Chemik Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Witam Wszystkich, Jako pierwszą warkę z zacieraniem postanowiłem popełnić coś na styl Polish IPA (piwko jest obecnie na 8 dniu burzliwej). Ekstrakt początkowy to 16 BLG. Użyte chmiele, to: - Marynka 30g, na 60 minut gotowania; - Lubelski 30 g, na 20 minut; - Sybilla 15 g, na 10 minut, - Sybilla 15 g, do chłodzenia; - na zimno 40 g Sybilli Objętość warki to 19 L. Dzisiaj wykonywałem pomiar BLG (jest już 6 BLG), spróbowałem próbki do pomiaru ekstraktu. Piwko nie posiada takiej goryczki, jakbym sobie życzył, dodam że przed fermentacją była w miarę ok. I teraz moje pytanie, czy ma sens dodanie na cichą tzw. hop tea (wywar z 15-20 g marynki), aby poprawić goryczkę? Z Góry Dzięki Nataliefeem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 (edytowane) jak chcesz zwiększyć goryczkę, to musisz ten chmiel trochę pogotować, żeby się aa zizomeryzowały. Pamiętaj, że w fermentującym piwie goryczka będzie słabiej wyczuwalna niż w gotowym produkcie. Wynika to z obecności cukrów, które zaburzają percepcję goryczy. Edytowane 15 Lutego 2014 przez leszcz007 Chemik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Hop tea wystarczy, zalej wrzątkiem chmiel zakryj talerzykiem i dodaj przed butelkowaniem, będzie git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Poczekaj... w moim PIPA po 2 miesiącach była bardzo mocna i ściągająca goryczka, która przykrywała wszystko. Tylko ja miałem 40g na 60' (przy 22L 13BLG) Dodatkowo, póki jest silny aromat chmieli to goryczka też jest lekko przykryta. Chemik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 I teraz moje pytanie, czy ma sens dodanie na cichą tzw. hop tea (wywar z 15-20 g marynki), aby poprawić goryczkę? Na tym etapie i przy braku doświadczenia, nie jesteś w stanie ocenić goryczki jaka powstanie w piwie dojrzałym. Moim zdaniem proporcje i czasy dodania są dobre. Nic bym nie kombinował. Chemik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Zostaw i niczego nie dodawaj. Będziesz miał punkt odniesienia do przyszłych warek. A do planowania ilości chmielu polecam jakiś kalkulator - Beersmith, Brewtarget, QBrew, w Toolkicie piwowara też chyba można policzyć. Chemik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Mam jeszcze jedno pytanie, czy zastosowanie do tego typu piw drożdży S-04, jest dobrym wyborem? Czytałem gdzieś, że do piw mocno chmielonych ten typ drożdży jest nie najlepszy, gdyż może pozbawić piwa części aromatów przez strącanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Hmm nie wiem o jakie strącenie może chodzić ale aromaty "ejlowe" przykryją trochę aromaty chmielowe. Dlatego do IPA powinno się stosować drożdże jak najbardziej "czyste" typu: Danstar Nottingham albo Fermentis US-05. Lub jak wolisz płynne to Wyest American Ale (chyba 1056) Chemik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Skoro mowa o herbatkach chmielowych, to mam pytanie (jeśli mogę się wtrącić): czy chmieląc brzeczkę podczas gotowania na 120 IBU, możemy za pomocą herbatek chmielowych podbijać ilość zizomeryzowanych alfakwasów (i tym samym goryczkę) czy ich rozpuszczalność w piwie kończy się na 120 IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 chcesz dochmielać 120 ibu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 bardziej z chęci eksperymentu niż upodobań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Moim zdaniem nie zwiększy odczucia goryczki, sam lubię eksperymenty więc zachęcam do ich pełnienia MichalW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Dzięki Serdeczne za pomoc;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Nie chodzi o to, że powyżej 120 IBU się nie rozpuszcza, tylko o to że powyżej tej wartości ludzkie zmysły nie "widzą" różnicy:-) MichalW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Wczoraj właśnie otworzyłem pierwszą buteleczkę wcześniej opisywanego "za mało nachmielonego piwka". Goryczka jest dość mocna jednak nie ma uczucia ściągania, znacznie mocniejsza niż przed rozlewem. Dzięki za wszelką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się