Skocz do zawartości

Pierwsza warka - kilka pytań


paddy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja stosuję 30g czystego granulatu NaOH na ok. 10L gorącej wody, w przypadku cięższych przypadków 50g także na 10L gorącej wody.

Im roztwór gorętszy tym skuteczniejszy (szybszy), co nie oznacza że zimny traci swoje właściwości, trwa to po prostu dłużej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Nie chcąc zakładać nowego tematu, zapytam tutaj, mając nadzięję, że ktoś odpowie ;-)

 

Jak chmielić szyszkami? Wrzuca się je luzem jak granulat czy koniecznie w woreczku muślinowym? Taki woreczek trzeba jakoś obciążać?

 

Drugie pytanie, czy można (chcąc użyć gęstwy drugi raz i będąc leniwym) wlać nową brzeczkę na pozostawioną gęstwę w fermentorze? Jeśli tak to czy wlewać tak by całość wzburzyć i napowietrzyć, całość wymieszać, czy lepiej napowietrzyć brzeczkę przed wlaniem i delikatnie wężykiem by nie wzburzyć nadto gęstwy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak chmielić szyszkami? Wrzuca się je luzem jak granulat czy koniecznie w woreczku muślinowym?

ja do szyszki i granulatu stosuję woreczki.

 

Taki woreczek trzeba jakoś obciążać?

do chmielenia na zimno należy obciążyć, do chmielenia brzeczki nie.

 

Drugie pytanie, czy można (chcąc użyć gęstwy drugi raz i będąc leniwym) wlać nową brzeczkę na pozostawioną gęstwę w fermentorze? Jeśli tak to czy wlewać tak by całość wzburzyć i napowietrzyć, całość wymieszać, czy lepiej napowietrzyć brzeczkę przed wlaniem i delikatnie wężykiem by nie wzburzyć nadto gęstwy?

bezpieczniej zebrać i dodać do napowietrzonej brzeczki.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.