Jump to content

Dunkelweizen


Makaron

Recommended Posts

Szukam sprawdzonego przepisu na piwo w stylu Dunkelweizen.

Na pewno ma byc 50% pszenicy, pilzneński i monachijski ,ale w jakich proporcjach?

Mam zamiar uzyc drozdzy wyeast 3068 (drugiej generacji) i chmiel perle.

Za BJCP

Gestosc - 11°-14°Blg.

Nachmielenie niskie 10-18 IBU.

Kolor 10-18 SRM.

Za propozycje z gory dziekuje.

Link to comment
Share on other sites

A co bys powiedzial na zmodyfikowany przepis

1,5kg Slod pilzneński

2kg slod pszeniczny

0,6kg slod monachijski

0,2 slod karmelowy (brytyjski crystal)

0,05 slod czekoladowy (brytyjski czekoladowy)

 

chmiel

30g perle

 

drozdze Wyeast 3068

Zacieranie dekokcja dwuwarowa Horch-Kurz, albo jednowarowo.

Link to comment
Share on other sites

A to mój:

 

Recipe Specifications

--------------------------

Batch Size: 22.70 L

Boil Size: 26.77 L

Estimated OG: 13.700 Plato

Estimated Color: 34.9 EBC

Estimated IBU: 15.0 IBU

Brewhouse Efficiency: 70.00 %

Boil Time: 70 Minutes

 

Ingredients:

------------

Amount Item Type % or IBU

3.13 kg Wheat Malt, Ger (3.9 EBC) Grain 54.06 %

1.36 kg Munich Malt II (22.0 EBC) Grain 23.49 %

0.90 kg Pilsner (2 Row) Ger (4.0 EBC) Grain 15.54 %

0.17 kg Cara-Crystal (120.0 EBC) Grain 2.94 %

0.17 kg Special B Malt (350.0 EBC) Grain 2.94 %

0.06 kg Carafa Special II (1200.0 EBC) Grain 1.04 %

30.00 gm Tettnang [3.80 %] (60 min) Hops 15.0 IBU

1 Pkgs Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068) Yeast-Wheat

 

 

Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body

Total Grain Weight: 5.79 kg

----------------------------

Single Infusion, Medium Body

Step Time Name Description Step Temp

60 min Mash In Add 15.10 L of water at 74.9 C 67.0 C

10 min Mash Out Add 8.46 L of water at 93.7 C 75.6 C

Link to comment
Share on other sites

Ja bym dał (i jak będę kiedyś warzył to dam :P) karmelowy Baltic Malt - trochę ciemniejszy, ale mocno słodowy. A z Weyrmannów to Caramunich III, który nadaje wytrawnej, lekko ostrej słodowości.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Jutro startuję z Dunkelweizenem, zasyp planuję taki (celuję w 25-28l):

 

słód pilzneński - 2,5kg

słód pszeniczny jasny - 2,5kg

słód monachijski - 0,6kg

słód barwiący 1600 EBC - 100g

no i trochę jęczmienia niesłodowanego rzucę, do 0,5kg..

 

Czy z tego wyjdzie dunkel? Czy nie za dużo tego barwiącego? To pierwsze ciemne piwo którego skład sam komponuję..

Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem palonego jest dużo za dużo, część pilzneńskiego zamieniłabym monachijskim i tak jak pisze Cyfronik trochę mało słodu pszenicznego. Niesłodowany jęczmień też mi tam troszkę nie pasuje :)

 

Makaron na początku wątku podał podstawowe wytyczne dla stylu. Układając recepturę możesz wspomóc się jakimś kalkulatorem. Ja do obliczeń używam tego arkusza sporządzonego przez tzi

Link to comment
Share on other sites

Czekoladowego nie mam :( Musi być barwiący, tylko ile? 50g? Ciemny karmel.. hmm, chyba jeszcze mam.. A udział pszenicy zwiększę:)

 

aktualnie zasyp wygląda tak:

 

słód pilzneński - 2kg

słód pszeniczny jasny - 3kg

słód monachijski - 0,6kg

słód karmelowy ciemny - 0,3kg

słód barwiący 1600 EBC - 0,035kg

Edited by Maryush
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Witam,

może ktoś mnie oświeci, dlaczego do Dunkelweizena używa się pszenicznego jasnego, a nie ciemnego? Przymierzam się do tego piwa, a męczy mnie to...

Jak chcesz możesz dać ciemny, wtedy np. dasz trochę mniej monachijskiego.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Sprawdzony przepis' date=' na bazie zestawu z BA.[/quote']

Cześć,

 

 

Mam pytanie, kopyr dawałeś wszystkie słody od razu, czy czekoladowy później podczas zacierania ?

Ja bym dał od razu ,dlatego że to pszeniczny i na dodatek taka mała ilość.

Link to comment
Share on other sites

Sprawdzony przepis' date=' na bazie zestawu z BA.[/quote']

Cześć' date='

 

 

Mam pytanie, kopyr dawałeś wszystkie słody od razu, czy czekoladowy później podczas zacierania ?[/quote']

Ja bym dał od razu ,dlatego że to pszeniczny i na dodatek taka mała ilość.

Tak właśnie zrobiłem, drożdże zapodane czekamy na efekty :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 2 weeks later...

Dzisiaj będę butelkował,zapomniałem,że mam tylko 32 kapsle.

Ale dam sobie radę,przygotowałem 32 butelki 0,66 + 3 0,5 na klamerkę i jedną 2 L też na klamerkę.

Mam około 1,7 L brzeczki zawekowanej nie wiem czy to wystarczy na 23 L.

Chyba dla bezpieczeństwa brzeczkę zagotuję i schłodzę przed zadaniem.

Pierwszy raz dodaję brzeczkę do refermentacji.

Chciałem też zrobić piwo na drożdżach W34/70,ale nie zwykłego Pilsa tylko coś mocniejszego-mam tylko takie drożdże na stanie.

Jeśli chodzi o słody to mam tylko pilzneński 10 kg

orkiszowy 2 kg

Carahell 0,6 kg

Carapils 0,5 kg

pszeniczny czekoladowy 0,05

Caraffa typ II 0.8 kg.

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj będę butelkował,zapomniałem,że mam tylko 32 kapsle.

Ale dam sobie radę,przygotowałem 32 butelki 0,66 + 3 0,5 na klamerkę i jedną 2 L też na klamerkę.

Mam około 1,7 L brzeczki zawekowanej nie wiem czy to wystarczy na 23 L.

Chyba dla bezpieczeństwa brzeczkę zagotuję i schłodzę przed zadaniem.

Pierwszy raz dodaję brzeczkę do refermentacji.

Chciałem też zrobić piwo na drożdżach W34/70,ale nie zwykłego Pilsa tylko coś mocniejszego-mam tylko takie drożdże na stanie.

Jeśli chodzi o słody to mam tylko pilzneński 10 kg

orkiszowy 2 kg

Carahell 0,6 kg

Carapils 0,5 kg

pszeniczny czekoladowy 0,05

Caraffa typ II 0.8 kg.

Chciałby coś o wyższym °Blg

Proszę o skasowanie mojego posta powyżej.Coś było nie tak podczas wysyłania.

Edited by Browman
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.