bnp Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Kolega @Bielok w swoim temacie opisał problem z mętnością brzeczki na strzegomskich słodach... mam inne negatywne spostrzeżenia co do słodu ze Strzegomia a mianowicie problemy z filtracją. Odkąd stosuję Strzegom mam problemy z filtracją. Warzę zazwyczaj mocne piwa 20-30 blg i na strzegomiu filtracja z wysładzaniem trwa 1-2 h. Oczywiście to do przyjęcia ale wcześniej filtrowałem z wysładzaniem takie warki w 15-30 min. Uporałem się częściowo z problemem poprzez długą 30 min przerwę białkową ale piwo traci na pianie. Miał ktoś coś takiego ? bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 W sobotę jak warzyłem Belgian IPA to oplot po upuszczeniu 2l totalnie się zapchał, zacierałem standardowo jak wszystkie piwa 63oC 60min + 30min 72oC (bez białkowej), zacier w proporcji 4l wody na 1 kg ziarna. Wszystkie słody ze Strzeogomia. Przy filtracji z FD nie zauważyłem większego problemu, a jeżeli już to głównie pod koniec wysładzania zauważałem, że woda wolniej przechodziła przez złoże. Generalnie nie mogę nic wprost zarzucić słodom ze Strzegomia, ale jak skończę zapasy, to wracam w bazowych słodach do Weyermanna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Cześć. Absolutnie nie chciałem rozpętać żadnej nagonki na słodownię Strzegom, ale forum jest po to by dzielić się swoimi uwagami i doświadczeniem. To co napisał BNP też było u mnie zauważalne, ale nie na tyle żebym to uznał jako wadę słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Mieliśmy podobne problemy (filtracja, mętnienie) pomogła zmiana słodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Mi się tam dobrze filtruje na strzegomskich słodach. Ostatnio koźlaczek 16 blg w około 1h 98l. Chyba zależy kto na jakim śrutowniku jedzie... Edytowane 27 Lutego 2014 przez Qxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Nie mam problemów z żadnym słodem odkąd kontroluję i koryguję pH. Chyba jedynym który nie wymagał korekty był pilzneński z Optimy ze słynnej partii z BogutynMłyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Bardziej skłanialibyśmy ku zdaniu Zgody i stąd nasze zainteresowanie kupnem phmetru. http://www.piwo.org/...ki/#entry261208 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Cześć. Qxa - pamiętaj ze mój słód był śrutowany u Ciebie a zatkała mi się na nim filtracja na pokazie warzenia - czyli szału nie było. Zgoda,AnMary- jeżeli jeden słód u mnie na tej samej wodzie daje lepsze wyniki niż inny, to dla mnie rozwiązaniem nie jest dodawanie chemii do zacieru a kupienie lepszego surowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Qxa - pamiętaj ze mój słód był śrutowany u Ciebie a zatkała mi się na nim filtracja na pokazie warzenia - czyli szału nie było. A ja mam identyczny śrutownik jak Qxa PH zresztą również koryguje od jakiegoś czasu i jedynie przełom mam nieznacznie większy. Edytowane 27 Lutego 2014 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Nie zauważyłem waszych problemów, śrutuje dość drobno, robię korektę pH, filtracja normalna zmętnienia brak w piwie, jedynie to co Kacper mam czasem większy przełom... Skłaniałbym się dalej anmar, że to problemy z wodą jak zgoda pisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 ja piszę o problemach przy założeniu stałych warunków. ten sam operator śrutuje, wsypuje słody do garnka .... no chyba że mi się w mieście woda zmieniła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Ja używam tylko słodów ze Strzegomia (bazowych) i nie zauważyłem, żeby filtracja mi się dłużyła. Piwa także nie wychodzą mętne, więc wydaje mi się, że problem leży gdzie indziej, może tak jak pisze Zgoda chodzi tu o pH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Cześć Skłaniałbym się dalej anmar, że to problemy z wodą jak zgoda pisał. W Bielsku-Białej, W-wie, Jeleniej Górze i Toruniu ? aha i na innych słodach mieli dobrze, teraz mają