (SO4 i Cl), to może da się wyliczyć ilość trzeciego anionu HCO3 ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.