olo333 Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Ja mam z nim do czynienia obecnie i również polecam - dobry i tani. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Korzystam tylko ze słodów ze Strzegomia i nie zauważyłem żadnych problemów. Wszystko wychodzi dokładnie jak wynika z obliczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 a Castle Malting? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Nie czekaj na odpowiedzi - promocja w TB nie będzie trwała wiecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 a Castle Malting? Nie. Takiego syfu jak w CM to nawet w Optimie nie miałem. Kawałki płyt wiórowych, drzazgi, chwasty. Myślę, że to są zmiotki z podłogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Nie. Takiego syfu jak w CM to nawet w Optimie nie miałem. Kawałki płyt wiórowych, drzazgi, chwasty. Myślę, że to są zmiotki z podłogi. U mnie w słodzie CM znalazła się słoma i raz kamyczek. Wydajność duża ale smieci to prawda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Raz Ci się trafił kamyczek? U mnie się trafił kilkukrotnie na Strzegomiu, lipa totalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Hehe to widzę, że do Castlemalting nie tylko ja mam takie odczucia, kupiłem je raz i to był jedyny nie mam zamiaru do nich wracać... Może kamyków nie miałem, ale dodatki typu słoma i pełno drobnych śmieci to norma w ich podstawowych słodach od nich. Co do Strzegomia, kupiłem wór Pilzna i Pale Ale, jestem świeżo po Bestmalz z którego jestem zadowolony, będę miał porównanie, jak go trochę poużywam to podzielę się z wami czy mam takie spostrzeżenia jak wy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. wogosz Opublikowano 12 Marca 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Bardzo ciekawy wątek - wiele spostrzeżeń piwowarów co świadczy o tym, że nie tylko warzą piwo, ale uważnie śledzą proces i go analizują. Spróbuję poteoretyzować trochę na temat Waszych obserwacji, choć "z góry mówię" że nie będzie to ocena żadnego ze słodów i żadnej słodowni o których piszecie, a tylko próba wyjaśnienia przyczyn problemów z technologicznego puntu widzenia. 1. Bnp: "Odkąd stosuję Strzegom mam problemy z filtracją... Uporałem się częściowo z problemem poprzez długą 30 min przerwę białkową ale piwo traci na pianie." Karczmarz: "W sobotę jak warzyłem Belgian IPA to oplot po upuszczeniu 2l totalnie się zapchał, zacierałem standardowo jak wszystkie piwa 63oC 60min + 30min 72oC (bez białkowej), zacier w proporcji 4l wody na 1 kg ziarna" Pisałem już kiedyś, że filtracyjność brzeczki nie zależy tylko od jakości śrutowania. Czas spływu brzeczki to jeden z parametrów słodu na który w dużej mierze składa się jakość jęczmienia, poprawność jego moczenia i należyte wyprażenie słodu podczas suszenia. Oczywiście są jeszcze kwestie sprzętowe (wielkość kadzi filtracyjnej czyli grubość warstwy młóta, szczeliny w sitach - my raczej stosujemy sracz-wężyk itp.). Jeżeli jednak piwowar stosuje ten sam sprzęt, wodę, podobne zacieranie itp. i przy zmianie słodu widzi różnicę - to obstawiał bym też słód. 2.Bielok: "Ja osobiście przypuszczam że partie słodu są bardzo nierówne" to oczywiście jest możliwe, ale z punktu widzenia problemów o których powyżej źle by świadczyło to o słodowni. Jeżeli przyczyną byłoby wadliwe suszenie, to znaczyłoby że jedne słody są prawidłowo suszone a inne niekoniecznie. Mało prawdopodobne żeby słodownia suszyła raz tak, raz inaczej; nawet gorszy słód na skutek awarii zdarzyłby się raczej incydentalnie, a nie periodycznie. Większym problemem jest surowiec. Jednak fałszowany jęczmień browarny w dostawach, oraz partie o słabej energii kiełkowania powinny być wychwycone podczas skupu. 3.Undeath: "robię korektę obecnie wody do wysładzania, zacieru nie muszę bo samo pH się stabilizuje na poziomie 5,4-5,5." to zdanie nie brzmi najlepiej. Słód pilzneński powinien mieć pH od 5,8-6,0. Jeżeli nie namaczasz słodu na długo przed zacieraniem (zakwaszanie naturalne), to znaczy że używany przez Ciebie słód jest dość mocno kwaśny. Przyczyną może być niedostateczna podaż tlenu (świeżego powietrza) podczas kiełkowania. Niby fajnie bo nie trzeba zacieru dokwaszać, ale brak tlenu w środkowej fazie kiełkowania negatywnie odbija się na jakości. 