b.dawid Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Może ktoś tu posprzątać? Ani ta dyskusja fajna, ani pożyteczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Oczywiście, ale co mam zrobić Pokasować posty Pana Macieja, czy posty Forumowiczów. Jeżeli tak, to które... anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Wszystkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pe1 Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Nie przesadzajmy z tą delikatnością, dyskusja jest ok a ja lubię czytać wątki Gozdawy bo nigdy nie jest nudno , nawet jak 50 % postów to wzajemne obrzucanie się młótem to i tak zawsze można się czegoś ciekawego dowiedzieć o . Mam prośbę do kolegi Gozdawy o więcej nowych wątków a kolegów z forum o nie stosowanie taryfy ulgowej (a do kolegi Jacentego mam prośbę żeby wykasował swój ostatni post w tym wątku bo lekko absurdalnie mu się napisało) Gozdawa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Wedle uznania, to jedna wielka przepychanka z której niewiele wynika na temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 No to może inaczej. A skąd się ta przepychanka bierze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Z braku konkretów w każdą stronę. Merytoryka = 0 Gozdawa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Ta przepychanka bierze się z powodu traktowania forumowiczów jak lemingów, a tu nie ma tak łatwo, jakieś konkrety a nie marketingowy bełkot. To dość specjalistyczne forum i ludzie ze sporą wiedzą a nie portal aukcyjny na którym same "hity i okazje" i wszystko się sprzeda. Ludziska nie chcą ładować kasy w cuda na kiju, w kolejną "nowość" być może wyprodukowaną przez PR. Tak se myślę... jaras, BuDeX i eresz 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 (edytowane) A skąd się ta przepychanka bierze? Forumowicze mają wątpliwości czy rzeczywiście mamy do czynienia z rewolucyjnymi szczepami, czy marketingowym nadużyciem. Pan z Gozdawy zupełnie niesłusznie traktuje reakcje userów jak atak na swoje "dziecko". Komunikacja ze społecznością w tym przypadku się ciuteczkę nie udała. Edytowane 6 Maja 2014 przez elroy edytowałem :D elroy i jaras 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pe1 Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Forumowicze mają wątpliwości czy rzeczywiście mamy do czynienia z rewolucyjnymi szczepami, czy marketingowym nadużyciem. A jak kolega zamierza rozwiać te wątpliwości? Przy pomocy profili smakowo-zapachowych w formacie PDF? Bierzesz drożdże i sprawdzasz, a po miesiącu piszesz recenzję. Fakt jest taki, że mamy do dyspozycji kilkanaście nowych rodzajów drożdży, mitem jest że są to rewolucyjne szczepy, albo że te drożdże to marketingowe nadużycie. Faktem jest, że Gozdawa nie jest mocny w komunikacji społecznej ale mitem jest, że drożdże które nam proponuje są z tego powodu złe. Gozdawa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 osobiście nie wierzę, że Gozdawa posiada laboratorium gdzie propaguje szczepy drożdży, suszy je w specjalistycznym sprzęcie i paczkuje. To jest ogromna inwestycja i gdyby takową popełnili to by zamieścili zdjęcia swojego sprzętu. Fermentum Mobile nie ma oporów przed zamieszczeniem zdjęć ludzi stojących za tym biznesem w swoim laboratorium. Widzę sprzęt i wiem, że to nie ściema. BuDeX, anteks, gwzd i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 (edytowane) osobiście nie wierzę, że Gozdawa posiada laboratorium gdzie propaguje szczepy drożdży, suszy je w specjalistycznym sprzęcie i paczkuje. To jest ogromna inwestycja i gdyby takową popełnili to by zamieścili zdjęcia swojego sprzętu. Fermentum Mobile nie ma oporów przed zamieszczeniem zdjęć ludzi stojących za tym biznesem w