jakabzdura Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Witam, przedstawiam to co mam i z czego chce zrobić swoje pierwsze piwko. Chciałbym zrobić na pewno ciemne piwo. Chciałbym podzielić wszystko na 2 części (ograniczenia sprzętowe). Jedną część zacierać w jednej temperaturze, a w drugą część z wykorzystaniem kilku temperatur. Nie wiem jeszcze jakie proporcje chce zastosować do chmielu i słodów ciemnych. Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom - 2 kg Monachijski typ II 16-24 EBC Strzegom - 2 kg Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom - 1 kg Karmelowy ciemny 400-800 EBC Strzegom 0,2 kg Czekoladowy ciemny 1100-1300 EBC Strzegom 0,2 kg Jęczmień palony 1100 EBC Strzegom 0,2 kg Marynka 2013 - 100 g granulat 9,0% Lubelski 2013 - 100 g granulat 4,2% Safale S-04 Jak sądzicie, wyjdzie coś z tego ? Jestem totalnym amatorem (szukam dość sporo w internecie, czytam "Domowe warzenie piwa" R. Lehrl) Więc wszelkie porady są mile widziane Dzięki za pomoc i pozdrawiam Edytowane 13 Lutego 2014 przez jakabzdura Nataliefeem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Jak sądzicie, wyjdzie coś z tego ? Pewnie rosół Książka Lehrla nie jest jakimś wybitnym źródłem wiedzy. Nasze wiki jest chyba jednak lepsze . Odnośnie samej receptury, pomijając nie najszczęśliwsze chmielenie wyjdzie Ci niewątpliwie stout i to z dużą ilością aromatów palonych (czekolada, kawa) Po co Ci aż takie ilości chmielu? Przy 100g marynki, na średnią, 20-litrową warkę to wyjdzie potężna goryczka (PPP podpowiada, że to będzie jakieś 166,5 IBU).. Edytowane 13 Lutego 2014 przez Lary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Dokup do tego laktozę zrobisz mik stouta. Tylko z chmielem pomyśl tak, żeby nie dawać na aromat jedynie marynkę na goryczkę a lubelski na smak. np 20g marynki na 60min i 30g lublina na 30min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakabzdura Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Oczywiście nie chce dodać całego chmielu (tyle mam po prostu), nie wiem też ile dodać karmelu,czekolady i palonego. Do refermentacji mam glukozę, ile dodać na litr do stouta ? (PPP podpowiada, że to będzie jakieś 166,5 IBU) jak to wyliczyłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Podałem 100g Marynki na 60' i 100g Lubelskiego na 10' - wychodzi 166,5 IBU. Zainstaluj brewtarget, dodaj słody Strzegomia (plik w dziale download) i modyfikuj zasyp tak długo aż wpasuje Ci się w widełki stylu. To samo z goryczką. Myślę, że przy stoucie możesz spokojnie dać minimalną ilość lubelskiego na 10' (0-10g) i ok 20g Marynki na 60'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Proponuję mniej monacha II - conajwyżej kilogram, karmelowy ciemny, czekoladę i jęczmień też zmniejsz o połowę. Jęczmień dodaj pod koniec gotowania. Będzie na pewno z tego delikatne ciemne piwo, które docenią znajomi. Chmielu - tak jak mówią Koledzy - znaaaaaacznie mniej, daj coś w okoliczy 20 g marynki na 60 minut i po 10g lubelskiego na 10 i 5 minut. Drożdże S04 sprawdzą się znakomicie, tylko pilnie przestrzegaj procedury uwadniania. Najwięcej niepokoju budzą we mnie Twoje plany dotyczące komplikowania zacierania. Skoro to Twój debiut, staraj się nie utrudniać sobie za bardzo. Zatrzyj jak chłop na wsi jednotemperaturowo w 65C, najwyżej potem podnieś temperaturę na chwilkę do 75 C na koniec, to Ci się łatwiej przefiltruje, choć i bez tego pójdzie gładko. Domyślam się, że Twoje ograniczenie sprzętowe to przymały garnek. Wiesz co - spróbuj jednak gdzieś pożyczyć większy, na taką warkę wystarczy nawet 27 litrowy albo rozejrzyj się po AGD, przy odrobinie szczęścia można za 100 zł kupić jakąś emalię 30 litrów. Swój nabyłem za 90 zł i ma już 25 warek na koncie i drugie tyle na pewno posłuży. Ja wspominam swoje pierwsze warzenie z zacieraniem to mało się o garnek i termometr nie zabiłem, mimo że nie tworzyłem jakichś cudów. Złapiesz trochę praktyki, wprawy - takiej czysto manualnej, pewności siebie w kuchni to poszalejesz, a na razie rób to, co na pewno Ci wyjdzie. Po najmniejszej linii oporu. Ściskam kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 ja bym wywalił tylko palony. a tak może być dobre piwko. dałbym chmiel jak radzi wujek zbynieks. Ale lubelskiego jeszcze dodał w 30 min na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakabzdura Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Poszła pierwsza warka, ale oczywiście dowaliłem ... nie wiem czy coś z tego będzie Najpierw skład, na 10 L bo ze sprzętem ciężko i pierwsza próba 1kg - Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom - 1kg - Monachijski typ II 16-24 EBC Strzegom 0.5 kg -Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC Strzegom 80 g - Karmelowy ciemny 400-800 EBC Strzegom 80 g - Czekoladowy ciemny 1100-1300 EBC Strzegom 50 g - Jęczmień palony 1100 EBC Strzegom 150 g płatków jęczmiennych 15 g Marynka 2013 - granulat 9,0% na 60 minut 10g Lubelski 2013 - granulat 4,2% na 10 minut Zacieranie w około 66 stopniach, potem 10 minut w 72 (dodane słody ciemne). Wygrzew