Vami Opublikowano 25 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 (edytowane) Drożdże zadane, piwo wystawione na 6 stopni, po 24 godzinach w Safale oznaki fermentacji, w BRY brak. Przeniesione do 18 stopni - po kolejnych 10 godzinach w obu wieksze oznaki fermentacji. Mam nadzieje, ze drozdze nabraly mocniejszej struktury dzieki temu pseudolagerowaniu przez noc i dadza ciekawy efekt #20 się ładnie układa. Po trzech miesiącach zniknęły prawie wszystkie aromaty siarkowe, wychodzi powoli na wierzch miodowy smak plus goryczka od albedo pomarańczy i nuta rodzynkowa od... rodzynek oczywiście. Edytowane 25 Września 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 30 butelek 0,5 l #26 zakapslowanych. Wysycenie 1,9 vol CO2. Próbka taka se, zeszło do 2, wytrawne, lekko kwaskowe, gryka w śladowej ilości wyczuwalna. Zobaczymy jak się nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 28 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 (edytowane) #28 - Dead Snow (Foreign Extra Stout) FES na niemieckich chmielach, z chmieleniem zacieru i brzeczki przedniej. Fermentacja na dwa fermentory z użyciem Windsorów i S-04. Zakładane parametry: 23 l; 17,5 Blg; 7% ABV; 36 IBU; 40 SRM; 0,5 BU:OG Blg się zgadza, ale piwa wyszło sporo więcej. Dobra wydajność na Optimie jak zwykle Zasyp: 2 kg - Optima pilzneński 2 kg - Optima pale ale 1 kg - Optima pszeniczny 1 kg - Optima monachijski 1 kg - Optima wiedeński 0,4 kg - Optima karmelowy 60 EBC 0,2 kg - Optima karmelowy 700 EBC 0,2 kg - Optima barwiący 1450 EBC 0,2 kg - Optima jęczmień prażony 1400 EBC Chmiele: 50 g - Mandarina Bavaria 50 g - Opal 50 g - Saphir 50 g - Hallertau Mittelfruh Drożdże: 11 g - Danstar Windsor (I fermentor) 11 g - SafAle S-04 (II fermentor) Zacieranie: 20,5 l wody wsyp słodów jasnych i karmelowych 50 g Mandairna Bavaria MH 50 g Opal MH 68>66 st. - 45 min wsyp jęczmienia prażonego i słodu barwiącego >78 st. - 15 min Filtracja i wysładzanie: 20,5 l w systemie 7-7-6,5 50 g - Saphir FWH 50 g - Hallertau Mittelfruh FWH Gotowanie: 60` - bez dodatków Edytowane 29 Września 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 5 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) #27 przelane na cichą. BRY-97 zeszły do 5 - piwo mętne US-05 zeszły do 3,5 - piwo klarowne Zobaczymy jak na cichej... Po tygodniu chmielenie na zimno. Citra dana na cichą Simcoe dany na cichą Cascade - w sobotę Edytowane 12 Października 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) #27 w butelkach: 15 butelek 0,5 l z fermentora Danstar BRY-97, które zeszły do 3,5 Blg, uzyskując 6,5% alkoholu. Nagazowanie w granicach 1,5-1,7 vol CO2. 16 butelek 0,5 l, 1 butelka 0,66 l z fermentora Safale US-05, które zeszły do 3 Blg, uzyskując 6,8% alkoholu. Nagazowanie w granicach 1,3-1,5 vol CO2. Dodatkowo: 1 butelka mieszana i 1 butelka z US-05, na której ściankach były bryłki OXI których nie zauważyłem - oznaczona osobno Zobaczymy jak się nagazują. To z US-05 bardziej klarowne. Edytowane 14 Października 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 (edytowane) #29 - Alestorm (Hybrid Baltic Porter) Porter bałtycki fermentowany w sposób hybrydowy (drożdże lagerowe w temperaturze otoczenia + drożdże górne). Zakładane parametry: 23,5 l; 20 Blg; 30 IBU; 38 SRM Wyszło tylko 18 Blg, ale za to więcej piwa, bo mało odparowało. Zasyp: 4 kg - Optima monachijski 4 kg - Optima wiedeński 1 kg - Optima pszeniczny 0,3 kg - Optima karmelowy ciemny 0,3 kg - Optima barwiący 0,2 kg - Optima karmelowy jasny Chmiele: 50 g - Marynka 50 g - Lubelski Drożdże: 11 g - Saflager S-23 (I fermentor) 11 g - Danstar Nottingham (II fermentor) Zacieranie: 26 litrów wody Wsyp słodów i podgrzanie do temp. 70 stopni Lubelski jako chmielenie zacieru Pozostawienie