Totomek Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Witam , mam pytanie jest to moja 6 warka zakapslowana po 7 dniach a w butelkach znajduje sie juz 10 mc i czy jest ono jeszcze zdatne do pica czy juz nie czy sa jakieś zagrożenia związane z spozywaniem takiego piwa czy nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belze Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Witam , mam pytanie jest to moja 6 warka zakapslowana po 7 dniach a w butelkach znajduje sie juz 10 mc i czy jest ono jeszcze zdatne do pica czy juz nie czy sa jakieś zagrożenia związane z spozywaniem takiego piwa czy nie zagrożenia nie ma, ale w zależności od rodzaju, może już nie smakować dobrze.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Kawy nie piję, więc z fusów nic nie wywróżę... Jak się nie rozwinęła infekcja to powinno być zdatne do picia. Jeśli pachnie i smakuje dobrze, to możesz pić śmiało. Niektóre style zyskują z czasem, zwłaszcza piwa ciemne i mocne. Porter czy RIS po 10 miesiącach powinny tylko zyskać. Inne style są najlepsze jeśli pije się je świeże (weizeny, piwa z bogatym aromatem chmielowym). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Zagrożenia nie raczej ma, popróbuj jak dobre to pij na zdrowie. Jak jest to standardowa jasna 12 to po takim zcasie będzie bardziej słodowa. Edytowane 11 Lutego 2014 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 W pierwszej kolejności napisz jakie to piwo (pucha czy zacierane). Jakie było początkowe i końcowe Blg. Temperatura w jakiej butelki stały też jest istotna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Totomek Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Dzięki wszystkim za pomoc spróbuje dzisaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Ja mam jasne mocno chmielone z igłami sosny już 1,5 roku nadal dobre. (z chmielu nie wiele zostało, więcej słodu i gorycz z sosny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Jestem pewien na 100 % ( ), że piwo jest zepsute i do wylania. Jak będziesz wylewać to spróbuj piwa z 1 butelki żeby potwierdzić moje słowa. Tak na poważnie to jak nie spróbujesz to się nie przekonasz czy piwo jest dobre czy nie. W internecie się tego nie dowiesz...a od spożycia kapki się nie otrujesz ( generalnie trudno się otruć piwem, no chyba, że wypijesz 10 na raz ) Edytowane 11 Lutego 2014 przez Pawcio_1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Jestem pewien na 100 % ( ), że piwo jest zepsute i do wylania. Jak będziesz wylewać to spróbuj piwa z 1 butelki żeby potwierdzić moje słowa. Tak na poważnie to jak nie spróbujesz to się nie przekonasz czy piwo jest dobre czy nie. W internecie się tego nie dowiesz...a od spożycia kapki się nie otrujesz ( generalnie trudno się otruć piwem, no chyba, że wypijesz 10 na raz ) JAk się ma browar na zadupiu to czego można się spodziewać po komentarzach. Schowaj się takimi radami, bo co najwyżej możesz się nimi podetrzeć i tego też jetem pewien na 100%. Piwo domowe ma to do siebie że tak szybko się nie psuje. Masz przykład kilkunastoletnich porterów. Ale i pilsy spokojnie można trzymać 1 rok +. Wszystko zależy od wielu czynników takich jak warzenie fermentacja, leżakowanie, przechowywanie. Poza tym kto powiedział że piwo z infekcją nie może być dobre . Zależy co komu smakuje. Edytowane 11 Lutego 2014 przez Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Panowie , bez napinki ... Zduńska Wola to bardzo bliskie memu sercu miasto Wniosek końcowy - trzeba spróbować i tyle . Jeśli to nie była Cyjankowa IPA nie otrujesz się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 JAk się ma browar na zadupiu to czego można się spodziewać po komentarzach. Schowaj się takimi radami, bo co najwyżej możesz się nimi podetrzeć i tego też jetem pewien na 100%. Piwo domowe ma to do siebie że tak szybko się nie psuje. Masz przykład kilkunastoletnich porterów. Ale i pilsy spokojnie