bnp Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Wszystko się zgadza. Zapominacie o jednej zasadzie. Miedź nie będzie miała wpływu na piwo i zdrowie gdy będzie czysta. sama Cu nie reaguje "negatywnie" z brzeczką. Natomiast jej nieczyszczona powierzchnia pokrywa się tlenkami, siarczkami, węglanami. jeżeli taką chłodnicę ( nie czyszczoną) wsadzicie do kwaśnej gorącej brzeczki to po kilku minutach macie jony/kompleksy w piwku. Tak więc chłodnicę należy wyczyścić kwaskiem, najlepiej z jakimś utleniaczem. Wypolerować i do brzeczki. Moim zdaniem za wiele roboty, karbowanka z KO i sprawa załatwiona. WiHuRa i karczmarz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Chyba jednak nie powinno się po każdym użyciu czyścić kwaskiem na złoto. lekkie utlenienie uchroni przed dalszymi procestami. Natomiast jak się pojawi "zielone" to trzeba. http://byo.com/stories/item/1144-metallurgy-for-homebrewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 No tak, ale po wygotowaniu chłodnica jest czysta "na złoto", więc jeśli jej wcześniej nie wyczyścisz to coś z tym nalotem się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 O piwie i wódce można pogadać w wydzielonym wątku http://www.piwo.org/...-tlenku-miedzi/ Tutaj proszę kontynuować dyskusje na temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Chciałem tylko nadmienić, że swego czasu Cygańscy kotlarze rutynowo pokrywali miedziane i mosiężne wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością cyną. To samo można zaobserwować w przypadku arabskich tygielków do kawy - od środka są "srebrne". Ważne jedynie, by była to cyna bezołowiowa, a nie stop lutowniczy, bo jak by nie patrzeć ołów na pewno od miedzi zdrowszy nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Cieslak Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Dziękuję za wszytskie wypowiedzi. Nie wiem czy to moja wina, ale zawsze jak założe temat to dyskusja sie rozwija burzliwa, co mnie cieszy. Dużo ciekawych żeczy się dowiaduję wtedy. Ja piję od 2 miesiecy regularnie piwo codziennie 2 butelki i muszę powiedzieć że czuję sie lepiej niż przed. Piwo mi służy bardzo. Co do wódki to środnio przyjemny trunek na codzienny relax. Wracając do chłodnicy to raczej się nie przejmuję tą miedzią, dużo gorszych substancji wchłaniamy doodkoła nas. Ale jest też chłodnica z nierdzewki w browamatorze, może ona nie wytrąca niczego.? Ale wpadłem na chłodzenie "płaszczem wodnym" otóż musze poszukać wiadra szerszego od garka 35cm, zrobić kranik na dole i od góry w szczeline wlewać zimna wodę. Pewnie nie bedzie tak szybko jak zanurzeniowo ale bezdotykowo:) narazie będę używał mojej miedzianej chłodnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 jeżeli taką chłodnicę ( nie czyszczoną) wsadzicie do kwaśnej gorącej brzeczki to po kilku minutach macie jony/kompleksy w piwku. Czy ktoś z szacownych forumowiczów ma możliwośc zbadania ile tych szkodliwych kompleksów miedzi jest w gotowym piwie chłodzonym uprzednio niedoczyszczoną chłodnicą? Chętnie podeślę próbki. Potem tylko porównamy to z normami, wymaganami dotyczącymi produktów spożywczych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się