Pierre Celis Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Czy w takim momencie można żartować z tyrana? I nie mam [...]Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Mam pytanie bo w komentarzach Tomek napisał, że kanalizacja może pochodzić z chmieli, ba podaje przykład aromaty z amerykańskich chmieli czosnkowo-cebulowe dają kanalizę i występuje to w chmielu Summit. To prawda ktoś miał z czymś takim doświadczenie? Czy to kolejne "widzimisie" jego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Sam się z tym nie spotkałem, ale w TBN i na forach amerykańcy czasem mówią że Columbus i własnie Summit mogą dawać takie efekty. Ile w tym prawdy, to nie wiem, a do testowania tych chmieli jakoś mnie nie ciągnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Ja osobiście nie miałem takiego numeru, ale na przykład na HBT widziałem trochę wpisów o tych czosnkowo-cebulowych aromatach. W przypadku Summita zauważyłem, że narzekali na to przede wszystkim ludzie którzy w recepturach mieli ten chmiel sypany "na smak" (10 - 20 minut przed końcem gotowania). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 No dobra ale kanalizacja to zawsze mówiono że to infekcja. Tu mam zapach odpowiedzialny za to http://www.wiki.piwo.org/Merkaptany. W summicie natomiast doczytałem że ten zapach czosnkowy co ludzie czują jest bardziej taki sztuczny przechodzący w zapach chemiczny, a nie kanalizowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Na Birofilii w zeszłym roku raczyłeś mnie soczyście skrytykować, gdy powiedziałem że masz lekkie nuty kanalizacyjne w American Stoucie. Nie będę się spierał kto wie lepiej. Powszechnie zwana kanaliza to tak jak napisałeś merkaptany. Aromaty merkaptanowe w piwie mogą się pojawiać w skutek autolizy drożdży, zakażenia oraz właśnie chmielenia na zimno pewnymi odmianami, które nie są do końca sprecyzowane. Jedni narzekają na Summita, inni na Citrę, inni na Cascade. Chmielenie na zimno wnosi niewielką ilość związków siarki do piwa, m.in. metanotiol, który ma niski próg wyczuwalności i nadaje aromatów potocznie zwanych kanalizą. To żadne "widzi mi się" Tomka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 (edytowane) Jak dla mnie zapach kanalizacyjny to kanalizacyjny a z czosnkowym się nie spotkałem ale uznałbym to za siarkę ale nie kanalizacyjną. Edytowane 20 Marca 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 (edytowane) Jak dla nie zapach kanalizacyjny to kanalizacyjny a z czosnkowym się nie spotkałem ale uznałbym to za siarkę ale nie kanalizacyjną. No właśnie bardziej bym oponował za siarką. Powszechnie zwana kanaliza to tak jak napisałeś merkaptany. Aromaty merkaptanowe w piwie mogą się pojawiać w skutek autolizy drożdży, zakażenia oraz właśnie chmielenia na zimno pewnymi odmianami, które nie są do końca sprecyzowane. Jedni narzekają na Summita, inni na Citrę, inni na Cascade. Chmielenie na zimno wnosi niewielką ilość związków siarki do piwa, m.in. metanotiol, który ma niski próg wyczuwalności i nadaje aromatów potocznie zwanych kanalizą. To żadne "widzi mi się" Tomka. No dobra http://pl.wikipedia....wiki/Metanotiol to jest dalej bardziej związek siarkowy odpowiednik metanolu, który jak piszą jest bardziej chemiczny-kanalizacyjny. Jaki jest jego próg wyczuwalności? Bo to ciekawe zagadnienie które powinno się pociągnąć dalej. Czy ktoś posiadał coś takiego w piwie, używał w/w chmieli? Na Birofilii w zeszłym roku raczyłeś mnie soczyście skrytykować, gdy powiedziałem że masz lekkie nuty kanalizacyjne w American Stoucie. Nie będę się spierał kto wie lepiej. Dziwne, kilku innych sędziów piło to piwo i żaden nie wyczuł kanalizy, lekka siarkę owszem, o czym cię powiadomiłem i nie była kanalizacyjna, co ty skwitowałeś dziwną miną i chamskim komentarzem, którego nie będę przytaczać, bo i twój i mój stan wtedy był lekko wskazujący i nas poniosło trochę, dlatego cię tak