Gozdawa Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Wiecie co? Zasmucił mnie nieco ten temat, skądinąd ciekawy, bo zainteresowany jestem tymi drożdżami. Może i pan z Gozdawy zareagował nieco nerwowo, ale trochę go rozumiem. Swojego czasu prowadziłem małą restauracyjkę i wierzcie mi, do dziś pamiętam wyraz twarzy ( jeden koleś nawet złapał się za głowę ) ludzi na "nowości" w stylu "smalec wegetariański". Nawet, niektórzy moi znajomi omijali to z daleka, dopóki nie spróbowali. Później już jak głosi przysłowie "wpier.....li aż im się uszy trzęsły" Tak to już jest, że na nowości reagujemy z niedowierzaniem i podejrzliwością. Przy okazji wychodzi niestety nasza zaściankowość. To co krajowe to na pewno złe. Bo zagranica ma więcej kasy na laboratoria itp. Może i jest w tych obawach trochę racji, ale czy to nie w Polsce zrobiono niebieski laser, albo zrobiono postęp w dziedzinie grafenu? Dajmy "naszym" trochę kredytu zaufania. Ze swojej strony powiem, że jeśli udałoby się stworzyć drożdze dolnej fermentacji, którym nie przeszkadzałaby ciut wyższa temp. byłym happy. Ja drożdży na pewno spróbuję i dopiero wtedy się wypowiem. Takie drożdże już od dawna są stosowane poza Europą. Janek/Wena je testował w 18 stopniach,degustacja wkrótce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Ja używałem BFSAY i w piwie zdecydowanie czuć Belgię, oferta jak na drożdże suche bardzo bogata i mam zamiar je testować dalej. W jakich temperaturach fermentowałeś? Czy czapa utrzymywał się po fermentacji? Mam na tych drożdżach wita i nie bardzo wiem czego się spodziewać, tym bardziej że pracuje w dość niskich temperaturach - "pracuje" to tak w domyśle, mam czapę na powierzchni ale temperaturę sonda pokazuje 12 stopni, więc nie wiem czy pod czapą nadal coś się dzieje czy tylko została czapa Te drożdże flokulują bardzo dobrze.Czyli jest"czapa" jest fermentacja.W tej temperaturze myśle,że potrwa dość długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Witam proszę o nie pisanie emaili na piwogozdawa@interia.pl z prośba o próbki.W.g. nas wysłaliśmy ich dostateczną ilość do testowania. Na początku czerwca wprowadzimy jeszcze 4nowe szczepy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Do czego są podobne te West Coast w porównaniu z popularną konkurencją? US-05, Nottingham czy M44? bry 97 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Te drożdże flokulują bardzo dobrze.Czyli jest"czapa" jest fermentacja.W tej temperaturze myśle,że potrwa dość długo OK, tylko jakich efektów się spodziewać po fermentacji w tej temperaturze? Póki co to głównie zapach chmielu jest eksponowany(fakt że przesadziłem). Już jadą do mnie inne szczepy przez Was sygnowane, zobaczymy co z tego wyjdzie. Przy okazji - chcę zrobić grodziskie i zastanawiam się czy PAY7 dadzą radę, czy na jakiś konkretny zakres temperatur się nastawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forestly Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Mam pytanie dotyczące tolerancji na alkohol, bo inny producenci raczej nie podają tej informacji, Rozumiem że portera bałtyckiego, koźlaka dubeltowego czy risa to na waszych drożdżach nie ma co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karlos75 Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Po pierwsze smalec sprzedawałem jako wegetariański, wiec nikt mi nie może zarzucić oszustwa. Po drugie istnieje coś takiego jak postęp. W przeciwnym razie nie odkryto by drożdży dolnej fermentacji, bo poprzestalibyśmy na górnej. Uparcie twierdzę, że jeśli uda się stworzyć drożdże dolnej, gdzie reżim temperaturowy nie będzie tak ostry i będą dobre efekty pomimo wyższej temp. to super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 (edytowane) A ja mam pytanie, czy dało by radę Panie Macieju zrobić zestawienie w tabeli w pliku PDF, a nie w formie obrazkowej waszych drożdży? Bo nic takiego nie mogę znaleźć, a przydało by się... bo formę obrazkową ciężko rozczytać A także bardzo przydatne byłyby informacje o flokulacji tych drożdży i poziomie odfermentowania. Edytowane 6 Maja 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Na początku czerwca wprowadzimy jeszcze 4nowe szczepy. Można trochę rozwinąć ten temat? Czy trzeba czekać do czerwca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Czy odpowie Pan na te pytanie? Zadaję je poraz trzeci, jak i zresztą inne osoby, ale odpowiedzi brak. Gdzie można znaleźć charakterystyki tych drożdży? Inni producenci podają to nie robiąc z tego tajemnicy. Chyba to ważna informacja dla piwowara/winiarza http://www.fermentis...SFA_US05_PL.pdf http://www.whitelabs...eizen-ale-yeast http://www.lalvinyea...y/71B_Yeast.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Czy odpowie Pan na te pytanie? Zadaję je poraz trzeci, jak i zresztą inne osoby, ale odpowiedzi brak. Gdzie można znaleźć charakterystyki tych drożdży? Inni producenci podają to nie robiąc z tego tajemnicy. Chyba to ważna informacja dla piwowara/winiarza http://www.fermentis...SFA_US05_PL.pdf http://www.whitelabs...eizen-ale-yeast http://www.lalvinyea...y/71B_Yeast.pdf Fakt Fermentis podaje i to po polsku 1link na temat drożdży płynnych trudno mi sie wypowiadać 2link na temat drożdży winiarskich tym bardziej 3link Danstar podaje dodatkowo O.G.też możemy podawać Mauri podobne informacje do naszych. Ale skoro jest Pan doskonale zorientowany to,może pomoże mi Pan coś znaleść o drożdżach Coopers,Mountons,Brewferm Mangrove Jacks,Brew-Go. Na forum są importerzy i dystrybutorzy tych drożdży. Pytam więc,choć wiem,że nie otrzymam odpowiedzi. Importerzy odpowiedzcie co jest w tych saszetkach,które sprzedajecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 (edytowane) A taka wasza saszetka, np. West Coast, na ile litrów się nadaje? Edytowane 6 Maja 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Na początku czerwca wprowadzimy jeszcze 4nowe szczepy. Można trochę rozwinąć ten temat? Czy trzeba czekać do czerwca? Będzie to Colonial Lager,Old English(o niskiej flokulacji)Strong Ale i najlepszy szczep"bananowy-korzenny" do piw pszenicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 A taka wasza saszetka, np. West Coast, na ile litrów się nadaje? przy prawidłowym uwodnieniu i zadaniu na 25l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 przy jakim blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Fakt Fermentis podaje i to po polsku 1link (...) Coopers,Mountons,Brewferm Mangrove Jacks,Brew-Go. Na forum są importerzy i dystrybutorzy tych drożdży. Pytam więc,choć wiem,że nie otrzymam odpowiedzi. Importerzy odpowiedzcie co jest w tych saszetkach,które sprzedajecie Początki jakie były wszyscy wiemy - ja osobiście zraziłem się na tyle, żeby nie ładować kasy w eksperymenty. Nie zabieram głosu bo drożdży nie używałem i staram się jak najbardziej obiektywnie podchodzić do całego tematu w miarę jego rozwoju. I nagle pojawia się taki kwiatek: "generalnie można coś zrobić, fakt, my nie robimy ale zobaczcie że inni też nie robią!!!". No cóż - ja swoje pieniądze wolę dać najlepszym, a przynajmniej rozwijającym się a nie tym co równają w dół. anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Fakt Fermentis podaje i to po polsku 1link na temat drożdży płynnych trudno mi sie wypowiadać 2link na temat drożdży winiarskich tym bardziej 3link Fermetis podaje charakterystyki wszystkich drożdzy. http://www.fermentis.com/brewing/homebrewing/product-range/ White labs, Lalvin - również. To jedni z wielu. Wszystkich nie będę wymieniał. Podałem jedynie przykłady tych, którzy nie wstydzą sie tego co sprzedają i nie ukrywają. Coopers,Mountons,Brewferm Mangrove Jacks,Brew-Go - nie używam ich właśnie z tego powodu (no nie tylko z tego) Pan również chce do nich dołączyć czy do tych pierwszych? Na prawdę nie chce Pan podać ważnych informacji o sprzedawanych drożdżach? anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Na stronie Mangrove Jacków jest do ściągnięcia PDF z charakterystykami. Zupełnie nie rozumiem takiego podejścia, ale ja to może głupi jestem. To już lepszym rozwiązaniem byłoby otwarcie powiedzieć, że nie zamierza Pan odpowiedzieć bo nie posiada pan tych informacji / nie może ich podać / po prostu nie chce podać bo nie (*niepotrzebne skreślić). Szkoda, że zamiast konkretów i rozwiania nasuwających się wątpliwości u potencjalnych klientów znowu są osobiste wycieczki i złośliwości. Opierając swój marketing na strategii "jesteśmy troszeczkę lepsi od tych najgorszych na rynku, a w ogóle to jak się coś nie podoba to