Skocz do zawartości

Wolnościowy browar domowy (Libertarian Homebrewery)


Vami

Rekomendowane odpowiedzi

Wydajność mam od początku prawie taką samą ok. 70%. Czy to w lodówce czy w garnku. Dla mnie ta metoda jest bardzo wygodna, leniwy jestem. Chcę zrobić jeszcze z drugiej lodówki kadź na wodę do wysładzania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#44 poszło na cichą z chmielem. Odczyt refraktometru 8,9 Brix, co po korekcie daje 4,78 Blg. Liczę, że na cichej jeszcze spadnie o 1-1,5. W smaku spora ziarnistość i zalegająca goryczka typu ziołowego, pewnie od tej pokrzywy.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#46 poszło na cichą z Nelsonem. 12,8 Brix, czyli 8 Blg. Póki co odfermentowanie 63%. Dużo bananowych estrów :(

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#47 - Mercy Seat (Mild)

 

17,5 l, 15 IBU

 

Zasyp:

  • 2 kg Weyermann pale ale 5,5-7,5 EBC
  • 0,2 kg Castle Aroma 100 EBC
  • 0,11 kg Strzegom barwiący 1300-1600 EBC
  • 0,092 kg Strzegom karmelowy 400-800 EBC

Chmiel:

  • 25 g Fuggles (UK 2014) 4,0% aa

Drożdże:

  • 11 g Safale S-04

Zacieranie:

  • 60 min - 66,7°C (+7,2 l wody)
  • 10 min - 78°C (+4,3 l wody)

Filtracja i wysładzanie:

  • Oplot, +11,8 l wody

Chmielenie:

  • 60 min - 5 g
  • 40 min - 5 g
  • 20 min - 5 g
  • 10 min - 5 g
  • 0 min - 5 g

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 14.9 Brix
  • Przed gotowaniem: 8.0 Brix (dodałem litr wody przed mierzeniem, bo było za gęste)
  • Gęstość końcowa: 9.7 Brix

28.03.2015 poszło na cichą. Zeszło póki co do 5 Brix (po korekcie 2 Blg). Odfermentowanie 74%.

3.04.2015  w butelkach. Zeszło do 5 Brix (2 Blg), 4% ABV. Poszło do refermentacji z... 14 gramami cukru i 28 gramami miodu, bo mi się cukier skończył :D

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#48 - Voluntary Servitude (Coffee Stout)

 

15 l, 30 IBU

 

Zasyp:

  • 2,8 kg Weyermann pale ale 5,5-7,5 EBC
  • 0,4 kg Strzegom karmelowy 200-400 EBC
  • 0,4 kg Strzegom jęczmień prażony 1400 EBC
  • 0,4 kg Steinbach owsiany 10 EBC

 

Chmiel:

  • 50 g - Bramling Cross (UK 2014, granulat) - 5,3% aa

 

Dodatki:

  • 1 garść - niemielone ziarna kawy Dallmayr Ethiopia
  • 1 garść - niemielone ziarna kawy AromaCafe (Jelenia Góra) Irish Whisky

 

Drożdże:

  • 11 g - Fermentis Safale US-05

 

Zacieranie:

  • 69°C - 45 min (+12 l wody)
  • 78°C - 10 min (+5,8 l wody)

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Oplot + 5,7 l wody

 

Chmielenie:

  • 60 min - 10 g
  • 30 min - 10 g
  • 20 min - 10 g
  • 10 min - 10 g
  • 0 min - 10 g + Dallmayr
  • Na zimno 7 dni - AromaCafe

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 16.5 Brix
  • Przed gotowaniem: 13.6 Brix
  • Gęstość końcowa: 16.2 Brix

 

3 godziny 40 minut - chyba rekord :) Poszło na balkon się chłodzić.

 

28.03.2015 - poszło na cichą z kawą zdezynfekowaną białoruską wódką. Odczyt 8,7 Brix, po korekcie 4,2 Blg. Odfermentowanie 74%.

7.04.2015 - w butelkach. Zeszło do 4 Blg, czyli 6,6% ABV.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#45  zabutelkowane. 9.8 Brix (5.3 Blg po korekcie), zabutelkowane z 40 gramami cukru. Poszlo niecałe 14 litrów w butelki. Dałoby się więcej odratować z osadów, ale mi się nie chciało ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#47 na cichej. Zeszło póki co do 4,8 Brix (po korekcie 2,5 Blg). Odfermentowanie 74%.