źle .... ciekawe. Ja osobiście przypuszczam że partie słodu są bardzo nierówne, i teraz się zacnie - u mnie dobrze, a u mnie źle - ..... i taka licytacja aż Erloy zamknie wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 a kupienie lepszego surowca o tym pisaliśmy kilka postów wyżej. robię korektę pH No właśnie robisz korektę. Ani na Optimie, ani na CM nie mieliśmy takiej potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Ja osobiście przypuszczam że partie słodu są bardzo nierówne i tu też możesz mieć dużo racji. Nam wystarczył jeden worek Pilzneńskiego, żeby zrazić się do strzegomskiego słodu, no bo jakie są powodu naszych sympatii i antypatii -> nie lubię i już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Okej może źle się wyraziłem robię korektę obecnie wody do wysładzania, zacieru nie muszę bo samo pH się stabilizuje na poziomie 5,4-5,5. No to wygląda na to, że partie słodów. Strzegomia przerobiłem dość sporo i jedyne co zauważyłem to spadek wydajności przy pilzneńskim i dość dużo w nim zanieczyszczeń, ale nie wpływało mi to na filtrację nigdy i klarowność filtratu. Reszta słodów była okej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 od początku warzenia używałam słodu strzegomskiego. Z ostatniej partii pilzneńskiego (jak wspomniałam w innym wątku) jestem bardzo niezadowolona i zamierzam zmienić na inny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 i jedyne co zauważyłem to spadek wydajności przy pilzneńskim aaa widzisz. Już zacząłem się bać, że zapomniałem jak się piwo warzy. Drugi raz mam strzegomski po długiej przerwie i wydajność jest bardzo kiepska. Miało wyjść 12blg a wyszło 10blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 mam to samo z ostatnia partią BestMalz'a - może nie tyle z wydajnością bo ta jest porównywalna ale warki mam mętne..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Z filtracją problemów nie mam, ale też nie filtruję brzeczki w 10 minut, bo ustalam szybkość poniżej 1 litra na minutę. Przełom przy Strzegomiu zazwyczaj mam zauważalnie słabszy niż przy innych słodach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Ja niestety też zauważyłem spadek wydajności o około 5% i gorszą filtrację przy słodzie pilzneńskim ze Strzegomia. Pomagało głębokie nacinanie młóta przy filtracji. Zdecydowanie wolę pilzneński z Malteurop w Gdańsku. Edytowane 27 Lutego 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Tragedia. Niestety skusiłem się na ten słód. Wydajność ledwo ponad 60% to super wynik przy tym słodzie. Nie mogę osiągnąć lepszego wyniku. Poza tym brzeczka jest mętna. Wydłużyłem zacieranie, filtrację i wysładzanie, efekt żaden. Nie wiem co dalej ale na samą myśl, że będę musiał się przemęczyć cały sezon z tym słodem, zaczyna mnie mdlić Mam pszeniczny i wiedeński, pilzneński jest z CM. Myślałem, że termometr wariuje, ale sprawdziłem z analogowym i jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 z pale ale ze Strzegomia nie mieliśmy problemów - ph 5,7 przy zacieraniu - delikatnie za wysoki więc można korygować odwrócę pytanie - jaki (z jakiej firmy) słód bazowy byście polecili? - taki z którym nie było u Was żadnych problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 (edytowane) jaki (z jakiej firmy) słód bazowy byście polecili? - taki z którym nie było u Was żadnych problemów Jeszcze niedawno polecił bym Strzegom Jeszcze dwa sezon (może dwa) temu z niego korzystałem i byłem zadowolony. Obecnie korzystam z BestMalz'a i sobie chwalę, a jednym z lepszych u mnie był słód z Bruntalu. Cały mój wywód dotyczy tylko słodów pilzneńskich i monachijskich, bo z Pale Ale prawie nie korzystam Edytowane 7 Marca 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Soufflet - choć też trzeba kontrolować pH, bo jest trochę za wysokie. Dobrze wspominam słód z Optimy, ale dawno nie miałem z nim do czynienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się