coder Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Czy znacie jakieś komercyjne laboratorium, które by mi zrobiło przyzwoite badanie składu mojej kranówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Typowo komercyjne nie, ale może w sanepidzie? Oczywiście zapłacić będziesz musiał.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 W każdym sanepidzie zrobisz badanie wody. Jednak myślę iż nie jest to konieczne, każde wodociągi w większym mieście kontrolują na bieżąco skład chemiczny i mikrobiologiczny wody pitnej. Można ten skład znaleźć na ich stronie np http://www.wodociagi.pl/?do=display&id=33 zobacz w swym mieście lub zadzwoń do wodociągów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Niestety, wodociągi i sanepid kontrolują jakieś nieistotne duperele - glin, mangan, arsen, żelazo; mnie interesują minerały piwowarskie: wapń, magnez, sód, siarczany, chlorki, dwuwęglany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 kurde, do tej pory interesowała mnie tylko twardość, ale takie cuda to nie wiem. W wodociągach dają Ci duperele, ale tych konkretów nie otrzymasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Coder, a dzwoniłeś do laboratorium wodociągów? Jeśli wodę bierzesz od nich, to możesz się wykłócić o wyniki. Zgodnie z ustawą dostawca wody ma obowiązek informowania o jakości wody. Jeśli szukasz laboratorium, to zapytaj w Sanepidzie, zadzwoń do IBPRS oraz tu http://www.silliker.com/poland/html/labservices/chemistry.php Znalezienie wykonawcy usługi to nie problem, pozostaje kwestia ceny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Coder, a dzwoniłeś do laboratorium wodociągów? Jeśli wodę bierzesz od nich, to możesz się wykłócić o wyniki. Zgodnie z ustawą dostawca wody ma obowiązek informowania o jakości wody.Jeśli szukasz laboratorium, to zapytaj w Sanepidzie, zadzwoń do IBPRS oraz tu http://www.silliker.com/poland/html/labservices/chemistry.php Znalezienie wykonawcy usługi to nie problem, pozostaje kwestia ceny... mam raport z wodociągów, ale jest podobny do tego powyżej, jedyna użyteczna informacja to twardość - oni chyba mają swoje normy, zupełnie nie przystające do naszych potrzeb. Właśnie dlatego szukam laboratorium które rutynowo robi badania wody, żeby mnie cena nie powaliła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewforum.php?f=9&sid=51336cfefcfe0f41fcc067acb104c1f2 Tuatj możesz znaleść sposoby jak pomierzyć niektóre parametry. Moim zdaniem jest to bardzo duża kopalnia wiedzy, ale jeszcze nie na moim poziomie piwowarstwa. Póki co modyfikuje wode jedynie do pale ale dodając łyżeczke gipsu, a to z powodu doświadczeń znajomych z SCB, którzy warzą na widzie z Edinburgh`a od lat i sugerują użycia właśnie gipsu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 9 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 (edytowane) Każda państwowa uczelnia z profilem chemicznym,biologicznym itp zrobi dla Was odpłatnie badania wody.Jakie chcecie i w którą stronę chcecie. Większość uczelnianych zakładów i katedr ma w swojej ofercie (z reguły na stronach www) komercyjne usługi dla przemysłu i przedsiębiorstw. Edytowane 9 Maja 2009 przez BaronVonZuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 9 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 Zimą pytałem w Sanepidzie. Badania robią bez problemu. Tylko trochę drogo jak na mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2009 Zimą pytałem w Sanepidzie. Badania robią bez problemu. Tylko trochę drogo jak na mnie. A jaki to koszt z ciekawości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 10 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2009 Pytałem, ile by kosztowało zbadanie wody na zawartość: Ca, Mg, Na, SO4, Cl, HCO3 oraz twardości. Poinformowano mnie, że po 30 zł od każdego parametru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Dosłałem odpowiedż z mojego sanepidu. Robią badania, a jakże, ale: Koszt wykonania analizy wynosi