swoim laboratorium. Widzę sprzęt i wiem, że to nie ściema. Ja pójdę krok dalej ( znowu sie narażę) nie wierzę również w produkcje ekstraktów ps Jeśli się mylę zobowiązuje się kupić po puszce każdego z ich ekstraktów+drożdże Edytowane 6 Maja 2014 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Generalnie to próbują dorbić ideologię do konfekcjonowania w nowe paczki i mślą, że trafili na debili. Nie trafili, a to nie pierwsze forum, które się do G.. zraziło- ba, jedno chciał nawet sobie kupić. anteks i gwzd 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 mitem jest że są to rewolucyjne szczepy, albo że te drożdże to marketingowe nadużycie Nie wiemy czy są rewolucyjne - być może ludzie z Gozdawa zaimportowali coś co w PL nie jest jeszcze dostępne. Osobiście aż tak pilnie nie śledzę nowinek w świecie drożdży. Same drożdże nie są marketingowym nadużyciem, ale pewne komunikaty mogą być. Przy lagerowych są wątpliwości co optymalnych temperatur. Wiadomo że temperatura jest podstawowym problemem przy produkcji dolniaków, być może starają się zwiększyć sprzedaż sugerując że drożdże dadzą bezestrowy profil w dość wysokiej temperaturze. Z West Coastami była sugestia że będą "2 zł tańsze", ale wygląda na to , że ta niższa cena może być osiągnięta przez proste zmniejszenie opakowania. Na razie nic nie wiemy. Zanim ludzie kupią i przetestują to minie pewnie kilka miesięcy. Do tego czasu możemy sobie tylko pogadać na forum - takie już zakichane prawo grupy docelowej. Jak drożdże będą świetne, to odszczekamy i będziemy kupować, tak jak kupujemy słody ze Strzegomia. Jak nas zawiodą, to Gozdawa będzie miał drobny problem wizerunkowy ze względu na sposób prowadzenia komunikacji. Gozdawa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 mitem jest że są to rewolucyjne szczepy, albo że te drożdże to marketingowe nadużycie Nie wiemy czy są rewolucyjne - być może ludzie z Gozdawa zaimportowali coś co w PL nie jest jeszcze dostępne. Osobiście aż tak pilnie nie śledzę nowinek w świecie drożdży. Same drożdże nie są marketingowym nadużyciem, ale pewne komunikaty mogą być. Przy lagerowych są wątpliwości co optymalnych temperatur. Wiadomo że temperatura jest podstawowym problemem przy produkcji dolniaków, być może starają się zwiększyć sprzedaż sugerując że drożdże dadzą bezestrowy profil w dość wysokiej temperaturze. Z West Coastami była sugestia że będą "2 zł tańsze", ale wygląda na to , że ta niższa cena może być osiągnięta przez proste zmniejszenie opakowania. Na razie nic nie wiemy. Zanim ludzie kupią i przetestują to minie pewnie kilka miesięcy. Do tego czasu możemy sobie tylko pogadać na forum - takie już zakichane prawo grupy docelowej. Jak drożdże będą świetne, to odszczekamy i będziemy kupować, tak jak kupujemy słody ze Strzegomia. Jak nas zawiodą, to Gozdawa będzie miał drobny problem wizerunkowy ze względu na sposób prowadzenia komunikacji. Co do lagerowych i temperatur.Wena zrobił na nich pilsa. fermentacja w 18stopniach.Czekamy na ocenę organoleptyczną piwa. Co do cen,zaproponowaliśmy dystrybutorom sugerowane ceny detaliczne brutto.Rynek zweryfikuję cenę końcową. Fakt mam problemy z komunikacją,szczególnie na forach Malinowy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Generalnie to próbują dorbić ideologię do konfekcjonowania w nowe paczki i mślą, że trafili na debili. Nie trafili, a to nie pierwsze forum, które się do G.. zraziło- ba, jedno chciał nawet sobie kupić. O! dobre! a tak na marginesie nasza mieszanka gorzelnicza 1410 sprzedaje się bez promocji i marketingu GENIALNIE,sami jesteśmy tym zaskoczeni.Prawda jest taka dobry produkt sam się obroni. Testujemy właśnie mieszankę do owocówek "Rajskie owoce"tylko brak nam