jesteś głupim hejterem" pozostaje tylko życzyć powodzenia... mrblaha, anteks i Pawcio_1977 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 (edytowane) Na stronie Mangrove Jacków jest do ściągnięcia PDF z charakterystykami. Zupełnie nie rozumiem takiego podejścia, ale ja to może głupi jestem. To już lepszym rozwiązaniem byłoby otwarcie powiedzieć, że nie zamierza Pan odpowiedzieć bo nie posiada pan tych informacji / nie może ich podać / po prostu nie chce podać bo nie (*niepotrzebne skreślić). Szkoda, że zamiast konkretów i rozwiania nasuwających się wątpliwości u potencjalnych klientów znowu są osobiste wycieczki i złośliwości. Opierając swój marketing na strategii "jesteśmy troszeczkę lepsi od tych najgorszych na rynku, a w ogóle to jak się coś nie podoba to jesteś głupim hejterem" pozostaje tylko życzyć powodzenia... Bardzo szanowałem Pana za dotychczasowe wypowiedzi ale ,proszę sciągnąć sobie pdf z Mangrove Jack i dokladnie go przeczytać,co jest tam napisane a co u nas to,że wprowadzili własne stopniowanie flokulacji i sedymentacji ,my podajemy flokulacje opisowo , zalecenia postepowania co do uwodnienia podobne graniczne temperatury podbnie jaku nas optymalne temperatury podobnie wszystkie drożdże piwoarskie aktywne suszone mają identyczne parametry co do aktywności,terminu przechowywania ilości aktywnych komórek/g a to że jest dodatkowa tabelka ich zastosowania do stylu piwa? No jak my byśmy coś takiego stworzyli to piwo.org chyba by ekspolodowało,bo juz wiem,że każdy chciałby się wypowiedzieć,że tu jest błąd a to robi się najlepiej na pożyczonej gęstwie/ Nie wiem co znaczy hajter,natomiast wiem co znaczy hajer. Co do naszego marketingu dla Polski to on nie istnieje. Edytowane 6 Maja 2014 przez Gozdawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 A ja mam pytanie, czy dało by radę Panie Macieju zrobić zestawienie w tabeli w pliku PDF, a nie w formie obrazkowej waszych drożdży? Bo nic takiego nie mogę znaleźć, a przydało by się... bo formę obrazkową ciężko rozczytać A także bardzo przydatne byłyby informacje o flokulacji tych drożdży i poziomie odfermentowania. Cześć jasne ,że to zrobimy tylko jeszcze 4 szczepy do wprowadzenia Pieslav 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 (edytowane) Fakt Fermentis podaje i to po polsku 1link na temat drożdży płynnych trudno mi sie wypowiadać 2link na temat drożdży winiarskich tym bardziej 3link Fermetis podaje charakterystyki wszystkich drożdzy. http://www.fermentis.../product-range/ White labs, Lalvin - również. To jedni z wielu. Wszystkich nie będę wymieniał. Podałem jedynie przykłady tych, którzy nie wstydzą sie tego co sprzedają i nie ukrywają. Coopers,Mountons,Brewferm Mangrove Jacks,Brew-Go - nie używam ich właśnie z tego powodu (no nie tylko z tego) Pan również chce do nich dołączyć czy do tych pierwszych? Na prawdę nie chce Pan podać ważnych informacji o sprzedawanych drożdżach? Nalegam aby Pan wymienił,kto jeszcze oprócz Fermetis'u( i to jest poza dyskusją) podaje takie dane dla suszonych aktywnych drożdży piwnych.I czym te informacje różnią się od naszych,kolorami tabelek?językiem?grafiką? my zrobiliśmy to opisowo Mylą się Panu drożdże płynne z suszonymi aktywnymi,bo powołuje się Pan ciągle White labs,Lalavin Mylą się Panu drożdże winiarskie z piwowarskimi 3 link z porzednich wpisów ale co tam jedziemy po Gozdawie taki narodowy sport na piwo.org Edytowane 6 Maja 2014 przez Gozdawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 proszę sciągnąć sobie pdf z Mangrove Jack i dokladnie go przeczytać,co jest tam napisane a co u nas Ściągam, czytam i widzę informację o flokulacji, sedymentacji, stopniu odfermentowania, stosunkowo dokładny opis profilu piwa dla fermentacji w różnych temperaturach i gęstościach początkowych. Kupując do testów ich drożdże dokładnie wiedziałem czego się po nich spodziewać. Wchodzę na stronę Gozdawy, klikam na losowo wybrane drożdże i mam jedynie zdawkowy opis, temperaturę pracy i tolerancję na alkohol. Informacji o flokulacji, choćby opisowej jakoś się doszukać nie mogę. W zasadzie zupełnie nie wiem czego mógłbym się po danych drożdżach spodziewać. Co nie zmienia faktu, że zupełnie nie rozumiem jaki jest cel w reklamie przez dyskredytowanie innych