Anginsan Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Tydzien temu ronbilem piwo na drożdzach fermentis safbrew s-33. Z 13 blg dzis mam 4,5 blg. Fermentacja się zakonczyła, piwo poszło na cichą. Na wiki napisane jest ze te drozdze charakteryzuja sie "płytkim odfermrntowaniem" Czy miliście podobne sytuacje? ps zacieranie jednotemperaturowe, odrazu 69 stopni 60` -potem podgrzanie do 78 stopni - i filtracja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Mi także te drożdże tak płytko schodziły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Na ten ekstrakt, schemat zacierania i drożdże to i tak Ci mocno zeszło zepu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 W podobnej sytuacji mi zeszły z 12 do 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Z 14,5 zeszło mi na 4,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Anginsan potwierdzam u mnie zeszły identycznie jak u Ciebie, tak już mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Mam aktualnie dwa fermentory: -BPA z 13 zeszly do 5 -Wit z 12 zeszly do 5 BPA dzisiaj idzie w butelki (8 burzliwej+12 cichej), Wit po 6 dniach burzliwej zostaje na kolejny tydzień. Te drożdżaki tak po prostu mają, dyskusja toczyła się tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Jak dla mnie to tę drożdże są beznadziejne. Słabo odfermentowują, a jendnocześnie są puste w smaku. Żal mi dobrej brzeczki żeby zadawać ją tymi drożdżami. Oczywiście to tylko moja opinia Wysłane z mojego Blade III Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Potwierdzam, jedynym plusem tych drożdży jest cena. Po kilku początkowych próbach porzuciłem je bez żalu. Najgorszy ich wynik to końcowe 6 blg z 14. Dałem sobie z nimi spokój. Lepiej sprawdzają się lepsze drożdże i zbieranie gęstwy. Ja się do tego przekonałem Edytowane 27 Grudnia 2013 przez ponury fermentaThor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Czy miliście podobne sytuacje? Przejrzałem moje notatki. 12-2,5Blg, 12-5, 12-3, 7-1, 12-3, 13-2, 10-2, to tylko kilka przykładów, nie wiem skąd opinia, że słabo odfermentowują. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carno Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Przejrzałem moje notatki. 12-2,5Blg, 12-5, 12-3, 7-1, 12-3, 13-2, 10-2, to tylko kilka przykładów, nie wiem skąd opinia, że słabo odfermentowują. ...miałeś warke z początkowym blg 7? co to było za piwko Edytowane 28 Grudnia 2013 przez Carno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Bardzo dobre, przewidywalne drożdże, w niektórych przypadkach schodzą bardzo nisko (nawet do 1 blg), nie wiem skąd u innych problemy z nimi; z s-33 nie miałem jeszcze problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 ...miałeś warke z początkowym blg 7? co to było za piwko Czułem, że to kogoś zainteresuje. Grodziskie oczywiście. Nie było to wynikiem błędu, takie być miało i było świetne na upalne dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Czy miliście podobne sytuacje? Przejrzałem moje notatki. 12-2,5Blg, 12-5, 12-3, 7-1, 12-3, 13-2, 10-2, to tylko kilka przykładów, nie wiem skąd opinia, że słabo odfermentowują. Może u Ciebie wpływa na lepszą fermentowalność jakiś inny czynnik? U mnie też one zawsze nisko schodziły i słyszałem bardzo dużo opinii o tym, że nisko schodzą i przypadki gdzie one wysoko odfermentowały zdarzały się sporadycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Czy miliście podobne sytuacje? Przejrzałem moje notatki. 12-2,5Blg, 12-5, 12-3, 7-1, 12-3, 13-2, 10-2, to tylko kilka przykładów, nie wiem skąd opinia, że słabo odfermentowują. z tego co widzę to w drugim przypadku z 12 też doszło do 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) z tego co widzę to w drugim przypadku z 12 też doszło do 5 Tak, tylko to był Altbier, z prawie 70 procentowym udziałem monachijskiego, jemu głębokie odfermentowanie nie było potrzebne. Miał być słodkawy, słodowy, w dolnych granicach zawartości alkoholu wyznaczonych dla tego stylu. Edytowane 30 Grudnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 No to gratuluje farta z altem pytanie jak tą gęstwę poskromić i mieć powtarzalne wyniki. Raz dawno używałem s-33 i z tego co pamiętam też mi do 2blg zeszły. Teraz saszetka czeka nalepsze czasy(2014) w lodówce. W planach 2 piwa, jakaś trzynastka i coś mocniejszego. Wku%#&bym się gdyby 13 zeszło do 5 a rozruszana gęstwa np z 18 do 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Mi nadal ciężko wzbudzić w sobie entuzjazm do tych drożdży. Myślę, że za niewiele większą kwotę można kupić lepsze suche drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się