amap Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 zostałem szczęśliwym posiadaczem: szukam wszelkich informacji na temat dalszych kroków - uszczelnianie, konserwacja no i fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Ładna. Jak to pojemność ? Zdradź cenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Na początek bym zalał NaOh.... Jak by coś dzwoń.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Co było w niej wcześniej? Właśnie jaka pojemność? Najpierw powąchaj czym pachnie-jak pachnie ładnie to wystarczy wlać wrzątek, zaszpuntować i zostawić na drugi dzień. Zlać, powąchać, ocenić jak wygląda woda, i jeśli coś nie bardzo jeszcze, znowu nalać wrzątku i operację powtórzyć, w międzyczasie sprawdzisz czy gdzieś nie cieknie, itd. A potem można nalać czegoś, tutaj sugerowałbym najpierw czegoś mocniejszego, żeby beczkę przygotować, czyli zacząć albo od gęstego wina, albo po prostu od jakiegoś destylatu, beczka go nie zepsuje, a sprawdzi czy coś zostało w klepkach i przygotuje beczkę. Ja osobiście jak zaczynałem działalność z beczką, po wodzie-wystarczyło nalać dwa razy, wlałem od razu witbier'a, bo takie piwo miałem, później spirytus na starkę, po starce, porter, i tak na przemian. Leżakowałem też w beczkach ziołowe likiery, oraz naturalnie miody. beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 no i fermentacja Żebyś na sierpień zdążył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 beczka ma jakieś 15l, może więcej. zapach ma przyjemny, ale nie owocowy - jeśli coś było w niej leżakowane to pewnie coś mocnego. w środku dosyć sucho, na dnie coś ciemnego, złuszczonego zalega (smoła?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Może być smoła, może być tatarak, jak nie śmierdzi, to na razie potraktuj wodą i daj na dobę. Od biedy można dać stoper fermentacji do tej wody, szczyptę, ale jak tam był alkohol, to raczej powinna być sterylna w miarę. Edytowane 21 Stycznia 2014 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Na zdjęciu wygląda jak min 80litrów. 15litrów to na półkę jako ozdoba, kwiatuszka obok. Wihura to ma super beczkę, w galerii oglądałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Od 12 lat używam kilku beczek. Zalecam ostrożność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zalecam ostrożność. Może napisz coś więcej albo popełnij jakiś krótki artykuł, piwowarstwo rozwija się świetnie w Polsce stąd i beczki też zaczynają co raz częsciej w użyciu przez piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Od biedy można dać stoper fermentacji do tej wody bogi, co to jest "stoper fermentacji"? Na zdjęciu wygląda jak min 80litrów. 15litrów to na półkę jako ozdoba, kwiatuszka obok. Wihura to ma super beczkę, w galerii oglądałem. bo ja hobbysta jestem a nie hurtownik Mariusz_CH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 acha, beczka zakupiona na aledrogo - zastanawiałem się nad dwoma aukcjami - druga wciąż dostępna tu - ale wybrałem opcję z licytacją i wyszło połowę taniej niż ta druga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Tu są fajne beczki: http://allegro.pl/beczka-debowa-po-starce-rozne-rodzaje-oryginal-i3905395794.html Stosunek litr / cena bardzo dobry, sprzedającym jest Szczecińska Fabryka "Wódek STARKA". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 bo ja hobbysta jestem a nie hurtownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zalecam ostrożność. Może napisz coś więcej albo popełnij jakiś krótki artykuł, piwowarstwo rozwija się świetnie w Polsce stąd i beczki też zaczynają co raz częsciej w użyciu przez piwowarów. Beczka zawsze pełna! Po opróżnieniu zalewamy 1% roztworem piro, zmiana wody max co miesiąc. Jak się raz coś popsuje w beczce w piec... Wg profesjonalnego enologa nie pomaga nic, para wodna, ługowanie NaOh, nawet rozebranie, przestruganie i ponowne