wena Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 (edytowane) Już kiedyś to pisałem. Ja po wypiciu piwa płuczę butelkę wodą. W butli 2 litrowej mam rozpuszczone ACE w proporcji na oko tak, że jak sie powącha z bliska to trochę czuć. Wlewam to do butelki i jak mi sie przypomni za godzinę lub w następnym dniu wylewm, przelewam wodą zatykam starym kapslem i do skrzynki. Przed rozlewem przepłukuję wodą, wlewam trochę pirosiarczynu zamieszam opróżniam butelkę i na suszarkę. Piwo leję następnego dnia, a czasami natychmiast. KOPYR z tym osadem po ACE to chyba przesadziłeś z ilością ACE, dlatego tak się robi. Edytowane 12 Maja 2009 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 butelki płuczę kranówą i odstawiam do wyschnięcia. potem wkładam je do skrzynki i do piwnicy z nimi. jak ktoś chce to może przykryć je ręcznikiem. przed napełnianiem myję je szczotką i kranówą. następnie wkładam do zimnego piekarnika (pojemność 20butli) i nastawiam na 180stopni. po osiągnięciu tej temperatury trzymam szkło w piekarniku około 40minut. po wystudzeniu nalewam piwa i kapsluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 12 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 a wystarczy wypłukać zasiarkowac lub zachlorowac lub zajodowac i reszta roboty odpada ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Potem gdy zbierze mi się ich trochę myję płynem do naczyń z użyciem szczotki z BA (którą polecam) A wiesz' date=' ja jednak zrezygnowałem z tej szczotki. Słabo czyściła denko, i po pewnym czasie skołtuniła się tak, ze ciężko ją złożyc i rozłożyć. Jak ktoś chce, mogę ją mu podarować.[/quote'] Przeleciałem BA i jakoś nie mogę trafić na szczotkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Przeleciałem BA i jakoś nie mogę trafić na szczotkę ? Też nie mogę znaleźć, chyba BA już nie ma tych szczotek w sprzedaży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbylon Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Ja płuczę butelki po przelaniu piwka, potem przed rozlewem płuczę jeszcze raz i w razie potrzeby traktuję szczotką na drucie Potem wsadzam na 10 minut do piekarnika nastawionego na 150 stopni i tyle. Dopiero trzy nastawy robiłem, ale z zakażeniem nie miałem żadnego problemu. W piekarniku butelki się dezynfekują i zarazem suszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Posty dotyczące sody oczyszczonej wylądowały tutaj http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=1377 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 (edytowane) Zobaczcie na to. Edytowane 29 Czerwca 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 elo widze że wkleiłes dwa razy zeby nikt ni przegapił no żart oczywiście byc moze ma to sens do płukania butelek, ale nie do czyszczenia mocno zabrudzonych ..... dla mnie to by było by OK gdyby: płukało wrzątkiem, ew. roztworem piro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 elo offtopic : Kopyr szybki jestes, normalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Witam Nie znam się na chemii:rolleyes: Czy można jako wiadra do czyszczenia butelek użyć fermentora, czy kret może zniszczyć pojemnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 cześć WitamNie znam się na chemii:rolleyes: Czy można jako wiadra do czyszczenia butelek użyć fermentora, czy kret może zniszczyć pojemnik? nie widzałem kreta co potrafi przegryść palstik 1,2 mm zarówno w naturze jak i w wydaniu chemicznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 To jest sterylizator mechaniczny. Butelka musi być czysta. Chodzi o sterylizację przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 (edytowane) Cześc a czym się sterylizuje ? Pirosiarczyn potasu? sodu? inna chemia ? owszem rozwiązanie konkretne, cała butla opłukanka, ale trzeba by pamietać że tu opary"chemii " są dezynfrekujące ...pytanie czy te opary się nie "ulotnią" wraz z płukaniem przez "fontanną" oraz czy człwiek obsługujacy buteleki nie powienien być w masce pe-gaz ;-) no tak tylko pytam ........ Edytowane 29 Czerwca 2009 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Cześc a czym się sterylizuje ? Pirosiarczyn potasu? sodu? inna chemia ? owszem rozwiązanie konkretne, cała butla opłukanka, ale trzeba by pamietać że tu opary"chemii " są dezynfrekujące ...pytanie czy te opary się nie "ulotnią" wraz z płukaniem przez "fontanną" oraz czy człwiek obsługujacy buteleki nie powienien być w masce pe-gaz ;-) no tak tylko pytam ........ Myślę, że może być wszystko czego używamy: piro, OXI, CLO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 cześć Myślę, że może być wszystko czego używamy: piro, OXI, CLO. hymmmmmmmmmmm, pewnie tak tylko np. piro nie nadaje sie do takch sterylizaji, w zwiazku z sporym obiegiem pompki po prostu "wyparuje z roztworu ... tak mi się zawsze zdawało ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Mi się ten patent podoba. Nawet myślałem o czymś podobnym z wykorzystaniem rurek do nawadniania ogrodu i na więcej butelek. Plan był aby płukać 4x: 1. roztwór sody kaustycznej lub innego zajzajeru, 2. woda, 3. ace, 4. woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Pomysł bardzo dobry,szkoda że ja nie wpadłem na to wcześniej,do dezynfekcji OXI.Kupuje pompkę do fontanny i kombinuje na dwie butelki na raz.Wspaniełe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 18 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 A ja najpierw myję, ściągam etykietki a póxniej wygrzewam w piecu. 180 stopni chyba da sobie radę z nieporządanymi goścmi. UWAGA! Nie układajcie butelek na samym dole pieca. Pękają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 A ja najpierw myję, ściągam etykietki a póxniej wygrzewam w piecu. 180 stopni chyba da sobie radę z nieporządanymi goścmi. UWAGA! Nie układajcie butelek na samym dole pieca. Pękają. Ja tak robię i jest ok. Mi nie pękają chociaż układam na dole pieca. Może dlatego, że mam termoobieg? piekarnik elektryczny nie gazowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 A ja najpierw myję, ściągam etykietki a póxniej wygrzewam w piecu. 180 stopni chyba da sobie radę z nieporządanymi goścmi. UWAGA! Nie układajcie butelek na samym dole pieca. Pękają. Mam piekarnik elektryczny, wkaładam butelki do zimnego piecyka, właczam grzanie góry i dołu i żadnych problemów z pekającymi butelkami nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Cześć Jak włączysz grzanie na grzałke dolna lub góra-dół to butelki mogą peknąć. Przy grzaniu górną grzałką lub termoobiegu nic takiego nie powinno mieć miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moler Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) Odświeżę lekko temat. Wprawdzie do tej pory zrobiłem tylko jedną warkę (po zdaniu poprawek zamierzam "wyprodukować" pszeniczne), ale napiszę jak ja dezynfekowałem. Zatkany zlew z gorącą wodą i płynem do mycia naczyń. Wkładam kilka butelek, żeby etykiety namokły i lepiej schodziły. Szorowanko wewnątrz i na zewnątrz. Większość butelek była "moja" ew. podarowana przez znajomych, więc nie miałem większych obaw o pozostałości. Kilkanaście było wymienionych z zielonych na brązowe w osiedlowym sklepie więc myłem je 2x dokładniej. W kilku sztukach był już grzybek więc od razu na OUT. W jednej była guma,a w kolejnej niezidentyfikowana substancja na ściance. Potem kilkunastosekundowe zanurzanie w OXI, suszenie w koszu od zmywarki i DO KOTŁA! Najpierw wyjąłem wszystkie blaszki z piekarnika i ustawiłem butelki bardzo ciasno - weszło chyba 30. Mamuśka jednak obawiała się dewastacji piekarnika i eksplozji butelek, więc włożyłem blaszki z powrotem i 40kilka butelek wypiekłem na 2 razy. Na chwilę przed rozlewem kontrola wzrokowa na obecność pozostałości syfów i najprawdopodobniej w kilku butelkach było troche więcej wody niż w pozostałych, bo woda w połączeniu z OXI + temp = spalony osad na ściance butelki. Zastanawiam się właśnie nad skonstruowaniem suszarki na butelki własnej roboty. Myślę nad jakąś blaszką lub kawałkiem deski/sklejki i ponawiercać na to "wałki", tak żeby butelki ociekały w pozycji pionowej. Robił ktoś kiedyś coś podobnego? Drugie pytanie - czy OXI ma jakiś termin przydatności po przygotowaniu roztworu? Mam taki plan, żeby kupić pojemnik w który wejdzie jedna butelka. Moczyć w nim tą butelkę jakiś czas i potem zakapslować na pusto, ew. uszczelnić folią alu. Czy efektywność dezynfekcji będzie taka sama w pierwszym dniu, co po kilkunastu? Edytowane 12 Września 2010 przez moler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 (edytowane) Na chwilę przed rozlewem kontrola wzrokowa na obecność pozostałości syfów i najprawdopodobniej w kilku butelkach było troche więcej wody niż w pozostałych, bo woda w połączeniu z OXI + temp = spalony osad na ściance butelki. Drugie pytanie - czy OXI ma jakiś termin przydatności po przygotowaniu roztworu? Mam taki plan, żeby kupić pojemnik w który wejdzie jedna butelka. Moczyć w nim tą butelkę jakiś czas i potem zakapslować na pusto, ew. uszczelnić folią alu. Czy efektywność dezynfekcji będzie taka sama w pierwszym dniu, co po kilkunastu? Jak każdy roztwór chemiczny ma określoną przydatność i nie zaleca się długiego przechowywania gdyż traci swoje właściwości. Mam pytanie, nie lepiej "przejechać" butelki OXI już po wypalaniu w piekarniku? Ten spalony nalot by mnie trochę martwił. Samo wyprażanie w piecu powinno wybić wszystkie drobnoustroje, nie wiem czy jest sens bawić się jeszcze w OXI, chyba że chcesz być super pewny sterylności Edytowane 12 Września 2010 przez komoona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 A ja nie rozumiem idei wyprażania. Jest zbędne i niepotrzebne. Butelki po opróżnieniu trzeba wypłukać, oporne drożdże wyżreć jakims chlorowym środkiem i do skrzynki. Przed rozlewem przepłukać gorącą woda z kranu i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się