GB... Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Widziałem na półce, nic więcej nie wiem https://decortrend.pl/pl/p/SLOD-WHISKY-SMOKED-MALT-1KG/3598 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 właśnie widziałem parę takich "noname'ów", ale nikt tego nie próbował,wiec nie wiem czego się spodziewać. Znalazłem Castle (średni) i chyba będzie musiał wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Dziś wykonam z mojego torfobuku piwo. 5kg zasypu, 2112, taurus i tradition oraz mech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Wykonałem, nie mam pojęcia co to za piwo będzie. Ni to wędzone (znam zapach i smak) ani nie jest to zwykłe lub mieszaniec. Po prostu chusteczka wie , cdn za jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Wild Black Strong 100% Peated Wood Barrel Zrób zrób Jak znam życie pewnie będzie sporo >20°Blg. Popełniłem dziś Jest czarne, jest 100% peated (no prawie, bo farba była z WES-a barwiącego), jest elegancko nachmielone i ma 22°Blg. Na cichą pójdzie jeszcze drewno. Zastanawiam się jeszcze czy nie "zdziczyć" je jakimś brettem? Ale chyba odpuszczę, może następnym razem, albo po pierwszej degustacji, po fermentacji głównej. Dziś pierwszy test , zapach intensywny lizol, kolor smoła, smaczne, lekka goryczka, słodkawe, grzeje, sympatyczne, zapowiada się ciekawie. Dorzuciłem na cichą jeszcze 25g płatków dębowych mocno opiekanych i 25g płatków whisky, niech jeszcze poleżakuje ze 4 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Otworzyłem testowo dziś, raczej mieszaniec wędzono-słodowo-mini torfowy. Trochę czuć aromaty szpitalne. Zapowiada się na fajne piwo. Dla przypomnienia samemu kiełkowałem jęczmień oraz wędziłem żarem bukowym zasypywanym torfem. Piwo w odpowiednim czasie 'puszczę w obieg' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Ndajejszła wielkopomna chwiła. Ostatni przebieg wyeast 2112. 100% peated w wersji strong, zakładane ok. 20blg, dodatek soli wędzonej dymem jabłkowym, na cichą dużo (może nawet 100g) płatków whisky. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) ... dodatek soli wędzonej dymem jabłkowym ... Potwór jakiś. Możesz wysłać butelką badź dwie Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) ... dodatek soli wędzonej dymem jabłkowym ... Potwór jakiś. Możesz wysłać butelką badź dwie Wyślę najprawdopodobniej, stety lub niestety będą to butelki 0,5l, bo wszelkie bączki w browarze zostaną jutro napełnione braggotem. Spodobał mi się efekt jaki dała sól w MacFannyBaw, zobaczymy, co będzie tutaj. Chociaż przy takiej ilości torfu to może się nawet nie przebić Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Potwór jakiś. Zastanawiam się jak nachmielić tego potwora. Myślę, że 40IBU będzie ok. 40g Iungi na goryczkę i 25g Oktawii na 0'. Co o tym myślisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Na aromat szkoda cokolwiek dawać. Nie poczujesz go z pod torfu. Goryczka ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Na aromat szkoda cokolwiek dawać. Nie poczujesz go z pod torfu. Goryczka ok. Tak się właśnie zacząłem zastanawiać, że to nie ma najmniejszego sensu Dobra, zbieram się powoli do śrutowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) Beu's Homebrewing - 100% Peated Ale, 100% słód Bruntal. Aromat: torf dość intensywny, szpitalne, apteczne, jodyna, trochę estrów Wygląd: piana mała, szybko opada, kolor bursztynowy (tak Bruntal ciemny czy było coś "extra" ?), idealnie klarowne Smak: dość słodowo, wręcz jakby słodki, estrowe, trochę landrynkowe, torfowe Odczucie w ustach: pełne, cierpkie, ściągające, wysycenie średnie Goryczka: średnia, balansuje słodycz, krótka, nie zalega Ogólnie: Jak na słód Bruntala jest świetnie, widać ten słód jest bardzo nierówny, tu aromat torfowy jest naprawdę wyraźny, trochę za dużo cukrów resztkowych (można bardziej odfermentować i zacierać na wytrawnie), pełnię potęguję też sporo estrów w smaku, sytuacje ratuje dobra goryczkowa kontra. Dzięki za piwo! Edytowane 3 Maja 2015 przez WiHuRa beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 A ja dzięki za reckę Odpowiadając na pytanie: nie było nic ekstra, ściśle trzymałem się ram stylu 100 % Peated. No i czy po spróbowaniu tego piwa, dodałbyś do wytycznych na pierwszej stronie "zacierać raczej na wytrawnie, używać mocniej odfermentowujących szczepów" jako wytyczne? Wytrawnego 100% Peated tak jak pisałem - nie