4.Zgoda: "Takiego syfu jak w CM to nawet w Optimie nie miałem. Kawałki płyt wiórowych, drzazgi, chwasty. Myślę, że to są zmiotki z podłogi." To pozostawiam bez komentarza - powinieneś go reklamować. Jednak co do zanieczyszczeń w słodzie to mam kilka uwag. Pewne ilości zanieczyszczeń są dopuszczalne. Trzeba wziąć pod uwagę, że jeżeli słód ma wysoką kruchość i wysokie rozluźnienie to łatwo się kruszy, obłuszcza i pyli - już w rurze za czyszczarką, potem wpadając do worka, potem gdy worek jest transportowany, a także gdy rozsypuje się go z worka do mniejszych opakowań. Najgorzej odczyścić zanieczyszczenia o wielkości ziarniaka. Jeżeli więc trafi się kamyk o wielkości 2-5 mm trudno mówić o winie słodowni, bo po prostu nie mieli jak go oddzielić. Podobnie z pszenicą czy głuchym owsem w jęczmieniu, choć tego ostatniego sporo oddzielają tryjery. Nie ma za bardzo wytłumaczenia dla piasku, przytulii, rzepaku (czyli te malutkie) i kukurydzy, słomy, większych kamieni itp. sporo większych od ziarna zanieczyszczeń. Cichus, Undeath, Bogodar i 8 innych 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 @wogosz Co do mojej nieszczęsnej filtracji to ewidentnie wina słodu. Próbowałem już zacierać na tym słodzie z gniotownika i na słodzie barrrrdzo grubo zmielonym. Efekt zawsze ten sam - powolna filtracja. Przyczyną jest zapewne duża lepkość. Pytanie: czy są jakieś normy dla lepkości brzeczki ? mam mozliwość oznaczenia lepkości ale nie znam metodyki badania dla brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Tak według Polskiej Normy PN-A 79082:1997 zakłada maks lepkość brzeczki 1,67 mPa*s. Choć w handlu akceptowalny poziom 1,6 mPa*s do nawet 1,55 mPa*s. Pomiar brzeczki laboratoryjnej w 20°C przeprowadza się dowolnym wiskozymetrem. Spisałem to z artykułu Władysława Jamborowicza "Jakość Słodu i Parametry Jego Oceny" jest to materiał z XIV Szkoły Technologii Fermentacji organizowanej przez Politechnikę Łódzką. P.S Brzeczka laboratoryjna to przygotowana metodą kongresową. Edytowane 12 Marca 2014 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 No i tu pojawia się problem, bo trzeba zrobić brzeczkę kongresową, a żeby to zrobić trzeba mieć wykalibrowane młynki DLFU. Co do lepkości, to brzeczki z dwurzędowego jarego mają wynik ok 1,45-1,50 mPa*s, a z ozimego zwykle ok. 1,49-1,55 mPa*s Większość klientów akceptuje lepkość do 1,60, ale niektórzy tylko do 1,55. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Witam, Dziękujemy za informacje i przyjrzymy się dokładnie parametrom. Każda partia słodu jest w specyfikacji jednak każdy z Was produkuje w inny sposób. Podobnie jest z większymi browarami gdzie procesy przebiegają również w inny sposób w zależności od sprzętu i browarnika. Kolejne partie produkcyjne przygotujemy również z odmian importowanych. Mamy kilka innych odmian które mogą zachowywać się inaczej w produkcji piwa.. Powinny się one pojawić w sprzedaży za kilka tygodni. Chciałbym od Was otrzymać opinie czy widzicie różnicę czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 no to i ja dorzucę parę groszy , warzenie rozpocząłem w pażdzierniku na słodach ze Strzegomia wydajność 83-85 % zresztą wiosną miałem też taką piękna nie ma się do czego przyczepić pierwsze warki zrobiłem na słodach które miałem z wiosny i było ok .Zrobiłem nowy zakup w twoim browarze zakupiłem słód pilzneński niemiecki , pierwsza warka 73% zamiast 12 wyszła 10tka byłem w szoku zastanawiałem się co spaprałem . Zrobiłem zakupy w Strzegomiu to samo do dzisiaj mam 73-75 % wydajności i wiem że na pewno przyczyną nie jest Strzegom .Z tego co piszą inni też spadła wydajność zastananawiam się jaka jest przyczyna ? ...pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) I co? Producent sprzedający swoje wyroby światowym potentatom miałby robić lipny słód? Chyba, że żenią piwowarom domowym odpadki, w co watpię. Edytowane 12 Marca 2014 przez Szuwar71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Produkcja słodów podstawowych nie jest domeną Strzegomia w grupie DMG. Od tego w Polsce jest słodownia w Sierpcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Robiłem dziś piwo na pilzneńskim i przeżyłem horror. Negatywna próba jodowa wyszła po PONAD 2 GODZINACH ZACIERANIA. Z 4kg pilzneńskiego, 400g. monachijskiego i 150g. karmelowego, wyszło mi 19 litrów brzeczki 10,5 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 a czy mógłbyś podać więcej szczegółów odnośnie samego słodu? kiedy/gdzie kupiony, śrutowany/sam śrutowałeś? W jakiej temperaturze zacierałeś? Bo mi to wygląda na stary słód, albo błąd pomiaru termometru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Robiłem dziś piwo na pilzneńskim i przeżyłem horror. Negatywna próba jodowa wyszła po PONAD 2 GODZINACH ZACIERANIA. Z 4kg pilzneńskiego, 400g. monachijskiego i 150g. karmelowego, wyszło