#48 poszło na cichą z kawą zdezynfekowaną białoruską wódką. Odczyt 8,7 Brix, po korekcie 4,2 Blg. Odfermentowanie 74%.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#49 - Stauffenberg (Gerstenwein) czyli barley wine na niemieckim chmielu

 

15,5 l, 82 IBU

 

Zasyp:

  • 2,2 kg - Weyermann pale ale
  • 1 kg - Strzegom pilzneński
  • 1 kg - Strzegom wiedeński
  • 1 kg - Weyermann monachijski
  • 1 kg - Weyermann pszeniczny jasny
  • 1 kg - Steinbach żytni
  • 0,4 kg - Weyermann CaraRed
  • 0,4 kg - Weyermann CaraAmber
  • 0,2 kg - Weyermann CaraMunich III

 

Chmiel:

  • 100 g - Polaris (DE 2013) 18,8% aa, granulat

 

Dodatki:

  • 1 kg - Demerara
  • 0,75 kg - cukier biały
  • 1,5 paczki - płatki dębowe (lekko opiekane i czyste)

Drożdże:

  • 22 g - Danstar Nottingham

Zacieranie:

  • 45 min - 69°C (+19 l wody)
  • 10 min - 78°C (+9 l wody)

Filtracja i wysładzanie:

  • Oplot, bez wysładzania jednak z 5 litrów musiało pójść

 

Chmielenie i dodatki:

  • 180 min - nic
  • 120 min - 750 g cukru białego
  • 60 min - 8 g
  • 50 min - 7 g
  • 40 min - 7 g
  • 30 min - 7 g
  • 20 min - 7 g
  • 10 min  - 7 g
  • 0 min - 7 g
  • Po 3 dniach fermentacji 500 g Demerary
  • Po 8 dniach fermentacji 500 g Demerary
  • Na zimno - 50 g + 1,5 paczki płatków dębowych

 

Odczyty refraktometru:

  • Przed gotowaniem - 17,5 (bez cukru)
  • Gęstość końcowa - 29,1 (z 750 gramami cukru)
  • Po cukrze gęstość szacunkowa 32,8
  • Przed cichą 17,4, po korekcie 6,7 (16% ABV)

 

Trochę się przytkała filtracja, więc jednak musiałem dolać wody by zacier był rzadszy. Pogotuję dłużej. Wydajność kiepściutka - 64%.

 

14.04.2015 - poszedł na cichą z 50 gramami Polarisa i 1,5 paczki płatków dębowych namoczonych w Ballantinesie. Zszedł do 6,7 po korekcie, czyli ma 16% alkoholu. Na sucharach! A do tego dojdzie trochę z whisky.

15.05.2015 - zabutelkowany z 40 gramami cukru. Ostateczna ilość alkoholu 16,6%.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na lenia*, spada mniej niż w garnku, ale dokładnych wyliczeń Ci nie podam, bo nie mam takich notatek. Tylko że zniszczyłem oplot przez mieszanie :P

 

* tzn - możesz różnie. Po prostu BeerSmith mi wylicza ile i w jakiej temp. mam dać wody by uzyskać taką jak chcę temp. zacieru - możesz wiele przerw zaplanować (ale robię to dopiero od warki #47). Zacieranie na odwrotnie (#46) nie zdało egzaminu. Sporo słodu się zmarnowało i za wysoka temperatura była.

 

 

#46 w butelkach. 10,66 litra trafiło. Nie odfermentowało już głębiej. 47 gramów cukru, 1,95 vol CO2. Zeszło z 22 do 8, więc 8,8% alkoholu. Za słodko go zatarłem, ale trudno. Będzie pełniejsze.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#47 w butelkach. Zeszło do 5 Brix (2 Blg), 4% ABV. Poszło do refermentacji z... 14 gramami cukru i 28 gramami miodu, bo mi się cukier skończył :D

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas na jubileuszową warkę. Miała być petarda w stylu 1000 IBU albo 50 blg ciemnego torfowego braggota, ale to zostawię sobie na później (drożdże do 21% abv zamówione).