skrytykowałem. No i masz racje nie ma co się spierać kto miał rację wtedy. Tylko nie mam pojęcia po co teraz przytaczasz w tym temacie? Edytowane 20 Marca 2014 przez Undeath alechanted 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 (edytowane) Dziwne, kilku innych sędziów piło to piwo i żaden nie wyczuł kanalizy, lekka siarkę owszem, o czym cię powiadomiłem i nie była kanalizacyjna, co ty skwitowałeś dziwną miną i chamskim komentarzem, którego nie będę przytaczać, bo i twój i mój stan wtedy był lekko wskazujący i nas poniosło trochę, dlatego ciętak skrytykowałem. No i masz racje nie ma co się spierać kto miał rację wtedy.Tylko nie mam pojęcia po co teraz przytaczasz w tym temacie? Bo tak mi się skojarzyło. A komentarze zawsze mam chamskie No dobra http://pl.wikipedia....wiki/Metanotiol to jest dalej bardziej związek siarkowy odpowiednik metanolu, który jak piszą jest bardziej chemiczny-kanalizacyjny. Jaki jest jego próg wyczuwalności? Bo to ciekawe zagadnienie które powinno się pociągnąć dalej. Czy ktoś posiadał coś takiego w piwie, używał w/w chmieli? Tak jak piszą głównie zapach jest zgniły, bo trzeba pamiętać że kanaliza to nie tylko zapach kanału, ale ogólnie mówiąc gnilny. Próg wyczuwalności ma już na poziomie 1,5 mikrograma na litr, co jest wartością bardzo niską. Dla porównania diacetyl to 10-40 mikrogramów na litr. Generalnie spotkałem się z tym piwach domowych i komercyjnych, jeżeli mówimy o chmieleniu, tylko i wyłącznie w piwach chmielonych odmianami nowofalowymi. Także można wysnuć tezę o instniejącej jakiejś współzalezności. EDIT Zresztą nawet na wiki masz wspomniane, że merkaptany dają opisane przez Ciebie wcześniej aromaty http://www.wiki.piwo.org/Merkaptany Edytowane 20 Marca 2014 przez MINIAK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 (edytowane) To wiem że dają takie zapachy. Pytaniem moim było czy możliwe jest uzyskanie tego zapachu z chmieli. No to wychodzi na to, że w przy sprzyjających warunkach wyższe alkohole z związkami siarkowymi z chmieli mogą tworzyć delikatną kanalizę. Czyli też z tego co czytałem wnioskuje wada ta jest przemijająca, wraz z utylizacją zapachu chmielowego w piwie. Mam to piwko zobaczymy czy wyczuje coś podobnego. A komentarze zawsze mam chamskie A i to nie jest raczej powód do dumy... Można przekazać komuś, że ma wadę w piwie w normalny sposób. Edytowane 20 Marca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 To wiem że dają takie zapachy. Pytaniem moim było czy możliwe jest uzyskanie tego zapachu z chmieli. No to wychodzi na to, że w przy sprzyjających warunkach wyższe alkohole z związkami siarkowymi z chmieli mogą tworzyć delikatną kanalizę. Czyli też z tego co czytałem wnioskuje wada ta jest przemijająca, wraz z utylizacją zapachu chmielowego w piwie. Mam to piwko zobaczymy czy wyczuje coś podobnego. Pewny jesteś alkoholi wyższych? Jakieś źródło? Z tego co wiem, np. wspomniany wcześniej metanotiol jest w bardzo małym stopniu produkowany przez drożdże oraz jest jednym z siarkowych elementów olejków chmielowych. A i to nie jest raczej powód do dumy... Można przekazać komuś, że ma wadę w piwie w normalny sposób. Pewnie można, ale to robię w metryczkach Jestem jaki jestem, niektórym to nie pasuje, inni tolerują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Potwierdzenia naukowego nie mam, raczej to są domysły, na anglojęzycznych forach też. Możliwości jest wiele skąd się bierze w połączeniu z chmielem kanaliza, ale żadna nie potwierdzona naukowo, ktoś na czacie mówił, że coś na wykładach też o tym miał, ale tak samo nie było to rozpisywane do wzorów chemicznych. No nic chyba będzie trzeba to przyjąć że tak jest i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 I odpowiednia " " pod piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Mi się strasznie spodobał motyw ze słoikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się