Gość franc Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Podłącze się do problemów, a mianowicie robię już którąś warkę z puchy i wychodzi mi piwo wytrawne. Czemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Bo używając gotowego ekstraktu masz mały wpływ na odfermentowanie. Jedynie co to zostaje Ci dobór jakiś drożdży mało żarłocznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 odfermentowało do 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Nigdy nie robiłem puchy, ale chyba czasem potrafią tak zejść. Proponuję zacieranie Wyczerpałeś już limit puch. Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Podłącze się do problemów, a mianowicie robię już którąś warkę z puchy i wychodzi mi piwo wytrawne. Jedyne wyjście na dalsze korzystanie z puch i zwiększenie treściwości piwa to dodatek słodów i korzystanie z takich przepisów i dobór mnie żarłocznych drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 mianowicie robię już którąś warkę z puchy Brewkit + cukier/glukoza czy z ekstraktów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Ekstrakt zawsze dodaje ekstrakty. czyli piwo robi się o smaku wytrawnym jak drożdże mają za mało do przerobienia? Edytowane 11 Stycznia 2014 przez franc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 czyli piwo robi się o smaku wytrawnym jak drożdże mają za mało do przerobienia Nie, robi się wytrawne, gdy w brzeczce znajdują się się wyłącznie fermentowalne (możliwe do przerobienia przez drożdże) cukry. Sposobem zacierania (zacieranie na tzw "słodko/treściwie") i składem ziarn (większy dodatek słodów karmelowych), możemy w pewnym stopniu osiągnąć pewien bilans cukrów fermentowalnych i niefermentowalnych, co da piwo o większej treściwości. Ale chyba najskuteczniej otrzymamy treściwe piwo przez dobór mniej żarłocznych drożdży. Na niemieckich forach spotkałem też opisy, w których poziom odfermentowania był zatrzymywany pasteryzacją. Po dojściu do założonego °Blg pakowali piwo do butelek, czekali dzień na nagazowanie i do gara w 60°C na godzinę. Jak dla mnie trochę kozacki sposób i chyba bym się nie odważył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 czyli piwo robi się o smaku wytrawnym Możesz rozwinąć co rozumiesz pod pojęciem "smaku wytrawnego"? Wytrawność to raczej odczucie w ustach (wrażenie pełności, czy raczej w tym wypadku jego braku), a nie smak. Ale może piszesz o czymś zupełnie innym i problem leży gdzie indziej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Może kolega wzorem np. wytrawnych win mówi o smaku kwaśnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Wytrawny w ustach. Smak jak wino wytrawne ale nie kwaśne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 zawsze dodaje ekstrakty Pytałem o ekstrakt, bo ilekroć miałem z nimi do czynienia (może z 5 razy) okazywało się, że nisko odfermentowywały czyli raczej zawierały więcej cukrów niefermentowalnych. Piwa wychodziły treściwe (ale dobre) więc podejrzewałem Cię o dodawanie cukru/glukozy co tłumaczyłoby wytrawność twojego piwa. No niestety w przypadku ekstraktów zdani jesteśmy w tej materii na "fantazję" producenta. Najprościej zacząć samemu zacierać i mieć pełną kontrolę nad treściwością piwa (o ile można ją osiągnąć ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Podłącze się do problemów, a mianowicie robię już którąś warkę z puchy i wychodzi mi piwo wytrawne. Czemu? A warzyłeś może puche IPA z Coopers'a? Jeśli tak, to jak określiłbyś smak...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Smak jak wino wytrawne ale nie kwaśne Hmmm... Cierpkie? Może wyjaśnię dlaczego pytam. Bardzo głębokie odfermentowanie (zakładam, że ballingometr sprawdzony i w wodzie pokazuje 0) i nietypowy smak (cierpki, kwaśny, gorzki?) mógłby wskazywać na to, że mogła nastąpić jakaś infekcja i nie tylko drożdże zeżarły cukry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 wszędzie widzicie infekcje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 wszędzie widzicie infekcje? Bo zawsze jest, tylko pytanie kto da radę, ona czy drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 to wiem, ale nie ma co na każdym kroku podejrzewać infekcję i straszyć ludzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Ale tu nie chodzi o straszenie. Franc podał objawy - bardzo głębokie odfermentowanie i jak rozumiem nietypowy smak. Więc najprawdopodobniej trzeba po prostu dokładnie zdezynfekować cały sprzęt i poprawić reżim sanitarny i wszystko wróci do normy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Wszystko umyłem ludwisiem w gorącej wodzie potem odkaziłem piro zawsze tak robie. No chyba że trzeba by wymienić fermentory krany itp bo robie na nich 20 warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Co jakiś czas możesz potraktować cały swój sprzęt sodą kaustyczną. Wydaje się, że to odpowiedni moment. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 No znowu Real Ale brewkit i wytrawny!? Nic kupie nowe fermentory dodam więcej cukru/glukozy/puszki słodowej i zobaczymy co wyjdzie. Bo już nie wiem co mam robić nie wiem o co cho? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Nie dodawaj cukru ani glukozy! Chyba, że do refermentacji. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 franc - trzeba się było pojawić z piwem na spotkaniu w Browariacie to by się pokosztowało i zobaczyło co i jak. Bo tak to wróżenie z ręki przez telefon, za mało danych. Nadal też tak do końca nie jestem pewien co rozumiesz przez "Smak jak wino wytrawne ale nie kwaśne", więc ciężko coś doradzić nie będąc pewnym co tak na prawdę jest problemem. Bez względu na to czy to infekcja, czy nie ja bym zaczął od zalania roztworem sody kaustycznej fermentorów, kraników, do tego wymiana wężyków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Nic kupie nowe fermentory dodam więcej cukru/glukozy/puszki słodowej i zobaczymy co wyjdzie. To nie kawa ani herbata, dasz więcej cukru będzie bardziej "wytrawne". Najlepiej nie dawaj w ogóle żadnego cukru/glukozy i kup jakieś US-05 albo S-04. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Nawet w instrukcji pisze żeby nie dodawać cukru ani glukozy tylko lepiej suchy ekstrakt i wychodzi piwo podobne w smaku do Warki więc nie wiem o co kaman ? . Czytać instrukcji nie umiesz jeden z drugim, czy ja czegoś nie rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się