rychuwro Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) Dzień dobry. Jestem w trakcie "warzenia" brewkitu gozdawa english stout (2 x ekstrakt nachmielony), zrobiłem 21L, blg spadło z 13 do 7 i stoi w miejscu od 3 dni (łącznie 9dni) Ballingometr sprawdzany. Proces warzenia przebiegł wzorowo, jedynie na minus to to, że drożdże uwodnione zadałem w 29 stopniach, i ochłodziłem brzeczkę do 21 stopni i w takiej przebiegała fermentacja. Natomiast fermentacja ruszyła burzliwie po 10h, więc ten minus chyba odpada. Brzeczkę przed zadaniem drożdży porządnie napowietrzyłem. Piwo w smaku ok. Nie wiem o co chodzi, gdzieś czytałem, że już tak ktoś miał z gozdawą, że drożdże nie przejadły "wszystkiego". Nie wiem co robić, czy zlewać na cichą i później butelkować licząc, że nie będzie granatów, czy dodać nowe drożdże i może dojedzą ? Pozdrawiam Piotrek Edytowane 3 Marca 2014 przez rychuwro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Cześć ja jak robiłem stouta to z 13BLG zeszło mi do 6BLG, i dałem na cichą. Skoro u ciebie kolejny pomiar w odstępie 3 dni utrzymuje się na stałym poziomie i do tego burzliwa trwa już 9 dni to śmiało przelewaj na cichą coś jeszcze powinno zjechać na dół ale już nie wiele. Na następny raz zrób sobie test FFT i nie będziesz miał problemu. Poziom BLG zależy również od rodzaju drożdży jakie zostały zastosowane jedne zejdą płycej z BLG a inne głębiej. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) , Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez Shooter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychuwro Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Brewkitu nie musisz warzyć, tylko rozcieńczyć w określonej ilości wody . Bardziej skupił bym się na fermentacji, która prawdopodobnie się zatrzymała. Na szybo to mogę poradzić wzruszenie drożdży poprzez pobujanie fermentorem i podniesienie na kilka dni temperatury. Wzruszałem przedwczoraj fermentor, temperatura też ciut wyższa, nic nie drgnęło. Ilość procentów nie straszna dla mnie, tylko chodzi o te granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychuwro Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) Cześć ja jak robiłem stouta to z 13BLG zeszło mi do 6BLG, i dałem na cichą. Skoro u ciebie kolejny pomiar w odstępie 3 dni utrzymuje się na stałym poziomie i do tego burzliwa trwa już 9 dni to śmiało przelewaj na cichą coś jeszcze powinno zjechać na dół ale już nie wiele. Na następny raz zrób sobie test FFT i nie będziesz miał problemu. Poziom BLG zależy również od rodzaju drożdży jakie zostały zastosowane jedne zejdą płycej z BLG a inne głębiej. Pzdr Też z gozdawy warzyłeś stouta ?ps. Jak czytam to forum to stwierdzam, że coś produkcyjnie jest nie tak z gozdawą. Edytowane 3 Marca 2014 przez rychuwro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) Cześć też robiłem jakiś czas temu stout gozdawa i też mi zszedł tylko do 6BLG i nic niżej poszedł w butelki i rozdaję teraz wszyskim zeby wypili bo szału nie ma (w porównaniu do stot coopers), pucha gozdawy utwierdziła mnie w przkonaniu że trzeba zacząć zacierać, i żałuje tylko jednego, że tak późno:( smak i aromat piwa zacieranego bajka, nigdy więcej puszek także rozlej wypij zapomnij i nigdy nie wracaj, zacieraj:) Edytowane 3 Marca 2014 przez marny_popis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychuwro Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Cześć też robiłem jakiś czas temu stout gozdawa i też mi zszedł tylko do 6BLG i nic niżej poszedł w butelki i rozdaję teraz wszyskim zeby wypili bo szału nie ma (w porównaniu do stot coopers), pucha gozdawy utwierdziła mnie w przkonaniu że trzeba zacząć zacierać, i żałuje tylko jednego, że tak późno:( smak i aromat piwa zacieranego bajka, nigdy więcej puszek także rozlej wypij zapomnij i nigdy nie wracaj, zacieraj:) Tak fajnie zapowiadały się te brewkity, a tu taka kicha. Mam jeszcze od nich Irish Red Ale, jak to nie wyjdzie to kończę przygodę z ich brewkitami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marny_popis Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Wyjdzie czy nie wyjdzie bierz się za zacieranie bo fajna zabawa i smak piwa bez porównania, mamy we WRO fajny sklep na Ostrowskiego z odbiorem osobistym i super zestawy, nie pożałujesz i nigdy nie wrócisz do puszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Cześć też robiłem jakiś czas temu stout gozdawa i też mi zszedł tylko do 6BLG i nic niżej poszedł w butelki i rozdaję teraz wszyskim zeby wypili bo szału nie ma (w porównaniu do stot coopers), pucha gozdawy utwierdziła mnie w przkonaniu że trzeba zacząć zacierać, i żałuje tylko jednego, że tak późno:( smak i aromat piwa zacieranego bajka, nigdy więcej puszek także rozlej wypij zapomnij i nigdy nie wracaj, zacieraj:) Tak fajnie zapowiadały się te brewkity, a tu taka kicha. Mam jeszcze od nich Irish Red Ale, jak to nie wyjdzie to kończę przygodę z ich brewkitami. IRA piłem, jest niezłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 dla mnie zawsze były zagadką te drożdże dawane do puszek,a w gozdawie jeszcze te tajemnicze nazwy z tego co widziałem jak już to może kupić puszkę i np.s-04 dać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Przelej na cichą . Daj piwku jeszcze 10 - 14 dni . Wykorzystaj ostatnie 4 dni na dochmielenie na cichej jeśli chcesz . Później w butle . Ilość cukru dobierz przez program refermv2 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marki36 Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Tak fajnie zapowiadały się te brewkity, a tu taka kicha. Mam jeszcze od nich Irish Red Ale, jak to nie wyjdzie to kończę przygodę z ich brewkitami. Ja zrobiłem Pale Ale z Gozdawy na polepszaczu z Gozdawy 50/50 ekstrakt i glukoza i wyszło super, więc myślę że to zależy od puszki jaki jest efekt końcowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Cześć ja jak robiłem stouta to z 13BLG zeszło mi do 6BLG, i dałem na cichą. Skoro u ciebie kolejny pomiar w odstępie 3 dni utrzymuje się na stałym poziomie i do tego burzliwa trwa już 9 dni to śmiało przelewaj na cichą coś jeszcze powinno zjechać na dół ale już nie wiele. Na następny raz zrób sobie test FFT i nie będziesz miał problemu. Poziom BLG zależy również od rodzaju drożdży jakie zostały zastosowane jedne zejdą płycej z BLG a inne głębiej. Pzdr Też z gozdawy warzyłeś stouta ?ps. Jak czytam to forum to stwierdzam, że coś produkcyjnie jest nie tak z gozdawą. Witam Nie ja zacząłem od razu od zacierania. Jak masz jeszcze jedną puchę to wykorzystaj ale już do puch nie wracaj, tylko zacieraj. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Nie jestem do końca przekonany czy winne są puszki. Ostatnio stwierdziłem, że może warto przetestować te suche drożdże górnej fermentacji z Gozdawy - fakt że w paczce jest ich trochę mało (7g) ale moje aipa zeszło z 15 do 6,5 blg ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychuwro Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 (edytowane) Dzięki wszystkim za info, wczoraj zlałem na cichą. Dzisiaj znowu jakaś piana na wierzchu, czuć CO2, smak ok, blg nic nie spada. Nic więcej nie będę grzebał. Podejrzewam, że brzeczka wypuszcza zgromadzony CO2. Jeżeli się nie zepsuje to w sobotę rozleje do butelek. Od początku mojej przygody z piwem robiłem z ekstraktów, sam dobierałem drożdże i chmiele, coś mnie skusiło na brewkit Edytowane 4 Marca 2014 przez rychuwro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Wykorzystaj ostatnie 4 dni na dochmielenie na cichej jeśli chcesz co ma stout dochmielić na zimno? jakaś dziwna technika widać że to wina drożdży bo sporo osób ma problem z odfermentowaniem dobrym,a ekstrakty mają zazwyczaj 80% +/- 5 cukrów fermentowalnych ,nie chce mi się wierzyć że by w tych było inaczej są może tacy co robili z puszek ale z innymi drożdżami niech się wypowiedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychuwro Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Ja robiłem z puszek (same ekstrakty niechmielone) i zawsze odfermentowało do 3 - 4 blg, drożdże suche górnej i dolnej fermentacji: fermentis lub danstar. Na W34/70 lager fermentowany w 15 stopniach po cichej był prawie krystalicznie czysty, a tu stout widzę, że mętny będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Mi różne puszki Gozdawy i Coopersa zawsze schodziły bardzo nisko, do 1-2 Blg. Wszystkie robione na drożdżach dołączonych do zestawu. Jedynie stout z Muntonsa zszedł do 5 Blg. Problem leży pewnie w fermentacji a nie drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marki36 Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Teraz mam zalanego z puszki Coopersa Real Ale i ładnie mi zeszło na ich drożdżach bo do 1 Blg z 11 Blg, burzliwej ( ruch w rurce ) było ok 36h w pierwszych 2-óch dobach, po tym czasie cisza. Pierwszy pomiar zrobiłem po 5 dniach od nastawienia, dziś tj. po 7 dniach wynik ten sam - 1 Blg. Jutro wieczorkiem butelkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychuwro Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 A ja swoje zanoszę do piwnicy na tydzień w 16 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychuwro Opublikowano 10 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Witam. Piwo się wyklarowało, blg stoi w miejscu, może 0.5 blg spadło, ale nie jestem pewien, czyli zeszło do połowy początkowej wartości. Smak super, lekko słodkawy. Chyba jutro rano zabutelkuje, na 21L dodam 88 gramów glukozy, powinno wyjść nagazowanie 2.0 vol co2. Jedną butelkę będę miał plastikową do sprawdzenia nagazowania wrazie jakby drożdże zabrały się za resztę cukrów. Mogłem w zasadzie jeszcze odlać troche do półlitrowej butelki i zadać drożdże np piekarniczne. Miałbym pewność czy to cukry fermentowalne czy nie. Ale zaryzykuję z butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 2g na butelkę ,troszkę mało ,ale jak kto lubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychuwro Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Niby według stylu, zobaczymy jak będzie, dałem 92g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychuwro Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Dzisiaj po 24h butelka plastikowa, jest już dosyć twarda, ale wszystko pod kontrolą. Natomiast powstała 7mm warstwa drożdży w butelkach. Jednak nie było tak klarowne po cichej. Z drugiej strony podejrzewam, że drożdże strasznie wygłodzone były (miały chyba mało cukrów fermentowalnych do przejedzenia - palony słod ?) bo przerobiły glukozę z refermentacji błyskawicznie i osiadły na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 7mm warstwa drożdży w butelkach. ?! W każdej butelce masz 7mm osadu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się