na 60 minut Filtracja i wysładzanie: Oplot Marynka jako chmielenie brzeczki przedniej 14,5 litra wody do wysładzania w systemie 7,5-7 Gotowanie: 60 minut bez dodatków Fermentacja: Na balkonie Na cichą pójdą jakieś płatki dębowe, bo dzięki Sebkowi mam ich sporo Marynka coś kiepsko pachniała - takim sianem jakby i granulat miał dziwną sypką konsystencję (trzymany w lodówce). Wrzuciłem jadnakże Edycja 18.10: w obu fermentorach ładne krauseny, więc jestem spokojny Edytowane 18 Października 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 (edytowane) #28 w butelkach: 24 butelki 0,5 l z fermentora Danstar Windsor. Zeszło do 6,2 Blg, co dało 6,3% alkoholu. Bardzo płytko odfermentowało. Wiem, że Windsory kończą wyżej niż inne, ale spodziewałem się raczej FG koło 4,5-5, a nie 6,2. No nic, nagazowanie 1,4 vol, więc nawet jak dojdzie jeszcze, to granatów nie przewiduję 21 butelek 0,5 i 1 PET 1,5 l z fermentora Safale S-04. Zeszło do 4,5 Blg, co dało 7,2% alkoholu. Tu odfermentowanie zgodne z planem. Niestety, chyba fakt, że drożdże wyszły podczas burzliwej na spacer nieco zakaził piwo, bo jakieś dziwne refleksy na powierzchni były. Najwyżej będzie lambik Nagazowanie 1,4 vol. Edytowane 15 Października 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 1 plato to ok. 4g cukru na litr wiec jesli zakladasz 'ze cos tam moze dojesc' to policz sobie ile bedziesz mial w butelce po przejedzeniu zakladanej ilosci. Standardowa butelka wytrzymuje 'bezpiecznie' do ok 3,5 vol co2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 1 plato to ok. 4g cukru na litr Czy aby na pewno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 tak jeno czytalem - oczywiscie jest to zmienna zalezna rowniez od temp cieczy. Oczywiscie jesli jestem w bledzie to prosze o korekte, i dla mnie to jest bardzo wazna informacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Plato i Blg dla naszych potrzeby to praktycznie to samo. 1 Blg to 10g curku na 1kg roztworu. Nie wiem skąd wziąłeś te 4g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Nie sądzę, by coś dojadło. Poziom odfermentowania na Windsorach 65% wg tego co czytałem na homebrewtalk jest jak najbardziej OK. 1 plato to chyba 10 g cukru na litr, nie? Skąd to 4? Ekstrakt wagowy 1/100 więc 10/1000 - czy źle rozumuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 (edytowane) Dobra, juz wiem gdzie sie machnalem - na litr mamy 4 g ale nie cukru tylko co2. W standardzie us kazdy 'gravity point' daje ok 0,5 vol co2 czyli 1 blg (= 3 gravity points) daje 1,5 vol co2 Edytowane 16 Października 2014 przez Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 (edytowane) Wg Beer Recipator 1,5 vol CO2 dale 2,5 g cukru na litr. Przy 10 gram cukru w 1 L (1 Blg), wytwarza się nie 1,5, a 3,45 vol CO2. Nie jest to jednak zależność wprost liniowa, bo 2 Blg daje nie 6,9, ale 6.08 vol Edytowane 16 Października 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 21 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) Piękna czerwona barwa #17 - Honey Badgera. Podświetlona latarką z tyłu. Piwo zdecydowanie zyskuje z czasem Edytowane 21 Października 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) Plan na najbliższy piątek - 30. warka na okrągły jubileusz. Ostatnio był miodek, teraz będzie RISik: #30 - Burnout (Oak-Aged Peated Rye Imperial Chili Coffee Stout) Zakładane parametry: Objętość: 13,7 llitra => 12 l Ekstrakt początkowy: 30 Plato => 24 Plato Ekstrakt końcowy: 9,1 Plato => ? Alkohol: 12,2% obj. => ? Goryczka: 96 IBU => 110 IBU Barwa: 40 SRM => 40 SRM Zasyp: 4 kg - Optima pale ale 1 kg - Optima żytni 1 kg - Castle wędzony whisky mocny 30-45 ppm 0,5 kg - Optima monachijski 0,5 kg - Optima wiedeński 0,4 kg - Optima barwiący 360 EBC 0,4 kg - Optima