Tomasz B Opublikowano 4 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 (edytowane) Warka 13 zeszła do 4 BLG Warka 14 juz zeszłado 5 BLG w 18°C Edytowane 4 Września 2013 przez Tomasz B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 WARKA 15 Marcowe 13°Blg – 24,6IBU – 28l Skład: Słody: Słód pilzneński 3 kg Słód monachijski 2,6 kg Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,25 kg Słód karmelowy monach. Caramunich - 0,1 kg Zacieranie: - 54°C - 10 min - 64°C - 30 min - 72°C - 30 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 50min - 30g Marynka 7% A-A 15min - 25g Hallertauer Mittelfruh 4,8 % A-A Inne: Mech Irlandzki – 5g Drożdże: W34/70 Zadam jutro rano arti1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Warka 13 -12 Blg rozlana do 55x0,5l 7g/1l dzisiaj wstalem wczesniej i butelkowałem bo wczoraj brakło czasu, a takze zadałem drozdze do wczorajszego Marcowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Dzisiaj wypiłem ostatnią butelke warki 12 i powiem ze było dobre przewaga monachijskiego dała fajny smak uwazam udane piwo po marcowym oczywiscie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 20 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Warka 14 -12 Blg rozlana do 53x0,5l 7g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) WARKA 16 Doppelbock 20°Blg –21,1IBU – 26l Skład: Słody: Słód pilzneński 2,5kg Słód monachijski 5,5kg Słód karmelowy jasny Carahell 0,2kg Słód karmelowy special B 350 EBC Castle Malting 0,1 Zacieranie: - 54°C - 10 min - 62°C - 15 min Dekokt: - 72°C - 15 min - 100°C - 15 min - 72°C - 30 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 32l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60min - 25g Marynka 7% A-A 15min - 25g Sybilla 6,5%A-A Inne: Mech Irlandzki – 7g Drożdże:W34/70 Podsumowanie; To piwo zajeło 2miejsce w III Mikołajkowym Konkursie Piw Domowych Edytowane 4 Września 2014 przez Tomasz B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Dzisiaj zlałem na cichą Marcowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 23 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Doppelbock zadany drozdzami w temp 17°C i trzymany nadal w lodówce Edytowane 23 Września 2013 przez Tomasz B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Doppelbock zadany drozdzami w temp 17°C i trzymany nadal w lodówce Ile zdałeś tych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 29 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2013 (edytowane) Zakupiłem sobie dzisiaj brodzik do moich wyczynów przy piwie cena niezła zobaczymy jak przyjdzie co to jest, bedzie fajny płytki sie strzeli i będzie http://allegro.pl/wy...3576690035.html Edytowane 29 Września 2013 przez Tomasz B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 WARKA 16 Doppelbock 20°Blg przelany do lagerowania zeszło do 6°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 Dzisiaj chciałem sie podzielic moimi zmaganiami przy piwie ,awiec zrobiłem instalacje wodna płyty regips i jest przymiarka brodzika .Bo do konca pracy jeszcze duzo ale juz cieszy pozostalo w najblizszym razie obudowac brodzik położyc płytki szpachlowanie i malowanie ale wszystko robie sam i to mi sie podoba .A nakoncu uwarzyłem jeszcze Marcowe vettis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2013 (edytowane) WARKA 17 MarcoweII 13°Blg – 24,6IBU – 28l Skład: Słody: Słód pilzneński 3 kg Słód monachijski 2,6 kg Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,25 kg Słód karmelowy monach. Caramunich - 0,15 kg Zacieranie: - 54°C - 10 min - 64°C - 30 min - 72°C - 30 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 50min - 30g Marynka 7% A-A 15min - 25g Hallertauer Mittelfruh 4,8 % A-A Inne: Mech Irlandzki – 7g Drożdże: Gęstwa W34/70 Zadam jutro rano Edytowane 19 Października 2013 przez Tomasz B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 (edytowane) Dzisiaj chciałem sie podzielic moimi zmaganiami przy piwie ,awiec zrobiłem instalacje wodna płyty regips i jest przymiarka brodzika .Bo do konca pracy jeszcze duzo ale juz cieszy pozostalo w najblizszym razie obudowac brodzik położyc płytki szpachlowanie i malowanie ale wszystko robie sam i to mi sie podoba .A nakoncu uwarzyłem jeszcze Marcowe Nie ma to jak mieć swoje miejsce, przygotowane typowo pod warzenie piwa! Będzie super, jak skończysz to szykuj się na odwiedziny i parapetówę z zacieraniem Ps: Widzę, że marcowe ci podeszło, będę miał gęstwę z Munich Lager, typowe do takich piw. Jak chcesz to zostawię dla ciebie. Zapodaj w wątku zdjęcia tego śrutownika co tam w rogu stoi, na pewno komuś się przyda i sam chętnie bym zobaczył. Edytowane 6 Października 2013 przez vettis Tomasz B 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 No wiesz śrutownik jeszcze nie dokonczony tak jak wszystko ale pomału ogarne powiem tylko ze 6 kg slodu w 3 minuty silnik z pralki dorobił mi gosciu cefke do tego i odpowienio podpiął za 2 dychy w tym sama cewka dyche ale moze zarzuce fotki to ocenicie sami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Marcowe mi podeszło i to monachijskie moje wiesz które, zobaczymy jak tam Dopelbock wyjdzie zapowiada sie mocne piwo odfermętowało mi do 6 w srode mierzone . Dzięki ze sie podoba a musimy to oblać obowiązkowo i cos zatrzeć jak skoncze oczywiscie. PawelH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Warka 15 -Marcowe rozlana do 53x0,5l 7g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Zamieszczam kilka fotek mojego srutownika którego nazwałem ,,pod reką,, bo co miałem pod reką z tego zrobiłem ale poważnie srutownik spisuje sie znakomicie ale w przyszłosci kilka modyfikacji zrobie ponieważ to było robione w pospiechu i za pomocą prub i błedów. Wałki srednica 60mm szczelina 0,8 mm szer.wałka 100mm zasyp ok 1,8kg i to zamierzam przerobic , silnik z pralki 2800 ob. ale przełozenie z małej na duzą powoduje mniejsze obroty ile nie liczyem . Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Wałki robiłeś, czy coś zaadoptowałeś? Też mam w planie, z wałkami z nierdzewki, ale może coś da się zaadoptować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 11 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 To sa wałki przetoczone z czegos tam sam dokładnie nie wiem kolega robił , to jest jakas tam stal i była hartowana na razie nic sie z tym nie dzije, na temat tej stali to zabardzo sie nie znam ,a jak masz okazje z nierdzewki to moze lepiej tylko koszty moze wieksze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 Nawet nie tyle z nierdzewki co z dupleksu, taka nierdzewka tylko trochę twardsza ;-) Na razie nie trafiłem na fajne koła zębate, jak już dostanę to zacznę robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 (edytowane) Piwko od tygodnia nie zmienia BLG postanowiłem butelkować. Napewno piwo do powtórzenia . WARKA 16 Doppelbock 20°Blg rozlana 6g/1l Edytowane 13 Października 2013 przez Tomasz B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2013 Szybko, takie piwo min 4 tyg. lagerowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 13 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Wiem mogłem go jeszcze przytrzymać innym razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 15 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Doszła metryczka za witbiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się