jacer Posted May 14, 2009 Share Posted May 14, 2009 (z wyjątkiem WES'a - który robi to tak jak być powinno wg. mnie) Ja teraz z innej bańki. Kupiłem słód od WESa za nagrodę i ostatnio go używając znalazłem w słodzie ziarno kukurydzy. Zaczynam sie powaznie zastanawiać, czy WES suche ekstrakty robi ze słody jęczmiennego a czy nie z kukurydzy. :rolleyes: I tak wogóle, co robi z kukurydzy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 Mieliśmy podobną dyskusje na temat jakości ekstraktów słodowych w UK. Jakoś nikt nie chce uwierzyć, by komercyjne duże firmy były tak rozrzutne by produkować ekstrakty tylko ze słodów. Były podejrzenia o dodawanie cukrów, sporej ilości dodatków niesłodowanych (argumenty były takie: czemu ekstrakty tak mocno odfermentowują, i czemu są takie bardzo jasne). Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 Moja prywatna opinia jest taka, że są produkowane ze słodów. Znam te produkty od strony praktycznej od wielu lat i nie wydaje mi się, aby WES robił coś takiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 Ja teraz z innej bańki. Kupiłem słód od WESa za nagrodę i ostatnio go używając znalazłem w słodzie ziarno kukurydzy. To ziarno mogło znaleźć się w jęczmieniu jeszcze zanim trafił do słodowni. Nie wysnuwałabym na tej podstawie daleko idących wniosków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WES Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 czemu są takie bardzo jasne Często otrzymujemy pytania w stylu: "dlaczego ekstrakty z WES są ciemneijsze od..." i tu padają nazwy. Teraz mamy wyjaśnienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 juz kiedys pisalem o tym, w ktoryms watku: ray daniels w swojej ksiazce designing great beers przywoluje badania ekstraktow (nie mam teraz pod reką), w ktorych okazalo sie, ze wiekszosc ekstraktow NIE jest robiona tylko ze slodow :-( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 To nie znaczy, że WES też tak robi. Fajnie aby WES jasno napisał, że nie stosują dodatków do ekstraktów to wszytko było by w 100% jasne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted May 16, 2009 Share Posted May 16, 2009 Fajnie aby WES jasno napisał, że nie stosują dodatków do ekstraktów to wszytko było by w 100% jasne. Napisanie jasno gdy się tak robi jest to karalne (wprowadzenie w błąd) jeśli było by na odwrót. CZy na ekstraktach słodowych napisane jest że 100% ze słodu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WES Posted May 16, 2009 Share Posted May 16, 2009 ray daniels w swojej ksiazce designing great beers przywoluje badania ekstraktow Fajnie aby WES jasno napisał CZy na ekstraktach słodowych napisane jest że 100% ze słodu? Autor tej książki NIE badał ekstraktów słodowych WES. WES napisał, np. tutaj: http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=2 http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=13 http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=93'>http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=93 http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=71 http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=9 itd., itd, itd. Wszędzie jest informacja - wyprodukowany w 100% z wysokogatunkowego słodu browarnego, bądż słodów browarnych. W zależności od rodzaju ekstraktu. Nie wiedzieliście o tym? :rolleyes: Jeżeli będzie wystarczająco duże zapotrzebowanie Piwowarów Domowych na inne surowce do warzenia piwa domowego niż ze słodów, to jesteśmy w stanie podjąć się takiej produkcji. Piwowar Domowy będzie znał skład surowcowy takiego syropu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted May 16, 2009 Share Posted May 16, 2009 Nie wiedzieliście o tym? :rolleyes: Jeśli się nie warzy z ekstraktów to trudno się spodziewać szerokiej wiedzy w tym zakresie. Fajnie rozwiewać mity. Właśnie częściowo temu służy ta dyskusja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WES Posted May 16, 2009 Share Posted May 16, 2009 Jeśli się nie warzy z ekstraktów to trudno się spodziewać szerokiej wiedzy w tym zakresie To akurat nie jest problem. Na Wyspy też wysyłamy nasze ekstrakty słodowe. Zastanawiałem się dlaczego, skoro na miejscu są dostępne ekstrakty lokalnych producentów. Dzięki tej dyskusji, teraz już wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted May 16, 2009 Share Posted May 16, 2009 A pod jaką marką sprzedajecie swoje produkty? Bo jeszcze nie spotkałem się z puszkami WES na rynku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
2artur2 Posted May 16, 2009 Share Posted May 16, 2009 A pod jaką marką sprzedajecie swoje produkty? Bo jeszcze nie spotkałem się z puszkami WES na rynku. Pod marką WES http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-wes-jasny-17kg-p-16.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted May 16, 2009 Share Posted May 16, 2009 A pod jaką marką sprzedajecie swoje produkty? Bo jeszcze nie spotkałem się z puszkami WES na rynku. Pod marką WES http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-wes-jasny-17kg-p-16.html eee No niby tak, ale chodziło mi o rynek brytyjski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted May 26, 2009 Share Posted May 26, 2009 No i tydzień temu na spotkaniu SBC była jeszcze raz dyskusja na temat jakości brew kitów. Jeszcze niedawno temu można było znaleść puszki które zawierały barley sugar (cukier jęczmienny), zapewne przemysłowo uzyskiwany produkt z surowego jęczmienia przy użyciu enzymów przemysłowych. Takie ekstrakty były tylko doprawiane ekstraktami słodowymi z dodatkiem ekstraktów chmielowych i wysyłane na rynek do sklepów piwowarskich w dobrej cenie. No właśnie jeśli ktoś do takiej puszki dorzucił jeszcze kilogram cukru to można domyślać się efektów końcowych w postaci piwa cukrowo-cukrowego Ale podczas spotkania Calum Craigie, przyniósł piwo z zestawu delux (100% ekstraktów słodowych i prawdziwe chmiele) i przefermentował to piwo drożdżami Wyeast 1028 i piwo było naprawdę wyśmienite. Nie miało posmaków typowych dla piw z puszki. Jeśli by się nie przyznał nikt by nie dał rady rozróżnić tego piwa od piwa zacieranego. Czyli po prostu z puszki też można uwarzyć porządne piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted May 31, 2009 Share Posted May 31, 2009 ...Czyli po prostu z puszki też można uwarzyć porządne piwo. moim zdaniem tak, choć zwykle brakuje mi w brewkitach dochmielenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now