Skocz do zawartości

Wolnościowy browar domowy (Libertarian Homebrewery)


Vami

Rekomendowane odpowiedzi

Drożdże zadane, piwo wystawione na 6 stopni, po 24 godzinach w Safale oznaki fermentacji, w BRY brak. Przeniesione do 18 stopni - po kolejnych 10 godzinach w obu wieksze oznaki fermentacji. Mam nadzieje, ze drozdze nabraly mocniejszej struktury dzieki temu pseudolagerowaniu przez noc i dadza ciekawy efekt :)

 

#20 się ładnie układa. Po trzech miesiącach zniknęły prawie wszystkie aromaty siarkowe, wychodzi powoli na wierzch miodowy smak plus goryczka od albedo pomarańczy i nuta rodzynkowa od... rodzynek oczywiście.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30 butelek 0,5 l #26 zakapslowanych. Wysycenie 1,9 vol CO2. Próbka taka se, zeszło do 2, wytrawne, lekko kwaskowe, gryka w śladowej ilości wyczuwalna. Zobaczymy jak się nagazuje.

 

 

H8QqxGl.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#28 - Dead Snow (Foreign Extra Stout)

 

FES na niemieckich chmielach, z chmieleniem zacieru i brzeczki przedniej. Fermentacja na dwa fermentory z użyciem Windsorów i S-04.

 

Zakładane parametry:

23 l; 17,5 Blg; 7% ABV; 36 IBU; 40 SRM; 0,5 BU:OG

Blg się zgadza, ale piwa wyszło sporo więcej. Dobra wydajność na Optimie jak zwykle :)

 

Zasyp:

2 kg - Optima pilzneński

2 kg - Optima pale ale

1 kg - Optima pszeniczny

1 kg - Optima monachijski

1 kg - Optima wiedeński

0,4 kg - Optima karmelowy 60 EBC

0,2 kg - Optima karmelowy 700 EBC

0,2 kg - Optima barwiący 1450 EBC

0,2 kg - Optima jęczmień prażony 1400 EBC

 

Chmiele:

50 g - Mandarina Bavaria

50 g - Opal

50 g - Saphir

50 g - Hallertau Mittelfruh

 

Drożdże:

11 g - Danstar Windsor (I fermentor)

11 g - SafAle S-04 (II fermentor)

 

Zacieranie:

20,5 l wody

wsyp słodów jasnych i karmelowych

50 g Mandairna Bavaria MH

50 g Opal MH

68>66 st. - 45 min

wsyp jęczmienia prażonego i słodu barwiącego

>78 st. - 15 min

 

Filtracja i wysładzanie:

20,5 l w systemie 7-7-6,5

50 g - Saphir FWH

50 g - Hallertau Mittelfruh FWH

 

Gotowanie:

60` - bez dodatków

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#27 przelane na cichą.

 

BRY-97 zeszły do 5 - piwo mętne

US-05 zeszły do 3,5 - piwo klarowne

 

Zobaczymy jak na cichej... Po tygodniu chmielenie na zimno.

 

Citra dana na cichą :)

Simcoe dany na cichą :)

Cascade - w sobotę :)

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#27 w butelkach:

 

15 butelek 0,5 l z fermentora Danstar BRY-97, które zeszły do 3,5 Blg, uzyskując 6,5% alkoholu. Nagazowanie w granicach 1,5-1,7 vol CO2.

16 butelek 0,5 l, 1 butelka 0,66 l z fermentora Safale US-05, które zeszły do 3 Blg, uzyskując 6,8% alkoholu. Nagazowanie w granicach 1,3-1,5 vol CO2.

 

Dodatkowo: 1 butelka mieszana i 1 butelka z US-05, na której ściankach były bryłki OXI których nie zauważyłem - oznaczona osobno

 

Zobaczymy jak się nagazują. To z US-05 bardziej klarowne.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#29 - Alestorm (Hybrid Baltic Porter)

 

Porter bałtycki fermentowany w sposób hybrydowy (drożdże lagerowe w temperaturze otoczenia + drożdże górne).

 

Zakładane parametry:

23,5 l; 20 Blg; 30 IBU; 38 SRM

Wyszło tylko 18 Blg, ale za to więcej piwa, bo mało odparowało.

 

Zasyp:

4 kg - Optima monachijski

4 kg - Optima wiedeński

1 kg - Optima pszeniczny

0,3 kg - Optima karmelowy ciemny

0,3 kg - Optima barwiący

0,2 kg - Optima karmelowy jasny

 

Chmiele:

50 g - Marynka

50 g - Lubelski

 

Drożdże:

11 g - Saflager S-23 (I fermentor)

11 g - Danstar Nottingham (II fermentor)

 

Zacieranie:

26 litrów wody

Wsyp słodów i podgrzanie do temp. 70 stopni

Lubelski jako chmielenie zacieru

Pozostawienie na 60 minut

 

Filtracja i wysładzanie:

Oplot

Marynka jako chmielenie brzeczki przedniej

14,5 litra wody do wysładzania w systemie 7,5-7

 

Gotowanie:

60 minut bez dodatków

 

Fermentacja:

Na balkonie

 

Na cichą pójdą jakieś płatki dębowe, bo dzięki Sebkowi mam ich sporo ;)

 

Marynka coś kiepsko pachniała - takim sianem jakby i granulat miał dziwną sypką konsystencję (trzymany w lodówce). Wrzuciłem jadnakże ;)

 

Edycja 18.10: w obu fermentorach ładne krauseny, więc jestem spokojny :)

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#28 w butelkach:

 

24 butelki 0,5 l z fermentora Danstar Windsor. Zeszło do 6,2 Blg, co dało 6,3% alkoholu. Bardzo płytko odfermentowało. Wiem, że Windsory kończą wyżej niż inne, ale spodziewałem się raczej FG koło 4,5-5, a nie 6,2. No nic, nagazowanie 1,4 vol, więc nawet jak dojdzie jeszcze, to granatów nie przewiduję ;)

 

21 butelek 0,5 i 1 PET 1,5 l z fermentora Safale S-04. Zeszło do 4,5 Blg, co dało 7,2% alkoholu. Tu odfermentowanie zgodne z planem. Niestety, chyba fakt, że drożdże wyszły podczas burzliwej na spacer nieco zakaził piwo, bo jakieś dziwne refleksy na powierzchni były. Najwyżej będzie lambik ;) Nagazowanie 1,4 vol.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 plato to ok. 4g cukru na litr wiec jesli zakladasz 'ze cos tam moze dojesc' to policz sobie ile bedziesz mial w butelce po przejedzeniu zakladanej ilosci. Standardowa butelka wytrzymuje 'bezpiecznie' do ok 3,5 vol co2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie sądzę, by coś dojadło. Poziom odfermentowania na Windsorach 65% wg tego co czytałem na homebrewtalk jest jak najbardziej OK.

 

1 plato to chyba 10 g cukru na litr, nie? Skąd to 4? Ekstrakt wagowy 1/100 więc 10/1000 - czy źle rozumuję?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra, juz wiem gdzie sie machnalem - na litr mamy 4 g ale nie cukru tylko co2. W standardzie us kazdy 'gravity point' daje ok 0,5 vol co2 czyli 1 blg (= 3 gravity points) daje 1,5 vol co2

Edytowane przez Lodzermensch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wg Beer Recipator 1,5 vol CO2 dale 2,5 g cukru na litr. Przy 10 gram cukru w 1 L (1 Blg), wytwarza się nie 1,5, a 3,45 vol CO2.

 

Dn4yIb9.png

 

Nie jest to jednak zależność wprost liniowa, bo 2 Blg daje nie 6,9, ale 6.08 vol

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Plan na najbliższy piątek - 30. warka na okrągły jubileusz. Ostatnio był miodek, teraz będzie RISik:

 

#30 - Burnout (Oak-Aged Peated Rye Imperial Chili Coffee Stout)

 

Zakładane parametry:

Objętość: 13,7 llitra => 12 l

Ekstrakt początkowy: 30 Plato => 24 Plato

Ekstrakt końcowy: 9,1 Plato => ?

Alkohol: 12,2% obj. => ?