jednego komponentu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 gdzie bo ja nie mogę znaleść tych informacji o stopniu odfermetowania na Mangrowe.... Jak to gdzie? Attenuation w opisie szczepów. no kurcze widać ,że ma Pan trudności z znalezieniem informacji o flokulacji dlatego podaje link http://www.gozdawa.org/drozdze-glw35 Najwidoczniej mam trudności. Tylko, że należy pamiętać, że jeśli potencjalny klient ma problem ze znalezieniem informacji to nie jest to problem klienta, a sprzedawcy. W "Sklepie Firmowym Producenta" (domena z .com.pl) tych informacji brak. Nasz błąd wynikający z tego,że sklep jest,bo jest ale nigdy go nie promowaliśmy, nasza sprzedaż opiera się o dystrybutorów. Już zostaje to poprawione. Strona www.gozdawa.org,zawiera wszystkie informacje a to,że my piszemy flokulacja wysoka a Mangrove podaje to w skali 1-5. O to "kruszymy kopie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Co do lagerowych i temperatur.Wena zrobił na nich pilsa. fermentacja w 18stopniach.Czekamy na ocenę organoleptyczną piwa. Jak to się ma do wcześniejszego stwierdzenia: Ale muszę poprawić Ty warzyłeś na "Workingmule" nie na CP18. Niestety na Workingmule nie mamy pieniędzy,aby je wprowadzić. Skoro wena testował inne drożdże, niż te które oferujecie, to co te testy niby mają udowodnić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Mylą się Panu drożdże płynne z suszonymi aktywnymi,bo powołuje się Pan ciągle White labs,Lalavin Mylą się Panu drożdże winiarskie z piwowarskimi 3 link z porzednich wpisów ale co tam jedziemy po Gozdawie taki narodowy sport na piwo.org Nie, nie mylą mi się. To są drodże, które używam. Do piwa, do win gronowych. Forma plynna, sucha, winiarskie nie to jest istotą problemu. Ma znaczenie co to za drożdże i tego próbuję się dowiedzieć. Jeśli Fermentis w34/70 == Bohemian Lager 2124 to jakie znaczenie ma forma? a może Fermentis US-05 == American Ale 1056 == Gozdawa XYZ? Czy to aż taka tajemnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Rynek polski dla naszej firmy jest ważny ale w marcu 2014 stanowił tylko 30% sprzedaży. Czy możecie Państwo zdradzić w którym sklepie zagranicznym można nabyć Wasze produkty? Czy na to pytanie otrzymam odpowiedź? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Konfekcjonowanie drożdży pod swoją marką nie jest niczym złym. Nie ma się czego wstydzić. Nie ma co robić tajemnic jakie to drożdże. Uczcie się od lepszych. Zymoferm nie ma żadnych oporów aby podać co się kryje pod ich nazwami. - Stamm Z006-9-36 (Typ „Pilsener Urquell“) - Stamm Z012-5-37 (Typ „Budweiser Lager“) - Stamm Z033-4-35 (Weissbier I, Typ „Weihenstephan“) - Stamm Z034-2-36 (Weissbier II, Typ „Ayinger“) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Czy na to pytanie otrzymam odpowiedź? Obawiam się, że Gozdawa odpowiada na pytania, na które chcą odpowiedzieć, a resztę zbywają milczeniem. Mógłbym zapytać się, czemu odfermentowanie jest określone opisowo, zamiast podania widełek ilościowych? (tzn. nie mam nic przeciwko opisowym określeniom, ale także powinny gdzieś się znaleźć informacje ilościowe, co może być przydatne dla osób prowadzących bardziej wyrafinowane obliczenia i pomiary) Poniekąd problem może leżeć w tym, że pan z Gozdawy nie zna się na praktycznym aspekcie piwowarstwa amatorskiego? Może nie rozumie, że środowisko piwowarów amatorskich ceni sobie otwartą postawę na wymianę informacji, wiedzy i doświadczenia? Może nie widzi zaangażowania merytorycznego i sporej wiedzy w zakresie piwowarstwa, która uniemożliwia bezkrytyczne łykanie marketingowych, pustych haseł? No nic, zamiast łapać za słówka czy niefortunne stwierdzenia, chyba lepiej będzie dać szansę nowym drożdżom i opisać swoje