browarnik Opublikowano 11 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2009 (edytowane) Witam grono piwowarów, ciesze sie ze mam zaszczyt od dzis tu przynależeć :cool2: . W temacie piwa jestem poniekąd zielony z powody takiego, że jeszcze żadnej warki nie mam w swoim dorobku - jak dotąd zajmowałem sie robieniem wina, w czym doszedłem do podobno niemałej wprawy . Dość wazelinki .... otóż mam pytanie. Otóż udało mi sie niedawno nabyć trochę sprzętu tak aby postawić pierwszą warkę. Posiadam Muntons Laget 1.5 kg i niestety troche dałem ciała bo nabyłem jedynie 500g Muntons Spraymalt zamiast jak to podają 1 kg. I tu mam pytanie czy jeśli dodam to 500 g Muntons Spraymalt i dopełnie do 1 kg 500 g cukru to będzie to miało znaczny wpływ na to jak oni to określają "bimbrowy posmak" czy raczej warka będzie ok? Zadaje to pytanie ponieważ jestem juz bardzo niecierpliwy i chce poczynić to piwo i nie bardzo widzi mi sie czekać kolejnego tygodnia aż sklep internetowy dostarczy mi kolejne 500g Muntons Spraymalt. Pozdrawiem i dzieki Dori Edit - uszczegółowienie tematu Edytowane 22 Czerwca 2009 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarnik Opublikowano 12 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Upuje, czy któś mógłby mi udzielic odpowiedzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Nie bardzo znam się na brewkitach, ale nie wahał bym się dodać pół kilo cukru do normalnego piwa, to do brewkita chyba tym bardziej, wrzucaj spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarnik Opublikowano 12 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Okej, dzieki poczytam jeszcze na temat jakiegos innego cukru niz bialy, może trzcinowy by był lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Okej, dzieki poczytam jeszcze na temat jakiegos innego cukru niz bialy, może trzcinowy by był lepszy. Na pewno nie, szkoda pieniędzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristof1984 Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Jeśli zależy ci na jakości daj 500 g Muntons Spraymalt, 200 gram cukru na ok. 17-18 litrów wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 12 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Witaj, Tutaj większość zaciera, może wnet też zatrzesz i poczujesz różnicę. Twoje zdrowie, fajnie że zaczynasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarnik Opublikowano 12 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2009 Witaj,Tutaj większość zaciera, może wnet też zatrzesz i poczujesz różnicę. Twoje zdrowie, fajnie że zaczynasz. Dzięki Aktualnie posiadam również oprócz tego brewkitu zestaw slodów do piwa pszenicznego ale podobno jak na pierwszy raz to lepiej pojechać z gotowca, no i gdzieś też przeczytałem że pszeniczne to troche wyższa szkoła jazdy niż jęczmienne, więc z zacieraniem zaczne od drugiej warki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarnik Opublikowano 14 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Witam, kurde troche zgłupiałem bo właśnie przeczytałem że piwo można robić m.in. z : 1.brewkitow 2.(również gotowych) ekstraktów słodowych: http://www.piwo.org/artykuly/sposoby-warzenia-piwa/ . To po co w zasadzie bo brewkitu, który jest juz nachmielonym ekstraktem słodowym jeszcze proponują/karzą dodawać osobno ekstrakt słodowy właśnie np. wspomniany przeze mnie wyżej Muntons Spraymalt . Chodzi tu o jakieś podniesienie jakości piwa? Bo ja cały czas myślałem że ten ekstrakt słodowy sproszkowany Muntons Spraymalt dodaje sie zamiast cukru aby powstał alkohol. Mógłby mi ktoś to uststematyzować? