Oukland Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 A co to jest dekantowanie to raz a dwa na forum znalazlem gdzies trick z dodaniem zelatyny zeby wszystko ladnie na dno siadlo czy to tez dobry pomysl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zlewanie z nad osadu http://pl.wikipedia.org/wiki/Dekantacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 A tutaj o żelatynie: http://www.piwo.org/topic/2359-klarowanie-piwa-przy-uzyciu-zelatyny-spozywczej/ moim zdaniem do brewkitu nie ma sensu wlewać żelatyny, wystarczy, że zdekandujesz przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 fermentacja ruszyła uff Teraz kolejne pytanie czy wlanie do brzeczki syropu(wyliczonego) przy przelewie do butelek do dobry pomysl ? jeśli tak to czy konieczne jest zamieszanie brzeczki z syropem teraz to zostaw te piwo na 12 dni. później pisz co chcesz zrobić dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 to raz a dwa na forum znalazlem gdzies trick z dodaniem zelatyny zeby wszystko ladnie na dno siadlo czy to tez dobry pomysl Jeśli to Twoje pierwsze piwo to dałbym sobie spokój z żelatyną, wszystko po kolei małymi kroczkami. Jeśli chcesz możesz na kilka dni przed butelkowaniem obniżyć temperaturę (ok 3-4°C), wszystkie drożdże powinny ładnie osiąść na dnie fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Pytanie dotyczące rozlewu czy do nagazowania piwka mozna uzyc syropu ze zwyklego cukru n Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Tak i jest to pewnie najpopularniejszy sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 A jaka jest roznica miedzy nagazowaniem cukrem (o cukier bialy krysztalki mi chodzi) a glukoza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Żadna, jedynie jest inne dawkowanie. Do obliczania potrzebnej ilości polecam ten program Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 a jaki poziom nasycenia bo nie mam porownania w tej skali posiadaja np piwa sklepowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Po przygodach z brewkitami w piątek popełniłem pierwszą wakę z chmieleniem ekstraktów. Na początek wybrałem coś prostego... http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow/jasne_pelne_12_blg_-_gorna_fermentacja W sumie wszystko odbyło się bez problemów, tylko zaskoczyła mnie wartość blg- wynosiła ona 15 przy 17,5 litrach brzeczki (chyba poszło trochę za mało wody, ale w sumie nie ma tego złego...). Fermentacja ruszyła po ok 16 godzinach (drozdże safale 04)- w rurce istna rewolucja- po 4 godzinach nastąpił spokój- oczywiście nic nie dotykałem, choć nie dawała mi to spokoju i co się okazało- fermentor się rozszczelnił (domknąłem i dalej bulga). W tym miejscu mam pytanie moge fermentować w dwóch miejscach (kuchnia i piwnica) obecnie fermentor stoi w kuchni gdzie temp wynosi 24 stopni (na termometrze ciekłokrystalicznych na brzeczce pokazuje 25)- czy powinienem dokończyć burzliwą w piwnicy gdzie jest ok 16 stopni, czy teraz już nie ma sensu przenosić, a może po prostu cichą zrobić w piwnicy. Powiem szczerze, że wolałbym uniknąć piwnicy, bo mieszkam na 4 piętrze, a wnoszenie i znoszenie pełnego fermentora po schodach nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy... W sumie fermentacja trwa już 48 godzin i pewnie większość cukrów jest już przeżarta i nie wiem czy zmiana temepratury coś da? Co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Oukland -> 2,5 powinno być wystarczające. Zresztą w programie są pokazane poziomy nasycenia CO2 dla poszczególnych stylów vpatyk -> a nie możesz zakręcić kaloryferów w kuchni? Edytowane 19 Stycznia 2014 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) W ogóle nie grzeje. Edytowane 19 Stycznia 2014 przez vpatyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Teraz to już zostaw, następne piwo fermentuj w piwnicy. 16°C to bardzo dobra temperatura dla większości ejli (patrz specyfikacja drożdży). Edytowane 19 Stycznia 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 hmm dzisiaj pobrałem próbke swojego lagera z brewkitu 6 dzien fermentacji jest około 4 blg wiec jeszcze niech ze 3 dni pochodzi i nastepny pomiar sprobowalem probke no piwko to to jeszcze nie jest raczej woda z alkoholem i drozdzami ale to jeszcze nie czas na nie wiec sie nie przejmuje jednak zaniepokoił mnie mocno mydlany posmak próbki zniknie on czy po prostu cos skopałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 grzeb więcej a zobaczysz jaki fajny kwaśny smak ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Pierwszy raz otworzylem fermentor ! i to tylko dlatego ze na istrukcji napisali ze 5 dni fermentacji wystarczy lezy siodmy no i nie wystarczy ale sprawdzic musialem to co z tym mydłem :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 mydło czy masło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 No czuć mydło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 prawdopodobnie smak drożdży. Ułoży się smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Słynne są mydlane kolsche. To niestety nie przechodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Wrzuć 50g jakiegoś chmielu na cichą. Da się wtedy wypić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) no mam 50g chmielu na goryczke ale jak to jest piwo z brewkitu to powiem szczerze ze troche mi szkoda a pytanie jest inne nie posiadam drugiego fermentora jednak wiele razy spotkalem sie tu z czyms takim jak cicha fermentacja w tym samym fermentorze jak wyglada taki proces i czy cos daje wgl. No i najważniejsze pytanie skąd to mydło Edytowane 21 Stycznia 2014 przez Oukland Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Masz tylko jeden fermentor? No to w takim razie cicha to u Ciebie przedłużona burzliwa. A ma on chociaż kranik? Jak chcesz butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oukland Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Tak ma kranik myślałem żeby zlać do 30l gara zmieszac z syropem i butelkowac z gara. Albo przelac do gada umyc fermentor wlac do gara i zostawic na cicha no innych pomyslow nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się