wrażenia w odpowiednim wątku? Coś mi się zdaje, że w tej dyskusji raczej nie pojawią się nowe informacje czy rzeczowe odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 (edytowane) Czy na to pytanie otrzymam odpowiedź? Obawiam się, że Gozdawa odpowiada na pytania, na które chcą odpowiedzieć, a resztę zbywają milczeniem. Mógłbym zapytać się, czemu odfermentowanie jest określone opisowo, zamiast podania widełek ilościowych? (tzn. nie mam nic przeciwko opisowym określeniom, ale także powinny gdzieś się znaleźć informacje ilościowe, co może być przydatne dla osób prowadzących bardziej wyrafinowane obliczenia i pomiary) Poniekąd problem może leżeć w tym, że pan z Gozdawy nie zna się na praktycznym aspekcie piwowarstwa amatorskiego? Może nie rozumie, że środowisko piwowarów amatorskich ceni sobie otwartą postawę na wymianę informacji, wiedzy i doświadczenia? Może nie widzi zaangażowania merytorycznego i sporej wiedzy w zakresie piwowarstwa, która uniemożliwia bezkrytyczne łykanie marketingowych, pustych haseł? No nic, zamiast łapać za słówka czy niefortunne stwierdzenia, chyba lepiej będzie dać szansę nowym drożdżom i opisać swoje wrażenia w odpowiednim wątku? Coś mi się zdaje, że w tej dyskusji raczej nie pojawią się nowe informacje czy rzeczowe odpowiedzi odpowiadam hurtowo zagraniczni dystrybutorzy znajdują się na naszej stronie,www.gozdawa.org trzeba kliknąć na flagę,w tym tygodniu pojawi się węgierska. teraz kolega Bzium odpowiadam w miarę wolnego czasu a część forumowiczów zasypuje mnie idiotycznymi pytaniam lub dając "dobre rady" np jak prowadzić biznes Odfermetowanie jest opisane ,ale nie ma problemu możemy podać max O.G. i szacunkowe F.G.. Dlaczego wybraliśmy opisy bo nie wszyscy są tak biegli w obliczniu ,a prostym cukromierzem można obliczyć Blg.i przeliczyć go na alkohol. znając tolerancję drożdży na alkohol nie ma prostszej metody. Widać nie dla wszystkich Jakoś oprócz permanentnej krytyki nie zauważyłem merytorycznego zaangażowania,chyba ,że krtyka personalna mojej osoby,,mojej firmy, moich poczynań,moich dokonań to zaangażowanie merytoryczne Tabelkę z parametrami po wprowadzeniu wszystkich drożdży obiecałem już wcześniej Edytowane 7 Maja 2014 przez Gozdawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Co do lagerowych i temperatur.Wena zrobił na nich pilsa. fermentacja w 18stopniach.Czekamy na ocenę organoleptyczną piwa. Jak to się ma do wcześniejszego stwierdzenia: Ale muszę poprawić Ty warzyłeś na "Workingmule" nie na CP18. Niestety na Workingmule nie mamy pieniędzy,aby je wprowadzić. Skoro wena testował inne drożdże, niż te które oferujecie, to co te testy niby mają udowodnić? Widze ,że dość łatwo pominą Pan"kruszenie kopii" a przyczepił się do "workingmule" pisanych w cudzysłowie a testowanych przez Wenę Drożdże te wprowadzimy niebawem Pod nazwą Colonial lager Gratuluję przeskoku bo po udowdnieniu przeze mnie swoich racji co do Mangrove....... jakoś zaczął Pan szukać innej dziury w całym, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozdawa Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Konfekcjonowanie drożdży pod swoją marką nie jest niczym złym. Nie ma się czego wstydzić. Nie ma co robić tajemnic jakie to drożdże. Uczcie się od lepszych. Zymoferm nie ma żadnych oporów aby podać co się kryje pod ich nazwami. - Stamm Z006-9-36 (Typ „Pilsener Urquell“) - Stamm Z012-5-37 (Typ „Budweiser Lager“) - Stamm Z033-4-35 (Weissbier I, Typ „Weihenstephan“) - Stamm Z034-2-36 (Weissbier II, Typ „Ayinger“) byłem na stronie producenta,bo chętnie się uczę,no nic tam nie znalazłem oprócz szeregu nic nie mówiących mi znaków i cyfr .Nazw piw i jednego banku drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się