próbowałem, ale intuicja podpowiada mi, że umiarkowana wytrawność będzie lepiej pasować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) Zadziwiający ten kolor. Wychodzi na to że ten słód miał coś w okolicy 15-20 EBC, jak monachijski ciemny. Być może wyższa barwa koreluje się z wyższym aromatem torfowym bo na pewno tą partię dłużej/mocniej dymili. Co do zacierania to jak kto lubi w sumie, dla mnie lepsze są wersje wytrawne, słód wędzony chcąc nie chcąc zawsze wnosi wrażenie pełni więc nie ma co zostawiać nadmiaru cukrów niefermentowalnych. Edytowane 4 Maja 2015 przez WiHuRa beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 (edytowane) Wczorajsza degustacja 100% Peated Ale od kolegi buszi. Parametry, 15°Blg, 6,5%, 35 IBU, słód ze słodowni Fawcett, zasyp 100% tego słodu Aromat: Na początek aromat wyraźnie torfowy, apteka, szpital, ale po chwili łagodnieje, na pewno nie jest on tak silny jak w przypadku słodu CM 30-45 pmm. To, że aromat nie aż tak intensywny niech świadczy fakt że w aromacie wyraźnie czuć estry, słodowość, to tego jakby ziołowa nutka, czyżbyś chmielil na aromat ? Wygląd: Piwo jasno żółte, nagazowanie średnie (piwo lane z kega), biała śnieżnobiała, opada do kożuszka. Smak: Oczywiście, głównie torfowy, słodowy, delikatnie ziemisty, nie ma tu jakieś szorstkości i zbytniej popiołowości. Goryczka: Dość wysoka, wyraźnie ziołowa, nawet może lekko pozostająca ale nie ma charakteru łodygowego Odczucie w ustach: pełne piwo, dość gładkie Ogólnie: Piwo bardzo mi smakowało choć może być nazbyt pełne jak na mój gust aczkolwiek piwo jest dobrze odfermentowane, wysoka goryczka dobrze balansuje smak. Potwierdza się tym samym zasada o której już pisałem, piwo 100% Peated musi mieć dość wysoką goryczkę, bez niej będzie słabo pijalne i męczące. Słód CM vs Fawcett: Co jednoznacznie mogę stwierdzić już po drugiej degustacji piwa na słodzie Fawcett. Słód Fawcett jest o wiele mniej aromatyczny pomimo podobnej zawartość fenoli, widać techologia jego wędzenia jest trochę inna niż w przypadku słodu ze słodowni Castle Malting. Ale za to słód Fawcett ma o wiele więcej torfowego smaku oraz jest mniej popiołowy i szorstki. Edytowane 31 Lipca 2015 przez WiHuRa buszi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buszi Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 (edytowane) Dzięki za recenzję. Piwo było chmielone wyłącznie na goryczkę polską Iungą. Fermentowane w temperaturze około 14 stopnii (Wyeast 1056), aby jak najbardziej uwypuklić aromat torfu. W pełni podzielam również opinię dotyczącą porównania słodów z obu słodowni. Edytowane 28 Lipca 2015 przez buszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 (edytowane) Tym samym zasyp wersji nr 4 mojego piwa będzie wyglądała następująco: 50% słodu CM 30-45 ppm 50% słodu Fawcett Heavily Peated 30-40 ppm Tym razem nie będę podpiekał słodu. Zobaczę na ile słód Fawcett poprawi sam smak piwa. Mam nadzieję że wniesie właśnie tą brakującą nutę słodowości i torfowości a tym samym smak piwa nie będzie tak pusty jak w przypadku użycia tylko słodu CM. Warzenie być może już w sierpniu choć aktualnie jest ono uzależnione od dostępności słodu Fawcett Heavily Peated, teoretycznie powinnień już niedługo pojawić się w Alepiwo. Edytowane 28 Lipca 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Słód Fawcett Medium Peated właśnie wjechal do magazynu Alepiwo (będzie dostępny wnet w sprzedaży, niestety wersja Heavliy Peated nie była dostępna). Słód medium dodałem do listy w pierwszym poście, ten słód ma poziom fenolii w okolicach 20ppm. Zatem kolejna wersja 100% Peated powstanie w październiku, dokonała się mała zmiana - OG 24°Blg. Stay tuned Morehops 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Wersja 4 już fermentuje, wyszło finalnie 22,5°Blg. Wszystko pójdzie w butelki tak więc ogłaszam ponownie możliwość wymiany on-line Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Wersja 4 już fermentuje, wyszło finalnie 22,5°Blg. Wszystko pójdzie w butelki tak więc ogłaszam ponownie możliwość wymiany on-line Za trzy miechy czyli w styczniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 (edytowane) Kolejna wersja 100% Peated Ale od paru dni w butelkach. Finalnie piwo odfermentowało z 22,5°Blg do 5°Blg co daje prawie 11% alk. Na etapie butelkowania alkohol był całkiem nieźle ukryty co dobrze rokuje. Oczywiście w piwie dominuje torf i oto