lechst Posted July 6, 2009 Share Posted July 6, 2009 Niedawno zainteresowałem się domowym wyrobem piwa. Znalazłem to zacne forum i po przeczytaniu wątków 'co kupić?' , 'od czego zacząć?' kupiłem zestaw super start z BA, brewkit Muntons Traditional Bitter i ekstrakt słodowy. Nie wiem, czy wszystko dobrze zrobiłem - dodałem drożdże przy ~26°C i mimo, że w mieszkaniu mam jakieś 21,5°C temp. warki nie schodziła poniżej 25°C przez pierwsze 2 doby (dość wątpliwe wskazania termometru samoprzylepnego z zestawu). Później fermantacja jakby zdechła (piana opadła, woda w rurce stoi), a temp. zeszła do 23°C. Mimo to zamierzam odczekać do 7 dni przed butelkowanem. Jak uważacie? No ale nie czekając na końcowe efekty chciałbym się zabrać za uwarzenie czegoś z ekstraktów i chmielu. I tu liczę na Waszą pomoc. Zapoznałem sie z ogólnymi zasadami z http://www.piwo.org/artykuly/sposoby-warzenia-piwa/ ale chodzi mi o jakieś konkretne przepisy - które ekstrakty, chmiele i drożdże kupić i w jakich ilościach? Przepisy na forum zwykle bazują na słodach , a jakąś literaturę dopiero zamierzam kupić. Chciałbym na początek zrobić jakieś proste piwo, najepiej jasne, dobrze nachmielone, niezbyt mocne (~5% alk.), górnej fermentacji. Z góry dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted July 7, 2009 Share Posted July 7, 2009 Witam, No kolejna osoba w rudzkim klubie piwowarów Na warzeniu z puszek to się nie znam, więc i nie pomogę za dużo. Jeśli skończyła się fermentacja ( była piana i opadła) to czas przelewać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted July 7, 2009 Share Posted July 7, 2009 Witam Jeśli chodzi o ekstrakty to dużo nie pomogę, ale może spróbuj gotowe zestawy na bazie ekstraktów np. piwo jasne ale 12 blg lub Prawdziwe Ale z BA. Ja kiedy zaczynałam przygodę z warzeniem zwykle korzystałam z gotowych zestawów i piwa wychodziły według mnie bardzo dobre. Z czasem nauczysz się sam komponować receptury Co do butelkowania to ja też poczekałabym te 7 dni Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechst Posted July 7, 2009 Author Share Posted July 7, 2009 Wielkie dzięki za odpowiedzi! Dori, właśnie o taki zestaw mi chodziło. Nawet nie wiedziałem, że są takie na BA. Okazuje się, że z Pieronem jesteśmy prawie sąsiadami, więc liczę w razie czego na pomoc doświadczonego piwowara. No i myślę, że niebawem zabiorę się za warzenie z zacieraniem. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechst Posted July 30, 2009 Author Share Posted July 30, 2009 Odgrzewam wątek:) Brewkit już prawie gotowy - 2 tyg. w butelkach. Jestem z niego średnio zadowolony - znajomi gadają, że dobre, ale mi się wydaje, że trochę za słodkie (z pomiarów wynika 4°Blg). Na szczęście da się wypić. Kupiłem tydzień temu to, co mi Dori poleciła, czyli zestaw z ekstraktem 'piwo jasne ale 12 blg'. Właśnie dzisiaj przelewałem na cichą. Po degustacji stwierdzam, że jest ZNACZNIE lepsze od tego brewkita - właściwie to już nadaje się do spożycia . Odfermentowało do 3 blg i nie jest słodkie. Wątpliwości budzi we mnie jedynie balon, który kupiłem w tesco z przeznaczeniem na cichą ferementację - moczyłem go w domestosie chyba z dobę, zalewałem wrzątkiem, czyściłem szczotką, a i tak pozostały jakieś osady w środku . Uznałem w końcu, że nie ma co sie przejmować i przelałem tam piwo. Czytałem coś o stosowaniu kreta, ew. dosypywaniu ryżu, piasku etc. Czym to czyścić? pozdro Lech. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 30, 2009 Share Posted July 30, 2009 Jeżeli to nowy balon z marketu, to zapewne Biowinowy "Ambrosia" To dość grube szkło i może dlatego wydaje Ci się, że nie jest krystalicznie czyste. Jest takie szaro-niebieskie... Nie stosuj już nic dodatkowego a najlepiej zrób fotkę i zamieść na forum. Pomyślimy Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted July 31, 2009 Share Posted July 31, 2009 Cześć. Wątpliwości budzi we mnie jedynie balon, który kupiłem w tesco z przeznaczeniem na cichą ferementację - moczyłem go w domestosie chyba z dobę, zalewałem wrzątkiem, czyściłem szczotką, a i tak pozostały jakieś osady w środku . wrzątek do szkła ..... uuuuuuuuffffffffffff, że nie pękło! Do dezynfekcji i czyszczenia mozesz używac kreta, najlepiej bez dodatków aluminium lub w czystszej formie NaHO - czyści z wszelakich osadów ogranicznych i dezynfekuje. Piaskiem i ryżem sie namachasz, jeszcze ci balon z reki się wyślizgnie, szkoda roboty, jak można zalac chemią i spokojnie poczekać kilka godzin Link to comment Share on other sites More sharing options...
lechst Posted July 31, 2009 Author Share Posted July 31, 2009 (edited) Elroy, balon niby nowy z marketu, ale po wyciągnięciu z kosza okazał sie cholernie brudny w środku - stał gdzieś chyba parę lat. Część osadów usunąłem, a na resztkę machnąłem ręką po 2 dniach zabawy. Fotki na razie nie zrobię, bo już jest piwo w środku. Bielok, następnym razem wypróbuję tego kreta. Co do wrzątku, to też miałem wątpliwości, ale słyszałem, że niektórzy tak robią. Na szczęście balon przetrwał. Przy okazji pytanie: Czy do filtracji brzeczki po chmieleniu też używacie tego filtra z oplotu? Czy to tylko do filtrowania po zacieraniu? Jeszcze nie mam filtra z oplotu więc posłużyłem się zwykłym sitem i pieluchą. Pozdrawiam, Lech Edited July 31, 2009 by lechst Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 31, 2009 Share Posted July 31, 2009 Przy okazji pytanie:Czy do filtracji brzeczki po chmieleniu też używacie tego filtra z oplotu? Czy to tylko do filtrowania po zacieraniu? Jeszcze nie mam filtra z oplotu więc posłużyłem się zwykłym sitem i pieluchą. Szyszki tak właśnie odcedzam, granulat nie. Robię wir a po odstaniu ściągam wężykiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now