Fidel Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Jak dla mnie clo2 czyli armex jest bezkonkurencyjny. Dodatkowo co jakiś czas używam sody kaustycznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Jakie dajesz stężenie sody ? Sypiesz granulki z preparatu typu kret i mieszasz z ciepłą wodą ? Czy masz dostęp do płynnej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Ja stosuję 30g czystego granulatu NaOH na ok. 10L gorącej wody, w przypadku cięższych przypadków 50g także na 10L gorącej wody. Im roztwór gorętszy tym skuteczniejszy (szybszy), co nie oznacza że zimny traci swoje właściwości, trwa to po prostu dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Bartek dodałąm Ci punkcik [kliknęłam na dodaj punkt] za zainteresowanie i pomoc ,ale jakoś się nie dodał.... Jak to się robi?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 dodało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Bartek dodałąm Ci punkcik [kliknęłam na dodaj punkt] za zainteresowanie i pomoc ,ale jakoś się nie dodał.... Jak to się robi?? Dziekuje, dodałas;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paddy Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Witam, Nie chcąc zakładać nowego tematu, zapytam tutaj, mając nadzięję, że ktoś odpowie ;-) Jak chmielić szyszkami? Wrzuca się je luzem jak granulat czy koniecznie w woreczku muślinowym? Taki woreczek trzeba jakoś obciążać? Drugie pytanie, czy można (chcąc użyć gęstwy drugi raz i będąc leniwym) wlać nową brzeczkę na pozostawioną gęstwę w fermentorze? Jeśli tak to czy wlewać tak by całość wzburzyć i napowietrzyć, całość wymieszać, czy lepiej napowietrzyć brzeczkę przed wlaniem i delikatnie wężykiem by nie wzburzyć nadto gęstwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 1.Można wrzucić luzem do kotła 2.Możesz wlać nową brzeczkę przy okazji napowietrzejąc ją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Jak chmielić szyszkami? Wrzuca się je luzem jak granulat czy koniecznie w woreczku muślinowym? ja do szyszki i granulatu stosuję woreczki. Taki woreczek trzeba jakoś obciążać? do chmielenia na zimno należy obciążyć, do chmielenia brzeczki nie. Drugie pytanie, czy można (chcąc użyć gęstwy drugi raz i będąc leniwym) wlać nową brzeczkę na pozostawioną gęstwę w fermentorze? Jeśli tak to czy wlewać tak by całość wzburzyć i napowietrzyć, całość wymieszać, czy lepiej napowietrzyć brzeczkę przed wlaniem i delikatnie wężykiem by nie wzburzyć nadto gęstwy? bezpieczniej zebrać i dodać do napowietrzonej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi