sebek Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Wydajność mam od początku prawie taką samą ok. 70%. Czy to w lodówce czy w garnku. Dla mnie ta metoda jest bardzo wygodna, leniwy jestem. Chcę zrobić jeszcze z drugiej lodówki kadź na wodę do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) #44 poszło na cichą z chmielem. Odczyt refraktometru 8,9 Brix, co po korekcie daje 4,78 Blg. Liczę, że na cichej jeszcze spadnie o 1-1,5. W smaku spora ziarnistość i zalegająca goryczka typu ziołowego, pewnie od tej pokrzywy. Edytowane 13 Marca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 #45 dostało chmiel. Odfermentowanie póki co tylko 60%. Powinno jeszcze zejść ze 2 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) #46 poszło na cichą z Nelsonem. 12,8 Brix, czyli 8 Blg. Póki co odfermentowanie 63%. Dużo bananowych estrów Edytowane 18 Marca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) #47 - Mercy Seat (Mild) 17,5 l, 15 IBU Zasyp: 2 kg Weyermann pale ale 5,5-7,5 EBC 0,2 kg Castle Aroma 100 EBC 0,11 kg Strzegom barwiący 1300-1600 EBC 0,092 kg Strzegom karmelowy 400-800 EBC Chmiel: 25 g Fuggles (UK 2014) 4,0% aa Drożdże: 11 g Safale S-04 Zacieranie: 60 min - 66,7°C (+7,2 l wody) 10 min - 78°C (+4,3 l wody) Filtracja i wysładzanie: Oplot, +11,8 l wody Chmielenie: 60 min - 5 g 40 min - 5 g 20 min - 5 g 10 min - 5 g 0 min - 5 g Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 14.9 Brix Przed gotowaniem: 8.0 Brix (dodałem litr wody przed mierzeniem, bo było za gęste) Gęstość końcowa: 9.7 Brix 28.03.2015 poszło na cichą. Zeszło póki co do 5 Brix (po korekcie 2 Blg). Odfermentowanie 74%. 3.04.2015 w butelkach. Zeszło do 5 Brix (2 Blg), 4% ABV. Poszło do refermentacji z... 14 gramami cukru i 28 gramami miodu, bo mi się cukier skończył Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) #48 - Voluntary Servitude (Coffee Stout) 15 l, 30 IBU Zasyp: 2,8 kg Weyermann pale ale 5,5-7,5 EBC 0,4 kg Strzegom karmelowy 200-400 EBC 0,4 kg Strzegom jęczmień prażony 1400 EBC 0,4 kg Steinbach owsiany 10 EBC Chmiel: 50 g - Bramling Cross (UK 2014, granulat) - 5,3% aa Dodatki: 1 garść - niemielone ziarna kawy Dallmayr Ethiopia 1 garść - niemielone ziarna kawy AromaCafe (Jelenia Góra) Irish Whisky Drożdże: 11 g - Fermentis Safale US-05 Zacieranie: 69°C - 45 min (+12 l wody) 78°C - 10 min (+5,8 l wody) Filtracja i wysładzanie: Oplot + 5,7 l wody Chmielenie: 60 min - 10 g 30 min - 10 g 20 min - 10 g 10 min - 10 g 0 min - 10 g + Dallmayr Na zimno 7 dni - AromaCafe Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 16.5 Brix Przed gotowaniem: 13.6 Brix Gęstość końcowa: 16.2 Brix 3 godziny 40 minut - chyba rekord Poszło na balkon się chłodzić. 28.03.2015 - poszło na cichą z kawą zdezynfekowaną białoruską wódką. Odczyt 8,7 Brix, po korekcie 4,2 Blg. Odfermentowanie 74%. 7.04.2015 - w butelkach. Zeszło do 4 Blg, czyli 6,6% ABV. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 #44 w butelkach. 24 butelki 0,5 i jedna do połowy. 42 gramy cukru. Nagazowanie ok. 1,8 vol CO2. Zeszło do 7,9 Brix (3,8 Blg). Alkohol 6,2%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 #45 zabutelkowane. 