aniolhc Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Kolega przedstawił mi ciemne oblicze mchu irlandzkiego. http://supernowosci24.pl/rakotworczy-karagen-w-jedzeniu/ co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) "Karagen jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym w charakterze substancji zagęszczającej, a także stabilizującej zawiesiny i emulsje. Jest on używany m.in. w celu zmniejszenia sedymentacji kakao, mleka skondensowanego oraz innych napojów." Czy czasem mech irlandzki nie ma zwiększyć sedymantacje czyli strącić białka aby brzeczka była klarowniejsza? A po drugie ilości stosowane w piwowarstwie są minimalne... Edytowane 18 Lutego 2014 przez MateuszO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniolhc Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Co nie zmienia faktu że podobno jest szkodliwy dla zdrowia! Ale co nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Jak zjesz pół kilo nieszkodliwej soli kuchennej, to też się pochorujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 no to ładnie miedź w piwie, karagen, rozpuszczanie się niebezpiecznych substancji z plastikowego fermentatora ... i mówią/piszą że domowe piwko jest zdrowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 jak to mówi staropolskie przysłowie- wszystko szkodzi w nadmiarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 właśnie nie ma się czym martwić, przecież większość sami nie pijemy, częstujemy innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Z drugiej strony mech irlandski uważany jest przez niektorych za nowe fantastyczne "naturalne lekarstwo": To właśnie ten zdumiewający wodorost może leczyć wszystko od zaburzenia pęcherza, zapalenia oskrzeli (nieświeży oddech), zaburzeń jelitowych i gruczołów, problemów na opuchliznę stawów, tarczycy, płuc, gruźlicy, nowotwory i choroby wrzodowej. Ostatnie badania wykazały, że mech irlandzki ma w rzeczywistości wspaniałe właściwości anty-wirusowe i może pomóc w walce z wirusami grypy B i śwince. http://www.naturalnews.com/026661_Irish_moss_food_body.html# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 no to ładnie miedź w piwie, karagen, rozpuszczanie się niebezpiecznych substancji z plastikowego fermentatora ... i mówią/piszą że domowe piwko jest zdrowe a z plastiku to co się rozpuszcza w 20-23 stopniach? Gdzieś ten temat mi zwiał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 a takie tam substancje organiczne ... inicjatory polimeryzacji czy jak je zwał ale na szczęście fermentator ma znak dopuszczający do kontaktu z żywnością z drugiej strony kwas solny też jest spożywczy http://vitalia.pl/ch_add,226,0_Kwas-chlorowodorowy.html krecik ( wodorotlenek sodu) też się je http://www.niam.pl/pl/produkty/3471-e524_wodorotlenek_sodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Omnia sunt venena, nihil est sine veneno. Sola dosis facit venenum - Paracelsus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Aldehyd octowy tyż pewnie nie obcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 nawet wypicie dużej ilości wody może zabić - nadzieja w umiarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Omnia sunt venena, nihil est sine veneno. Sola dosis facit venenum - Paracelsus mądry się pomylił jeszcze wtedy nie wiedział o kumulacji substancji w organizmie ołowiane rurociągi nie zabijały po wypiciu szklanki wody. leki z rtęcią tez nie zabiały w 2 dni po spożyciu, nawet w małych dawkach ... jak tam wasza miedziana chodnica ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Jakie związki z chłodnicy kumulują się w moim organizmie? Masz jakieś dane czy tak sobie bezmyślnie wypisujesz co Ci do głowy przyjdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Omnia sunt venena, nihil est sine veneno. Sola dosis facit venenum - Paracelsus mądry się pomylił jeszcze wtedy nie wiedział o kumulacji substancji w organizmie ołowiane rurociągi nie zabijały po wypiciu szklanki wody. leki z rtęcią tez nie zabiały w 2 dni po spożyciu, nawet w małych dawkach ... jak tam wasza miedziana chodnica ? Co nie zmienia faktu, że i tak Paracelsus miał rację - wszystko zależy od dawki, bez względu na rozłożenie czasowe Jedna szklanka wody z ołowianego rurociągu krzywdy Ci nie zrobi, ale picie takiej wody przez x lat już tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Łaziłem po nabrzeżu UK, chyba to samo morze co zbierany mech irlandzki, gdybym nie widział to bym nie uwierzył, woda czysta, kamienie i muszelki też, przypływy i odpływy, fajna filtracja. Macie fotki Używam mchu prawie do każdego piwa. Oczywiście mogę pisać głupoty Edytowane 18 Lutego 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 A gdzie ten mech na zdjęciach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Kolega przedstawił mi ciemne oblicze mchu irlandzkiego. http://supernowosci2...gen-w-jedzeniu/ co o tym myślicie? co do piwowarstwa domowego z karagenem to jest kompletne nieporozumienie nawet zakładając że karagen jest szkodliwy to jego właściwości są dla nas wybawieniem. zauważmy pewną zależność otóż dodając nawet wielkie ilości karagenu do piwa nic lub w niewielkim stopniu wchłonie się do organizmu d;laczego ? bo on jest w piwie nie rozpuszczalny i wytrąca się razem z osadem drożdzowo-białkowo-taninowym dlatego pijmy klarowne piwo temat zamknięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 A gdzie ten mech na zdjęciach ? zapomniałem, Już jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Jakie związki z chłodnicy kumulują się w moim organizmie? Masz jakieś dane czy tak sobie bezmyślnie wypisujesz co Ci do głowy przyjdzie? pij swoją chłodnicę a później wpisz w wyszukiwarce zatrucie miedzią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 A gdzie ten mech na zdjęciach ? zapomniałem, Już jest. to już wolałbym pić chłodnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Biniu, Bnp: Panowie, tlenki miedzi, dodatkowy offtopic i tym podobne już przerabialiśmy jakoś 3 dni temu. Litości GB: raczej zwykle gloniska nadmorskie jak wszędzie. Te "nasze" algi z tego co podaje literatura wyglądają mniej więcej tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 To czemu mech irlandzki jest z Irlandii a nie z naszych alg? Zbieracze zbierali małże, były czyściutkie po odpływie. To było kilka lat temu, kupując składniki do piwa przypomniałem sobie tamto nabrzeże, klarowne i właśnie mech-filtrator . Może i konserwują mech ale we wrzątku chyba ulecą konserwanty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 "Nasze" napisałem w sensie tych konkretnych glonów do zastosowań piwowarskich, a nie lokalnych bałtyckich. To co pokazałeś na zdjęciach po prostu nie ma nic wspólnego z tematem. Co do konserwowania to nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się