Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. eslord Opublikowano 2 Lutego 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) Podczas warzenia ostatniej warki zrobiłem chłodnice przeciwbieżną, gdyż używanie tradycyjnej chłodnicy wkładanej do HLT jest dla mnie zbyt uciążliwe ( dużo mycia ) i zajmuje miejsce w browarni, które niestety jest deficytowe. Wykonanie chłodnicy jest bardzo proste i nie zajmie więcej niż 30min. Moja chłodnica wykonana jest z rurki miedzianej 8mm o długości 5m włożonej w węża ogrodowego, wszystkie łaczniki to 15mm. Brzeczka spływa grawitacyjnie i przy odkręconej zimnej wodzie na połowę zaworu jest chłodzona do 21 stopni. Nie podaje czasu chłodzenia bo to porostu czas potrzebny na opróżnienie HLT jak wiadomo każdy ma inne rozwiązanie. Miałem okazje przetestować chłodzenie brzeczki na warce chmielonej pelletem i szyszką, mam w HLT oplot i przy piwie chmielonym granulatem musiałem użyć pieluchy tetrowej na pierwsze 5l potem leciało klarowne, a przy chmieleniu szyszką leci klarowne w zasadzie od pierwszej kropli. Co potrzebowałem do wykonania chłodnicy: - rurka miedziana 8mm -waz ogrodowy 15mm - 6 kawałki rurki miedzianej dwa dłuższe i 4 krótkie, łącznie nie więcej niż 250mm - 2 redukcje 8mm/15mm ( 8mm żeński/15mm męski ) - 2 trójniki 15mm - 2 łączniki 15mm - 2 obręcze zaciskowe 15mm Do lutowania: mały palnik , cyna bezołowiowa , pasta , Do czyszczenia miedzi: kwasek cytrynowy + perhydrol W myśl powiedzenia 1 zdjęcie = 1000 słów zamieszczam zdjęcia, które pokażą Wam jak zrobić taką chłodnice. Edytowane 2 Lutego 2014 przez eslord fazzou, jkx6, Hobbysta i 4 innych 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) Fajna sprawa, dobry opis (możnaby wrzucić do "zrób to sam" żeby nie zginęło.) jak myślisz, żeby schłodzić do np. 16°C lub niżej, wystarczyłoby stłumić przepływ brzeczki czy trzeba raczej dłuższą chłodnicę? Bo przelewanie dwa razy to już kłopotliwe trochę. Edytowane 2 Lutego 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Hej Aby mocniej schłodzić wystarczy bardziej odkręcić zimną ( chłodziwo ) wodę. Jak odkręciłem na prawie "fulla" to brzeczka leciała za zimna dla górniaków coś około 16 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Jak dezynfekujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Używam StarSan do dezynfekcji wszystkiego w moim browarze do chłodnicy tez. Można pewnie tez przepuścić oxy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) Pochwal się jeszcze ile wody zużywasz, na ile brzeczki, jaka jest temperatura wylotowa wody. Hej Aby mocniej schłodzić wystarczy bardziej odkręcić zimną ( chłodziwo ) wodę. Jak odkręciłem na prawie "fulla" to brzeczka leciała za zimna dla górniaków coś około 16 stopni. To nie jest za niska temperatura dla górniaków Edytowane 2 Lutego 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Oczywiście ze nie jest za niska do fermentacji, ale drożdże zawsze zadaje w wyższej temp. ok 20 żeby dać koleżkom lepsze warunki do szybkiego rozmnożenia, a przez te parę godzin temp. spadnie i możne sobie spokojnie fermentować w niższej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Napisz jeszcze odpowiedź na moje wcześniejsze pytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Kurde JK nie wiem ile zużyłem wody. Zimną wodę miałem odkręcona na polowe mocy i jak dotknąłem rurki wylotowej to była ciepła. Jak nadal będą Cie interesować te szczegóły przy następnej warce zrobię takie pomiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Jeśli będziesz mógł to bardzo proszę. Mało tego nie będzie. Jaka cena wody w Londku? Masz licznik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 JK takie pierdoly jak cena wody UK to na priv. Ta chlodnica jest oszczedniejsza niz tradycyjna,ktora mialem wczesniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 eslord widzę kawał dobrej roboty zrobiłeś. Właśnie robię przymiarki do zwiększenia wybicia ze standardowego gara 30l do 50, a nawet 70l. Tak jak JacekKocurek jestem bardzo zainteresowany czasem chłodzenia oraz zużyciem wody oraz jeśli to możliwe to w warto zaznaczyć jaka jest temp. wody używana do chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Czy ktoś używa z powodzeniem takiego wymiennika do chłodzenia brzeczki? http://allegro.pl/show_item.php?item=4278263733 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 (edytowane) Tak, jedyna niedogodność to potrafi się niekiedy zapowietrzyć przy grawitacyjnym chłodzeniu brzeczki. Sposobem na to jest przepłukanie wodą pod ciśnieniem(wodę zostawiamy w środku) przed podłączeniem. Warto kupić wymiennik z jak największa ilością płyt(ze względu na rożne wymiary trzeba też patrzeć na moc wymiennika). Edytowane 27 Maja 2014 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Ten ma 30 płyt, chciałbym chłodzić około 50L brzeczki, wystarczy taki na w miarę szybkie schłodzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Mam program symulacyjny od producenta wymienników płytowych. Podobny do tego wymiennik będzie chłodził brzeczkę do 20°C w tempie 1l/minutę. Zużycie wody 1,6l/min, Tin=12°C Tout=60°C. Jeżeli nie zależy Ci na gorącej wodzie to da radę w tempie 2l/min zużywając 6,5l/min wody Tin=12 Tout=35°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Aha, dzięki za informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Cienko to wygląda w porównaniu do tradycyjnej chłodnicy z nierdzewki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 E no nie przesadzaj. Na pewno jest to lepsze rozwiązanie. Oczywiście trzeba dobrać właściwy wymiennik. Do 50l wybicia to dobry byłby tak z 2x większy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 (edytowane) Oczywiście. Dla 50l cienko wygląda ten konkretny wymiennik, który podał kolega wyżej. Edytowane 27 Maja 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Chciałem go użyć do hermsa, w ten czas zrobię chłodnicę przeciwbieżną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 redukcje 8mm/15mm Witam szanownych kolegów. Czy ktoś się orientuje gdzie można kupić powyższe redukcje? Złaziłem już mnóstwo sklepów, grzebałem po internetach i nic.... a tylko tych dwóch pierdółek brakuje mi aby sklecić chłodnicę. Będę wdzięczny za wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veteran5 Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) Potrzebujesz koniecznie tej redukcji? Ja nie widzę najmniejszej potrzeby jej stosowania. Kup sobie 2 zaślepki miedziane 15 mm, nawierć denka, przepuść przez nie rurkę 8 mm i zlutuj - chyba będzie nawet taniej - niecałe 2 zł za zaślepkę Edytowane 21 Maja 2015 przez Veteran5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Dzięki nie pomyślałem że tak się da. To faktycznie będzie z pewnością szybciej do kupienia niż te redukcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się