9.8 Brix (5.3 Blg po korekcie), zabutelkowane z 40 gramami cukru. Poszlo niecałe 14 litrów w butelki. Dałoby się więcej odratować z osadów, ale mi się nie chciało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) #47 na cichej. Zeszło póki co do 4,8 Brix (po korekcie 2,5 Blg). Odfermentowanie 74%. #48 poszło na cichą z kawą zdezynfekowaną białoruską wódką. Odczyt 8,7 Brix, po korekcie 4,2 Blg. Odfermentowanie 74%. Edytowane 28 Marca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) #49 - Stauffenberg (Gerstenwein) czyli barley wine na niemieckim chmielu 15,5 l, 82 IBU Zasyp: 2,2 kg - Weyermann pale ale 1 kg - Strzegom pilzneński 1 kg - Strzegom wiedeński 1 kg - Weyermann monachijski 1 kg - Weyermann pszeniczny jasny 1 kg - Steinbach żytni 0,4 kg - Weyermann CaraRed 0,4 kg - Weyermann CaraAmber 0,2 kg - Weyermann CaraMunich III Chmiel: 100 g - Polaris (DE 2013) 18,8% aa, granulat Dodatki: 1 kg - Demerara 0,75 kg - cukier biały 1,5 paczki - płatki dębowe (lekko opiekane i czyste) Drożdże: 22 g - Danstar Nottingham Zacieranie: 45 min - 69°C (+19 l wody) 10 min - 78°C (+9 l wody) Filtracja i wysładzanie: Oplot, bez wysładzania jednak z 5 litrów musiało pójść Chmielenie i dodatki: 180 min - nic 120 min - 750 g cukru białego 60 min - 8 g 50 min - 7 g 40 min - 7 g 30 min - 7 g 20 min - 7 g 10 min - 7 g 0 min - 7 g Po 3 dniach fermentacji 500 g Demerary Po 8 dniach fermentacji 500 g Demerary Na zimno - 50 g + 1,5 paczki płatków dębowych Odczyty refraktometru: Przed gotowaniem - 17,5 (bez cukru) Gęstość końcowa - 29,1 (z 750 gramami cukru) Po cukrze gęstość szacunkowa 32,8 Przed cichą 17,4, po korekcie 6,7 (16% ABV) Trochę się przytkała filtracja, więc jednak musiałem dolać wody by zacier był rzadszy. Pogotuję dłużej. Wydajność kiepściutka - 64%. 14.04.2015 - poszedł na cichą z 50 gramami Polarisa i 1,5 paczki płatków dębowych namoczonych w Ballantinesie. Zszedł do 6,7 po korekcie, czyli ma 16% alkoholu. Na sucharach! A do tego dojdzie trochę z whisky. 15.05.2015 - zabutelkowany z 40 gramami cukru. Ostateczna ilość alkoholu 16,6%. Edytowane 15 Maja 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Ten cukier by dal przynajmniej po 2-3 dniach fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Ja bym dał 0,2 kg do gotowania, 0,2 kg po 2 dniach fermentacji i 0,2 kg po 5-6 dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Masz jakiś większy gar, czy zmieściłeś ten zasyp do standardowej 30tki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Zacieram w fermentorze 33 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darth_y2k Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Na lenia? O ile i w jakim czasie spada temperatura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) Na lenia*, spada mniej niż w garnku, ale dokładnych wyliczeń Ci nie podam, bo nie mam takich notatek. Tylko że zniszczyłem oplot przez mieszanie * tzn - możesz różnie. Po prostu BeerSmith mi wylicza ile i w jakiej temp. mam dać wody by uzyskać taką jak chcę temp. zacieru - możesz wiele przerw zaplanować (ale robię to dopiero od warki #47). Zacieranie na odwrotnie (#46) nie zdało egzaminu. Sporo słodu się zmarnowało i za wysoka temperatura była. #46 w butelkach. 10,66 litra trafiło. Nie odfermentowało już głębiej. 