Vami Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 (edytowane) #54 przelane na cichą. 30 na refrakto, czyli ok 16 blg. Edytowane 25 Maja 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 #53 w butelkach. Bardzo duże straty na chmieleniu na zimno. Zeszło do 3 blg, czyli 10,5% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 (edytowane) #57 - Call Me The Breeze (Witbier) 16 l, 18 IBU Zasyp: 1,6 kg - płatki pszenne błyskawiczne 1,2 kg - Strzegom pilzneński 0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne Chmiel: 30 g - Kazbek (CZ 2014, granulat, 4,62%) Dodatki: 20 g - skórka słodkiej pomarańczy 20 g - skorka gorzkiej pomarańczy 20 g - kolendra indyjska, świeżo mielona Drożdże: Gozdawa Fruit Blanche Zacieranie: 220` - 50°C -> 43°C (wyjście do pracy ) (+6 l wody) 30` - 62°C (+ 4,5l wody) 15` - 74°C (+ 8l wody) Wysładzanie i filtracja: Oplot + 5l wody Gotowanie: 60` - 5 g 40` - 5 g 30` - 5 g 20` - 5 g 10` - 5 g + dodatki 0` - 5 g Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 12,7 Brix Gęstość przed gotowaniem: 10,2 Brix Gęstość ostateczna: 12,7 Brix 9.06.2016 w butelkach. 64 gramów cukru na 22 butelki 0,5 i 6 butelek 0,33. Pól litra strat. Zeszło do 6,2 Brix, po korekcie 2 Blg. 5,7% ABV. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 #55 poszło na cichą. Zeszło póki co tylko do 6. Liczę, że na cichej coś doje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 4 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 (edytowane) #58 - 99 In The Shade (Dunkelweizen) 15 l, 17 IBU Zasyp: 2,5 kg - Strzegom pszeniczny 0,3 kg - Strzegom karmelowy 150 0,1 kg - Strzegom barwiący Chmiel: 35 g - Spalt Spalter (DE 2014, granulat, 3,5%) Drożdże: Gozdawa Bavarian Wheat Zacieranie: 15` - 50°C (+5,8 l wody) 30` - 65°C (+3,5l wody) 15` - 76°C (+6,2l wody) Wysładzanie i filtracja: Oplot + 7l wody Gotowanie: 60` - 5 g 50` - 5 g 40` - 5 g 30` - 5 g 20` - 5 g 10` - 5 g 0` -5 g Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 14.0 Brix Gęstość przed gotowaniem: 10.4 Brix Gęstość ostateczna: 12.4 Brix 18.06.2015 w butelkach. Zeszło do 2,5, czyli mamy 5,3% ABV. Edytowane 18 Czerwca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 #56 w buteleczkach. Zeszło do 2.1. ABV 5,8% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 #57 w butelkach. 64 gramów cukru na 22 butelki 0,5 i 6 butelek 0,33. Pól litra strat. Zeszło do 6,2 Brix, po korekcie 2 Blg. 5,7% ABV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Muddy Waters [*] RIP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 (edytowane) #55 (za poprzednią, która poszła do kanału) - Bitter Pill (Black IPA) 15 l, 100 IBU Zasyp: 3,4 kg - Strzegom pilzneński 0,2 kg - Strzegom karmelowy 30 0,4 kg - Strzegom barwiący (do wysładzania) Chmiel: 15 g - Iunga (PL 2014, granulat, 3,5% aa) 150 g - Dr Rudi (NZ 2014, granulat, 11,8% aa) Drożdże: Gozdawa West Coast Yeast Zacieranie: 15` - 52°C (+6,2 l wody) 25` - 65°C (+4,5l wody) 15` - 75°C (+7l wody) Wysładzanie i filtracja: Oplot + 5,5l wody Gotowanie: 60` - 8 g Iunga 50` - 7 g Iunga 40` - 15 g Dr Rudi 30` - 14 g Dr Rudi 20` - 7 g Dr Rudi 10` - 7 g Dr Rudi 0` - 7 g Dr Rudi Na zimno 7 dni - 100 g Dr Rudi Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 16,2 Brix Gęstość przed gotowaniem: 13,6 Brix Gęstość ostateczna: 17,0 Brix 19.06.2015 przelane na cichą - 5 blg 26.06.2015 zabutelkowane - 3 blg Edytowane 26 Czerwca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 #58 w butelkach. Zeszło do 2,5, czyli mamy 5,3% ABV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 #55 na cichej z chmielem. Póki co zeszło do 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 (edytowane) #59 - Vampire Kiss (Russian Imperial Stout) 16 l, 42 IBU Zasyp: 4 kg - Strzegom żytni 1,4 kg - Strzegom pilzneński 1 kg - Strzegom pszeniczny 0,8 kg - Strzegom karmelowy 30 0,8 kg - płatki jaglane błyskawiczne 0,3 kg - Strzegom karmelowy 150 0,3 kg - Strzegom barwiący Chmiele: 50 g - Sybilla (PL 2014, granulat, 6% aa) 15 g - Spalt Spalter (DE 2013, granulat, 3,5% aa) 12 g - Iunga (PL 2014, granulat, 11% aa) Dodatki: 1 kg - laktoza 200 g - łuska gryczana do filtracji garść - niemielona kawa Dallmayr Ethiopia* garść - niemielona kawa Aroma Cafe Pistacjowa* susz papryki Naga Morich Drożdże: Gozdawa Turbo 1410 Zacieranie: 25 min - 50°C (+8,6 l wody) 30 min - 69°C (+8,6 l wody) 15 min - 75°C (+8,6 l wody) Filtracja i wysładzanie: Oplot + 5,3 l wody 3 spalone garnki 3,5 godziny Gotowanie: 120` - chmiele + laktoza 10` - po 1 garści kawy + chili Odczyty refraktometru: Przed gotowaniem: 18,8 Brix (bez laktozy) Gęstość ostateczna: 27,0 Brix (z laktozą) * - pewnie na cichą też po garści pójdzie Edytowane 19 Czerwca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Braggot w butelkach Zszedł do 13,5 Blg (28,5 Brix przed korektą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Braggot w butelkach Zszedł do 13,5 Blg (28,5 Brix przed korektą). Jak testy? Jestem ciekaw co narobiły drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zadziwiająco mało alkoholowe jak na ten woltaż Będzie dobre! Tymczasem do butelek trafiło black IPA (#55). Zeszło do 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) RIS pójdzie na cichą, jak przyjdą płatki, czyli pewnie pojutrze, tymczasem: #60 - Hop Picnic (American Pale Ale) 16 l, 36 IBU Zasyp: 2,5 kg - Strzegom pale ale 0,5 kg - Strzegom monachijski I 0,2 kg - Strzegom karmelowy jasny 30 0,2 kg - Strzegom pszeniczny Chmiel: 75 g - Simcoe (US 2014, granulat, 11,4% aa) Drożdże: Gozdawa West Coast Zacieranie: 30` - 53°C (+6,4l wody) 30` - 64°C (+7,5l wody) 10` - 76°C (+7,1l wody) Filtracja i wysładzanie: Stary, wysłużony oplot +2,8l wody Chmielenie: 60` - 10 g 50` - 2 g 40` - 2 g 30` - 2 g 20` - 2 g 10` - 2 g 0` - 5 g Na zimno - 50 g (5 dni) Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 12,2 Brix Przed gotowaniem: 11,0 Brix Gęstość ostateczna: 13,2 Brix 10.07.2015 - przelana na cicha, 2,2 Blg 15.07.2015 - zabutelkowane przy 1,7 Blg, 6,1% ABV Edytowane 15 Lipca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 2 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 (edytowane) #61 - Strawberry Fields Forever (Strawberry Millet American Wheat) 15 l, 31 IBU Zasyp: 1,4 kg - Strzegom pale ale 1 kg - Strzegom pszeniczny 0,4 kg - płatki jaglane błyskawiczne Dodatki: 578 g - truskawki Chmiel: 50 g - Simcoe (US 2014, granulat, 