odpowiednio dla parametrów: Ca - 17 zł, Mg - 65 zł, Na - 47 zł, Cl - 15 zł, SO4 - 60 zł, HCO3 - 16 zł. Podane ceny są cenami netto. Koszty związne z pracą próbobiory i transportem próby wody do laboratorium wynoszą 92,11 zł brutto. Ponad 200 zł Chyba za tyle mogę sobie założyć instalację RO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Wodę można samemu pobrać, tylko trzeba wziąć sterylną butelkę z Sanepidu i potem postępować wg instrukcji. Ale to i tak marne pocieszenie. A ja to jeszcze mam dwie studnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 O parametrach wody na danym terenie można dowiedzieć się za przysłowiowe dziękuje od akwarystów. Parametry wody na swoim terenie poznałem przeglądając forum akwarystyczne, rozmawiałem również z akwarystami - o wodzie wiedzą oni nawet więcej, niż potrzebuje piwowar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Dosłałem odpowiedż z mojego sanepidu. Robią badania, a jakże, ale:Koszt wykonania analizy wynosi odpowiednio dla parametrów: Ca - 17 zł, Mg - 65 zł, Na - 47 zł, Cl - 15 zł, SO4 - 60 zł, HCO3 - 16 zł. Podane ceny są cenami netto. Koszty związne z pracą próbobiory i transportem próby wody do laboratorium wynoszą 92,11 zł brutto. Ponad 200 zł Chyba za tyle mogę sobie założyć instalację RO. SH*T! no to też sobie badania nie zrobię :-( chyba muszę uruchomić kontakty akwarystyczne mojej żony ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Sądzę, że w Sanepidzie to będzie relatywnie drogo, w końcu z czegoś muszą utrzymywać tę bandę pudernic coder, zadzwoń do SGGW, Katedra Chemii, Zakład Chemii Ogólnej: http://www.sggw.pl/pl/node/2312. Jeśli wytłumaczysz o co Ci chodzi, powinni pomóc. Z resztą tam pracuje Czes. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 na forum akwa takie linki znalazlem: http://www.mpwik.com.pl/1/2871.html http://www.mpwik.com.pl/1/2847.html niestety wiele to nam nie da :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 na forum akwa takie linki znalazlem: http://www.mpwik.com.pl/1/2871.html http://www.mpwik.com.pl/1/2847.html niestety wiele to nam nie da :-( Niezłe te raporty, są siarczany, chlorki, twardość ogólna. W moim podają tylko chlorki i twardość, w zasadzie jakbym znał jeszcze siarczany, to już bym sobie poradził. Alkaliczność pomierzyłem testem akwaryjnym do badania twardości węglanowej. Wyszło 6 stopni niemieckich, 1 stopnień niemiecki = 17,86 jako CaCO3, tak się przynajmniej przelicza twardość zwykłą, mam nadzieję, ze alkaliczność tak samo. Znaczyło by to, że alkaliczność mam 107 jako CaCO3; co się przelicza razy 61/50 = 130 ppm HCO3; wysoka alkaliczność woda dobra do brązowych i ciemnych. http://www.howtobrew.com/section3/chapter15-1.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 (edytowane) na forum akwa takie linki znalazlem: http://www.mpwik.com.pl/1/2871.html http://www.mpwik.com.pl/1/2847.html niestety wiele to nam nie da :-( Niezłe te raporty' date=' są siarczany, chlorki, twardość ogólna. W moim podają tylko chlorki i twardość, w zasadzie jakbym znał jeszcze siarczany, to już bym sobie poradził. Alkaliczność pomierzyłem testem akwaryjnym do badania twardości węglanowej. Wyszło 6 stopni niemieckich, 1 stopnień niemiecki = 17,86 jako CaCO3, tak się przynajmniej przelicza twardość zwykłą, mam nadzieję, ze alkaliczność tak samo. Znaczyło by to, że alkaliczność mam 107 jako CaCO3; co się przelicza razy 61/50 = 130 ppm HCO3; wysoka alkaliczność woda dobra do brązowych i ciemnych. http://www.howtobrew.com/section3/chapter15-1.html[/quote'] tylko w tych raportach ja widzę tylko wartości MAX a nie ma średnich i nie wiem do końca jak to interpretować... i czy z twardości ogólnej jako CaCO3 można wyliczyć alkaliczności jako CaCO3 (a może to to samo???) i czy naprawdę nie muszę znać zawartości Ca i Mg? np. na tym nomografie z How To Brew jest to konieczne: http://www.howtobrew.com/images/f80.gif (chyba ze mogę jako Effective HArdnes przyjąc moją twardość ogólną jako CaCO3?) Edytowane 20 Maja 2009 przez yemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 (edytowane) tylko w tych raportach ja widzę tylko wartości MAX a nie ma średnich i nie wiem do końca jak to chyba woda w Wisełce nie zmienia się tak bardzo w czasie... i czy z twardości ogólnej jako CaCO3 można wyliczyć alkaliczności jako CaCO3 (a może to to samo???) Nie, to są rózne rzeczy, tylko jednostka jest ta sama. Chociaż, chyba alkaliczność powinna zawsze być niższa niż twardość. i czy naprawdę nie muszę znać zawartości Ca i Mg? możesz to sobie z grubsza wyliczyć wzorem (Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Total Hardness as CaCO3 zakładając, że Mg jest 3-4 razy mniej niz Ca. Takie rozeznanie wystarczy żeby mieć pojęcie o swojej wodzie; jedyne mocne wymaganie to Ca > 50 ppm Edytowane 20 Maja 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 tylko w tych raportach ja widzę tylko wartości MAX a nie ma średnich i nie wiem do końca jak to chyba woda w Wisełce nie zmienia się tak bardzo w czasie... i czy z twardości ogólnej jako CaCO3 można wyliczyć alkaliczności jako CaCO3 (a może to to samo???) Nie, to są rózne rzeczy, tylko jednostka jest ta sama. Chociaż, chyba alkaliczność powinna zawsze być niższa niż twardość. i czy naprawdę nie muszę znać zawartości Ca i Mg? możesz to sobie z grubsza wyliczyć wzorem (Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Total Hardness as CaCO3 zakładając, że Mg jest 3-4 razy mniej niz Ca. Takie rozeznanie wystarczy żeby mieć pojęcie o swojej wodzie; jedyne mocne wymaganie to Ca > 50 ppm dzieki za odpowiedzi, jeszcze nadal z tego malo kumam. http://www.mpwik.com.pl/1/2847.html - tutaj jest twardość wody, jedna ze skal to mg Ca+2/l. czy mozna to uznac za rownowazne Ca ppm ze wzoru Palmera, który podawałeś? poza tym na liście są chlorki, siarczany czyli jak rozumiem Cl-1 i SO4-2? (sorki za pisownie, chyba nie da się tu wstawiać indeksów). jeśli tak to byłbym w domu, bo jak mówisz alkaliczność jako CaCO3 można zmierzyć paskiem a potem przeliczyć na HCO3. Mg miałbym z całkowitej twardości jako CaCO3 i Ca2+. Brakowałoby jedynie Na+1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 http://www.mpwik.com.pl/1/2847.html - tutaj jest twardość wody, jedna ze skal to mg Ca+2/l. czy mozna to uznac za rownowazne Ca ppm ze wzoru Palmera, który podawałeś? Tak, podali zawartość Ca, ładnie z ich strony. Co do jednostek Mg/L to 0.001 g do 1 kg czyli 1 do 1000000, czyli ppm poza tym na liście są chlorki, siarczany czyli jak rozumiem Cl-1 i SO4-2? Tak, siarczany na pewno, chlorki chyba też, choć może chodzi o ten chlor który rozpuszczają w wodzie? SO4 144 ppm Cl 22 ppm byłaby duża przewaga siarczanów, będzie bardzo podkreślać chmiel jeśli tak to byłbym w domu, bo jak mówisz alkaliczność jako CaCO3 można zmierzyć paskiem a potem przeliczyć na HCO3. Mg miałbym z całkowitej twardości jako CaCO3 i Ca2+. Brakowałoby jedynie Na+1 Tak i Tak (ale nie paskiem, ja mam taki płynny test KH). Sód to rybka, prawie nic nie znaczy w browarzeniu. Ca jest w normie, więc ważne są jeszcze stosunek SO4 do Cl - w zalezności od tego co przeważa, woda będzie podkreślac chmiel albo słód, i ilość HCO3 - im więcej, tym ciemniejsze piwa trzeba robić. Tak sobie kombinuję (pytanie do chemików) - skoro mamy ilość kationów (Ca Mg Na), i dwóch z trzech anionów (SO4 i Cl), to może da się wyliczyć ilość trzeciego anionu HCO3 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 Nie jestem Chemikiem, ale chyba się nie da. Te jony mogą istnieć we wszystkich kombinacjach, sam wapń i magnez mają po trzy różne sole (węglany, siarczany i chlorki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 MPWiK podaje ilość CaCO3 jako 216mg/l nie za bardzo czuję dlaczego nie mogę podzielić przez 50 i pomnożyć przez 61 jak podaje Palmer, by uzyskać HCO3 (ppm) chlor wolny jest chyba wylistowany w oddzielnej pozycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się