coder Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zacząłem używać do mycia gratów czystego wodorotlenku w nieco większych stężeniach i boleśnie się przekonałem, że nie jest taki znów bezpieczny. Łapy mam czerwone i błyszczące jakbym włożył do wrzątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Zacząłem używać do mycia gratów czystego wodorotlenku w nieco większych stężeniach i boleśnie się przekonałem, że nie jest taki znów bezpieczny. Łapy mam czerwone i błyszczące jakbym włożył do wrzątku. Oj! Oblales sie niedawno? Przemyles od octem zeby zneutralizowac? Nie chce straszyc, ale moze byc paskudnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 2 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2011 W przemyśle spożywczym mycie sodą w tzw. CIP'ie to soda stężenie 2-3% i temperatura max. 80st.C myje wszystko - kwestia czasu. Zwiększenie stężenia nic nie daje, a znacznie zwiększa ryzyko poważnych poparzeń. W kwestii bezpieczeństwa to najbardziej niebezpieczną rzeczą jest rozrabianie roztworu. Powolutku małymi ilościami do zimnej wody.. do rozpuszczenia.. w trakcie rozpuszczania mocno grzeje. Nigdy do gorącej wody i sporej porcji.. nastąpi coś jak wybuch i po oczach!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniolhc Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Mam sprzęt do wyczyszczenia ale jak czytam ten wątek co się zastanawiam czy używać tej kaustycznej . Ale jeżeli już użyję to jakie proporcje zastosować tego środka by dokładnie wyczyścić i odkazić sprzęt? W ostatniej warce miałem dzikie drożdże i czytałem że najlepiej wyczyścić wszystko właśnie tą sodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Przeczytaj post wyżej 2 - 3 % czyli 20, 30 g na 1 litr wody. Dokładnie wypłucz wodą, bardzo dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 I do tego przed wszystkim okulary ochronne na żeby zasłonić oczy (jakbyś się coś chlapnął) i rękawiczki żółte grube gumowe, bo to jednak jest żrący środek a lepiej zapobiegać niż później biadolić . Stężenie będzie takie jak napisał slotish i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) A tak przy okazji, pytanie do chemików: czym sie różni KOH od sody kaustycznej? Widzę że na allegro jest dwa razy droższy. Jest jakaś róznica w działaniu między tymi dwoma środkami? Edytowane 4 Stycznia 2014 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniolhc Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Tenkju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 A tak przy okazji, pytanie do chemików: czym sie różni KOH od sody kaustycznej? Widzę że na allegro jest dwa razy droższy. Jest jakaś róznica w działaniu między tymi dwoma środkami? Z chemicznego punktu widzenia różni się tylko pierwiastkiem z którego się składa. W działaniu nie powinno być różnicy, bo oba wodorotlenki tworzą w wodzie silnie zasadowe roztwory, które będą porównywalnie żrące. slotish 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek85 Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Czy ktoś orientuje się ile w przybliżeniu wynosi czas aktywności ługu sodowego (chodzi o gotowy roztwór wody z sodą kaustyczną ~3-5%)? Czy jest sens przelewać go z butelki do butelki pozostawiając roztwór w niej na kilka godzin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 U mnie w wiadrze nawet kilka tygodni, ale nie ma tam tak dużego dostępu powietrza. Wymieniam kiedy widzę że już nie doczyszcza butelek. Z tym że wkładam butelki do roztworu, zamykam wiadro, po 24h tylko wymieniam butelki. W ten sposób działa nawet kilka tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Godless Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Czy ktoś orientuje się ile w przybliżeniu wynosi czas aktywności ługu sodowego (chodzi o gotowy roztwór wody z sodą kaustyczną ~3-5%)? Czy jest sens przelewać go z butelki do butelki pozostawiając roztwór w niej na kilka godzin? Ług sodowy możesz przechowywać długo, ale nie widzę celowości nalewania go w pojedyńcze butelki na parę godzin.Wygodniej chyba na te kilka godzin wrzucić kilka/kilkanaście butelek do fermentora i zalać to ługiem.Mniej zabawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciejAdamski Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Do płukania sprzętu po sodzie kaustycznej używa