mi 19 litrów brzeczki 10,5 BLG. Przede wszystkim upewniłbym się co do termometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Viking Malt Opublikowano 14 Marca 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Słód pilzneński i sprzedawany produkowany w Słodowni Strzegom spełnia wymagania wszystkich parametrów wyspecyfikowanych dla tego produktu, zrobiliśmy ponownie jego analizę i nie odbiega od analizy z czasów produkcji. Jest to partia jednorodna wyprodukowana w październiku 2013 roku, zmagazynowana i sprzedawana tylko do homebrewingu. Od listopada nie mieliśmy od Was żadnych negatywnych informacji aż do dzisiaj. Po opisanych przez Was problemach związanych z klarownością, pogorszeniem filtracji brzeczki i niższą wydajnością podjęliśmy działania, żeby wyjaśnić ich potencjalne przyczyny. Jęczmień browarny używany do produkcji słodu pochodzi z krajowych zbiorów z 2013 roku, z obszaru południowo-zachodniej Polski. Surowiec w tym rejonie odznaczał się dużo niższym wyrównaniem (najniższe od 5-ciu lat), wyższą zawartością białka. O ile wyrównanie możemy podnieść wskutek czyszczenia ziarna, o tyle poziomu białka bardzo nie obniżymy, mimo odrzucenia najdrobniejszych ziarniaków. Sprzedawane partie słodu pilzneńskiego miały białko na poziomie 11,5%, co może wpływać na spowolnioną filtracyjność brzeczki. Przeanalizowaliśmy również pozostałe parametry procesu mogące mieć wpływ na filtrację. Jęczmień został dostatecznie namoczony, słodowany w optymalnych temperaturach w bębnach, co doprowadziło do właściwej modyfikacji skrobi (kruchość >80,0%, ziarna szkliste <2,0%, b-glukan< 200). Niższa wydajność, o której również wspominacie może się wiązać ze zgodną z wymaganiami, jednak nieco niższą zawartością ekstraktu. W procesie zacierania istotna jest temperatura kleikowania skrobi. Średnia temp. dla jęczmienia jarego z tegorocznych zbiorów wynosi 63,5°C i jest o 1,7°C niższa od średniej wartości dla poprzednich zbiorów (65,2°C), kiedy notowaliśmy wysokie wartości tego parametru. W związku z problemem występującym u niektórych z Was podjęliśmy decyzje o przeznaczeniu do sprzedaży innej partii słodu. Słód ten był już sprawdzony i jego parametry jak i zachowanie w procesie są rewelacyjne. Słód zostanie wprowadzony do sprzedaży od 17go marca. Dodatkowo zamieszczam szczegółową analizę przeznaczonej do sprzedaży partii jęczmienia (są to wyniki z analizy 20 ton słodu). Niestety nie jesteśmy w stanie stwierdzić z czego wynikały Wasze problemy, nie znamy miejsca zakupu, czasu i warunków przechowywania, z jakiego okresu pochodzi, czy dobrze prowadzicie proces itp. Mamy nadzieję, że nasza analiza będzie dla Was pomocna. Czekamy również na wnioski z kolejnych warzeń z nowych partii słodu. Jeżeli kiedykolwiek pojawiają się u Was problemy to prosimy o bezpośredni kontakt ze sklepem - marta.pajak@dmgp.pl W przypadku powtarzających się problemów od razu zareagujemy. 2014-03-13 Słód pilzneński.pdf kordas, Meriadock, cml i 14 innych 17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Kupiłem już śrutowany, przyjechał do mnie w środę, więc teoretycznie powinien być świeży. Temperatura trzymała się w okolicach 62/63 stopni, więc idealnie. Ale chyba kupie sobie lepszy termometr, bo ten podstawowy, z zestawu BA jest za wolny. Może faktycznie w nim jest jakiś problem. Tyle że nigdy nie miałem takich problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Ja jestem właśnie w trakcie warzenia. 5kg pilzneńskiego, 300g karmelowy 30, 100g karmelowy 150, 300g monachijski (wszystko ze Strzegomia) + 200g Carapilsa. Zacierane na lenia 66-63st trochę ponad godzinę. Wyszło przed gotowaniem 26-27l 15blg. Wydajność jakieś 68% także chyba u mnie wszystko w normie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Dmpg - szacunek za reakcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Kupiłem już śrutowany, przyjechał do mnie w środę, więc teoretycznie powinien być świeży. Temperatura trzymała się w okolicach 62/63 stopni, więc idealnie. Ale chyba kupie sobie lepszy termometr, bo ten podstawowy, z zestawu BA jest za wolny. Może faktycznie w nim jest jakiś problem. Tyle że nigdy nie miałem takich problemów. Taki żółty, alkoholowy? To szmelc. Moje kłamały o 5 do 12°C, w zależności od temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuna Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Taki żółty, alkoholowy? To szmelc. Moje kłamały o 5 do 12°C, w zależności od temperatury. Mały off topic, ale w takim razie jaki polecasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi