Pafio Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Witam, znajomy poprosił mnie o uwarzenie 2 warek na swoje wesele, a właściwie na poprawiny. Wesele odbędzie się w sierpniu więc najlepiej coś lekkiego , gaszącego pragnienie jak i poweselnego kaca. Jakieś propozycje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Zrób American Wheat, względnie typowego weizena (bardzo dobre na kaca) lub jakiegoś Bitera lekkiego to tak na szybko moje sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tezi Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Witbier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Grodziskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 American Lager? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Grodziskie No no, patrz, żeby posmakowało =D Zrób American Wheat, względnie typowego weizena (bardzo dobre na kaca) lub jakiegoś Bitera lekkiego to tak na szybko moje sugestie to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Zrób jakiegoś pilsa, albo lekką czeską 10tkę-11tkę. A jako drugie schwarzbiera lub tmave. Taką kombinację przerobiłem już na trzech weselach znajomych. Coś mi się kojarzy że już był podobny wątek... Znalazłem: http://www.piwo.org/topic/2368-piwo-na-wesele/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Ewentualnie Mild. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Ja w zeszłym roku miałem podobny problem warząc piwa na trzy wesela, najlepiej na weselu poszła american amber ale . Jako piwo weselne robiłem także pszeniczne, Irish Red Ale, wspomniane AAA, oraz Witbiera, jednak AAA wygrało. W ciągu wesela zeszło 60l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Na pewno coś umiarkowanie chmielonego. Wit lub grodziskie to jednak słaby wybór na wesele, gdzie goście często piją dla animuszu. Ja na Twoim miejscu zrobił bym single hop pale ale na jednej odmianie amerykańców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pafio Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Dzięki wswzystkim postawie na pewniaki które smakowały na weselach na których byliście, po południu się zastanowie ostatecznie. A co myślicie o pomyśle: 4 zboża - po 1 warce pszeniczniaka, żyta, owsa i jęczmienia? Tak aby pokazać gawiedzi że piwo to nie tylko polski pils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Nie ma polskich pilsów. A na weselu i tak nikt nie zwraca uwagi na piwo, są ważniejsze rzeczy. Zrób cokolwiek, wypiją wszystko i nikt nie będzie pamiętał co to było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Ja na wesele będę robił piwo w moim ulubionym stylu experimental beer. :-) max 13Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Ja uważam , że musi być to coś łatwego ( nie RIS ) dla odbiorcy . Coś co nie zszokuje go po codziennym piciu koncerniaków , ale pokaże , że są inny piwa niby podobne a jakże inne . Ja głosowałbym na American Pale Ale lub jak leszcz na AAA . Edytowane 13 Lutego 2014 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 American Wheat i AAA wydają się idealne. AW orzeźwiające, AAA powinno podchodzić ze względu na wyraźną słodową podstawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 FAH! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Też podbijam powyższe rady, AAA/Pale Ale + American wheat/Weizen. Masz dwa różne piwka, o wyraźniej goryczce i przyjemnych aromacie chmielu oraz niskiej goryczce o wysokiej rześkości ale również aromatyczne, oba mocno pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pafio Opublikowano 20 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Pragnę się wytłumaczyć pisząc "polski pils" miałem na myśli to że na pierwszych piwach które widziałem w życiu (pewnie były to perły, które mój tato namiętnie pijał) był zawsze napis pils i jak pomyślę o polskim piwie to zawsze ten znaczek mam przed oczami I druga sprawa kiedy warzyć to piwo skoro wesele ok. 10 sierpnia, po zabutelkowaniu przyszły żonkoś zabiera ode mnie piwka i będzie trzymał je w piwniczce przydomowej na wsi. Wybór padł na Dr.Rudi Amber Ale , co do drugiego to jeszcze zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Ja bym tak uwarzył AAA żeby w dzień wesela było gdzieś 3-5 tygodni po butelkowaniu, czyli jakieś 6-8 tygodni przed weselem, czyli gdzieś pod koniec czerwca, czyli pewnie w okresie największych upałów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 22 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 Ja na swoje wesele uwarzyłem milkstouta i marcowe. Muszę przyznać że milkstout znikał. Wesele miałem w sieprniu. Tak że pewnie jest to w głównej mierze kwestia gustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się