jęczmień prażony 1400 EBC Chmiele: 50 g - Chinook 50 g - Herkules Dodatki: 1 l - kawa Lavazza Crema Aroma 125 g - papryczki chili 1 paczka - płatki dębowe francuskie, mocno przypiekane Drożdże: 2 paczki - SafAle US-05 Zacieranie: Infuzyjne w 70 stopniach, w 24,5 l wody 12,5 g każdego z chmieli jako mash hopping 125 g papryczek i 500 ml kawy (cold brew) Filtracja i wysładzanie: Bez wysładzania (coś zrobię z wysłodzin) 12,5 g każdego z chmieli jako first wort hopping Gotowanie: 60` - 12,5 g obu chmieli 0` - 500 ml kawy (cold brew) Bez chłodzenia Fermentacja: Burzliwa i cicha w temperaturze pokojowej, na cichą mocno przypiekane płatki (być może wymoczę je jeszcze w Jacku Danielsie) Edycja: Strasznie słaba wydajność. Przed gotowaniem brzeczka miała 15 Blg w temp. 55 stopni, po korekcie 18. Po godzinnym gotowaniu zostalo 11,5 litra brzeczki o gęstości 22 Blg. Dolałem pół litra kawy i odstawiłem do chłodzenia. Edytowane 28 Października 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Tych papryczek to daj więcej tak z 5 x więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) No wlasnie nie wiem ile. Nie chce zeby zdominowaly. Chce jedynie lekka pikantnosc na koniec. Warka 13 litrów przypominam Edytowane 22 Października 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Ale 30 BLG. Poza tym RIS to RIS, i tak wszystkiego będzie dużo, wystarczy spojrzeć na to jak szczegółowo nazwałeś styl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Zdecydowałem się zwiększyć zarówno ilość kawy, jak i chili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Niestety wyszła jakaś tragiczna wydajność. Przed gotowaniem brzeczka miała zaledwie 18 Blg... zamiast 30 szykuje się jakieś 22 czy coś w ten deseń Odebrałem za to sporo wysłodzin - będzie jakaś dwunastka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) #31 - Question Mark (Belgian Black Ale) Skład: Wysłodziny z #30, 9,5 blg przed gotowaniem Dodane 12,5 g Herkulesa i 12,5 g Chinooka do gotowania na 60 minut 20 g curacao do gotowania na 10 minut Przefermentuję to drożdżami Gozdawa BFSAY Belgian Fruit & Spicy Ale i zobaczymy co wyjdzie. Edycja: Wyszło ok 13 Blg Edytowane 28 Października 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) Warzelniczego weekendu ciąg dalszy. Fermentacja RISa i cienkusza ruszyła. Cienkusz wyszedł z wiadra. #32 - Hopscotch (Hoppy Strong Scotch Ale) Parametrów lepiej nie zakładam, bo ta sama partia słodów z Optimy, co ostatnio, więc trudno przewidzieć wydajność. Ma być >20 Blg i około 14,5 litra. Z wysłodzin lżejszy Szkot. IBU 69 Zasyp: 3 kg - Optima pilzneński 1 kg - Optima pale ale 1 kg - Castle wędzony whisky mocny 0,6 kg - Optima karmelowy barwiący 0,5 kg - Optima wiedeński 0,5 kg - Optima monachijski 0,1 kg - Optima jęczmień prażony Chmiele: 37,5 g - Nugget 37,5 g - Willamette Drożdże: Gozdawa Pure Ale Zacieranie: 24 litry wody Infuzyjne w 70 stopniach 12,5 g obu chmieli MH Filtracja i wysładzanie: Lekkie wysładzanie (4,5 litra) 12,5 obu chmieli FWH Gotowanie: 120` - 12,5 g obu chmieli Wyszło 22 Blg. KWAS *** #33 - No Panties Under Kilt (Old Scottish 70.-) Wysłodziny z #32 (9 Blg) + 12,5 g Willamette i Nuggeta na goryczkę (60 minut) Drożdże Gozdawa Old German Altbier Edytowane 7 Listopada 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Po 1,5 miesiąca aromat ze Sladka już uleciał, a był taki fajny. Zostały głównie estry. Jednak przechowywanie piwa w temperaturze pokojowej powoduje bardzo szybkie starzenie się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 28 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Muszę zaktuaizować ekstrakty moich ostatnich piw. W balingomierzu przesunęła się miarka i zaniża gęstość o 2 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się