można trzymać 1 rok +. Wszystko zależy od wielu czynników takich jak warzenie fermentacja, leżakowanie, przechowywanie. Poza tym kto powiedział że piwo z infekcją nie może być dobre . Zależy co komu smakuje. Widzę, że kolega lubi czytać połowę postów, spinać poślady i jeździć po ludziach. Na dodatek za grosz poczucia humoru... Na przyszłość muszę dawać więcej emotikon w stylu :D i zaznaczać bardziej dobitnie, że żartowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Widzę, że kolega lubi czytać połowę postów, spinać poślady i jeździć po ludziach. Na dodatek za grosz poczucia humoru... Na przyszłość muszę dawać więcej emotikon w stylu :D i zaznaczać bardziej dobitnie, że żartowałem. A jak ;]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Poza tym kto powiedział że piwo z infekcją nie może być dobre . Zależy co komu smakuje. I to jest fakt. Tak bywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 po mojemu to z piwem bardzo nie tak coś by musiało być że by po 10 miesiącach nie nadawało się do picia ,najprędzej jest przegazowane jak po 7 dniach poszło do butelek ja mam kilka butelek z pierwszych warek z puszek ,mają ponad 2 lata i są pijalne ,a jasne jakie klarowne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Piłem witka 2 tygodnie temu, warzyłem pod koniec sierpnia, leżało byle gdzie, komuś dałem i w końcu prawie było w koszu więc zabrałem. Postał grzecznie u mnie kilka dni-stabilizacja osadu itp. Był super, ułożył się, przyjemnie nagazował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly375 Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 He aż dziwne, że tak długo stoi to piwo, przecież to nie dopuszczalne żeby w samotności je tak zostawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Żeby sie nie powtarzać: http://browar.biz/forum/showthread.php?p=1170677#post1170677 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 10 msc nie dopuścił bym Pełne piwko albo mocno karmelowe wiele by zyskało. Szkoda tylko jak jakieś było mocno chmielowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Właśnie mam sobie w ramach eksperymentu 3-4 butelki z każdej warki zostawiać i co 2 miesiące otwierać. Ciekaw jestem obserwacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Nie dasz rady, wypijesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Ja od 38 warek mam takie plany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Ja z każdej mojej warki zostawiam 2 szt. , żeby wypić jedną po 6 miechach , drugą w rocznicę warzenia . Trochę mam cykora czy wytrzymają rok robione przez żółtodzioba , ale co tam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Ja stworzyłem u siebie taką skrzynkę pt. archiwum Założenie było takie, żeby po sztuce z każdej warki odkładać i wypić w rocznicę rozlewu W wielu przypadkach się to udało (naturalnie nie we wszystkich ) Wiadomo, że mocne piwa z założenia zyskują na długim leżakowaniu - to się potwierdziło, najlepszy efekt był przy wee - heavy. Bardzo zyskała też wędzonka (65% zasypu). Dużym zaskoczeniem in plus było IRA 12Blg. Znakomicie się ułożyło, fantastycznie pachniało. No cudo. Pech polega na tym, że akurat była u mnie moja kobieta i ona piła to piwo, teraz mam notoryczny nakaz uwarzenia takiego samego piwa i zakopania go na rok w ogrodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 W ramach poznawania stylów piwnych uwarzyłem Dry Stouta i IRA, które świeże mi zupełnie nie podeszły. Jedynie te piwka mają szansę się u mnie "zestarzeć". Wszystko co mi smakuje schodzi na bieżąco . Wrzucam po kilka sztuk z każdej warki do skrzynki z napisem "NIE RUSZAĆ" i zamiar jest taki żeby otwierać je co pół roku. Zobaczymy czy wytrwam w tym postanowieniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 jak się ma duży zapas i wybór to myślę że bez problemu można zachować cztery butelki na później Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się