florekkk Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Ostatnio kilka warek które popełniłem utrzymuje mnie w przekonaniu że pomiar Blg po chmieleniu mija się z celem. O co w ogóle chodzi.. Zdarza mi się że po wysładzaniu dostaję mniej brzeczki niż założyłem (przestaję wysładzać gdy leci ok 2Blg). Sprawdzam wtedy zawartość cukru w całości i przystępuję do chmielenia. Dajmy na to mam 18L, 11 Blg przed chmieleniem. Po wystudzeniu, i dekantacji robię następny pomiar i wychodzi np 15L 16Blg. Coś chyba jest nie tak... jeśli 1Blg = 1% cukru w roztworze... to wychodzi na to że cukier mi się rozmnożył . Czy pomiar Blg po chmieleniu ma sens? Czy brzeczka po chmieleniu nie ma większej gęstości z uwagi na drobiny chmielu które w niej pływają? Będę wdzięczny za wszelkie komentarze:). ponury fermentaThor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Woda wyparowała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Gość tomato Opublikowano 6 Marca 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) może ktoś Ci potajemnie dosypuje cukru przy chmieleniu jak nie patrysz? Jakich chmieli używasz? Amerykańskie mają posmaki owoców. Owoce mają w sobie cukier może stąd sie bierze? Edytowane 6 Marca 2014 przez tomato Jejski, St. Anger, mientkijanek i 5 innych 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 W czym mierzysz po chmieleniu? Jeśli już po przelaniu do fermentota to może to wina nie domytego fermentora lub wężyka? mientkijanek, Jejski, Mariusz_CH i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodulec Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Dzisiaj warzyłem APA, użyłem 70g chmielu. przed gotowaniem było 11 brix, ponownie zmierzyłem blg tego co zostało z garnka po whirpoolu - 16 brix. Faktem jest, że sporo piwa odparowało, ale bez przesady. Nie wiem czy coś jest na rzeczy, ale też zacząłem się zastanawiać nad tym co mogło być złego w moich pomiarach bo wynik absurdalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Tezi i mientkijanek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Jak widać występuje to przy piwach chmielonych amerykanami, może tomato ma rację? Trzeba przetestować czy wiekszy zasyp chmielu znacznie podniesie blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Mam tak samo, nie wiem co jest grane :'( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 za długo może chmieliłeś i wodę na twardo ugotowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) Kurcze też mam ekstrakt wyższy zawsze po gotowaniu, ehhh. Muszę gdzieś poszukać na amerykańskich forach, może wiedzą za wielką wodą co jest grane. I chmiele od nich są przecież. Albo wiem, do vlogera napisze z zapytaniem. Edytowane 6 Marca 2014 przez Mariusz_CH mientkijanek i FurioSan 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. St. Anger Opublikowano 6 Marca 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Cukru już nie mierzę, Gdyż cukier mi się niczym króliki rozmnaża. W naukę już nie wierzę Bo mnie ogrom jej przeraża A chmiel Chmiel jest jak trzmiel Nektar, czyli płynny cukier zbiera Szczególnie ten amerykański Owoce w sobie też zawiera W końcu aromat ma szatański To co, że woda mi paruje I objętość brzeczki spada Ważne, że cukru jakoś więcej Czyli słód niepotrzebny, z chmielu uwarzyć spróbuję Ale czy tak wypada? Nic no, coś kręcę... CZEJEN, Serpiente, banita12 i 9 innych 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Popsuje wam zabawę Kolego czas wrócić do szkoły na fizykę i chemie... Odparowanie – metoda rozdziału mieszanin polegająca na przejściu w stan gazowy jednego ze składników mieszaniny, zwykle stosowana do rozdziału mieszaniny ciała stałego i cieczy. Odparowanie ciekłego składnika mieszaniny może zachodzić samoistnie lub być przyspieszone poprzez ogrzewanie mieszaniny. Przy odparowaniu brzeczki podczas chmielenia zmniejsza się ilość wody, natomiast ilość cukru pozostaje taka sama. Ta sama ilość cukru w mniejszej ilości wody da ci wyższy pomiar, to proste i logiczne.... Stężenia były omawiane przez całe liceum i gimnazjum. Natomiast matmę i stosunki były od podstawówki, odpowiadając łopatologicznie na twoje pytanie miałeś 20 litrów brzeczki 11 blg, po odparowaniu znikła ci woda 5 litrów czyli masz 15 litrów brzeczki 16 blg bo cukier ni wylezie ci sam z gara. Cała ta złośliwość