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Systematyzuję: Cukier można dodać w dwóch różnych momentach: 1 - bezpośrednio do brzeczki, jako surowiec podnoszący ekstraktywność (zwykle około 1kg) 2 - jako surowiec do refermantacji (kilka gramów per butelka) O punkcie nr 1 pewnie już czytałeś,że specjalnie nie jest to polecane. Walory smakowe spadają znacznie i jest to odczuwalne. Punkt 2 - stosowany szeroko przez piwowarów i służy do nagazowania piwa. Stosuje się też suche ekstrakty słodowe (np SprayMalt) Co do dodawania ekstraktu. Dodaje się płynny, po to by uniknąć cukru z punktu nr 1. Niestety koszta rosną. Generalnie problematyka polega na tym, że producenci (z wyjątkiem WES'a - który robi to tak jak być powinno wg. mnie) chmielą taką puszkę podwójnie, po to by wynikowe piwo miało odpowiednią goryczkę. Nie wiem, czy to jasno napisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarnik Opublikowano 14 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Czyli do brewkita 1,5kg Muntons Lager do fermentatora od razu ze wszystkimi innymi składnikami (woda,brewkit) mogę dodać Muntons Spraymalt (proszek) zamiast cukru tak? Nie trzeba go wcześniej rozpuszczać w wodzie? I Ile tak mniej więcej litrów wody dolać żeby piwo było w porządku bo zakładam że 20-23 litry tak jak to podają to nie będzie zbyt dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Czyli do brewkita 1,5kg Muntons Lager do fermentatora od razu ze wszystkimi innymi składnikami (woda,brewkit) mogę dodać Muntons Spraymalt (proszek) zamiast cukru tak? Nie trzeba go wcześniej rozpuszczać w wodzie? A instrukcje na puszce czytales? ;-) Wlewasz puszke do fermentora, sypiesz 1kg spraymalt, zalewasz 6 pintami (ok. 3.5l) wrzatku. Trzeba to rozmieszac dokladnie. I dolewasz zimnej wody do objetosci jaka chcesz uzyskac. I jeszcze raz mieszasz. I Ile tak mniej więcej litrów wody dolać żeby piwo było w porządku bo zakładam że 20-23 litry tak jak to podają to nie będzie zbyt dobre. A to juz sam chcialbym wiedziec :-). 1.5kg wiec pewnie Perfect Pint to jest. Robilem z tej klasy Yorkshire Bitter i po zalaniu do 23l wyszlo mi chyba 7-8Blg wiec tak troche malo jakby. Teraz polalbym mniej. Moze 20-21l. Moze mniej nawet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Robilem z tej klasy Yorkshire Bitter i po zalaniu do 23l wyszlo mi chyba 7-8Blg wiec tak troche malo jakby. Czyli tyle ile bitter powinien mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Czyli tyle ile bitter powinien mieć. O, to cenna informacja, ktora sobie zapisuje do pamieci. Swoja droga jest jakies zestawienie Typ piwa a Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Swoja droga jest jakies zestawienie Typ piwa a Blg? http://www.piwo.org/forum/f33-BJCP-2008-PL.html tutaj możesz poczytać o stylach piwa, także o tym jaki powinny mieć ekstrakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Jest w BJCP, tylko że w innych jednostkach. Musiałbyś sobie przeliczyć na przykład programem Promash (Dział Units część gravity). OG: 1.032 ? 1.040FG: 1.007 ? 1.011 ABV: 3.2 ? 3.8% Interesujące nas dane to OG i FG. To z gęstości przeliczasz na plato, czy blg. W tym wypadku OG: 8 - 10 °Blg - przed fermentacją FG: 1.8 - 2.8 °Blg - po fermentacji ABV: 3.2 - 3.8% - ilość alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 dori, dzieki za linka. Jest w BJCP, tylko że w innych jednostkach. Musiałbyś sobie przeliczyć na przykład programem Promash (Dział Units część gravity). (...) Interesujące nas dane to OG i FG. To z gęstości przeliczasz na plato, czy blg. Juz sobie znalazlem tu na forum, ze w przyblizeniu mozna to obliczyc dzielac ostatnie dwie cyfry przez cztery. I to sie zgadza z podanymi przez Ciebie wartosciami. Dzieki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2009 Tu masz tabelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarnik Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Witam Chciałem jeszcze zapytać czy wskazane jest mieszać fermentującą brezczkę (poprzez mieszanie fermentatorem) w trakcie fermentacji burzeliwej? Bo np. w przypadku wina kiedy fermentacja trwa dlużej wskazane jest poruszanie baniakiem ale przy piwie powiedzmy przy 5 dniach fermentacji burzliwej nie wiem czy jest to wskazane ze względu na odpowiedni czas sedymentacji drożdzy? Jak uważacie? I jeszcze jedno: W różnych źródłach podają różne czasy frementacji burzliwej i tak np. własnie przeczytałem na forum że po 4 dniach rozlewamy piwo do butelek a w podreczniku pisze że po 6-7 dniach. Od czego to zależy właściwie, od gatunku piwa? Jakią metodę rozlewu do butelek stosujecie? Wężykiem czy bezpośrednio z fermentatora przez kranik? Ja tak na ten kranik patrze i wydaje mi sie że on jest troche za nisko zamocowany i podczas odkręcenia zaworka przy zlewaniu będzie zasysany z dna osad drożdżowy. Robie piwo pierwszy raz i w zasadzie nie wiem czy tak jest czy nie. Proszę o poradę Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 WitamChciałem jeszcze zapytać czy wskazane jest mieszać fermentującą brezczkę (poprzez mieszanie fermentatorem) w trakcie fermentacji burzeliwej? Nie, jeśli już to przed startem fermentacji, w celu napowietrzenia. I jeszcze jedno:W różnych źródłach podają różne czasy frementacji burzliwej i tak np. własnie przeczytałem na forum że po 4 dniach rozlewamy piwo do butelek a w podreczniku pisze że po 6-7 dniach. Ciekawe na którym forum, albo raczej kto to pisał? Żaden piwowar z doświadczeniem takich bzdur nie pisze. Od czego to zależy właściwie, od gatunku piwa? Standard 1 tydzień burzliwej + 1 tydzień cichej. Piwa dolnej fermentacji dłużej, piwa mocne dłużej, pszenica ciutkę krócej jest dopuszczalne. Jakią metodę rozlewu do butelek stosujecie? Wężykiem czy bezpośrednio z fermentatora przez kranik? Ja tak na ten kranik patrze i wydaje mi sie że on jest troche za nisko zamocowany i podczas odkręcenia zaworka przy zlewaniu będzie zasysany z dna osad drożdżowy. Robie piwo pierwszy raz i w zasadzie nie wiem czy tak jest czy nie. Proszę o poradę Czytać, czytać i jeszcze raz czytać, gdzieś tu jest wątek o rozlewie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarnik Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Cyt: Fermentacja trwa zwykle 3-4 dni. Po tym czasie jeśli piana opadnie całkowicie można przystapić do rozlewu do butelek. Jeśli posiadasz aerometr, możesz zbadać ekstraktywność piwa i określić czy już pora na rozlew. Podaje tak o żeby nie bylo ze sobie wymysliłem To jest z tego forum informacja z działu artykuły a tamtą o 6-7 dniach fermantacji przeczytałem w podręczniku Kwapisz E. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Cyt: Fermentacja trwa zwykle 3-4 dni. Po tym czasie jeśli piana opadnie całkowicie można przystapić do rozlewu do butelek. Jeśli posiadasz aerometr, możesz zbadać ekstraktywność piwa i określić czy już pora na rozlew. Podaje tak o żeby nie bylo ze sobie wymysliłem Linki, nazwiska... ekhm... nicki. Kto za tym stoi? 3-4 dni fermentacji burzliwej w przypadku górnej fermentacji to prawda, ale butelkowanie po 4 dniach to inna bajka. Podlinkuj tę wiadomość, zaraz sobie pojeździmy po kimś albo też nakłonimy go do wniesienia poprawek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarnik Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Nie nie nie bede podawal nicka bo i po co jak przeczyta post to może poprawi w artykule, ja tam wole sie nie udzielac bo dopiero pierwsze piwo robie . Zmierze po 5 dniach Blg jak przestanie wydzielać CO2 i będę sie martwił czy to koniec już czy nie juz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Zmierze po 5 dniach Blg jak przestanie wydzielać CO2 i będę sie martwił czy to koniec już czy nie juz . Po 5 dniach CO2 będzie nadal w piwie, bo się rozpuszcza w płynie. Zapomnij o tym co wiesz z nastawiania wina. Wino a piwo to inna sprawa. Podczas fermentacji piwa bulki nas wogóle nie interesują i nie zwracamy na nie uwagi!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browarnik Opublikowano 19 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 No to d***, to tak chyba na oko troche cieżko ustalić czy już można butelkować. Mam tylko nadzieje ze nie bede miał salwy armiatniej w piwnicy jak za wcześnie zabutelkuje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się