bnp Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Ty nie widzisz a ja widzę w opisie mowa o enzymach w kontekście wydajności, z enzymami wydajność wzrasta o kilka kilkanaście % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 A tak zapytam ktoś zamierza uwarzyć to piwo, czy dalej kruszyć kopie o semantykę? ja zamierzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Ty nie widzisz a ja widzę w opisie mowa o enzymach w kontekście wydajności, z enzymami wydajność wzrasta o kilka kilkanaście % Chcesz to rób z enzymami. Ja uważam, że skoro można ich nie użyć, to nie ma potrzeby używać. Parę deko słodu mnie nie zbawi, tak samo jak skrócenie o kilkanaście minut całego procesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Wg instrukcji PDF ze strony PSPD dotyczącej piwa grodziskiego uwarzyłem takowe. Wiadome, brak drożdży, chmielu itp ale coś mi tam wyszło. Są to zapiski powojenne syna piwowara, tu jest też starodawna instrukcja. Trzeba mieć dwa gary i do roboty. Mam jeszcze jedno ale... obecne masowe piwa nigdy nie doczekają takiej publikacji jak ta w tym temacie, PSPD grodziskie albo czarne piwo owsiane ale nie stout (chyba Zgoda napisał). Kto zna źródełko wiedzy tego typu to niech daje link, wielu domowych piwowarów chętnie przeczyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 może być problem bo gotowanie zacieru da taninową ściągającą goryczkę i jeszcze te enzymy Taniny wypłukują się od zbyt długiego wysładzania, nie od gotowania. Co by nie mówić wiedzy nigdy za dużo, opracowanie jest ciekawe i oby więcej takich na forum. @ Jacenty, zobacz sobie skąd się biorą taniny : http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=373690&postcount=29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Widzę że wielu się wypowiada a mało kto czytał. Zarzucę więc cytatem: Uwaga W procesie zacierania dopuszcza się dodatek preparatów enzymatycznych: ULTRAFLO - w ilości do 200 ml na 1 tonę słodu - dodać po połączeniu zacierów. TERMAMYL - 120 L - do 500 ml na 1 tonę słodu - dodać w przypadku trudności ze scukrzeniem do całości zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 podaj źródło gdzie się dokształcę o infuzji sterowanej temperaturowo z wrzątkiem, bez podgrzewania przeponowego Kunze str.191 " Podnoszenie temperatury przez podgrzewanie gor ącą wodą Stosunek śruty słodowej (zasypu) do głównego nalewu w jasnych piwach wynosi 4 do 5 hl/100 kg słodu. Jeżeli zatrze się w 35°C (lub 50°C), lecz gęsto (słód:woda = 1:2,5) i następnie natychmiast podgrzeje gorącą ponad 95°C wodą do temperatury następnej przerwy 50°C (lub 63°C), procesy rozkładu zostają stłumione, a zwłaszcza ograniczony jest rozkład białek. Po podgrzaniu gorącą wodą zostaje ponownie zapewniony normalny stosunek zasypu do głównego nalewu. Przez tego rodzaju przyspieszone podniesienie temperatury uzyskuje się zaoszczędzenie energii, gdyż w browarze normalnie występuje nadmiar gorącej wody. Jeżeli ma być obniżony ostateczny stopień odfermentowania - jak np. w piwach lekkich lub bezalkoholowych - stosuje się również szczególny wariant, tzw. „ogrzewanie z przeskokiem" ( Springmaischverfahren ) (rozdz. 3.2.4.3.4)." str.199 " Metoda zacierania z przeskokiem (podgrzewania gor ącą wodą) (rys. 3.42) Zaciera się w ok. 35°C gęsto i dolewa gorącą wodę, aż do ok. 72°C „Przeskakuje" się w ten sposób temperatury b-amylazy. Wprawdzie a-amylaza powoduje scukrzenie, ale duża ilość dekstryn daje bardzo niski stopień ostatecznego odfermentowania (ok. 40%), tak jak jest wymagane w piwach odżywczych. Metoda zacierania z przeskokiem (Springmaischverfahren) jest stosowana tylko pod warunkiem użycia dobrze rozluźnionego słodu. Ponieważ podgrzewa się gotującą wodą, metodę taką nazywa się także metodą podgrzewaniu gorącą wodą. Metodę tę można także stosować do każdej innej temperatury." JacekKocurek i slotish 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodulec Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 mały offtop - czy to jest Kunze w pdfie? jeśli tak to można liczyć na udostępnienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Na forum proszę nie udostępniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Na tej z tematu stronie w zakładce PPFy i Standardy jest super zestaw etykiet. Ogólnie ciekawa www strona. Edytowane 26 Stycznia 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi