szuster Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 (edytowane) Witam, chciałbym się doradzić odnośnie drożdży do wietbiera, mam do wyboru drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast, safale s-05 lub MauriBrew WEISS - Y1433 , które będą najlepsze? Z góry dziękuję za podpowiedź. Edytowane 1 Grudnia 2013 przez szuster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Żadne Breferm Blanche są dobre z suchych. Na tych drożdżach to możesz tylko zrobić ale'a z kolendrą i pomarańczą, na US-05 ewentualnie Nottinghamach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tenebri Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Według mnie to MauriBrew WEISS - Y1433 ewentualnie będą się nadawać. Robiłem na nich witka i wyszedł dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuster Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Na MauriBrew WEISS - Y1433 będę warzył Weizenbiera i chciałem wykorzystać gęstwę do wietbiera , obecnie mam gęstwę Danstar Nottingham - Ale Yeast więc spróbuję chyba na nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Witbier na drożdżach do weizena to nie będzie witbier. W weizenach całą główną robotę robią właśnie drożdże, a w witbierze przyprawy. Wyobrażasz sobie witbiera z goździkami i bananem? Ja nie. Z suchych S-33 albo Brewferm Blanche. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tenebri Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Ale mając do wyboru z tych 3 rodzai drożdży to MauriBrew WEISS - Y1433 najbardziej by podchodziły.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Co kto lubi. Rasowy witbier to nie będzie, o ile w ogóle będzie to można nazwać witbierem. Jeśli chodzi o piwowarstwo ja wychodzę z założenia, że albo robię porządnie albo wcale. Oczywiście inną sprawą jest, że to piękne hobby zostawia nam ogromne pole do eksperymentów, więc jeśli ktoś ma ochotę to proszę bardzo. Ja osobiście o taki eksperyment bym się nie pokusił, bo jego skutki są dosyć proste do przewidzenia. No i jakbym musiał koniecznie zrobić witbiera na którychś z tych 3 drożdży to weizenowe byłyby moim ostatnim wyborem. Witbier potrzebuje w miarę neutralnych drożdży, które pozwolą przebić się kolendrze i curacao, a podejrzewam, że weizenowe albo przykryją całkiem przyprawy swoim goździkiem i bananem albo wyjdzie jakaś dziwna mieszanka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Robiłem na WB 06, żadnych goździków, żadnego banana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Z tych trzech brałbym kangury - ale to tylko dlatego, że lepszego wyboru tu nie masz. Robiłem na nich kiedyś wita i jakoś tam nawet wyszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Z suchych polecam Breferm Blanche. Tylko jedno ale. Podczas burzliwej wydzielają nieprzyjemny aromat siarki, który stopniowo ustępuje. Piwo na tych drożdżach nadaje się do picia po minimum miesiącu. Takie są moje spostrzeżenia. Polo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polo Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Z suchych polecam Breferm Blanche. Tylko jedno ale. Podczas burzliwej wydzielają nieprzyjemny aromat siarki, który stopniowo ustępuje. A już myślałem, że mi się piwo skisiło na fermentacji , a to taki "urok " drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 U mnie siarką zaczęły dawać pod koniec fermentacji. Przez większość burzliwej miałem przyjemny aromat kolendry, a teraz wyziewy z piekła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Problem z aromatem siarkowym znikną. Zaręczam. U mnie po kilku dniach od zabutelkowania piwka nie dało się wypić. Jak już wspomniałem, piwko na tych drożdżach nadaj się do wypicia po ok. miesiącu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 A jak siarka zniknęła, to kolendrę było coś jeszcze czuć? Wit to pszenica, więc raczej niezbyt do długiego leżakowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Więc mówicie, że z suchych S-33 daje radę? Akurat je planowałem na witbiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Piłem Witka v.1 swojego w środę, warzony był pod koniec sierpnia. Komuś dałem, nie wypił, poniewierała się moja butelka z etykietą, wziąłem bo chyba by ktoś do kosza wywalił i z LP wypiliśmy, było super. Dwa tematy na przyszłość: uważać komu daje się ciężko wykonane własne piwo oraz odkładać kilka butelek. Edit: był na Wyeast 3463 a następne były Mangrove Jack M27 Edytowane 1 Lutego 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Więc mówicie, że z suchych S-33 daje radę? Akurat je planowałem na witbiera. Robiłem wita na S-33, bardzo dały radę. Siarkowodór przy burzliwej był ale zniknął po zabutelkowaniu. Lary 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel Kałuża Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zapraszam do przeglądnięcia zakładki "Drożdże Fermentis" w moim arkuszu PPPP. Znajdziecie tam informacje jakie drożdże wykorzystują do wita i innych piw browary Pinta i AleBrowar. Czasem warto takie rzeczy prześledzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andre356 Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) Więc mówicie, że z suchych S-33 daje radę? Akurat je planowałem na witbiera. ja uważam że te drożdze do Wita to nieporozumienie. Zrobiłem na nich kiedyś, dokładnie tą samą recepturę jaką miałem sprawdzoną na brewfarm blanche (na BB piwo smakowało, nawet bardzo na pomorskim spotkaniu piwowarów rok temu), ale na S-33 z Witem ma mało wspólnego. Jak Ci smakuje Viva la Vita to może ujdzie, ale wg. mnie będzie za "mdłe" Edytowane 1 Lutego 2014 przez Andre356 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Więc mówicie, że z suchych S-33 daje radę? Akurat je planowałem na witbiera. Spokojnie możesz ich użyć, będziesz zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Spotkałem się z opinią od doświadczonego piwowara że t-58 są lepsze od s-33, dzisiaj bym na t-58 robił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Witek ma pachnieć, drożdże najlepiej dedykowane do niego. Mam w fermentacji na M27 z torebki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polo Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Jak długo pracują na burzliwej Brewferm Blanche ? u mnie minął tydzień i nadal 2 cm piany nad brzeczką , a z rurki "bulga" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Az skończą Mierz Blg Nie sugeruj się bulkaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Jak długo pracują na burzliwej Brewferm Blanche ? u mnie minął tydzień i nadal 2 cm piany nad brzeczką , a z rurki "bulga" . U mnie pracowały 3 tygodnie, daj im czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się