 

 

#50 - Naughty Homesteader (Citrus Stout)

 

17 l, 50 IBU

 

Zasyp:

  • 3 kg - Weyermann pale ale (~83,3%)
  • 0,2 kg - Castle Cara Ruby (~5,5%)
  • 0,2 kg - Strzegom prażona pszenica (~5,5%)
  • 0,1 kg - Strzegom barwiący (~2,8%)
  • 0,1 kg - Strzegom karmelowy 400-800 (~2,8%)

 

Chmiel:

  • 35 g - Magnat (PL 2014), granulat 11,2% aa

Dodatki:

  • owoce w całości ze skórką, pokrojone wraz z nią: 4 limonki, 4 mandarynki, 1 pomarańcza i 1 grejpfrut

 

Drożdże:

  • 11 g - Safale US-05

 

Zacieranie:

  • 75 min - 64°C (+9,4 l wody)
  • 10 min - 78°C (+7,5 l wody)

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Mocno wysłużony oplot (koniecznie do zmiany) + 6,2 l wody

 

Chmielenie:

  • 60` - 5 g
  • 50` - 5 g
  • 40` - 5 g
  • 30` - 5 g
  • 20` - 5 g
  • 10` - 5 g + owoce
  • 0` - 5 g

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia - 15.6 Brix
  • Przed gotowaniem - 11,5 Brix
  • Gęstość końcowa - 12,8 Brix

 

Aktualizacje:

8.04.2015 - Wyszło więcej niż się spodziewałem - widocznie słód mniej wchłonął i BeerSmith przeszacował ilość wody. W smaku czuć mocno te owoce - cytrusowy kwasek też. Ciekawe na pewno się zapowiada.

24.04.2015 - Butelkowanie. Zeszło do 3,5 Blg, czyli 5% ABV.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#49 poszedł na cichą z 50 gramami Polarisa i 1,5 paczki płatków dębowych namoczonych w Ballantinesie. Zszedł do 6,7 po korekcie, czyli ma 16% alkoholu. Na sucharach! A do tego dojdzie trochę z whisky.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#51 - Liberland (Czech IPA)

 

Za wikipedią:

 


Liberland, officially the Free Republic of Liberland (Czech: Svobodná republika Liberland) is a self-proclaimed micronation, situated on an unclaimed parcel of land at the western bank of the Danube river between Croatia and Serbia, sharing a land border with the former. It was proclaimed on 13 April 2015 by Vít Jedlička.

The official website of Liberland states that the nation could be created due to the ongoing Croatia–Serbia border dispute.[1][2][3][4]

 

A więc ku chwale nowej ojczyzny wolności - piwo na cześć tej chwili.

 

16 l, 70 IBU

 

Zasyp:

  • 4 kg - Weyermann pale ale
  • 0,4 kg - Weyermann carawheat

 

Chmiele:

  • 100 g - Kazbek (CZ, 2014) - granulat 4,62% aa
  • 100 g - Bohemie (CZ, 2014) - granulat 7,69% aa

 

Drożdże:

  • 11 g - Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

  • 65°C - 75 min +10,5 l wody
  • 78°C - 15 min +8 l wody

 

Filtracja i wysładzanie:

  • Nowy oplot +6 l wody

 

Chmielenie:

  • 60` - 16 g mieszanki
  • 50` - 14 g
  • 40` - 14 g
  • 30` - 14 g
  • 20` - 14 g
  • 10` - 14 g
  • 0 - 14 g
  • Na zimno 9 dni - 100 g

 

Odczyty refraktometru:

  • Brzeczka przednia: 17.7 Brix
  • Przed gotowaniem: 14.0 Brix
  • Gęstość końcowa: 16.1 Brix

30.04.2015 - poszło na cichą z chmielem. Póki co zeszło do 2,5 blg.

9.05.2015 - zabutelkowane

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pobrałem próbkę #49. Zeszło jeszcze niżej, co ogólnie daje póki co 16,7% alkoholu. W aromacie czuć nuty chmielu Polaris oraz drewno (nie wanilię a właśnie drewno). W smaku mocny alkohol. Na majówkę 2016 będzie w sam raz ;)

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.