Goryczka: 96 IBU => 110 IBU

Barwa: 40 SRM => 40 SRM

 

Zasyp:

4 kg - Optima pale ale

1 kg - Optima żytni

1 kg - Castle wędzony whisky mocny 30-45 ppm

0,5 kg - Optima monachijski

0,5 kg - Optima wiedeński

0,4 kg - Optima barwiący 360 EBC

0,4 kg - Optima jęczmień prażony 1400 EBC

 

Chmiele:

50 g - Chinook

50 g - Herkules

 

Dodatki:

1 l - kawa Lavazza Crema Aroma

125 g - papryczki chili

1 paczka - płatki dębowe francuskie, mocno przypiekane

 

Drożdże:

2 paczki - SafAle US-05

 

Zacieranie:

Infuzyjne w 70 stopniach, w 24,5 l wody

12,5 g każdego z chmieli jako mash hopping

125 g papryczek i 500 ml kawy (cold brew)

 

Filtracja i wysładzanie:

Bez wysładzania (coś zrobię z wysłodzin)

12,5 g każdego z chmieli jako first wort hopping

 

Gotowanie:

60` - 12,5 g obu chmieli

0` - 500 ml kawy (cold brew)

 

Bez chłodzenia

 

Fermentacja:

Burzliwa i cicha w temperaturze pokojowej, na cichą mocno przypiekane płatki (być może wymoczę je jeszcze w Jacku Danielsie)

 

Edycja:

 

Strasznie słaba wydajność. Przed gotowaniem brzeczka miała 15 Blg w temp. 55 stopni, po korekcie 18. Po godzinnym gotowaniu zostalo 11,5 litra brzeczki o gęstości 22 Blg. Dolałem pół litra kawy i odstawiłem do chłodzenia.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety wyszła jakaś tragiczna wydajność. Przed gotowaniem brzeczka miała zaledwie 18 Blg... zamiast 30 szykuje się jakieś 22 czy coś w ten deseń :/ Odebrałem za to sporo wysłodzin - będzie jakaś dwunastka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#31 - Question Mark (Belgian Black Ale)

 

Skład:

Wysłodziny z #30, 9,5 blg przed gotowaniem

Dodane 12,5 g Herkulesa i 12,5 g Chinooka do gotowania na 60 minut

20 g curacao do gotowania na 10 minut

 

Przefermentuję to drożdżami Gozdawa BFSAY Belgian Fruit & Spicy Ale i zobaczymy co wyjdzie.

 

 

Edycja: Wyszło ok 13 Blg

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warzelniczego weekendu ciąg dalszy. Fermentacja RISa i cienkusza ruszyła. Cienkusz wyszedł z wiadra.

 

#32 - Hopscotch (Hoppy Strong Scotch Ale)

 

Parametrów lepiej nie zakładam, bo ta sama partia słodów z Optimy, co ostatnio, więc trudno przewidzieć wydajność. Ma być >20 Blg i około 14,5 litra. Z wysłodzin lżejszy Szkot. IBU 69 ;)

 

Zasyp:

3 kg - Optima pilzneński

1 kg - Optima pale ale

1 kg - Castle wędzony whisky mocny

0,6 kg - Optima karmelowy barwiący

0,5 kg - Optima wiedeński

0,5 kg - Optima monachijski

0,1 kg - Optima jęczmień prażony

 

Chmiele:

37,5 g - Nugget

37,5 g - Willamette

 

Drożdże:

Gozdawa Pure Ale

 

Zacieranie:

24 litry wody

Infuzyjne w 70 stopniach

12,5 g obu chmieli MH

 

Filtracja i wysładzanie:

Lekkie wysładzanie (4,5 litra)

12,5 obu chmieli FWH

 

Gotowanie:

120` - 12,5 g obu chmieli

 

Wyszło 22 Blg.

 

KWAS

 

***

 

#33 - No Panties Under Kilt (Old Scottish 70.-)

 

Wysłodziny z #32 (9 Blg)

+ 12,5 g Willamette i Nuggeta na goryczkę (60 minut)

 

Drożdże Gozdawa Old German Altbier

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.