i filtrowanie ok. Wyszło mi około 9.5 litra piwa (17 IBU) I chciałem sobie podzielić drożdże(Safale S-04) też na pół i wsypałem je do nie sterylnego pudełka Nie miałem niestety innego wyjścia i musiałem je dodać. Nie wiem czy coś z tego będzie ale trudno, pierwsza warka, poważny błąd i konsekwencje też pewnie będą poważne Edytowane 20 Lutego 2014 przez jakabzdura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 1g marynka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakabzdura Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 1g marynka? już się poprawiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Czy jest sens dzielić drożdże? Imo niepotrzebne ryzyko - lepiej odfermentować na całej paczce a potem po prostu pobrać gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 I chciałem sobie podzielić drożdże(Safale S-04) też na pół Co to za dziwny trend z dzieleniem drożdży? Do tego drożdży suchych. Nie rozumiem, co to ma na celu. O ile przy weizenie są teorie, że zestresowanie drożdży daje więcej bananów, to tutaj nie mam pojęcia jaki jest cel/sens takiego działania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Warka 10l, więc pół saszetki teoretycznie powinno wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakabzdura Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 póki co nic się nie dzieje jeszcze, od dodania drożdży minęło 16 godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Przy S-04 to norma jak po 48 nic się nie będzie dziać (tj spadać BLG) to wtedy można się martwić. Ale na razie się uspokój, weź głęboki łyk piwa i cierpliwie czekaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakabzdura Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Temperatura jest około 19, nie za mała ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motoswinia Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 W sam raz. Mi ostatnio też ruszyły dopiero po 30 h , więc jeszcze masz czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakabzdura Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Fermentacja ruszyła, kiedy będę mógł poznać, że jednak zepsułem piwo ? (przez złe obchodzenie się z drożdżami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Po fermentacji już powinieneś wiedzieć, że piwo jest niedobre. Ale niekiedy trzeba zabutelkować i przeczekać a problem potrafi nie tyle zniknąć co może zostać zakamuflowany. To ciężko czasem stwierdzić. Ale jak po fermentacji będzie niedobre to lepiej wylać. Najlepiej poszukaj i poczytaj o wadach w piwie i wtedy będziesz w stanie stwierdzić czy piwo jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 póki co nic się nie dzieje jeszcze, od dodania drożdży minęło 16 godzin pomaga też uwodnienie drożdzy + dodanie im trochę pokarmu (cukru) - namnożą się wtedy w pożywce i ruszą szybciej... u mnie uwodniona paczka + cukier ruszyła po 3- 4h (zadane w 20*) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Najlepiej poszukaj i poczytaj o wadach w piwie i wtedy będziesz w stanie stwierdzić czy piwo jest OK. Ja bym tego nie robił To potrafi zabić przykemność z picia piwa. Zmysły potrafią być złośliwe i podpowiedzieć coś czego nie ma Piwo przede wszystkim ma smakować Takie moje zdanie pomaga też uwodnienie drożdzy + dodanie im trochę pokarmu (cukru) Drożdże powinno się uwadniać bez dodatku cukru. Rób zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lub poczytaj na forum. Dodatek cukru wywołuje niepożądane efekty w pracy drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Dodatek cukru wywołuje niepożądane efekty w pracy drożdży. jak 1-2g cukru może dać niepożądane efekty ? pls podpowiedz .? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Dodatek cukru wywołuje niepożądane efekty w pracy drożdży. jak 1-2g cukru może dać niepożądane efekty ? pls podpowiedz .? Polecam z fachowego źródła : http://www.piwo.org/topic/12789-blog-dori-rehydratacja-suchych-drozdzy-piwowarskich/page__hl__%2Brehydratacja+%2Bdro%C5%BCd%C5%BCy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) Niektórzy producenci i literatura zaleca uwadniać drożdże w 5% roztworze sacharozy. Ma to zapobiegać plazmolizie (z powodu niskiego ciśnienia osmotycznego komórki wchłaniają zbyt dużo wody i pękają) komórek. Chyba w wodzie twardej nie ma to znaczenia. edit: nie tyle twardej co niedestylowanej czyli zasobnej w sole ) Według mojej wiedzy dodatek sacharozy do tych 5% nie zaszkodzi drożdżom, ale czy pomoże nie wiem. Edytowane 21 Lutego 2014 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) Np. na opakowaniu Danstar Nottingham jest nawet zilustrowane dodanie "proszku" do wody, a następnie wsypanie drożdży. Zapadło mi w pamięć, jak ostatnio uwadniałem (właśnie z dodatkiem cukru, a konkretnie glukozy). Mało tego, wszystko zamieszałem łyżką Negatywnego wpływu na drożdże nie zauważyłem, wręcz przeciwnie - mają się dobrze i bardzo ładnie pracują w 14'C, chyba że coś wyjdzie potem w smaku, ale jakoś mi się nie wydaje. Edytowane 21 Lutego 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się