wypalenie nic nie da. Jak się rozeschnie też ciężko coś zrobić, mam taka 50l - aktualnie jest "beczką na listy" Tak jak pisał Bogi polecam sprawdzić na wodzie, od razu wyjdzie co było w beczce... beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 no napewno, tylko co ja zrobię z 200 litrową beczką w mieszkaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Coś taki samolub Koledzy chętnie coś doleją a i miejsce znajdą. A później się podzielcie litrażem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Coś taki samolub Koledzy chętnie coś doleją a i miejsce znajdą. A później się podzielcie litrażem. Kto wypije 200l kwasa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 mam 2 sztuki po 40l i jedną 10l i wszystkie suki-bladzie są produktami beczkopodobnymi a nie beczkami- słoje układają się w klepkach "od sasa do lasa", i cieknie mimo zewnętrznego woskowania (minimalnie ale jednak). Ciekaw jestem co będzie z półtocznego leżakowania quadripla 24blg (lewam niedługo z 10l po półrocznym lezakowaniu w beczce po trójniaku wiśnio-czereśniaku), zaś w 40l "czternastka" zastąpiła nadtrójniak różak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Gdybyś nie miał czym zalać, to mogę Ci jakieś wino owocowe udostępnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Tu są fajne beczki: http://allegro.pl/beczka-debowa-po-starce-rozne-rodzaje-oryginal-i3905395794.html Stosunek litr / cena bardzo dobry, sprzedającym jest Szczecińska Fabryka "Wódek STARKA". Wszystko jest spoko, jest jedno ale nie wysylaja, wiec oferta dla mieszkancow zachodniopomorskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Oni nie wysyłają ale jak się uprzesz to ktoś na miejscu może kupić i podesłać. A akurat na miejscu jest pewien oddział terenowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) bogi, co to jest "stoper fermentacji"? http://www.winohobby...i-SpiritFerm/55 ostatni mi się przydał, bo miałem miód w beczce, który ni z tego ni z owego przeszedł w ocet, na szczęście wyłapałem go jak zaczynał smakować jak sherry fino i ten stoper bardzo mi pomógł, a potem już tylko wrzątek na 2-3 dni, analiza, nowy wrzątek i dziś beczka jak nowa, a dziś zlewam z niej Zmiotki-wczoraj cała rodzina wąchała jak pachną i pachną wybornie. Są jeszcze takie cuda: http://www.1000oaksbarrel.com/index.php/accessories/care-cleaning/80-detail i http://www.1000oaksbarrel.com/index.php/accessories/care-cleaning/175-detail dostałem je razem z beczką, ale nie używałem, natomiast dałem koledze, bo miał problem i bardzo sobie chwalił. Wesoły napisał jedną, koronną kwestię-beczka zawsze pełna, nie może być tak żeby nic w niej nie było, dlatego jeśli jeszcze czegoś w niej nie ma, wlej zaraz wodę. Odnośnie beczkopodobnych produktów-pierwszy antałek dostałem ze Stanów, z firmy, która dostarcza beczki dla producentów tamtejszych, służy mi bardzo dobrze, a drugą beczkę mam z Pawłowianki-to dostawca największych naszych Polmosów (fakt, gdzie są te produkty, to inna zagadka) i Pawłowiankę mogę z czystym sumieniem polecić, zwłaszcza że robią beczki pod klienta i znają się na rzeczy. Napisz więc co i jak. Odnośnie wyprzedaży beczek po Starce, to jest zaprzaństwo i zdrada interesu narodowego. Najpierw ogłaszali upadłość, teraz niedawno ogłosili, że wracają z całą serią starek, skoro wyprzedają beczki, toby znaczyło, że mają nowe-skąd, jak nie mają kasy, albo, co jest większym prawdopodobieństwem, te stare są diabła warte i chcą po prostu zysku. A biorąc pod uwagę ile te beczki się wysłużyły, mogą się już nadawać tylko na listy, kwietniki, itd, ale nie za taką cenę. Edytowane 22 Stycznia 2014 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 22 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 http://browar.biz/fo...7044#post727044 http://browar.biz/fo...ight=smołowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się