Staszku Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 W smaku mocno goryczkowe tak jak miało być, dziadostwo z zapachu nie wyczuwalne. Dlaczego i gdzie błąd ??!!!!! Ogólnie piwo bardzo pijalne by było gdyby nie ten zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 zostaw na kilka tygodni i będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszku Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie infekcja. Raczej nie, piwo klarowne i czyste w butelkach ani śladu obcego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszku Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 zostaw na kilka tygodni i będzie dobrze Nadzieję mi dajesz:) W smaku zgodnie z założniem jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 A ile czasu od rozlewu mineło i jaki styl piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszku Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 A ile czasu od rozlewu mineło i jaki styl piwa? Polskie Ale to z założenia jest(miało być) troszkę mocniej chmielone. A tydzień w butelkach do próby było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Jak nie wiadomo o co chodzi, to pewnie infekcja. Raczej nie, piwo klarowne i czyste w butelkach ani śladu obcego. To nie jest tak, że musi być spełniony więcej niż 1 warunek żeby była infekcja. Wystarczy że śmierdzi. Chcesz to trzymaj, ja bym wylał i zrobił następne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszku Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 To nie jest tak, że musi być spełniony więcej niż 1 warunek żeby była infekcja. Wystarczy że śmierdzi. Chcesz to trzymaj, ja bym wylał i zrobił następne. Zrobiłem i to trzy ale te jest smaczne, takie jakie miało być, jak postoi dłużej w szklance to paskudztwo się ulatnia i..... po prostu żal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Po tygodniu może tak być, mi co drugie piwo na początku nie smakowało bo za wcześnie otwierałem. Jesli jest juz dobrze nagazowane to przenieś w chłodniejsze miejsce i poczekaj aż się ułoży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Jeżeli po tygodniu jest podłe, to po miesiącu dobre nie będzie. To czy coś będzie dobrego z piwa to czuć już przy rozlewie. Jak próbujesz takiego bez gazu i posłodzonego i jest dobre, to po nagazowaniu też będzie dobre. Nie ma co się oszukiwać, jak w chociaż jednym momencie piwo jest obrzydliwe, to już ambrozja z tego nie będzie, co najwyżej da się wypić z akceptowalnym obrzydzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszku Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Jeżeli po tygodniu jest podłe, to po miesiącu dobre nie będzie. To czy coś będzie dobrego z piwa to czuć już przy rozlewie. Jak próbujesz takiego bez gazu i posłodzonego i jest dobre, to po nagazowaniu też będzie dobre. Nie ma co się oszukiwać, jak w chociaż jednym momencie piwo jest obrzydliwe, to już ambrozja z tego nie będzie, co najwyżej da się wypić z akceptowalnym obrzydzeniem. Z wielką przyjemnością i nieskrywaną satysfakcją stwierdzić muszę, że w wielkim błędzie byłeś. Po miesiącu od zabutelkowania nie ma śladu po paskudnym zapachu, piwo zaczęło się ładnie układać, . Po wypiciu nawet mowy nie ma o "akceptowalnym obrzydzeniu" ba powiem więcej- szwagier który za piwem nie przepada, jak już pije to słodką "warke" o dokładkę prosił !!! Ehhh... jak to dobrze jest czasem mądrzejszych nie słuchać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 jak to dobrze jest czasem mądrzejszych nie słuchać Przecież się posłuchałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Polish ale... Co Wami kieruje by robić to siano-piwo :-) dla mnie to wojenne piwo. Jak Rosja zaatakuje Ukrainę i wybuchnie III WW to można takie piwo na piekarniczych drożdżach warzyć, ale teraz po co katowac się tym??? Wysłane z mojego Nexus 7 gwzd 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Piłeś - nie pisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Polish ale... Co Wami kieruje by robić to siano-piwo :-) dla mnie to wojenne piwo. Jak Rosja zaatakuje Ukrainę i wybuchnie III WW to można takie piwo na piekarniczych drożdżach warzyć, ale teraz po co katowac się tym??? Wysłane z mojego Nexus 7 A po co robić grodzisza, słabe piwo takie wodniste, do tego wędzone, jakieś takie dziwne, popularne za PRL, warzą to piwo na jakiś archaicznych drożdżach... Lepiej warzyć AIPA po co tym się katować???? Ludzie karczmarz, jak ktoś chce to niech robi, nie rozumiem twojego podejścia... Sam trzaskam Polish Ale czasem i jest to fajne piwko, dobra odskocznia od tych wszystkich Amerykańskich i Angielskich piwek. Jeżeli uważasz je za siano piwo to chyba nie używałeś nigdy dobrych chmieli do niego tylko same resztki, uwarz na porządnych składnikach dodaj świeżą Iungę i Sybille, a zapewniam cię że efekt cię jeszcze zdziwi. Polskie chmiele są też bardzo dobre!! Edytowane 28 Lutego 2014 przez Undeath slotish 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Nie każde piwo musi być z efektem wow, czasem trzeba czymś podlać grilla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Staszku, możesz napisać składniki i blg. Też lubie (opis) bezstylowca/ Polskie Ale, nie jest dobry przez 2tyg, nawet odrzuca ale po tym czasie fajne piwko. Zerknij na opis, może tam napiszesz swoje doświadczenia z tym piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 czasem trzeba czymś podlać grilla. W starym roku moczyłem kiełbaski na grila w PA. Piwo zupełnie nie dla mnie. Ale są gusta i guściki i na ten temat się nie dyskutuje Ja nie powrócę już do Polskiego Ale. Chyba, że jak pisze Undeath; trafię na jakieś bardzo dobre PA to mogę zrobić z gotowej receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Receptury są podobne, więc to nie tu jest problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszku Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Staszku, możesz napisać składniki i blg. Też lubie (opis) bezstylowca woda 15l słody strzegom pilzneński - 4,5 kg karmelowy 30 - 0,2 kg czerwony - 0,2 kg zacieranie 40° - 10 min 62° - 60 min 72° - 10 mim wysładzanie do 26l gotowanie 90 min chmiele szyszka marynka 40g - 60min sybilla 30g - 30 min lubelski 30g - 10 min otrzymałem 21l 12 blg drożdże US-05 tydzień burzliwej tydzień na cichej i w butelki zeszło do 2,5 blg Jako że było to moje pierwsze popełniłem całą masę błędów od skaczącej temperatury zacierania, poprzez tempo filtracji i wysładzania a skończywszy na ilości cukru do refermentacji. Ale jest! Efekt- po tygodniu od butelkowania zapach odrzucający, po czterech zaczyna się układać, bardzo ładna piana i smaki zaczynają się balansować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 kolejny przykład braku cierpliwości, piwko po tygodniu nie smakuje, i już panika. Naprawdę nowicjusze muszą sobie wbić, że jak smakuje tak podle, że się nie da przełknąć to infekcja. jak "coś nie tak" to warto poszekać ten miesiąc od rozlewu, bo piwa się zmieniają, układają i dojżewają w butelkach. serio. ps.ktopierwszynapiszeweizentegokillim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszku Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Nie nie smakuje - śmierdzi - a to już daje do myślenia..... tak myślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 ja proponuję robić piwka tylko z chmieleniem na goryczkę. albo coś jest nie tak z tym piwem, albo kolega nie przyzwyczajony do chmielu. Ewentualnie można sypać ameryckich chmieli, bo one chyba ciężko żeby kogoś odrzuciły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 trafię na jakieś bardzo dobre PA PLON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się