Arkra Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Cześć Popełniłem wczoraj Stouta 16 Blg. Warka 23l. Niestety ku mojemu zdziwieniu gdzieś zapodziały mi się drożdże S-04. W swoich zasobach mam tylko: US-05, s-23, T-58, S-33 i WB-06. Którymi z w/w mógłbym zadać warkę aby jej nie starcić? Stout to już raczej nie wyjdzie bez S-04. Beata Barbara Stokłosa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Ja bym użył US05, bo za S-33 nie przepadam. Uważam, że wyjdzie Ci całkiem fajny stout. Piłem kiedyś świetnego owsianego na tych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Możesz śmiało zastąpić US-05 Reszta raczej się nie nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Możesz śmiało zastąpić US-05 Reszta raczej się nie nadaje. Dziękuję Dori Tak myślałem że US05 będzie najbliżej. Ps. Zestaw był od Ciebie tylko trochę go pod kręciłem wg własnego upodobania. Jeszcze raz dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Ponieważ nie chcę zakładać nowego wątku, a ten jest najbliżej mojego pytania, zatem zadam je tutaj. Jaka jest najbardziej zauważalna różnica między drożdżami US-05 i S-04? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) US-05 mają czystszy profil (mniej owocowości i kwiatków). Ale za to S-04 fajnie osiadają po fermentacji i łatwo się dekantuje. US-05 tworzą czapę, która nie opada i trzeba się napracować podczas zlewania. Ja wolę S-04, bo w dolnych zakresach temperaturowych (16-18C) owocowość i kwiatki nie są nachalne, no i ta wygoda z osiadaniem. Edit: Wydaje mi się też, że S-04 są ciut szybsze i żarłoczniejsze, ale to niech potwierdzą ludzie z większym doświadczeniem. Edytowane 2 Marca 2014 przez Exar_Kun Churchill_MD 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) Podepnę się do tematu. Wczoraj uwarzyłem Czeski Tmavy Leżak 12oBlg http://www.piwo.org/...6-browa-bazyla/ , ale pomyliłem drożdże (chyba z przemęczenia). Zamiast S-04 dałem S-23 i postawiłem na górną. Jakie przewidujecie konsekwencje? Da się wypić? Edytowane 2 Marca 2014 przez Bazyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 musiałeś być bardzo zmęczony bo powinny być s-23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Miało być S-23, jeszcze chyba nie doszedłem do siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 (edytowane) Pewnie da się wypić, może będzie nawet bardzo dobre, ale żaden Leżak to to nie będzie. Tylko teraz nie morduj drożdży za niską temperatura - 16-18C, jak chcesz mniej ale'owo. Ewentualnie jak będziesz pił na leżaku, nucąc "Jozin z bazin", to coś tam podpadnie pod oryginalny styl. Edit: Czyli w końcu jak? Dałeś S-23? Pogubiłem się razem z Toba... Edytowane 2 Marca 2014 przez Exar_Kun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bazyl Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Damn... Sam już nie wiem co dodałem ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Niezła jazda, musiałeś się mocno zmęczyć, za dużo dopingu było. Daj znać co wyszło z tego ??? drożdżowego zamieszania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się