chodzi Przy okazji, fanów torfu oraz nowych śmiałków chcących zapoznać się z tego typu piwiem zapraszam 11 grudnia do Chmielarni na ul. Twardej 42 w Warszawie na piwo Morczny Kochaś z Browaru Pierwszy Chmiel. Kolega kentaki zaprezentuje swojego torfowego RIS'a a przy okazji pojawi się kilka butelek mojego 100% Peated Ale 22,5°Blg (chyba że kentaki wcześniej sam je wypije ) Link do wydarzenia: https://www.facebook.com/events/1038195376211079/ Edytowane 17 Listopada 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 (edytowane) Cześć! Jestem wielkim fanem wyrobów z Islay. Otrzymałem nawet w dzierżawę od Laphroaiga stopę kwadratową ziemi na tej wyspie (N 55 38.025, W 6 08.975). Ardbeg i Lagavullin to arcydzieła. Do rzeczy. Zamówiłem 10 kg słodu CM, który będę miał na dniach. Mam zamiar zrobić dwie warki. Połowę przeznaczę na Island of Islay Single Malt wannabe-Scotch Whisky, a drugą na piwo. Przeczytałem cały Twój wątek i mam pewną uwagę oraz kilka pytań. Mógłbyś zamieścić w pierwszym poście zbiór przydatnych informacji, np. linki do wszystkich Twoich warek 100% peated oraz jakieś podsumowanie doświadczeń. Żeby wszystko było pod ręką. A teraz pytania. Chcę zrobić piwo wyłącznie dla siebie i znajomych, którzy potrafią docenić smak i zapach z Islay. Chodzi zatem o maksymalizację doznań smakowo/węchowych. Ma walić i smakować podkładami kolejowymi oblanymi płynnym asfaltem Jakie zatem, na podstawie Twoich doświadczeń, powinienem założyć OG? Czy 12 wystarczy, czy lepiej 15 albo jeszcze więcej? Jaki schemat zacierania będzie optymalny? 62/72 po 30 minut? Czy może 20-40? Na razie wszystko warzyłem na drożdżach suchych, ale wczoraj otworzyłem pierwszą butelkę Grodziskiego, którego zrobiłem na Fermentum Mobile i jestem zachwycony. Czy FM12 W szkocką kratę będą odpowiednie, czy też może wystarczą zwykłe S-04 albo jeszcze inne? Wyeast nie chcę używać ze względu na cenę i małą warkę (na piwo przeznaczę tylko 5 kg słodu, jak wyjdzie fajnie, następnym razem zrobię więcej i mogę użyć droższych drożdży). Co z IBU? Piszesz, że chmielenie wyłącznie na goryczkę i minimum 32, najlepiej Fuggles, ale... ile IBU będzie optymalne by spełnić moje założenia? Co do whisky. Niby temat jest o 100% peated piwie, ale do pewnego momentu będę warzył piwo :-) Drożdże mam dedykowane Coobra Whisky, tylko myślę nad zacieraniem. Jakieś sugestie? Takie samo jak dla piwa? I czy gotować (aby zabić mikroby) czy po filtracji od razu studzić? Dzięki za pomoc i niech torf będzie z Tobą! UPD: a co z płatkami dębowymi? Dodawać do cichej/leżakowania? Do whisky mam zamiar dodać do destylatu, ale co z piwem? Jakie? Lekko, średnio, mocno opiekane? Edytowane 19 Listopada 2015 przez voytech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 (edytowane) Ma walić i smakować podkładami kolejowymi oblanymi płynnym asfaltem Jakie zatem, na podstawie Twoich doświadczeń, powinienem założyć OG? OG nie ma nic do tego, zrób takie jakie chcesz, czy będzie niskie czy wysokie OG torf będzie wszechmogący. Jaki schemat zacierania będzie optymalny? 62/72 po 30 minut?Czy może 20-40? Zdecydowanie polecam zacierać na wytrawnie. Na razie wszystko warzyłem na drożdżach suchych, ale wczoraj otworzyłem pierwszą butelkę Grodziskiego, którego zrobiłem na Fermentum Mobile i jestem zachwycony. Czy FM12 W szkocką kratę będą odpowiednie, czy też może wystarczą zwykłe S-04 albo jeszcze inne? FM12 i S-04 nie polecam bo zostawiają więcej słodowości, raczej drożdże neutralne, z suchych np. US-05. Co z IBU? Piszesz, że chmielenie wyłącznie na goryczkę i minimum 32, najlepiej Fuggles, ale... ile IBU będzie optymalne by spełnić moje założenia? Nie wiem ja masz założenie w stosunku to IBU, możesz użyć dowolny chmiel tak aby wyjśc zdecydowanie powyżej 30 IBU, jeśli lubisz większą goryczką może być nawet 40 IBU, to też będzie grać. Edytowane 19 Listopada 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 OK, zatem: 5 kg słodu wędzonego torfem CM 65 g Fuggles (60 min) US-05 Warka: 21 l Zacieranie 62* 40 min 72* 20 min da mi: 12 Blg, 40 IBU, 9 EBC, 5,2 ABV. Co z płatkami dębowymi? Czy przypiec 5% słodu w piekarniku (http://www.piwo.org/topic/5480-browar-czarny-rys/page-41&do=findComment&comment=293637)? IBU nigdy nie jest za wysokie, ale nie chcę by przesłoniło torf, a raczej podkreślało niepijalność tego piwa przez suabych :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się