GB... Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Bez chłodnicy wytrzymałem może z 5 warzeń. Poszukałem na forum, w przeglądarce i znalazłem. Czas chłodzenia to 45minut i po problemie. Gorąca woda użyta jest do mycia sprzętu na bieżąco, zimna na końcu do roślin. Gdybym teraz zaczynał warzenie piwa w domu założył bym temat 'co mam kupić i jak zmontować swój domowy mini browarek' (można wykorzystać tekst). Wtedy bym dopiero kupił słody. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Nie jestem w stanie odpowiedzieć na pytania o chlodzenie poniżej 3 h, bo ja dzisiaj w 4,5 h dalem radę zatrzeć, nachmielić i schłodzić, po drodze zlewając inną warkę i sprzątając. Jeśli Cie stać to kup chlodnicę, ja mam z browamatora i sobie ją chwalę. Teraz co prawda kupiłbym płytowy wymiennik, ale spokojnie chłodnica daje rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Wracając do lagu. Na szybkość startu fermentacji mają wpływ przede wszystkim: kondycja drożdży, ich ilość , natlenienie brzeczki i jej temperatura. Długie chłodzenie czy dłuższa rehydratacja nie powinny mieć na to wpływu. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Długie chłodzenie czy dłuższa rehydratacja nie powinny mieć na to wpływu. Potwierdzam nie mają: - Drożdże uwadniane 1,5h - fermentacja ruszyła po 6h. - Drożdże przetrzymywane przez 3 miesiące w temp. 8st. C - fermentacja ruszyła po 2,5h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się