Marek Posted July 11, 2009 Share Posted July 11, 2009 U mnie w tej chwili jest około 19 stopni. Dopóki nie wstawiłem termometru byłem pewien, że jest chłodniej Nawet piwo z piwnicy wydaje się chłodne. No i w takiej temp. trzymam moje przetwory. Szkoda, że nie jest chłodniej, trzeba czekać na zimę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted July 11, 2009 Share Posted July 11, 2009 Ja mam 14-16°C i w takiej temperaturze fermentowałem dolniaka:) Ciekawe co z niego wyjdzie:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted July 11, 2009 Share Posted July 11, 2009 termometr pokazuje 18, ale w fermentorze utrzymuje się 16.5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian_ia4 Posted July 11, 2009 Share Posted July 11, 2009 U mnie jest 15-16°C Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted July 11, 2009 Share Posted July 11, 2009 U mnie 15°C, wilgotność chyba 99%, i pojawiają się parszywe ślimaki. Już parę etykiet nadgryzły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted July 11, 2009 Author Share Posted July 11, 2009 U mnie 15°C, wilgotność chyba 99%, i pojawiają się parszywe ślimaki. Już parę etykiet nadgryzły. Akurat u mnie izolacja wodna jest super i wilgoci mam tyle co w mieszkaniu A ślimakom chodzi o piwo nie etykiety Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted July 11, 2009 Share Posted July 11, 2009 Piwnice na dzień dzisiejszy mam już ciepłe ok 20°C . Ale mam chłodnię 5°C . Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian_ia4 Posted July 11, 2009 Share Posted July 11, 2009 Jeśli chciałbym zrobić warke dolnej fermentacji to jaka musze mniec temp otoczenie??? W mojej piwniczce mam 15-16°C . Link to comment Share on other sites More sharing options...
cieplyl Posted July 11, 2009 Share Posted July 11, 2009 Jeśli chciałbym zrobić warke dolnej fermentacji to jaka musze mniec temp otoczenie??? W mojej piwniczce mam 15-16°C . To zależy co chcesz robić. Mając 15 °C w piwnicy piwo na burzliwej będzie miało około 16-17 więc troche za dużo. Najlepiej mieć około 10 °C . A tak ściślej do tematu u mnie w bloku niestety temperatura około 21°C. Czasami nawet cieplej niż na zewnątrz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted July 11, 2009 Share Posted July 11, 2009 Przecież na pewno czytałeś ,mam nadzieję wiele postów na temat fermentacji. Pytanie jest conajmniej nie na miejscu. Ale, żeby nie wyszło,że jestem złośliwy to: fermentacja dolna 8-12°C , fermantacja górna 18-24°C Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbylon Posted July 13, 2009 Share Posted July 13, 2009 No dobra... A co jeśli u mnie gdy zaczynałem fermentację pszeniczniaka to było 19 stopni a teraz mam 22 ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian_ia4 Posted July 13, 2009 Share Posted July 13, 2009 Przecież na pewno czytałeś ,mam nadzieję wiele postów na temat fermentacji. Pytanie jest conajmniej nie na miejscu. Ale, żeby nie wyszło,że jestem złośliwy to: fermentacja dolna 8-12°C , fermantacja górna 18-24°C czyli np do fermentacji gornej temperatura 18-24°C to temperatura otoczenia a nie brzeczki przynajmniej tak zrozumiałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyfronik Posted July 13, 2009 Share Posted July 13, 2009 No dobra... A co jeśli u mnie gdy zaczynałem fermentację pszeniczniaka to było 19 stopni a teraz mam 22 ?? Nic dopóki utrzymujesz zakres temperatur odpowiedni dla pracy drożdży. Ale załóżmy, że tym razem wyjdzie ci fenomenalne piwo i będziesz chciał je powtórzyć, to w jaki sposób odtworzysz warunki fermentacji? czyli np do fermentacji gornej temperatura 18-24°C to temperatura otoczenia a nie brzeczki przynajmniej tak zrozumiałem Tak, tylko zmierz temperaturę tuż przy fermentatorze i metr dalej. Przy tanku będzie pewnie ze 2 stopnie wyższa. Natomiast temperatura brzeczki interesuje nas najbardziej w momencie zadawania drożdży. Jeden stopieni różnicy to kwestia życia lub śmierci (oczywiście drożdży). Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted July 13, 2009 Share Posted July 13, 2009 Jeden stopieni różnicy to kwestia życia lub śmierci (oczywiście drożdży). Bez przesady. Moje dolniaki zadawałem w 27°C a pracowały w 10°C . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted July 14, 2009 Author Share Posted July 14, 2009 28 to już śmierć na miejscu Kupcie sobie termometr naklejany na fermentator. Mój jest bardzo czuły i precyzyjny. Polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyfronik Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 (edited) Jeden stopieni różnicy to kwestia życia lub śmierci (oczywiście drożdży). Bez przesady. Moje dolniaki zadawałem w 27°C a pracowały w 10°C . Nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, ale wytłumaczę ci łopatologicznie. Otóż ten stopień między życiem i śmiercią odnosi się nie do temperatury w jakiej będą pracować drożdże, a do temperatury w której giną. Możesz sobie zadawać dolniaki nawet i w 40°C, o ile ten szczep tak ma. Ale temperatura 41°C może już je zabić lub bardzo osłabić (jeżeli ten szczep tak ma). Pewnie lepiej zadać drożdżaki (dolnej fermentacji) w temperaturze nawet o 10 stopni wyższej niż temperatura fermentacji właściwej, pewnie będzie im łatwiej namnożyć się, ale jest granica której lepiej nie przekraczać. Z górniakami 10 stopniowej różnicy raczej bym już nie testował, zbyt duże ryzyko. Edited July 14, 2009 by cyfronik Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 Zawsze interesuje nas tylko temperatura brzeczki; temperatura otoczenia tylko o tyle, że w temperatura brzeczki będzie do niej dążyć. Radzę używać termometrów naklejanych na fermentor, albo z sondą na kabelku, albo ostatecznie przykleić sondę do ścianki i zaizolowac folią bąbelkową. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 Z górniakami 10 stopniowej różnicy raczej bym już nie testował, zbyt duże ryzyko. Eeee, tam, zadawałem przy temp. 25st. C i żyły jeszcze kilka warek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyfronik Posted July 14, 2009 Share Posted July 14, 2009 Przecież na pewno czytałeś ,mam nadzieję wiele postów na temat fermentacji. Pytanie jest conajmniej nie na miejscu. Ale, żeby nie wyszło,że jestem złośliwy to: fermentacja dolna 8-12°C , fermantacja górna 18-24°C cyfronik napisał: Z górniakami 10 stopniowej różnicy raczej bym już nie testował, zbyt duże ryzyko. Eeee, tam, zadawałem przy temp. 25st. C i żyły jeszcze kilka warek. Czyli zadałeś o 1 (jeden) stopień wyższej temperaturze niż zalecana temperatura fermentacji. Zadaj do brzeczki o temperaturze 34 i opisz wyniki eksperymentu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted July 15, 2009 Share Posted July 15, 2009 Obecnie 17 °C Link to comment Share on other sites More sharing options...
takijiro Posted July 15, 2009 Share Posted July 15, 2009 Przecież na pewno czytałeś ' date='mam nadzieję wiele postów na temat fermentacji. Pytanie jest conajmniej nie na miejscu. Ale, żeby nie wyszło,że jestem złośliwy to: fermentacja dolna 8-12°C , fermantacja górna 18-24°C[/quote'] cyfronik napisał: Z górniakami 10 stopniowej różnicy raczej bym już nie testował, zbyt duże ryzyko. Eeee, tam, zadawałem przy temp. 25st. C i żyły jeszcze kilka warek. Czyli zadałeś o 1 (jeden) stopień wyższej temperaturze niż zalecana temperatura fermentacji. Zadaj do brzeczki o temperaturze 34 i opisz wyniki eksperymentu. http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=10659&pos=1 dłuuuugo startowały, odfermentowały do 2°Blg po burzliwej a na cichej ładnie się klaruje i nie ma żadnych niepożądanych smaków ani zapachów. Miałem jednak niezłego pietra przez kilkanaście pierwszych godzin. BTW. 16-17°C bez względu na porę roku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now