jaworek346 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 czy ktoś używał śrutownika bijakowego do śrutowania słodu? interesuje mnie jakie sita trzeba zastosować a produkt był może nie idealny ale dobry do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Lepiej nie idź tą drogą. słód jako bardziej kruchy, od zboża, śrutuje się ze zbyt dużym udziałem mąki, łuska też bardzo się rozdrabnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Miałem okazję wrzucić parę dobrych kilogramów do polskiego "Bąka" i ziarna były mocno połamane, a łuska gdzieś uciekła. Filtracja była utrudniona, wydajność też siłą rzeczy znikoma. Kaszę jednak zrobił dość ładną Z tym, że to była taka typowa użytkowa maszyna rolnicza. Może jakby to przystosować do piwowarstwa...? Raczej bym się jednak nie napalał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Lepiej zrób sobie coś takiego za pare groszy sprawdza sie swietnie http://www.piwo.org/topic/9879-browar-bishop/page__st__40#entry231242 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Odradzam. Używałem takiego śrutownika przez ładne paręnaście warek. Filtracja to była tragedia. Od 2,5 do 3h. Po kupieniu Śrutownika 3 walcowego, wzrosła mi wydajność a filtracja to czysta przyjemność. Filtruję 100l w od 50 minut do 100 minut w zależności od zasypu (jęczmień/pszenica). Edytowane 3 Grudnia 2013 przez Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Cześć, również nie polecam. Dwa razy podjąłem takowy experyment. Za pierwszym razem przy dużej średnicy oczek na sicie jakoś dało radę i wydajność jak na mnie to na bogato, bo trochę ponad 70%. Ale, gdy były założone drobniejsze sita wyszła prawie że mąka Zatarłem, włożyłem filtrator i koniec zabawy. Całość poszła czterokopytnym rogatym na 2 śniadanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 sprobuje ześrutować z ciekawości jakieś 2kg zobacze jak bedzie wygladalo jak bedzie lipa to dam spokój. a nie posiadam bąka bo właśnie o bąku słyszałem że drobno mieli tylko zwykły bijakowy, ma ułożone bijaki w pionie a bąk w poziomie, właśnie założyłem nowe bijaki koszt jakieś i sita mam nowe coś około 4mm, postaram sie dzisiaj jeszcze napisac moje spostrzeżenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 niestety jest prawie sama mąka... w załączniku wszystko widać, ale dowiedziałem się że sąsiad ma śrutownik na kamienie i regulując odległość kamieni od siebie(szczelina) spóbujemy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefa81 Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Kolega posiada śrutownik "Bąk", założył sito '10, ześrutował trochę jęczmienia z owsem i oto wyniki. Moim zdaniem mąka z tego jeszcze nie wyszła. Zdjęcia z opisem "Bąk" są po jego śrutowaniu, dla porównania wrzucam też fotki (opis B.BIZ) ześrutowanego słodu zakupionego w bbiz. Oceńcie proszę czy tak ześrutowany jęczmień nadaje się do warzenia, czy lepiej dać sobie spokój. Kolega ma również mniejsze sita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się