tibek Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Zrobiłem sobie Citra Single Hop Pale Ale W zasypie pilzneński, monachijski i pszeniczny Drożdże S04. Chmielone Citrą na goryczkę, aromat, w whirlpoolu i na zimno (4 dni, potem przelane do tanka rozlewczego z dodatkiem żelatyny, klarowane na balkonie 3 dni (temperatura ok 5C) i butelkowane takie zimne z dodatkiem świeżych drożdży. Kilka dni po zabutelkowaniu piwo miało świetny aromat owoców tropikalnych (papaja?). Wczoraj otworzyłem trzy butelki i w każdym kocie siki Od czego to może być? Jedyna informacja, którą udało mi się wyguglać, to że taki zapach może powstać w wyniku utlenienia, ale czy to może postępować aż tak szybko? Piwo od zabutelkowania ok tydzień temu stoi w temperaturze ~20C. Jeśli problem faktycznie wynika z utlenienia, moje pomysły na walkę z tym są takie (proszę o komentarze/inne pomysły): 1) Skrócić cichą - zazwyczaj piwo w fermentorach stoi u mnie ok 3 tygodni, tak dla bezpieczeństwa, że dofermentowało, ale to też oznacza, że może się odgazować za mocno... 2) Dodać na cichą/przy chmieleniu na zimno trochę cukru - 4g cukru dają ok 1l CO2. Tak, żeby uzupełnić ubytek CO2 (wiem, że to oznacza, że część aromatu z chmielu zniknie) 3) Po przelaniu "polać" powierzchnię CO2 z butli - ma to jakikolwiek sens? 4) Używać baniaków na wino do cichej/chmielenia na zimno - mniejsza powierzchnia kontaktu z powietrzem Jeśli natomiast to raczej nie z kontaktu z tlenem, to też proszę o rady jak uniknąć tego w przyszłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) Piłem kiedyś single hopa z Hausta Dr Citra i miało to samo koci mocz, więc może ten chmiel w "jakiś okolicznościach" daje taki zapach. Edytowane 28 Listopada 2013 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Citra na goryczke tak ma. To jest chmiel ktory najlepiej sprawdza sie na 0-5min i na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Tylko czemu przez pierwsze dni (butelki otwierane dla sprawdzenia nagazowania) było w zapachu ok, a nawet bardzo ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Citra na goryczke tak ma. To jest chmiel ktory najlepiej sprawdza sie na 0-5min i na zimno. Przy chmieleniu na zimno nie będzie podobnego efektu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Koci (czyli też liście czarnej porzeczki) to utlenienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Konkretniej wystepuję w początkowych fazach utlenienia. Może to też być wpływ użytej odmiany chmielu i co ciekawe, może to byc kwestią słodu, jeżeli jęczmien kiełkował, gdy obok pojemnik był malowany ( chemią zanudzał nie będę ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Ja wczoraj wyczułem taki zapach u siebie przy zlewaniu Dry Stouta na cichą. Chmielone tylko na goryczkę 30g Northen Brew. Drożdże też s-04. Fermentacji burzliwej bylo raptem 10 dni.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Mam ten sam problem co autor wątku. Poczyniłem Citra SMaSH i pierwsze co "rzuca" się w nos to kocie siki... Nie jest to odrzucający smród. Mam wrażenie, że jest to połączenie zapachu Citry i jakiś estrów?. W innych warkach nie wyczułem tego problemu. Nie wykluczam utleniania, ale jakiś dziwny zbieg okoliczności z tą Citra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Citra na pewno nie daje takich aromatów, nawet jeśli się z czymś połączy. Chyba że była źle przechowywana lub jak mówisz jest to utlenienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 "Koci" to częste określenie na nutę obecną w chmielach pochodnych od Brewer's Gold. To są praktycznie wszystkie amerykany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się