producentów. Jak już inni pisali - porównywać się trzeba z najlepszymi i dowodzić, że własny produkt jest jeszcze lepszy, a nie równać w dół. Co do naszego marketingu dla Polski to on nie istnieje. Z przykrością muszę przyznać, że niestety to widać. Public relations też bardzo, bardzo kuleje... A szkoda bo zapotrzebowanie i zainteresowanie jest, czego dowodzi wiele pytań i uwag w tym i okolicznych wątkach. Pytań i uwag (nawet jeśli czasem ich forma nie jest do końca była właściwa), które świadczą o tym, że użytkownikom tego forum najzwyczajniej w świecie zależy na tym by powstała polska konkurencja, by był większy wybór na rynku suchych drożdży. Niestety, jeśli wszelkie krytyczne uwagi odbiera się jako atak na firmę i na siebie osobiście, dyskutuje się z pozycji oblężonej twierdzy, to efekt jest jaki jest. Nawet jeśli zdarzy się Panu odpowiedzieć merytorycznie to ginie to pomiędzy uszczypliwościami i atakami na innych użytkowników. Niestety skutecznie zniechęcając do zakupów i testowania. Biniu, mrblaha i Lodzermensch 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Co do naszego marketingu dla Polski to on nie istnieje. Tylko to jedno krótkie zdanie mówi wszystko o autorze. Mam propozycję dla p. Gozdawa, radzę zapomnieć o pisaniu na forum, każdy następny post pogrąża pana jeszcze bardziej. mrblaha 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 (edytowane) proszę sciągnąć sobie pdf z Mangrove Jack i dokladnie go przeczytać,co jest tam napisane a co u nas Ściągam, czytam i widzę informację o flokulacji, sedymentacji, stopniu odfermentowania, stosunkowo dokładny opis profilu piwa dla fermentacji w różnych temperaturach i gęstościach początkowych. Kupując do testów ich drożdże dokładnie wiedziałem czego się po nich spodziewać. gdzie bo ja nie mogę znaleść tych informacji o stopniu odfermetowania na Mangrowe.... Wchodzę na stronę Gozdawy, klikam na losowo wybrane drożdże i mam jedynie zdawkowy opis, temperaturę pracy i tolerancję na alkohol. Informacji o flokulacji, choćby opisowej jakoś się doszukać nie mogę. W zasadzie zupełnie nie wiem czego mógłbym się po danych drożdżach spodziewać. no kurcze widać ,że ma Pan trudności z znalezieniem informacji o flokulacji dlatego podaje link http://www.gozdawa.org/drozdze-glw35 Co nie zmienia faktu, że zupełnie nie rozumiem jaki jest cel w reklamie przez dyskredytowanie innych producentów. Jak już inni pisali - porównywać się trzeba z najlepszymi i dowodzić, że własny produkt jest jeszcze lepszy, a nie równać w dół. Co do naszego marketingu dla Polski to on nie istnieje. Z przykrością muszę przyznać, że niestety to widać. Public relations też bardzo, bardzo kuleje... A szkoda bo zapotrzebowanie i zainteresowanie jest, czego dowodzi wiele pytań i uwag w tym i okolicznych wątkach. Pytań i uwag (nawet jeśli czasem ich forma nie jest do końca była właściwa), które świadczą o tym, że użytkownikom tego forum najzwyczajniej w świecie zależy na tym by powstała polska konkurencja, by był większy wybór na rynku suchych drożdży. Niestety, jeśli wszelkie krytyczne uwagi odbiera się jako atak na firmę i na siebie osobiście, dyskutuje się z pozycji oblężonej twierdzy, to efekt jest jaki jest. Nawet jeśli zdarzy się Panu odpowiedzieć merytorycznie to ginie to pomiędzy uszczypliwościami i atakami na innych użytkowników. Niestety skutecznie zniechęcając do zakupów i testowania. Dobre to znaczy ,że jak ja jestem atakowany a nawet prywatnie oceniana jest moja osoba to jest " OK" jak ja zadaje pytania,na które nie otrzymuje merytorycznych odpowiedzi to są uszczypliwości i ataki. Swoista moralność "Kalego" Edytowane 6 Maja 2014 przez Gozdawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 gdzie bo ja nie mogę znaleść tych informacji o stopniu odfermetowania na Mangrowe.... Jak to gdzie? Attenuation w opisie szczepów. no kurcze widać ,że ma Pan trudności z znalezieniem informacji o flokulacji dlatego podaje link http://www.gozdawa.org/drozdze-glw35 Najwidoczniej mam trudności. Tylko, że należy pamiętać, że jeśli potencjalny klient ma problem ze znalezieniem informacji to nie jest to problem klienta, a sprzedawcy. W "Sklepie Firmowym Producenta" (domena z .com.pl) tych informacji brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się