wynika z braku myślenia, zabierając się za piwo lepiej mieć skończoną podstawówkę, tylko szkoda że szkoły często jeszcze nie uczą myślenia. Zgłaszam temat do zamknięcia. Krzyko i beu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) ehh, tak wcześnie? Edytowane 6 Marca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 (edytowane) Zagadka rozwiązana! Kończymy zatem zabawę Panowie edit - wątek otwieram, ale proszę o rzeczowe odpowiedzi i merytoryczną dyskusję. Edytowane 7 Marca 2014 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Poużywała sobie stała obsada obu czatów, mamy żarty, obrazki, wierszyk, pełną powagi uwagę odnośnie wykształcenia, tylko jakoś nikt nie zauważył, że 18*11 < 15*16. Chociażby po poniższym zdaniu: Czy brzeczka po chmieleniu nie ma większej gęstości z uwagi na drobiny chmielu które w niej pływają? można wnioskować, że autor wie czym jest gęstość cieczy i że nie tylko "cukier" będzie pchał spławik do góry. Ale domyślam się, że żaden nawet do tego zdania nie dotarł. dori i beu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Chłopcy się tak zapędzili w złośliwych komentarzach, że chyba żaden z nich nie zauważył (albo nie chciał zauważyć) że gdy miałes 18 l 11°Blg, to po odparowaniu do 15 l powinno być (zgodnie z prawami fizyki ) około 13,2°Blg. Powodów mogą być kilka - próbka nie schłodzona do 20°C lub oczywiście błąd podczas pomiaru blg lub podczas pomiaru objętości. Ale też kilka razy zauważyłem u siebie jedną rzecz - wysładzam na raty i do garnka na gazie dolewam kolejne porcje brzeczki. Ta ostatnia ma najmniejsze blg. Jeżeli ją wleje i od razu pobieram próbke, to czasami otrzymuję niewłaściwy pomiar - brzeczka na górze garnka ma przez chwilę mniejszą gęstość. Dlatego teraz, przed pobraniem pierwszej próbki wszystko mieszam drewnianą łychą, ale czekam chwilę. Chmiel na pomiar raczej wpływu nie ma, chyba że do próbki wpadnie ci cała szyszka dori i korzen16 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 (edytowane) 18 l 11°Blg, to po odparowaniu do 15 l powinno być (zgodnie z prawami fizyki ) około 13,2°Blg. to jest proste, ale wartości wyjściowe najprawdopodobniej przypadkowo podane ponieważ:"Dajmy na to mam 18L, 11 Blg przed chmieleniem. Po wystudzeniu, i dekantacji robię następny pomiar i wychodzi np 15L 16Blg. Coś chyba jest nie tak... jeśli 1Blg = 1% cukru w roztworze... to wychodzi na to że cukier mi się rozmnożył . Czy pomiar Blg po chmieleniu ma sens? Czy brzeczka po chmieleniu nie ma większej gęstości z uwagi na drobiny chmielu które w niej pływają?" Tu nie chodzi o wartości, bo nie mają znaczenia. Chodzi o znajomość zwykłych codziennego użytku zasad fizyki. Edytowane 8 Marca 2014 przez Mariusz_CH Shooter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Daj spokój - jak masz powtarzający się problem i pytając o pomoc podajesz przykład, to na 99% nie jest to jakiś z powietrza, tylko jeden z Twoich własnych. olo333 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
florekkk Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Wybaczcie że się nie ustosunkuje do każdej odpowiedzi z osobna, ale tak w kilku słowach to Jestem pełen podziwu . Mimo późnej godziny forum było bardzo pomocne, ktoś nawet odgrzebał stary zeszyt z podstawówki i przepisał mi definicję pojęcia 'odparowanie'. Wydawało się że zagadka nie jest zbyt wysublimowana... Wartości które podałem obrazowały sytuację, specjalnie zawyżyłem wartość Blg po chmieleniu żeby dało się zauważyć zachwiane proporcję. Nie mniej jednak dzięki za kilka podpowiedzi, rozumiem że końcowa konkluzja jest taka że chmielenie nie powinno zmienić gęstości roztworu. beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 rozumiem że końcowa konkluzja jest taka że chmielenie nie powinno zmienić gęstości roztworu. nie wiem jak Ty to rozumiesz, ale dla jasności sam fakt wzbogacenia brzeczki o zawartość tego co się z chmielu przedostało nie powinien w znaczący/zauważalny dla nas sposób zmienić gęstości. Jeśli jednak jako "chmielenie" rozumiesz cały etap technologiczny (łącznie z gotowaniem) to gęstość wzrasta wyraźnie bo woda odparowuje, a cukier zostaje. IMHO, w sytuacji dopytywania się o szczegóły warto precyzyjnie się wyrażać i precyzyjnie podawać dane. Mariusz_CH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się