elroy Opublikowano 21 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2007 Bardzo ładna wężownica ! Twoja konstrukcja ? O ile zawinięcie rurki miedzianej sobie wyobrażam, bo z kolegą robiliśmy to na dużej gaśnicy, to z stali raczej nie bardzo Napisz jak to wykonałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reeb Opublikowano 21 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2007 Bardzo ładna wężownica ! Twoja konstrukcja ? O ile zawinięcie rurki miedzianej sobie wyobrażam, bo z kolegą robiliśmy to na dużej gaśnicy, to z stali raczej nie bardzo Napisz jak to wykonałeś hmm... te wezownice robione sa do 'urzadzen' ktorych przeznaczenia nie znam <lol> zreszta to akurat nie jest istotne, zleceniodawca jakos nie kwapi sie z wyjasnieniami jego prawo zwijane sa na tokarni, na specjanie do tego skonstruowanym przyrzadzie przedtem rurka wypelniana jest kalafonia (by nie ulegla powazniejszym odksztalceniom)a kalafonia pozniej wytapiana jest w piecu, z tego co pamietam to wezownice maja 3mb lub 6mb dlugosci... 6mb-7mb to jest max dlugosc handlowa rurki w ladze ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Od kilkudziesięciu warek używam 20-sto płytowego wymiennika od pieca CO. Jakoś sobie w tej chwili nie wyobrażam chłodzenia w inny sposób. 100l brzeczki schładzam do temp około 25°C w niecałą godzinę. Schłodzenie lagerów do temperatury fermentacji (8-10°C) odbywa się przez chłodnicę zanurzeniową ze stali KO (rurka fi 8mm, 25mb) podłączoną do schładzarki od piwa. Trwa to jakieś 2-3h. Z wymiennikiem płytowym nie ma żądnych problemów. Urządzenie ma bardzo duży przepływ, trzeba go ograniczać zaworem, aby uzyskać odpowiednią temp na wyjściu. Myję go zwykłą wodą. Sterylizacja polega na przepuszczeniu kilku litrów wrzącej brzeczki bez włączonego chłodzenia. Swojego czasu miałem 10 metrową chłodnica przeciwbieżną z miedzi, jednak miała trochę za małą wydajność jak na moje warunki. Pozdrawiam Wesoły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2007 Czyli jednak Wesoły potwierdza pewne trendy naszych zachodnich sąsiadów, co do stosowanych systemów chłodzenia. Swoją drogą 100l brzeczki to niezła ilość, podziwiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 Czyli jednak Wesoły potwierdza pewne trendy naszych zachodnich sąsiadów, co do stosowanych systemów chłodzenia. Swoją drogą 100l brzeczki to niezła ilość, podziwiam Swoją drogą, może napiszesz co nieco o swoim wyposażeniu, bo z tego co wiem, należy do jednych z większych w lidze amatorskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 24 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Chyba większość już widziała mój sprzęt, ale opisze jeszcze raz. Wszystkie naczynia stal kwasoodporna 1.Kadź zacierno-warzelna Kociołek 95l, średnica 450mm, częściowo izolowany z dwoma zaworami 1,5", ogrzewanie gazowe, taboret około 10-12kW Drugi zawór na wysokości około 25% objętości służy do spuszczania rzadkiego przy dekokcji. 2. Kadź filtracyjna Kociołek 115l, średnica 600mm, w pełni izolowany bez możliwości grzania. Wkład filtracyjny - sity wykonane na laserze Co2, otwory o szerokości 0,7mmx40mm, odległość między otworami w osi, około 2,5mm, powierzchnia filtracyjna około 25%, czas filtracja 100l 30-45minut. Kaź służy również jako zacierna w warkach wykonywanych infuzyjne. 3. KEG 50l do wysładzania. Woda do wysładzania wypychana jest przy pomocy dwutlenku węgla. Nie potrzeba żadnych pomp, podnoszenia gorącej wody, do tego nie napowietrza się wody. Chłodzenie pierwsze - wymiennik 20-to płytowy z pieca CO. Chłodzenie drugie (już w tanku) - wężownica ze stali KO około 25mb rurki fi 8mm podłączonej do schładzarki Corneliuss. Fermentacja: 4 tanki stożkowe, pojemność 105-115l, średnica 450mm, fermentacja otwarta. Pozdrawiam Wesoły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 24 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Rozumiem, że nie jest to jakiś system recyrkulacyjny ? A jeżeli nie, to jak z mieszaniem takich ilości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 Jest to klasyczna warzelnia. Mieszanie aktualnie następuję wielką łyżą warzelną, przymierzam sie do motoreduktora, ale jakoś opornie mi to idzie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 Jest to klasyczna warzelnia.Mieszanie aktualnie następuję wielką łyżą warzelną, przymierzam sie do motoreduktora, ale jakoś opornie mi to idzie.... Rozumiem, że tak duże warki to do kegów ? Przygotowanie butelek na 100litrów wymaga chyba sztabu piętaszków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 Kiedyś były flaszki, teraz 20-30% do flaszek reszta KEGi 10, 19, 20 i 30l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 Kiedyś były flaszki, teraz 20-30% do flaszek reszta KEGi 10, 19, 20 i 30l. oo 10l? Skąd takowe zdobywasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 Była kiedyś możliwość zakupu KEGów 10 i 20l. niestety odzew ze strony piwowarów był mały. Kupiłem kilka 10l i jestem z nich bardzo zadowolony. Jedynym mankamentem może być zatrzaskowa głowica, ale już sobie z tym poradziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 Była kiedyś możliwość zakupu KEGów 10 i 20l. niestety odzew ze strony piwowarów był mały. Kupiłem kilka 10l i jestem z nich bardzo zadowolony. Jedynym mankamentem może być zatrzaskowa głowica, ale już sobie z tym poradziłem. Tak swoją drogą, masz może jakiś pomysł jak zaadoptować kegi po coli 19l ? Do pepsi można kupić szybkozłączki w Broamatorze, nie znalazłem nigdzie do coli.. sorki za offtopic Temat kegów jednak w wydzielonym wątku http://www.piwo.org/forum/t212-kegi-19l-i-podobne-o-malych-pojemnosciach.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Od kilkudziesięciu warek używam 20-sto płytowego wymiennika od pieca CO. Jakoś sobie w tej chwili nie wyobrażam chłodzenia w inny sposób. 100l brzeczki schładzam do temp około 25°C w niecałą godzinę... ..Urządzenie ma bardzo duży przepływ, trzeba go ograniczać zaworem, aby uzyskać odpowiednią temp na wyjściu. brzeczke podajesz pompą czy leci samociekiem jaką masz temp.wody na wyjściu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Od kilkudziesięciu warek używam 20-sto płytowego wymiennika od pieca CO. Jakoś sobie w tej chwili nie wyobrażam chłodzenia w inny sposób. 100l brzeczki schładzam do temp około 25°C w niecałą godzinę... ..Urządzenie ma bardzo duży przepływ' date=' trzeba go ograniczać zaworem, aby uzyskać odpowiednią temp na wyjściu.[/quote'] brzeczke podajesz pompą czy leci samociekiem jaką masz temp.wody na wyjściu wesoły pojawił sie na forum więc może odpowie :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Od kilkudziesięciu warek używam 20-sto płytowego wymiennika od pieca CO. Jakoś sobie w tej chwili nie wyobrażam chłodzenia w inny sposób. 100l brzeczki schładzam do temp około 25°C w niecałą godzinę... ..Urządzenie ma bardzo duży przepływ' date=' trzeba go ograniczać zaworem, aby uzyskać odpowiednią temp na wyjściu.[/quote'] brzeczke podajesz pompą czy leci samociekiem jaką masz temp.wody na wyjściu Brzeczka jeszcze leci grawitacyjnie. Kocioł warzelny wędruje pod sufit, zakładam dwa wymienniki połączone w szereg, wodę chłodzącą również w szereg i przy takim rozwiązaniu brzeczkę można schłodzić do temperatury około 4-5°C wyższej niż temperatura wody wodociągowej. Podczas ostatniej schłodzenie 100l zajęło około 40 minut uzyskując temperaturę około 16°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Co powiecie na wężownicę z pieca pg-6? Warkę 20l. powinna schłodzić dość szybko. Pasuje do garnka, ale nie wiem próbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 A z jakiego to jest materiału wykonane ? Stal ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Nagrzewnice do polskich piecyków są wykonane z miedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Nagrzewnice do polskich piecyków są wykonane z miedzi. Ale nagrzewnica jest również powleczona jakimś metalem srebrnego koloru. Pasowałoby ustalić co to za metal i czy nie jest szkodliwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 (edytowane) Srebro, mosiądz, cyna, miedż. Jest tzw. " srebrny lut" . Jeśli chodzi o czyszczenie to najlepiej ługiem sodowym potem wypłukać, a na koniec wrzątek z detergentem i wypłukać (jeśli ktoś ma używaną). Edytowane 22 Września 2008 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Wg mnie to tylko rurki są z miedzi. U góry mini wymiennik i blachy boczne mogą być cynkowe bo są dosyć miękkie. Jako chłodnica powinno to zadziałać. Szybkość chłodzenia to chyba najłatwiej można zmierzyć przez próbę schłodzenia np wody. Jakiś orientacyjny czas wyjdzie. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Co powiecie na wężownicę z pieca pg-6? Warkę 20l. powinna schłodzić dość szybko. Pasuje do garnka, ale nie wiem próbować. Jeżeli to miedź lub stal kwasoodporna to próbować i opisać na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 (edytowane) Nie ma to jak kogoś zmotywować . Następna warka będzie chłodzona tym patentem. Mam jeszcze pytanko: jak mocny przepływ wody stosujecie i czy zmieniacie prędkość przepływu wody w trakcie studzenia ( pytanie do stosujących wężownice ) ? Wg mnie to tylko rurki są z miedzi. U góry mini wymiennik i blachy boczne mogą być cynkowe bo są dosyć miękkie. Jako chłodnica powinno to zadziałać. Szybkość chłodzenia to chyba najłatwiej można zmierzyć przez próbę schłodzenia np wody. Jakiś orientacyjny czas wyjdzie. JK Boboczne też miedź. Podczas próby można ładnie wygotować po wcześniejszym umyciu. Żeleźniok rulez . Test w tym tygodniu. Edytowane 22 Września 2008 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 22 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2008 Mam jeszcze pytanko: jak mocny przepływ wody stosujecie i czy zmieniacie prędkość przepływu wody w trakcie studzenia ( pytanie do stosujących wężownice ) ?. Na początek mocny, potem słabiej. U mnie podłączenie do kranu jest niezbyt szczelne, najpierw staram się dać mocniejszy strumień ale ogranicza mnie słabe połączenie z kranem, woda na wylocie jest gorąca. Następnie jak temperatura na wylocie nie jest już wysoka zmniejszam nieco przepływ. Chłodzenie w porównaniu z wannami, brodzikami i innymi jest komfortowe i błyskawiczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się