47 gramów cukru, 1,95 vol CO2. Zeszło z 22 do 8, więc 8,8% alkoholu. Za słodko go zatarłem, ale trudno. Będzie pełniejsze. Edytowane 30 Marca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) #47 w butelkach. Zeszło do 5 Brix (2 Blg), 4% ABV. Poszło do refermentacji z... 14 gramami cukru i 28 gramami miodu, bo mi się cukier skończył Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 #48 w butelkach. Zeszło do 4 Blg, czyli 6,6% ABV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Czas na jubileuszową warkę. Miała być petarda w stylu 1000 IBU albo 50 blg ciemnego torfowego braggota, ale to zostawię sobie na później (drożdże do 21% abv zamówione). #50 - Naughty Homesteader (Citrus Stout) 17 l, 50 IBU Zasyp: 3 kg - Weyermann pale ale (~83,3%) 0,2 kg - Castle Cara Ruby (~5,5%) 0,2 kg - Strzegom prażona pszenica (~5,5%) 0,1 kg - Strzegom barwiący (~2,8%) 0,1 kg - Strzegom karmelowy 400-800 (~2,8%) Chmiel: 35 g - Magnat (PL 2014), granulat 11,2% aa Dodatki: owoce w całości ze skórką, pokrojone wraz z nią: 4 limonki, 4 mandarynki, 1 pomarańcza i 1 grejpfrut Drożdże: 11 g - Safale US-05 Zacieranie: 75 min - 64°C (+9,4 l wody) 10 min - 78°C (+7,5 l wody) Filtracja i wysładzanie: Mocno wysłużony oplot (koniecznie do zmiany) + 6,2 l wody Chmielenie: 60` - 5 g 50` - 5 g 40` - 5 g 30` - 5 g 20` - 5 g 10` - 5 g + owoce 0` - 5 g Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia - 15.6 Brix Przed gotowaniem - 11,5 Brix Gęstość końcowa - 12,8 Brix Aktualizacje: 8.04.2015 - Wyszło więcej niż się spodziewałem - widocznie słód mniej wchłonął i BeerSmith przeszacował ilość wody. W smaku czuć mocno te owoce - cytrusowy kwasek też. Ciekawe na pewno się zapowiada. 24.04.2015 - Butelkowanie. Zeszło do 3,5 Blg, czyli 5% ABV. Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 #49 poszedł na cichą z 50 gramami Polarisa i 1,5 paczki płatków dębowych namoczonych w Ballantinesie. Zszedł do 6,7 po korekcie, czyli ma 16% alkoholu. Na sucharach! A do tego dojdzie trochę z whisky. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 jak liczysz alkohol? ile to miało finalnie blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) 17,4 Brix, po korekcie refraktometru 6,7 Blg. Beersmith mi liczy. Edytowane 16 Kwietnia 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) #51 - Liberland (Czech IPA) Za wikipedią: Liberland, officially the Free Republic of Liberland (Czech: Svobodná republika Liberland) is a self-proclaimed micronation, situated on an unclaimed parcel of land at the western bank of the Danube river between Croatia and Serbia, sharing a land border with the former. It was proclaimed on 13 April 2015 by Vít Jedlička. The official website of Liberland states that the nation could be created due to the ongoing Croatia–Serbia border dispute.[1][2][3][4] A więc ku chwale nowej ojczyzny wolności - piwo na cześć tej chwili. 16 l, 70 IBU Zasyp: 4 kg - Weyermann pale ale 0,4 kg - Weyermann carawheat Chmiele: 100 g - Kazbek (CZ, 2014) - granulat 4,62% aa 100 g - Bohemie (CZ, 2014) - granulat 7,69% aa Drożdże: 11 g - Danstar Nottingham Zacieranie: 65°C - 75 min +10,5 l wody 78°C - 15 min +8 l wody Filtracja i wysładzanie: Nowy oplot +6 l wody Chmielenie: 60` - 16 g mieszanki 50` - 14 g 40` - 14 g 30` - 14 g 20` - 14 g 10` - 14 g 0 - 14 g Na zimno 9 dni - 100 g Odczyty refraktometru: Brzeczka przednia: 17.7 Brix Przed gotowaniem: 14.0 Brix Gęstość końcowa: 16.1 Brix 30.04.2015 - poszło na cichą z chmielem. Póki co zeszło do 2,5 blg. 9.05.2015 - zabutelkowane Edytowane 9 Maja 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) #50 w butelkach. Zeszło do 3,5 blg. 5% ABV. Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) Pobrałem próbkę #49. Zeszło jeszcze niżej, co ogólnie daje póki co 16,7% alkoholu. W aromacie czuć nuty chmielu Polaris oraz drewno (nie wanilię a właśnie drewno). W smaku mocny alkohol. Na majówkę 2016 będzie w sam raz Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się