panta_rei Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 A mnie przed tą metodą powstrzymuje osad na fermentorze, zawsze mam wrażenie, że nic fajnego w nim nie ma (ten osad na górze ścianek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgadzam się z tym. Przed wykorzystaniem tego samego fementora od połowy w góre wyczyściłbym go desprayem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Wiele osób pisze, że po zlewaniu piwka na cichą od razu do tego fermentora z gęstwą leją nową brzeczkę. Zastanawia mnie jak te piwa wychodzą i czy po skończonej fermentacji gęstwy jest dużo więcej niż po pierwszym piwie? Jeżeli chcesz mieć realny wpływ na profil piwa - nie powinieneś tak robić. Ale jeżeli chcesz mieć piwo, nie ważne jak wyjdzie - jak najbardziej można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Ja zbieram gęstwę, płuczę i odrzucam drożdże z samego dna mimo, że czasem cała gęstwa ma jednolity kolor. W nowym piwie do czystego fermentora daję gęstwę zgodnie z kalkulatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Tzw ciepła gęstwa. Mnie fermentor po zlaniu piwa przypomina kibel zaniedbany... Lepiej odmierzyć odp ilość i zadać do czystego pojemnika Ładnie pachnie i wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Dodatek do mojego wczorajszego wpisu: RIS wesoło bulka. Stoi w piwnicy w temp. otoczenia 10 st.C. Temp. fermentującego piwa po 24 godzinach od zadania drożdży: 14 st.C. Temperatura zalecana prze WhiteLabs do fermentacji szczepem WLP 001: 20-23 st.C. Mariusz_CH i cml 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) Dodatek do mojego wczorajszego wpisu: RIS wesoło bulka. Stoi w piwnicy w temp. otoczenia 10 st.C. Temp. fermentującego piwa po 24 godzinach od zadania drożdży: 14 st.C. Temperatura zalecana prze WhiteLabs do fermentacji szczepem WLP 001: 20-23 st.C. W połączeniu z tym jaką ilość gęstwy zadajesz to można by rzec, że wypisujesz tu jakieś piwowarskie herezje Edytowane 27 Listopada 2014 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 PawelH, 6 grudnia zobaczysz o Kim piszesz... Może kiedyś gdy będę miał udane swoje piwo to napiszę do Dagome o wymianę online Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 PawelH, 6 grudnia zobaczysz o Kim piszesz... Może kiedyś gdy będę miał udane swoje piwo to napiszę do Dagome o wymianę online Ale ja doskonale wiem o kim pisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Dagome, w zasadzie zrobiłem coś podobnego - daj kiedyś znać, czy czasem nie będziesz miał aromatów autolizy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 W połączeniu z tym jaką ilość gęstwy zadajesz to można by rzec, że wypisujesz tu jakieś piwowarskie herezje Robię to co mi działa. Wbrew opiniom krążącym na mój temat, jestem bardziej praktykiem niż teoretykiem Wrzuciłem te dwa posty powyżej dla kontrastu, żeby pokazać że tak też można PawelH, 6 grudnia zobaczysz o Kim piszesz... Może kiedyś gdy będę miał udane swoje piwo to napiszę do Dagome o wymianę online A potem się okaże, że masz lepsze ode mnie Dagome, w zasadzie zrobiłem coś podobnego - daj kiedyś znać, czy czasem nie będziesz miał aromatów autolizy. Autolizę masz wtedy jak drożdże zdychają. Ja nie widzę powodów dla których miałyby u mnie zdychać. Gęstwa czysta i świeżutka, zadana do brzeczki 24 godziny po zebraniu. Brzeczka z solidną porcją pożywki. Start fermentacji po 5-6 godzinach. Nie będzie żadnej autolizy. Prędzej spodziewał bym się autolizy w wersji z 2 litrami gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Jakiej pożywki używasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Robię to co mi działa. Wbrew opiniom krążącym na mój temat, jestem bardziej praktykiem niż teoretykiem Wrzuciłem te dwa posty powyżej dla kontrastu, żeby pokazać że tak też można Dagome i własnie dlatego stąd mój komentarz Jak ma się Twoja ilość zadawanej gestwy do tego co podaje najczesciej uzywany tutaj kalkulator sluzacy do obliczania ilości zadawanych drozdzy Efekty znamy wszyscy, czyli wiadomo że działa No i własnie pytania: jakiej pozywki uzywasz i jak napowietrzasz brzeczke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Jakiej pożywki używasz? zapewne http://www.homebrewing.pl/pozywka-dla-drozdzy-wyeast-nutrient-blend-10g-p-587.