ravrod Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Witam Piwo z brewkita, nastawione już prawie miesiąc temu. Na początku wszystko wyglądało dobrze, piana, bulgot. Od pewnego czasu nic się nie dzieje, tzn blg na poziomie 3, piwo mętne - ale takie bardziej jak jasne kakao, na dnie warstwa drożdży, ale bardzo cienka, w smaku nie ma jakiejś kwasoty, ale czuć mocna drożdże. Fermentacja w temp. ok 22 st C, drożdże przed zadaniem uwodnione. Czy o oznaka kiepskiej jakości drożdży czy jakiś mój błąd? Jak temu zaradzić, o ile w ogóle coś się jeszcze da zrobić? To dopiero moja druga warka, więc doświadczenia zero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Jak chcesz trochę wyklarować do schłodź całość do kilku stopni powyżej zera, lub użyj żelatyny zgodnie z tym wątkiem. Wygląda na to, że po takim czasie już możesz butelkować. Piwo po burzliwej nie smakuje zbyt rewelacyjnie, przynajmniej moje - ma już czasami pewne fajne cechy, ale w całości to smakuje tak sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 A przez ile dni 3 Blg ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravrod Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Tydzień, tzn tak ściślej to od 3,3 do 3,0. Piwo z poprzedniej puchy zeszło do 1 blg w 2 tygodnie, stąd moje wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Nic sie nie dzieje, bo fermentacja się zakończyła i trzeba butelkować. Żelatynę bym odpuścił.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravrod Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Czyli nie przejmować się tą "masakryczną" wręcz mętnością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Moje 2 dotychczasowe brewkity wyklarowały się pięknie w bultach, bez żadnych dodatkowych zabiegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) Możesz się przejmować, ale mętność nie jest oznaką fermentacji. Przelej piwo znad osadu do drugiego fermentatora i z cukrem do refermentacji do butelek. Jak piwo dobre, to mi mętność nie przeszkadza... Edytowane 10 Listopada 2013 przez AG1929 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravrod Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Po prostu poprzednie - mimo że nie do końca wyklarowane - wyglądało bardziej jak piwo niż to aktualnie nastawione. Ale dobra, rozlewam, zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) Czyli nie przejmować się tą "masakryczną" wręcz mętnością? Zrób tak jak doradził korzen16 - schłodź piwo, np na balkonie lub wstaw do wanny z zimną wodą, to drożdże opadną. Wtedy bez problemu zlejesz piwo znad osadu, do drugiego fermentatora i bedziesz mógł butelkować. Edytowane 10 Listopada 2013 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravrod Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 No to zostawione na noc na balkonie - mrozów nie zapowiadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Co by się stało, jakby przyszedł mróz i piwo jednak zamarzło? Jaki by to miało wpływ na efekt końcowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Co by się stało, jakby przyszedł mróz i piwo jednak zamarzło? Jaki by to miało wpływ na efekt końcowy? Generalnie nic złego nie powinno się stać. Warto poczytać tą dyskusje http://www.piwo.org/topic/4230-zamarzniete-piwo/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Wszystko jasne, dzięki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) Co by się stało, jakby przyszedł mróz i piwo jednak zamarzło? Jaki by to miało wpływ na efekt końcowy? Miałbyś Eisbocka, po odfiltrowaniu kryształków wody zamarzniętej. Istnieje taka metoda "wzmacniania" piwa. Edytowane 10 Listopada 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Poza tym zamrożenie 20l piwa to nie takie hop-siup i na pewno byle przymrozek przez jedną noc krzywdy nie zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravrod Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 To dobrze na przyszłość wiedzieć że ujemna temperatura nie jest taka groźna jak mi się wydawało. Piwo już w butelkach, jakoś efekt klarowania poprzez schładzanie był dość słaby, sądzę ze musiałoby tak postać parę dni. Zobaczymy jak się wyklaruje w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) sądzę ze musiałoby tak postać parę dni Masz racje, po 2 dniach efekt powinien być zadowalający. Drożdże potrzebują trochę czasu, aby osiąść na dnie. Edytowane 11 Listopada 2013 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się