11,4% aa) Drożdże: Gozdawa West Coast Zacieranie: 30` - 50°C (+5,6l wody) 35` - 62°C (+3,8l wody) 10` - 78°C (+7,5l wody) Filtracja i wysładzanie: Stary oplot + 5,5l wody Gotowanie: 60` - 7 g 20` - 7 g + truskawki 0` - 7 g Na zimno (7 dni) - 29 g Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 13,4 Brix Przed gotowaniem: 10,2 Brix Gęstość ostateczna: 12,2 Brix 10.07.2015 - przelana na cichą, 3,3 Blg 16.07.2015 - zabutelkowane, 2,2 Blg, 5,25% ABV Edytowane 16 Lipca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 (edytowane) #62 - Festung Posen (Grodziskie) 13,8 l, 21 IBU Zasyp: 1,6 kg - Weyermann grodziski Chmiel: 12 g - Iunga (PL 2014, granulat, 11,0% aa) Drożdże: Fermentum Mobile Grodzie Dębowe - bez startera Zacieranie: 30` - 50°C (+5,6l wody) 30` - 66°C (+3,2l wody) 10` - 75°C (+5l wody) Filtracja i wysładzanie: Stary oplot + 6,1l wody Gotowanie: 60` - 4 g 20` - 4 g 0` - 4 g Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 8,3 Brix Przed gotowaniem: 6,6 Brix Gęstość ostateczna: 7,7 Brix 17.07.2015 trafiło do butelek, 1,6 Blg, 3,15% ABV Edytowane 17 Lipca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 #60 i #61 na cichej z chmielem. Zeszły póki co odpowiednio do 2,2 i do 3,3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 (edytowane) #63 - Squirting Teen (Australian Sparkling Ale) 13 litrów, 30 IBU Zasyp: 2 kg - Strzegom pale ale 0,2 kg - Strzegom karmelowy 30 Dodatki: 0,3 kg - cukier biały Chmiel: 20 g - Iunga (PL 2014, granulat, 11,0% aa) Drożdże: Mangrove Jack`s Burton Union Zacieranie: 20` - 51°C (+5,5l) 40` - 66°C (+3,8l) 10` - 78°C (+5,1l) Filtracja i wysładzanie: Stary oplot + 6,2l Gotowanie: 60` - 6 g + cukier 20` - 7 g 0` - 7 g Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 12.8 Brix (bez cukru) Przed gotowaniem: 9.8 Brix (bez cukru) Gęstość ostateczna: 12.1 Brix (z cukrem) /rozcieńczyłem bo za dużo odparowało/ 4.08.2015 - w butelkach. Zeszło do.... 0,5 Blg! ABV = 6%. Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 #60 w butelkach. Zeszło do 1,7 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 "Squirting Teen", świetna nazwa, pokaż etykietę Vami 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 (edytowane) #64 - Proto Dybuk (Salted Vanilla & Cocoa Porter) Drugie podejście do ex-warki #55, którą zjadł tlenowiec. 16 l, 50 IBU Zasyp: 2,5 kg - Strzegom pale ale 0,8 kg - Weyermann żytni 0,3 kg - Strzegom czekoladowy jasny 400 0,3 kg - Strzegom karmelowy 100-150 0,2 kg - Strzegom barwiący Dodatki: 6 lasek wanilii 2 opakowania kakao łyżeczka soli Chmiel: 25 g - Magnum (PL 2014, granulat, 14% aa) Drożdże: SafAle S-04 Zacieranie: 15` - 48°C (+8,2 l) 30` - 68°C (+7 l) 15` - 78°C (+7,8 l) Filtracja i wysładzanie: Stary oplot + 3,5l Gotowanie: 120` - chmiel 10` - wanilia, kakao i sól Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 12.5 Brix Przed gotowaniem: 11.4 Brix Po gotowaniu: 15,6 Brix 3.08.2015 - w butelkach. Zszedł do 5,8 Blg. ABV = 5,4%. Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 #61 w butelkach. FG: 2,2 Blg. ABV: 5,25%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Jakie to kakao, takie normalne mielone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się