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Jak ma się Twoja ilość zadawanej gestwy do tego co podaje najczesciej uzywany tutaj kalkulator sluzacy do obliczania ilości zadawanych drozdzy Nie wiem czy Dagome liczył, ale kalkulator podaje 140 ml swieżej zdrowej gęstwy dla 14C (coś między lager a górniak), 1.1 OG, 5,5gal, więc chyba 120ml też jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Często jest podawane, że WLP001 to odpowiednik Wyeast 1056. A tym drożdżom niestraszne dolne temperatury górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Jakiej pożywki używasz? zapewne http://www.homebrewi...-10g-p-587.html Dokładnie. Używam pożywki Wyeast Nutrient Blend. Z tym, że kupuję w Centrum Piwowarstwa, bo tam mają w normalnych ilościach, a nie homeopatycznych. Jak ma się Twoja ilość zadawanej gestwy do tego co podaje najczesciej uzywany tutaj kalkulator sluzacy do obliczania ilości zadawanych drozdzy Nie wiem czy Dagome liczył, ale kalkulator podaje 140 ml swieżej zdrowej gęstwy dla 14C (coś między lager a górniak), 1.1 OG, 5,5gal, więc chyba 120ml też jest ok. Kalkulator, którego używam i z którym jestem skalibrowany ( http://www.mrmalty.com/calc/calc.html ) pokazuje dokładnie 199 ml. Często jest podawane, że WLP001 to odpowiednik Wyeast 1056. A tym drożdżom niestraszne dolne temperatury górnej fermentacji. Sporej części drożdży górnej fermentacji nie straszne są niskie temperatury, tylko trzeba wiedzieć co się robi i na co można sobie pozwolić, a także stosować schemat wzrastających temperatur fermentacji. Robię to co mi działa. Wbrew opiniom krążącym na mój temat, jestem bardziej praktykiem niż teoretykiem Wrzuciłem te dwa posty powyżej dla kontrastu, żeby pokazać że tak też można Dagome i własnie dlatego stąd mój komentarz Jak ma się Twoja ilość zadawanej gestwy do tego co podaje najczesciej uzywany tutaj kalkulator sluzacy do obliczania ilości zadawanych drozdzy Efekty znamy wszyscy, czyli wiadomo że działa No i własnie pytania: jakiej pozywki uzywasz i jak napowietrzasz brzeczke? Ja względem kalkulatora mrmalty stosuję zwykle 50-75% tego co mi pokazuje, przy gęstwie średnio-gęstej. Warunek świeże, zdrowe drożdże i kontrola temperatury fermentacji. Natleniam niestety dziadowsko. Przy zlewaniu wężykiem schłodzonej brzeczki + mocne wstrząsanie fermentorem przez 5 min. Na niektórych drożdżach działa ok, na innych niestety nie wystarcza i efekt jest hmmmm... taki sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Natleniam niestety dziadowsko. Przy zlewaniu wężykiem schłodzonej brzeczki + mocne wstrząsanie fermentorem przez 5 min. Na niektórych drożdżach działa ok, na innych niestety nie wystarcza i efekt jest hmmmm... taki sobie Spróbuj metody, którą ostatnio nagrałem specjalnie dla Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Natleniam niestety dziadowsko. Przy zlewaniu wężykiem schłodzonej brzeczki + mocne wstrząsanie fermentorem przez 5 min. Na niektórych drożdżach działa ok, na innych niestety nie wystarcza i efekt jest hmmmm... taki sobie Spróbuj metody, którą ostatnio nagrałem specjalnie dla Ciebie Za skomplikowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Za skomplikowane Leń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Łukasz co to za metoda? Chyba że to jakaś tajemnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Łukasz co to za metoda? Chyba że to jakaś tajemnica. Tajemnica ... nie powiem. Żartowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Blender Dr2 kiedyś o tym wspominał, końcówkę (trzepaczkę?) moczysz w starsanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Blender Dr2 kiedyś o tym wspominał, końcówkę (trzepaczkę?) moczysz w starsanie? Tak, najpierw sobie leży w Starsanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Jak się kiedyś dorobię blendera/miksera to skorzystam z tej metody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się