się czasem wody z kwaskiem cytrynowym. Wie ktos jakie powinno być stężenie tego roztworu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michwo1 Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Zawsze po sodzie używam kwasku cytrynowego, usuwa białawy osad. Ja stosuje na 2 l wody 2-2,5 łyżki stołowe kwasku cytrynowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 No właśnie. A jest jakiś czas jaki powinno trzymać wodę z kwaskiem w butelkach po sodzie kaustycznej? Czy wystarczy przepłukać i wylać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 No właśnie. A jest jakiś czas jaki powinno trzymać wodę z kwaskiem w butelkach po sodzie kaustycznej? Czy wystarczy przepłukać i wylać? Reakcja w teorii jest natychmiastowa, przy założeniu doskonałego wymieszania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soda-kaustyczna Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Jeśli chodzi o zakup sody kaustycznej można się zapytać weterynarza czy nie posiada takowej na zbyciu. Jakiś czas temu kupowałem parę kilo sody do odkażania ramek używanych w pszczelarstwie. Polecam stronę http://soda-kaustyczna.pl/ znajdziecie tam kilka ciekawych informacji na temat sody + informację gdzie kupić dobrej jakości sodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soda-kaustyczna Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) sorry za offtop, ale czy można gdzieś kupić ług sodowy (czysty, bez żadnych dodatków) najlepiej z atestem do żywności? On jest niezbędny do zrobienia oryginalnych bawarskich precli piwnych :-) do oktoberfestu jeszcze trochę, ale... Edytowane 11 Lipca 2017 przez soda-kaustyczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Jeśli chodzi o zakup sody kaustycznej można się zapytać weterynarza czy nie posiada takowej na zbyciu. Jakiś czas temu kupowałem parę kilo sody do odkażania ramek używanych w pszczelarstwie. Polecam stronę http://soda-kaustyczna.pl/ znajdziecie tam kilka ciekawych informacji na temat sody + informację gdzie kupić dobrej jakości sodę. Do ogłoszeń kupna - sprzedaży mamy na forum specjalny dział - polecam, dla ułatwienia wkleję nawet link http://www.piwo.org/forum/19-kupi%C4%99-sprzedam-odst%C4%85pi%C4%99-praca/ ale uprzedzam, że przy minimalnym opakowaniu 25 kg to raczej wielu klientów tu nie znajdziecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soda-kaustyczna Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Jeśli chodzi o zakup sody kaustycznej można się zapytać weterynarza czy nie posiada takowej na zbyciu. Jakiś czas temu kupowałem parę kilo sody do odkażania ramek używanych w pszczelarstwie. Polecam stronę http://soda-kaustyczna.pl/ znajdziecie tam kilka ciekawych informacji na temat sody + informację gdzie kupić dobrej jakości sodę. Do ogłoszeń kupna - sprzedaży mamy na forum specjalny dział - polecam, dla ułatwienia wkleję nawet link http://www.piwo.org/forum/19-kupi%C4%99-sprzedam-odst%C4%85pi%C4%99-praca/ ale uprzedzam, że przy minimalnym opakowaniu 25 kg to raczej wielu klientów tu nie znajdziecie W opracowaniu są też mniejsze opakowania, z czasem powinny pojawić się w naszej ofercie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 (edytowane) W opracowaniu są też mniejsze opakowania, z czasem powinny pojawić się w naszej ofercie. jak to się ma do informacji że współpracujecie tylko z firmami? druga sprawa - od wielu osób słyszałem, sam też przypadkowo sprawdziłem, że płatkowana jest gorsza w obyciu od granulatu, w szczególności w kontekście ewentualnej wilgoci - jeśli otworzycie się na klientów indywidualnych to będzie dostępny również granulat? jakie zniżki dla forumowiczów? Edytowane 12 Lipca 2017 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 od wielu osób słyszałem, sam też przypadkowo sprawdziłem, że płatkowana jest gorsza w obyciu od granulatu, w szczególności w kontekście ewentualnej wilgoci Dokładnie tak jest , w dodatku bardziej zanieczyszczona mechanicznie od granulowanej . W dużych workach bryluję się totalnie . Sprawdziłem cenę zakupu ...... słabo to wygląda . Wiem dla tego że dostarczałem do kilku firm i zrezygnowali na korzyść granulowanej ( ze wschodu ) , choć cena była minimalnie wyższa ale jakość granulowanej nie do porównywania lepsza . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się