Jump to content

Witam wszystkich i każdego z osobna.

Recommended Posts

Niedawno zainteresowałem się domowym wyrobem piwa.

Znalazłem to zacne forum i po przeczytaniu wątków 'co kupić?' , 'od czego zacząć?' kupiłem

zestaw super start z BA, brewkit Muntons Traditional Bitter i ekstrakt słodowy.

Nie wiem, czy wszystko dobrze zrobiłem - dodałem drożdże przy ~26°C i mimo, że w mieszkaniu mam jakieś 21,5°C

temp. warki nie schodziła poniżej 25°C przez pierwsze 2 doby (dość wątpliwe wskazania termometru samoprzylepnego z zestawu).

Później fermantacja jakby zdechła (piana opadła, woda w rurce stoi), a temp. zeszła do 23°C.

Mimo to zamierzam odczekać do 7 dni przed butelkowanem. Jak uważacie?

No ale nie czekając na końcowe efekty chciałbym się zabrać za uwarzenie czegoś z ekstraktów i chmielu.

I tu liczę na Waszą pomoc. Zapoznałem sie z ogólnymi zasadami z http://www.piwo.org/artykuly/sposoby-warzenia-piwa/

ale chodzi mi o jakieś konkretne przepisy - które ekstrakty, chmiele i drożdże kupić i w jakich ilościach? Przepisy na forum zwykle bazują na słodach :),

a jakąś literaturę dopiero zamierzam kupić.

Chciałbym na początek zrobić jakieś proste piwo, najepiej jasne, dobrze nachmielone, niezbyt mocne (~5% alk.), górnej fermentacji.

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Pozdrawiam!

Witam,

No kolejna osoba w rudzkim klubie piwowarów :)

Na warzeniu z puszek to się nie znam, więc i nie pomogę za dużo. Jeśli skończyła się fermentacja ( była piana i opadła) to czas przelewać.

Witam :)

Jeśli chodzi o ekstrakty to dużo nie pomogę, ale może spróbuj gotowe zestawy na bazie ekstraktów np.

piwo jasne ale 12 blg lub

Prawdziwe Ale z BA.

Ja kiedy zaczynałam przygodę z warzeniem zwykle korzystałam z gotowych zestawów i piwa wychodziły według mnie bardzo dobre. Z czasem nauczysz się sam komponować receptury :)

Co do butelkowania to ja też poczekałabym te 7 dni :)

Powodzenia :)

Wielkie dzięki za odpowiedzi!

Dori, właśnie o taki zestaw mi chodziło. Nawet nie wiedziałem, że są takie na BA.

Okazuje się, że z Pieronem jesteśmy prawie sąsiadami, więc liczę w razie czego

na pomoc doświadczonego piwowara.

No i myślę, że niebawem zabiorę się za warzenie z zacieraniem.

Pozdrawiam.

• 4 weeks later...

Odgrzewam wątek:)

Brewkit już prawie gotowy - 2 tyg. w butelkach. Jestem z niego średnio zadowolony - znajomi gadają,

że dobre, ale mi się wydaje, że trochę za słodkie (z pomiarów wynika 4°Blg). Na szczęście da się wypić.

Kupiłem tydzień temu to, co mi Dori poleciła, czyli zestaw z ekstraktem 'piwo jasne ale 12 blg'. Właśnie dzisiaj przelewałem na cichą.

Po degustacji stwierdzam, że jest ZNACZNIE lepsze od tego brewkita - właściwie to już nadaje się do spożycia :). Odfermentowało do 3 blg i nie jest słodkie.

Wątpliwości budzi we mnie jedynie balon, który kupiłem w tesco z przeznaczeniem na cichą ferementację - moczyłem go w domestosie chyba z dobę, zalewałem wrzątkiem, czyściłem szczotką, a i tak pozostały jakieś osady w środku :). Uznałem w końcu, że nie ma co sie przejmować i przelałem tam piwo.

Czytałem coś o stosowaniu kreta, ew. dosypywaniu ryżu, piasku etc.

Czym to czyścić?

pozdro

Lech.

Jeżeli to nowy balon z marketu, to zapewne Biowinowy "Ambrosia" :) To dość grube szkło i może dlatego wydaje Ci się, że nie jest krystalicznie czyste. Jest takie szaro-niebieskie...

Nie stosuj już nic dodatkowego a najlepiej zrób fotkę i zamieść na forum. Pomyślimy :)

Cześć.

Wątpliwości budzi we mnie jedynie balon, który kupiłem w tesco z przeznaczeniem na cichą ferementację - moczyłem go w domestosie chyba z dobę, zalewałem wrzątkiem, czyściłem szczotką, a i tak pozostały jakieś osady w środku :).

wrzątek do szkła ..... uuuuuuuuffffffffffff, że nie pękło!

Do dezynfekcji i czyszczenia mozesz używac kreta, najlepiej bez dodatków aluminium lub w czystszej formie NaHO - czyści z wszelakich osadów ogranicznych i dezynfekuje.

Piaskiem i ryżem sie namachasz, jeszcze ci balon z reki się wyślizgnie, szkoda roboty, jak można zalac chemią i spokojnie poczekać kilka godzin :)

Elroy, balon niby nowy z marketu, ale po wyciągnięciu z kosza okazał sie cholernie brudny w środku - stał gdzieś chyba parę lat. Część osadów usunąłem, a na resztkę machnąłem ręką po 2 dniach zabawy. Fotki na razie nie zrobię, bo już jest piwo w środku.

Bielok, następnym razem wypróbuję tego kreta. Co do wrzątku, to też miałem wątpliwości, ale słyszałem, że niektórzy tak robią.

Na szczęście balon przetrwał.

Przy okazji pytanie:

Czy do filtracji brzeczki po chmieleniu też używacie tego filtra z oplotu? Czy to tylko do filtrowania po zacieraniu?

Jeszcze nie mam filtra z oplotu więc posłużyłem się zwykłym sitem i pieluchą.

Pozdrawiam,

Lech

Edited by lechst

Przy okazji pytanie:

Czy do filtracji brzeczki po chmieleniu też używacie tego filtra z oplotu? Czy to tylko do filtrowania po zacieraniu?

Jeszcze nie mam filtra z oplotu więc posłużyłem się zwykłym sitem i pieluchą.

Szyszki tak właśnie odcedzam, granulat nie. Robię wir a po odstaniu ściągam wężykiem.